HDD dole hlavou, alebo hore nohami? :)

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
KoCi
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

HDD dole hlavou, alebo hore nohami? :)

Príspevok od používateľa KoCi »

V inej teme som zhanal opacne lomene sata kable, ktore ak sa mi zohnat nepodari, vedel by som moj problem riesit este tak, ze hdd otocim hore nohami. Otazka teraz znie - ma to na HDD ako taky vplyv? Alebo mu je totalne jedno, ako je otoceny.
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

Je mu to uplne u riti.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Pár rokov dozadu som sa presne o toto zaujímal.. dostal som takú odpoveď, že môže byť aj hore nohami.... môžeš ho kľudne dať aj kolmo.

Jediná pre disk nepriaznivá poloha je vraj šikmá.

http://www.hojko.com/post649196.html#649196
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Len s nim neotacaj pocas prevadzky. Ja som to urobil a skoro mi odisiel :?
Sapo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sapo »

Tak bud odisel alebo nie. Ake skoro? :) Co sa s nim stalo?
virus64
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa virus64 »

ked je šikmo rýchlejšie sa opotrebuvaju ložiska, počase bude disk hlučný a pomalši až nakoniec sa nedostaneš k dátam
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

No ja mam svoj Seagate momentus v notebooku sikmo uz 2,5 roka a stale je rovnako tichy :) A to maka niekolko hodin denne (obcas ide v kuse aj 1-2 dni).
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

To je notebookový disk, ktorý je na to viacmenej prispôsobený. Skús to spraviť s Velociraptorom a zaručujem Ti že viac ako pol roka neprežije.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Sapo napísal:Tak bud odisel alebo nie. Ake skoro? :) Co sa s nim stalo?
Zacal obcas robit tukave zvuky, ako keby uz nadobro odisiel. Ale roznymi programami na kontrolu disku sa nic neodhalilo, ani vadne sektory. Teraz uz netuka, resp. len obcasne raz za dva mesiace (a to bezi kazdy den od rana do vecera). Fakt neviem, co sa mohlo stat.
3PO
Medium Professional
Medium Professional

co

Príspevok od používateľa 3PO »

co sa tyka co sa mohlo stat. ak vezmes platne co sa otacaju okolo 7200 ot/min tak sa spravaju ako zotrvacnik.no a zotrvacnik ma jednu taku krasnu vlastnost. snazi sa nevychylit zo svojej pozicie. ak zacnes disk naklanat tak sila ktora sa snazi udrzat platne v danej pozicii(moment zotrvacnosti) posobi aj na osku platni, jej lozisko. teda ju nici. krasna animacia je tuto http://en.wikipedia.org/wiki/Gyroscope
ale to je asi len jedna moznost toho co sa moze stat. budem rad ak niekto doplni
vindy
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa vindy »

disky zas nie su az tak extremne citlive, to by potom ani 1 notebook ani rok nevydrzal.. so zapnutym diskom mozes vpohode manipulovat (okrem pustenia na zem :D ) a nic sa mu nestane. dokonca mu nevadia ani bizardne polohy sikmo/bokom/dole hlavou.. kazdopadne mu to ale moze znizovat zivotnost, tak naco pokusat stastie :lol:
uplink napísal:To je notebookový disk, ktorý je na to viacmenej prispôsobený. Skús to spraviť s Velociraptorom a zaručujem Ti že viac ako pol roka neprežije.
zas to by som netvrdil, raptory a velociraptory maju omnoho kvalitnejsie loziska ako bezne a aj notebookove disky.. musia znasat dlhodobo vysoke otacky a aj teploty... raptory sa v podstate "hraju" na serverove scsi disky s domacim pouzitim, ale zdedili aj nejake pozitivne vlastnosti
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Hmm technik v ageme na toto presne upozorňoval, že práve kvôli veľkým otáčkam si mám dávať mozarta na velociraptora a nech ma ani nenapadne ho vytiahnuť z icy boxu a šlahnúť ho do notebooku. Štvrť roka prenášania a dotočil by svoje posledné metre, teda tak nejak hovoril...

Ale môže byť...nehádam sa, nemám v praxi odskúšané.
vindy
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa vindy »

este taky detail, velociraptor sa ani bez icyboxu do standardneho notebooku nevlezie, je prilis vysoky (a prve revizie mali aj prehodene sata a napajaci konektor medzi sebou, takze by ani konektory nesedeli) :) ale inac by to bol pekny poprask mat v notebooku 10k otackovy disk :D
it_novice
Expert
Expert

Príspevok od používateľa it_novice »

Poviem vam taku skusenost: Mal som Seagate.... a bol v pohode... ked v tom zrazu zacal vydavat zvuky ako relatko.... a potom puf a bios ho nevidel.... zobral som ho k otcovi do prace a tam zrazu isiel... vyziahol som data a sup na reklamacie.... sak radsej ... no a vratili mi ho... len prelepili nalepku ze bol v autorizovanom servise.... a po asi cca tyzdni zvuky su naspet a z disku sa obcas neda citat... tak som s nim vzy ked to robil potriasol... az raz to uz nepomahalo... tak som ho otvoril... a vnutri prekvapenie... platne boli ohnute... a na bokoh poodstiepane kusy z toho co sa drel o okraje.... hmm co s takym diskom ?? crash testy :-D
k6
VIP
VIP

Príspevok od používateľa k6 »

Na margo porovnavania diskov v NTB a "normalnych"... Okrem ineho su to rozdielne velkosti, na platne 2,5" disku posobia pravdepodobne trosku ine sily, ako na platne disku 3,5".
virus64
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa virus64 »

viem že som tak trocha OT, ale neda mi ten nazov témy :D

poloha "hore nohami" je to iste čo "dolu hlavou" :lol:
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

viem, je to kvoli jednoduchemu ucelu - niekto v buducnosti moze hladat vyraz dole hlavou, niekto hore nohami.. (ako som to hladal aj ja) :)
jjj
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jjj »

Poloha hdd pokial sa nebude casto menit...moze byt but klasika na lezato potom dole hlavou alebo na stojaka ci bokom .
Je to uplne jedno... ktora z nich to bude.
Dolezite je tu polohu nemenit :wink:
A dodrziavat rovinu ci uz zvislu alebo vodorovnu...
Pozor nikdy nemoze byt hdd nasikmo alebo nakrivo. To tie hlavicky nici :)
Napísať odpoveď