Peticia za zrusenie poslaneckej imunity ako darcek od ludu

Diskusie na politické témy...

dali by ste podpis v peticii?

ano
85
92%
nie
7
8%

Celkom hlasov: 92

arcadosi
Novice
Novice

Peticia za zrusenie poslaneckej imunity ako darcek od ludu

Príspevok od používateľa arcadosi »

da sa to ? :D
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ak sa nemylim, tak pod peticiu so 100 000 podpismi sa musi zaoberat parlament. A tam ju sfuknu rovnako ako v minulosti navrhy na zuzenie imunity. Takze vyznam takejto peticie spociva v com???
adameeec
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa adameeec »

mne sa zda, ze peticia musi mat 300,000 podpisov. Ale neviem, mozno sa mylim. Teraz zbiera podpisy SaS a v tej peticii je zahrnute aj zrusenie imunity.
Famine
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Famine »

nad 300 tisíc alebo 350tisíc tuším aby bolo referendum... len či potom keď aj nejaké to referendum by bolo tak sa obávam aj nízkej účasti voličov aký tu je na slovensku nezáujem,...
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Famine: Práve preto chcú referendum uskutočniť súbežne spolu s parlamentnými voľbami.
sliaCan
Expert
Expert

Príspevok od používateľa sliaCan »

Len informacne.

Ustava SR

Čl. 95

(1) Referendum vyhlasuje prezident Slovenskej republiky, ak o to petíciou požiada aspoň 350 000 občanov alebo ak sa na tom uznesie Národná rada Slovenskej republiky, a to do 30 dní od prijatia petície občanov alebo uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky.

Čl. 98

(1) Výsledky referenda sú platné, ak sa na ňom zúčastnila nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda.
(2) Návrhy prijaté v referende vyhlási Národná rada Slovenskej republiky rovnako ako zákon.

Čl. 99

(1) Výsledok referenda môže Národná rada Slovenskej republiky zmeniť alebo zrušiť svojím ústavným zákonom po uplynutí troch rokov od jeho účinnosti.
LA
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa LA »

Este nikdy som volit nebol, ale kvoli tomuto by som si tu namahu urcite dal :-) A myslim ze viaceri, podobne ako ja.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

ak by bola absolutne priama demokracia (atenskeho typu), ludia by si nikdy nezvysili dane, preto je velmi naivne verit, ze si pri sucastnom systeme poslanci sami zrusia svoje vyhody.
nie pod nieco co je odsudene na neuspech svoj podpis nedam
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

jackb: prave preto zbiera podpisy SAS a ked budu mat 350 000 (v sucasnosti maju nieco vyse 300 000) podpisov, tak sa bude musiet vypisat referendum a ked bude uspesne, tak sa imunita poslancom zrusi ci to budu chciet alebo nie. A prave kvoli zvyseniu ucasti a znizeniu nakladov chcu referendum usporiadat spolocne s volbami.
adameeec
Medium Professional
Medium Professional

a SaS to chce odovzdat asi mesiac pred volbami, cize najrealnejsi termin su fakt tie volby. Bolo by to super :)
jackb
Redeemer
Redeemer

neverim, ze sa to podari...
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

skus pridat tvoj podpis, nahovor par dalsich ludi a potom bude vacsia pravdepodobnost, ze sa to podari
jackb
Redeemer
Redeemer

referendum vyhlasuje prezident alebo palament + jeho vysledky prijma parlament ako zakon, to su podla mna veci, do ktorych sa poslanci a prezident, ktory zakon podpisuje, mozu opriet a cely ten napad znicit...
dakujem za k-, ale kym maju ludia nad sebou politikov taketo aktivity si zbytocne, ci sa vam to paci ci nie
Famine
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Famine »

adameeec napísal:a SaS to chce odovzdat asi mesiac pred volbami, cize najrealnejsi termin su fakt tie volby. Bolo by to super :)
prípravy na voľby trvajú viac ako mesiac takže by som im radil 2 -3 mesiace dopredu... :wink:
adameeec
Medium Professional
Medium Professional

ale potom by bolo referendum este pred volbami :wink: Referendum musi vyhlasit prezident do 30 dni po obdrzani podpisov.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

jackb: takze radsej budes rozmyslat nad tym, ako sa to neda, ako ist hodit jeden podpis

nuz, zaujimavy pristup
Vigor
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vigor »

jackb prezident referendum vyhlasit musi ak sa tych 350 000 podpisov nazbiera a to, ze sa vysledok platneho referenda vyhlasuje ako zakon neznamena, ze ho NR SR ako iny zakon aj predtym prijima, cize cely Tvoj prispevok je dost mimo. Ak bude referendum platne, tak platne bude minimalne 3 roky a NR SR ci prezident s tym nic nezmozu (max. tak Ustavny sud pred vykonanim referenda).
jackb
Redeemer
Redeemer

podla citovanych clankov na predoslej strane, ho prezident musi vyhlasit do 30 dni, teda ak mu podpisy pridu 1.3. tak moze 29.3. povedat: bude to x.y. 2010. aj tak sa to da interpretovat.
No a ked vysledok nemusi schvalit Narodna rada, stale ho musi podpisat stary ujo...
Ak by bola v ustave taka obrovska medzera, urcite by ju davno vyuzili strany, ktore maju dlhsiu historiu, su dlhsie v parlamente a maju viac % v prieskumoch na svoje zaujimi...
ak je divny pristup nerobit zbytocne veci, tam prosim
no alebo mi vigor, za tu karmu, teda vysvetli ako to ma fungovat, lebo 2 skusky z prava, ta prva z ustavy, su mi asi na nic, ako to tvrdis...
Vigor
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vigor »

Ako to fungovat ma som uz napisal. Pointa mojho prispevku bola poukazat na to, ze to co si tvrdil, a sice ze prezident a poslanci sa do toho mozu zapojit a zrusit tento proces, nie je pravda.

NR ci prezident to schvalovat ci podpisovat nemusia, to, ze to NR vyhlasi ako zakon znamena, ze sa vysledok platneho referenda objavi aj v zbierke zakonov. Podpis prezidenta sa nevyzaduje. Referendum je prejav priamej demokracie, preco by do toho mal prezident ci parlament zasahovat?

P.S. 3 semestre prava, z tych niekolko skusok 2 uspesne spravene z Ustavneho prava SR, kde sme na cvikach aj osobitne rozoberali referendum

//Referendum je vsak nie uplne presne u nas upravene, takze uznavam, ze mozu vznikat viacere dohady a pochybnosti.
jackb
Redeemer
Redeemer

ok, tak vies o tom viac ako ja, ale ako takmer-laik si nemyslim, ze sa to ma sancu podarit...
ak je to take jednoduche, preco to nikto neurobil uz davno? to mi na tom nesedi, a urcite v tom daky hacik je kedze po 17 rokoch sa taketo nieco skusak prvy krat - teda refernedum z vole ludu, nie NR
Napísať odpoveď