...ale tie sviatky predsa len kazdemu bodnu..
Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Takže chceš povedať, že ľudia potrebujú nad sebou bič, aby sa nesprávali ako hovädá? Napriek tomu neexistuje žiadna štatistika, ktorá by ukazovala, že náboženstvo skutočne tak funguje, práve naopak, medzi väzňami minimálne v USA je proporčne menšie zastúpenie ateistov ako v celkovej populácii. Iné výskumy ukazujú, že to čo si ľudia predstavujú pod vôľou božou je v podstate len trochu prefarbená ich vlastná vôľa, teda v podstate funguje stará známa vec, že bohom si možno ospravedlniť vlastné správanie. V skutočnosti má omnoho väčšiu kontrolu nad správaním obyvateľov polícia a pod.Stoporko napísal:Hughito - mrzí ma, že si z mojich príspevkov smutný, no aby som bol úprimný, kvôli tebe svoje názory meniť nemienim.
Proste vytáča ma do nepríčetna, keď tu argumentujete právom väčšiny (celá téma o cigánoch) a teraz väčšine sami odmietate priznať jej práva. Kdepak soudruzi z NDR udělali chybu?
Hughito - tvrdím toto: pokiaľ niekto nevyznáva žiadnu vieru, neverí v žiadneho Boha, tak má oveľa väčší nábeh, aby sa z neho stal 1) bezkrké hovado v limuzíne 2) egoista mysliaci len na svoj prospech.
Lebo nemá žiadnu duchovnú brzdu - väčné zatratenie, variacu sa polievku, reinkarnáciu...
nevravím o morálnosti, ale o potenciálnom správaní sa jednotlivca! (keďže na slovensku/EU snáď už ani nie je človek, ktorého morálka by nebola ovplyvnená kresťanskými princípmi)
Keďže myšlienky na nezištnú pomoc druhým pochádzajú z náboženstva (nie len kresťanského!) a viery v to, že mi dobrý skutok oplatí nejaká vyššia sila (naše porekadlo "Pán Boh zaplať). Z ateistickej (nie náboženskej) stránky si spomínam iba na Masaryka a jeho "ďalekosiahly egoizmus." Pochybujem, že Hughito a Empiko o niečom takom vôbec počuli, a ešte nie sa tým riadiť. (ak masarykove diela poznáte a vyznávate zásadu ďalekosiahleho egoizmu, tak sa ospravedlňujem)
Prečo, keď väčšina talianov sú katolíci, je v ich ústave je deklarované, že ich štát sa neviaže na žiadnu ideológiu? Znamená to, že v škole nesmie vysieť symbol, ktorý vyznáva majorita obyvateľstva len z princípu, aby "sme boli uber cool in?"
Tým pádom by sa mali na vianočných trhoch v Ba a ostatných slovenských mestách zakázať stromčeky a koledy. 24.12. by už nemal byť štátny sviatok (však naša krajina sa nehlási k žiadnemu náboženstvu) a tým zrušiť aj zimné prázdniny. Tak isto veľká noc - už žiadne pečenie baránkov, žiadne prázdniny. Takto by sa ešte nejeden voľný deň v kalednári, za ktorý vďačíš kresťanstvu našiel
altruizmus nepochádza z náboženstva, to si len náboženstvá zakomponovali tento fenomén do seba, altruizmus má omnoho viac spoločného s vrodenou potrebou spolupráce medzi členmi kmeňov v prostredí, ktoré nás formovalo ako druh. stratégia recipročnej pomoci sa ukázala ako účinná, pretože zvyšovala celkové vyhliadky na prežitie. a ak hovoríš o nezištnej pomoci, tak preboha nedávaj do hneď druhej vety zmienku o odmene nadprirodzenými bytosťami...veď tým si priamo protirečíš.
naozaj ma fascinuje ako vehementne niektorí ľudia obhajujú svoje právo mať v škole zavesené náboženské symboly ako keby ich viera závisela pomaly len od nich. pritom som si takmer istý, že by nimi ani nepohlo, keby v škole došlo napr. k zákazu nosenia hidžábu. neviem čo je to preboha za právo mať v škole zavesené náboženské symboly? je toto snáď základom niekoho vierovyznania? ohrozuje takáto sprostosť niečiu vieru? potom ich viera je slabá. práva platia pre všetkých rovnako a nie iba pre väčšinu.
a ešte dodám, že vianoce nie sú štátnym sviatkom, ale dňami pracovného pokoja.
Stoporko, MIRV to dobre napísal, nebudem sa opakovať.
Mňa skôr zaujímajú tie donekonečna omieľané princípy kresťanskej morálky. Je nám tu neustále predkladané, že ak by nebolo kresťanstvo, tak by sme tu boli všetci totálne zvery.
A ešte mi nedá nezareagovať na tvoje argumenty o nejakej duchovnej brzde.
Ak ju niekto potrebuje, tak nech sa páči, ja sa dokážem brzdiť aj bez nej ( takisto nám tu je predkladané, že keby tu boli samí ateisti, tak sme všetci bezkrkí a nebodaj tu vypukne nejaký chaos a vraždenie ).
Ja ak som správne pochopil kresťanstvo, tak sa "stačí" pred smrťou vyspovedať a ospravedlniť sa za svoje činy, prijať Boha a nebo je isté. A to je dobre ? Alebo nemám pravdu ?
Mňa skôr zaujímajú tie donekonečna omieľané princípy kresťanskej morálky. Je nám tu neustále predkladané, že ak by nebolo kresťanstvo, tak by sme tu boli všetci totálne zvery.
Ak ju niekto potrebuje, tak nech sa páči, ja sa dokážem brzdiť aj bez nej ( takisto nám tu je predkladané, že keby tu boli samí ateisti, tak sme všetci bezkrkí a nebodaj tu vypukne nejaký chaos a vraždenie ).
Ja ak som správne pochopil kresťanstvo, tak sa "stačí" pred smrťou vyspovedať a ospravedlniť sa za svoje činy, prijať Boha a nebo je isté. A to je dobre ? Alebo nemám pravdu ?
Len tak na okraj aby sme tu mali aj nejake statistikyStoporko napísal:empiko - ja netvrdím, že každý ateista je apriori materialista. Len som položil otázku, v ktorej skupine bude materialistov viac. Ak sa ti niečo na tej otázke nepáči a máš rozumný argument a nie pindy, tak sem s ním. Ak chceš len pindať na vymyté kresťanské mozgy, choď radšej fúkať práškový cukor...
Nebo neni iste ani vtedy. Dostat sa do neba podla biblie je takmer nemozne:hughito napísal:Ja ak som správne pochopil kresťanstvo, tak sa "stačí" pred smrťou vyspovedať a ospravedlniť sa za svoje činy, prijať Boha a nebo je isté.
Mat 7:21: "Nie každý kto mi hovorí: Pane, Pane!, pôjde do kráľovstva nebeského, ale kto činí vôľu môjho Otca nebeského. Mnohí mi povedia v onen deň: Pane, Pane, či sme neprorokovali v tvojom mene, či sme nevyháňali démonov v tvojom mene a či sme nerobili mnohé divy v tvojom mene? A vtedy im vyznám: Nikdy som vás neznal; odíďte odo mňa, páchatelia neprávosti!"
Inymi slovami mozes konat dobro mozes sa modlit v neby neskoncis.
Mozem pokracovat aj dalej ale uz som tu par takych citatov uviedol a nema to podla mna vyznam.
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Pochopil si môj príspevok úplne zle: keby dnes nepanovali v európe kresťanské zásady, tak bude z dnešného pohľadu z teba obyčajný barbar.hughito napísal:Stoporko, MIRV to dobre napísal, nebudem sa opakovať.
netvrdím, že keby tu boli všetci samí ateisti, tak je tu nutne krajina egoistických mafiánov. Tvrdím, že ak má niekto duchovnú brzdu (myslí svoju vieru vážne), tak je menšia šanca, že tak skončí. To, že si to pochopil inak, za to ja nemôžem. No je zaujímavé sledovať tvoje reakcie, keď som začal uvádzať negatíva ateizmu - keď si veselo kydal na kresťanstvo, všetko bolo ok, no teraz sa búriš ako zdurená koza
Či v kresťanstve naozaj stačí pred smrťou povedať "Bože, odpusť, uznávam, že som žil nahovno život" a máš isté nebo - neviem. Podľa príkladu z Biblie: dvaja lotri na kríži počas ježišovho ukrižovania - vravel jednému z nich, ktorý oľutoval svoj život "veru hovorím ti, dnes budeš so mnou v raji." Takže pokiaľ niekto fakt oľutuje svoj zlý život aj na úplnom konci, mal by to mať teoreticky v suchu - no predpokladám, že niekedy pred tým (počas zlého života) si nesmie dotyčný povedať, že stačí oľutovať na konci - proste nespoliehať sa na oľutovanie na konci. Ale toto by asi bolo na sólo debatu
Stoporko : Ale odkiaľ táto kresťanská morálka vychádza ? Vy to tu predostierate tak, ako keby až kresťanská morálka priniesla nejaké základné morálne princípy, ktorými sa dnes riadime, čo však nie je pravda.
Ďalšia vec je tá, že kresťanstvo (myslím tým hlavného predstaviteľa=cirkev) ako také sa nikdy podľa týchto zásad neriadilo, čo dokazuje história.
Duchovná brzda, ok, ale niekto môže mať aj inú brzdu (morálnu) a vôbec nemusí byť veriaci, číže bol by som rád, ak by sme opustili od argumentovania s týmito ideálmi a preniesli sa do reality, a to dobre vieš, že kresťanská duchovná brzda vôbec neplatí do takej miery, že by o tom bolo nutné hovoriť.
Ľudia sú proste nejakí, niečo zdedia, v niečom ich ovplyvní sociálne prostredie a spoločnosť v ktorej vyrastajú, takže tu nepašaulizujme prospech duchovna v súvislosti s materializmom a ostatnými vecami.
Inak, Weinberg povedal : " Zdá sa mi, že či už s náboženstvom, alebo bez neho, dobrí ľudia sa budú správať dobre a zlí budú robiť zlé veci. Ale aby dobrí ľudia robili zle - na to treba náboženstvo."
A s týmto sa stotožňujem.
Moje reakcie sú zaujímavé ? No samozrejme, že sa budem brániť proti takým scestným obvineniam, resp. spájaniam ateizmu s konzumom a materializmom. Takýto argument je chybný už v samom základe, ateizmus nie je žiadna ideológia, nič nehlása.
A presne na to, čo si napísal vo svojom poslednom odstavci som narážal.
Podľa mňa to ani na nejakú hlbšiu diskusiu nie je, jasné dôkazy sú aj v Biblii, proste to tak je. Ak oľutuješ svoje činy, ktoré sú akékoľvek a prijmeš Boha, budeš spasený.
Je to dobré ? A človek, ktorý žil morálne, poctivo a dobre, akurát si dovolil neveriť v Boha bude večne zatratený...iba plač a škrípanie zubov, že ?
kali : Tie veci som sem dával dávnejšie, autor, podobne ako ja, čerpal z knihy Náboženstvo z opačného brehu. Tuna prítomní však tieto štatistiky neprijali, vraj sú vymyslené a ničím nepodložené. Hlavne, že cirkevné dogmy máme podložené dostatočne.
Ďalšia vec je tá, že kresťanstvo (myslím tým hlavného predstaviteľa=cirkev) ako také sa nikdy podľa týchto zásad neriadilo, čo dokazuje história.
Duchovná brzda, ok, ale niekto môže mať aj inú brzdu (morálnu) a vôbec nemusí byť veriaci, číže bol by som rád, ak by sme opustili od argumentovania s týmito ideálmi a preniesli sa do reality, a to dobre vieš, že kresťanská duchovná brzda vôbec neplatí do takej miery, že by o tom bolo nutné hovoriť.
Ľudia sú proste nejakí, niečo zdedia, v niečom ich ovplyvní sociálne prostredie a spoločnosť v ktorej vyrastajú, takže tu nepašaulizujme prospech duchovna v súvislosti s materializmom a ostatnými vecami.
Inak, Weinberg povedal : " Zdá sa mi, že či už s náboženstvom, alebo bez neho, dobrí ľudia sa budú správať dobre a zlí budú robiť zlé veci. Ale aby dobrí ľudia robili zle - na to treba náboženstvo."
A s týmto sa stotožňujem.
Moje reakcie sú zaujímavé ? No samozrejme, že sa budem brániť proti takým scestným obvineniam, resp. spájaniam ateizmu s konzumom a materializmom. Takýto argument je chybný už v samom základe, ateizmus nie je žiadna ideológia, nič nehlása.
A presne na to, čo si napísal vo svojom poslednom odstavci som narážal.
Podľa mňa to ani na nejakú hlbšiu diskusiu nie je, jasné dôkazy sú aj v Biblii, proste to tak je. Ak oľutuješ svoje činy, ktoré sú akékoľvek a prijmeš Boha, budeš spasený.
Je to dobré ? A človek, ktorý žil morálne, poctivo a dobre, akurát si dovolil neveriť v Boha bude večne zatratený...iba plač a škrípanie zubov, že ?
kali : Tie veci som sem dával dávnejšie, autor, podobne ako ja, čerpal z knihy Náboženstvo z opačného brehu. Tuna prítomní však tieto štatistiky neprijali, vraj sú vymyslené a ničím nepodložené. Hlavne, že cirkevné dogmy máme podložené dostatočne.
-
uplink
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Neutralita naozaj neexistuje. Aby si mohla byť neutrálna, musela by si byť bez duše, stroj, mašina. Každý človek je niečím, alebo niekým ovplyvňený a nevyhne sa náklonnosti ku nejakému filozofickému smeru, alebo náboženstvu. Či už je to ateizmus, materializmus, taoizmus, teizmus, kresťanstvo, budhizmus, nihilizmus, stoicizmus a iné...nauraa napísal:Ale samozrejme ze existuje. Niektorym ju ale paranoja nedovoli vnimat.
dobry clovek ak je aj ateista stokrat precika wanabe veriaceho, zleho cloveka... tak to je.
akurat ze katolici mame kvazi navod (desatoro), na ktorom je postavena vacsina svetovej moralky(urcite nie cela) a ateisti ju chtiac nechtiac z okolia absorbuju, co neznamena ze su pod palbou veriacich ...skratka sa to vsetko prelina, vela veci cez cloveka prejde, viac alebo menej v nom ostane a kazdy veci vidi inak, takze na tuto temu sa objektivne bavit neda a uz vobec nie niekoho o niecom presvedcit, ked uz apriori ma clovek nazor vytvoreny...
to video z veznic mi pride dost lacne... to ked nejaky vezen zaskrtne ze je veriaci, aby oklamal sam seba a svoje prehnite svedomie je automaticky pravda?
moze to byt zaujimavy fakt a vec pre psychologov ale tak isto aj vykonstruovany b-sh!t
akurat ze katolici mame kvazi navod (desatoro), na ktorom je postavena vacsina svetovej moralky(urcite nie cela) a ateisti ju chtiac nechtiac z okolia absorbuju, co neznamena ze su pod palbou veriacich ...skratka sa to vsetko prelina, vela veci cez cloveka prejde, viac alebo menej v nom ostane a kazdy veci vidi inak, takze na tuto temu sa objektivne bavit neda a uz vobec nie niekoho o niecom presvedcit, ked uz apriori ma clovek nazor vytvoreny...
to video z veznic mi pride dost lacne... to ked nejaky vezen zaskrtne ze je veriaci, aby oklamal sam seba a svoje prehnite svedomie je automaticky pravda?
moze to byt zaujimavy fakt a vec pre psychologov ale tak isto aj vykonstruovany b-sh!t
SRneC :
Áno, aj to väzenie je krásny príklad "praktizovania" kresťanstva.
Som zmrd, okrádam, vraždím ľudí, chytia ma, dajú do basy. Som zúfalý, začínam si uvedomovať svoju samotu, potrebujem sa na niečo upnúť, na niečo vyššie, nájsť nejakú nádej = a je to tu. Začnem "byť" kresťanom, budem sa kajať, modliť a zaručene skončím v nebi, ktoré, aj keď si neviem predstaviť, bude zaručene dobré.
To je naozaj krásna morálka a aplikácia cnostnej viery v praxi.
A ešte taký dodatok k tej "kresťanskej" morálke. Je síce pravda, že desatoro je jedinečné, v tom zmysle, že to takto pred ním nikde nebolo spísané (bodaj by bolo, veď sa pozrite na prvé tri sebecké a žiarlivé prikázania), ale tieto morálne zásady sa už vyskytovali (grécky filozofi, napr.), čiže je scestné dnešnú morálku, ako takú, pripisovať kresťanstvu.
nauraa : No a preto ich neuznávam. Neviem, ale mne to príde proti logike uznávať nejaké dogmy, ktoré si niekto doslova "vycucal z prsta".
Ešte ako tak prijmem, keď niekto verí na nejakú vyššiu silu, inteligenciu (aj keď o jej existencii by sa dalo polemizovať), ale aby veril niekto stovky rokov starým cirkevným dogmám ? Tak to mi hlava nebere...
A keď nejaký radový občan zaškrtne, že je veriaci len tak, lebo mu nič zlého nespraví a môže z toho byť len dobré, to je už v poriadku ?to ked nejaky vezen zaskrtne ze je veriaci, aby oklamal sam seba a svoje prehnite svedomie je automaticky pravda?
Áno, aj to väzenie je krásny príklad "praktizovania" kresťanstva.
Som zmrd, okrádam, vraždím ľudí, chytia ma, dajú do basy. Som zúfalý, začínam si uvedomovať svoju samotu, potrebujem sa na niečo upnúť, na niečo vyššie, nájsť nejakú nádej = a je to tu. Začnem "byť" kresťanom, budem sa kajať, modliť a zaručene skončím v nebi, ktoré, aj keď si neviem predstaviť, bude zaručene dobré.
To je naozaj krásna morálka a aplikácia cnostnej viery v praxi.
A ešte taký dodatok k tej "kresťanskej" morálke. Je síce pravda, že desatoro je jedinečné, v tom zmysle, že to takto pred ním nikde nebolo spísané (bodaj by bolo, veď sa pozrite na prvé tri sebecké a žiarlivé prikázania), ale tieto morálne zásady sa už vyskytovali (grécky filozofi, napr.), čiže je scestné dnešnú morálku, ako takú, pripisovať kresťanstvu.
nauraa : No a preto ich neuznávam. Neviem, ale mne to príde proti logike uznávať nejaké dogmy, ktoré si niekto doslova "vycucal z prsta".
Ešte ako tak prijmem, keď niekto verí na nejakú vyššiu silu, inteligenciu (aj keď o jej existencii by sa dalo polemizovať), ale aby veril niekto stovky rokov starým cirkevným dogmám ? Tak to mi hlava nebere...
-
tehla
Ta ale neexistuje nikde a už vôbec nie vo vzdelavacich inštituciach. Neutralny človek je mrtvy človekNauraa napísal:Ja som ale hovorila o neutralite vzdelavacich institucii.
Ano, to som si všimol.eMPiko napísal:Nerozumiem co tym chces povedat.
No, keďže ty iba niečo tvrdiš, alebo si mysliš, napriek tomu, že nevieš, ako to je, predložim ti ja zopar faktov:eMPiko napísal:Netvrdim ze viem ako to je, tvrdim len ze ty nemusis mat pravdu. Myslim ze nie kazdy krestan je taky bojovnik za svoju vieru, aby nechapal principy sekularneho vzdelania.
61 percent Talianov v prieskume rozhlasovej stanice Radio 24 vyjadrilo svoj protest proti rozsudku súdu v Štrasburgu.
Starosta mesta San Remo, Maurizio Zoccarato, dal z protestu postaviť pred radnicu dva metre vysoký kríž. Okrem toho nariadil vo všetkých komunálnych školách kontroly, aby sa kríže zavesili všade, kde by snáď chýbali. Aj obec Sassuolo pri Modene a provinčná rada z Trapani nariadili podľa správy novín «L´Avvenire» vyvesiť všade väčší počet krížov. Ešte ostrejšie reagoval starosta Riccardo Roman v severnom Taliansku v Galzignano Terme: Odteraz sa tam bude každé dva týždne preverovať, či vo všetkých verejných budovách visia kríže – ak nie hrozí pokuta 500 eur!
V Montegrotto Terme pri Padove ukazovali mestské elektronické oznamovacie tabule veľký kríž s heslom: «Nezvesíme ich». Obec Busto Arsizio stiahla európsku vlajku na radnici na pol žrde. Mesto sv. Františka Assisi zasa oznámilo, že okrem krížov budú v komunálnych budovách všade vystavené aj betlehemy. Správa mesta argumentuje, že veď konečne je podaná žiadosť na UNESCO, aby sa tradičný betlehem uznal ako svetové kultúrne dedičstvo. Podporu dostali ochrancovia krížov dokonca aj z islamskej strany: Šejk Abd Al-Wahid Pallavicini, prezident Talianskeho islamského spoločenstva, v príspevku pre «Il Tempo» vyhlásil, že z pohľadu islamskej náuky štrasburský rozsudok nemožno schváliť. A zdôraznil, že pri všetkých výhradách proti zobrazovaniu soškami moslimovia si ctia obraz Ukrižovaného ako poukaz na Božieho Ducha.
Oveľa tvrdšie sa vyjadril taliansky minister pre reformy Umberto Bossi. Tento šéf pravicovej populistickej strany Lega Nord označil rozsudok štrasburských sudcov ako «sračku»
«Európa je veľmi ďaleko od ľudí, koná v rozpore s tým, čo občania chcú», vysvetlil svoj postoj Bossi
Žalobu podala z Fínska pochádzajúca talianska občianka Soile Lautsiová, ktorá v roku 2002 od gymnázia „Vittorino da Feltre“ v Abano Terme – kde jej dve deti túto školu navštevovali – žiadala, aby kríže zo školských tried zmizli. Správa gymnázia školy kríže odstrániť odmietla s odôvodnením, že kríž je súčasťou talianskeho kultúrneho dedičstva.
Rozsudok EGMR konštatuje, že Talianska republika musí žalobkyni vyplatiť odškodné 5000 eur ako pokutu za „morálnu škodu“.
Talianska vláda protestovala proti tomuto rozsudku a zdôraznila, že kríže – ktoré často visia v talianskych verejných školách – sú národným symbolom kultúry a histórie.
Páter Lombardi túto myšlienku zopakoval. Nazval zvlášť vážnou vecou „úsilie odstrániť z oblasti výchovy zásadný symbol významu náboženských hodnôt v talianskej histórii a kultúre.“
Ďalej uviedol, že „náboženstvo poskytuje cenný prínos k formácii človeka a k jeho morálnemu rastu a je podstatnou zložkou našej civilizácie. Je mylné a krátkozraké chcieť ho vylúčiť z našej oblasti vzdelávania a výchovy.“ A zdôraznil:
„Je ohromujúce, že európsky súd by mal tak závažne zasahovať do záležitosti hlboko spätej s historickou, kultúrnou a duchovnou identitou a sebavedomím talianskeho ľudu.“ Páter Lombardi tiež pripomenul, že takéto rozhodnutia nevedú človeka k tomu, „aby cítil väčšiu príťažlivosť a obľubu európskej idey a aby zdieľal túto európsku ideu, ktorú sme my, ako aj talianski katolíci, silne podporovali od jej pôvodu,“ a pokračoval:
„Zdá sa, že tu existuje túžba ignorovať kresťanstvo pri formácii európskej identity, čo však bolo a zostáva zásadné.“
Biskupská konferencia Talianska vyhlásila, že rozhodnutie súdu „spôsobuje bolesť a mnohé zmätenie“ a v komuniké uvádza: „Rozsudok ignoruje či zanedbáva bohatý význam kríža, ktorý nie je iba náboženským symbolom, ale aj kultúrnym symbolom. Neberie do úvahy fakt, že v skutočnosti v talianskej histórii vystavovanie kríža na verejných miestach je v zhode s uznávaním princípov katolicizmu ako súčasti historického dedičstva talianskeho ľudu, čo potvrdzuje Konkordát z roku 1984.“ Biskupi upozorňujú, že tento rozsudok „znamená riziko umelého odtrhnutia národnej identity od jej duchovných a kultúrnych koreňov.“ Vyhlásenie biskupov ďalej pripomína, že toto rozhodnutie prekračuje medze odluky Cirkvi od štátu a stáva sa „nepriateľským postojom voči každej forme politického a kultúrneho významu náboženstva.“
Právnik Giuseppe Dalla Torre, rektor Univerzity LUMSA v Ríme, pre biskupskú spravodajskú agentúru SIR povedal, že argumenty Európskeho súdu sú „mylným dôvodením založeným na predpoklade, že kríž môže zaväzovať k vyznávaniu náboženstva. Avšak kríž je pasívny symbol, to znamená, že nikoho nezaväzuje vo svedomí.“
Na talianskej politickej scéne vyvolal rozsudok prevažne ostrú kritiku. Ministerka školstva Mariastella Gelmini sa vyjadrila, že kríž v triede neznamená „súhlas s katolicizmom“, ale je „symbol talianskej tradície“.
Minister poľnohospodárstva Zaia sa vyjadril ešte zreteľnejšie: „Súhlasím so všetkými, ktorí sa ako veriaci či neveriaci cítia byť urazení týmto abstraktným a údajne demokratickým rozsudkom.“ Európsky súdny dvor uráža „cítenie európskych národov, ktoré sa vyvinuli z kresťanstva. Bez kresťanstva by nebolo nijakej Európy. Ľudia, ktorí sú vlastne povolaní chrániť verejné blaho, sa usilujú vytrhnúť korene našej kultúry. Mali by sa hanbiť.“
Pier Ferdinando Casini, predseda kresťanskodemokratickej strany UDC, „Kríž v školských triedach nikdy neporušoval náboženskú slobodu ani slobodné vyznávanie rôznych náboženských presvedčení. Tento symbol je spoločným vlastníctvom všetkých talianskych občanov, pretože je znakom kresťanskej identity Talianska a Európy.“
Taliansky minister zahraničných vecí Franco Frattini rozsudok komentoval ako „úplne najhorší precedentný prípad pre iné náboženstvá“. Povedal, že práve vo chvíli, keď talianska vláda usiluje o dobré vzťahy s rôznymi náboženstvami, dostáva kresťanstvo takúto „ranu“.
Ministerka pre rovnoprávnosť Mara Carfagna vyzvala vládu k odvolaniu sa proti rozsudku a zdôraznila: „Princíp rovnoprávnosti aj medzi náboženstvami nesmie viesť k tomu, že poprieme vlastné korene a identitu. Skutočné obmedzenia individuálnej slobody jednotlivca spočívajú v islamskej šatke. Očakávam, že Európsky súdny dvor sa k tomu vyjadrí rovnako jasne a zreteľne.“
Atd atd atd, protesty ľudi, nesuhlas, maš google, najdi si.
Ľudia su v prvom rade oklamani. Nič take, ako demokracia nefunguje.Ľudia dnes ani nevedia, kto im v skutočnosti vládne.eMPiko napísal:A ak je tu plno vytupenych hlav, ktori nechcu nic zmenit –ano, prave to su ti ludia a ak to je vacsina musia sa im ostatni prisposobit... Vlastne si povedal ze demokracia nefunguje pretoze vacsina s tebou nesuhlasi, smiesne.
"Tí, ktorí ľudom vypichli oči, potupujú ich slepotu"
John Milton.
A ešte jeden zhrnujuci citat na zaver k tu odznenym nazorom:
„Kresťanskú vieru nemožno vedecky dokázať. Ale existujú pádne dôvody, ktoré dokazujú, že kresťanská viera je rozumná a že dáva životu zmysel. Na agresívne predstavy prívržencov 'nového ateizmu' ako je Richard Dawkins odpovedám, že náboženská viera je jednoducho iracionálna“
tehla :
Nádhera. 
To je pekné, ako sa opakuješ ako pokazený strojček a nie a nie pochopiť pointu.Ta ale neexistuje nikde a už vôbec nie vo vzdelavacich inštituciach. Neutralny človek je mrtvy človek
To by ma zaujímalo, aké rozumné dôvody to sú, keď je to iracionálna viera.„Kresťanskú vieru nemožno vedecky dokázať. Ale existujú pádne dôvody, ktoré dokazujú, že kresťanská viera je rozumná a že dáva životu zmysel. Na agresívne predstavy prívržencov 'nového ateizmu' ako je Richard Dawkins odpovedám, že náboženská viera je jednoducho iracionálna“
Kód: Vybrať všetko
Odteraz sa tam bude každé dva týždne preverovať, či vo všetkých verejných budovách visia kríže – ak nie hrozí pokuta 500 eur! -
tehla
Hughito, ja neviem, načo ty vobec reaguješ takymito otravnymi hlaškami. Bavime sa o neutralite, ktora jednoducho neexistuje a ty nie a nie pochopiť pointu.hughito napísal:To je pekné, ako sa opakuješ ako pokazený strojček a nie a nie pochopiť pointu.
Na to ešte musíš dorásť, aby si ten rozdiel pochopil.hughito napísal:To by ma zaujímalo, aké rozumné dôvody to sú, keď je to iracionálna viera.
Ale keď je to naopak, tlieskaš blahom, pokrytec.hughito napísal:Kód:
Odteraz sa tam bude každé dva týždne preverovať, či vo všetkých verejných budovách visia kríže – ak nie hrozí pokuta 500 eur!
Nádhera.
Jediný, kto tu nechápe pointu si ty.Hughito, ja neviem, načo ty vobec reaguješ takymito otravnymi hlaškami. Bavime sa o neutralite, ktora jednoducho neexistuje a ty nie a nie pochopiť pointu.
Tak mi to povedz ty, ty si už veľký.Na to ešte musíš dorásť, aby si ten rozdiel pochopil.
Písal som tu ja niekde o nejakých pokutách a vymáhaní ?Ale keď je to naopak, tlieskaš blahom, pokrytec.
Ja som proste a jednoducho len za neutralitu na školskej, či inej oficiálnej pôde (úrady, štátne i samosprávne inštitúcie, kultúrne a iné zariadenia, ktorých zriaďovateľom nie je cirkev) v otázke viery či presvedčenia, to by bolo spravodlivé a tak je to aj zakotvené napríklad v našej ústave (a tuším aj v talianskej, niekto to tu spomínal).
Nám našťastie kríže po škole nikto nevyvesuje.
Ale podľa mňa toto celé ani nie je tak boj o kríž, ako o niečo iné.
Kód: Vybrať všetko
Súčasný, falošný boj cirkvi za kríže, nie len v Taliansku, je bojom za udržanie otrasených pozícií, upadajúcej cirkvi.
Cirkev je nebezpečná práve tým, že chce pod zámienkou boja za kríže, alebo iné náboženské symboly, či vieru, postaviť proti sebe občanov s rôznym pohľadom na svet. V našich podmienkach konkrétne veriacu väčšinu proti občanom bez náboženského vyznania a tým upevňovať svoje slabnúce pozície. Pre niekoho neutralita existuje a pre niekoho nie...Ten pre koho neexistuje,nech sa necuduje ak sa dostane do konfliktov...tehla napísal:Ta ale neexistuje nikde a už vôbec nie vo vzdelavacich inštituciach. Neutralny človek je mrtvy človek
Zober si napr.Hojko.com-vela uzivatelov neprispieva do tejto temy,hoci maju urcite co povedat-jednoducho nepocituju potrebu svoj nazor presadzovat...A tym robia tuto temu neutralnu.Vela ich naopak prispieva-tym sa tu riesia otazky a dochadza ku konfliktom...V pripade diskusneho fora je to v poriadku-na to tu vlastne je.
Avsak v pripade napr.spomenuteho skolstva je prave lepsia neutralita-nakolko presadzovanie toho,ktoreho nabozenskeho vyznania popr.ateizmu,prinasa problemy-hlavne v skupinach,kde je mozny vyskyt ludi s roznym nazorom.A vzdelavacie institucie su takouto skupinou urcite.
A k tvojej myslienke o mrtvom neutralnom cloveku-velakrat je prave neutralny clovek tym,kto prezije
-
tehla
Ateizmus nie je žiadna neutralita, je to rozhodnutie nehlasiť sa k žiadnemu naboženstvu. Ateisti su takisto zaujmovou skupinou, podobne ako kresťania, židia, moslimovia atd.
K tej tvojej prudko inteligentnej kopirácii dokonale odhaľujucej zákerné plány cirkvi poviem len toľko: prečo by kresťania nemali mať svoje pozície na Europskom kontinente, kde su doma? Pozície asi podľa teba môžu mať len slobodomurári a židia. sa presťahuj do Izraela, ked ti to tak veľmi vadi.
//Dudo s tvojou „ideologiou“ nesuhlasim. „Neutralny“ človek je nakoniec stale nuteny podvoliť sa neneutralnej skupine. Jedine, že by sme boli všetci neutralni a to by sme boli asi mrtvi. Konflikt alebo boj je zakladny princip života, tak už to funguje (aj v prírode). To, že niekto si nejaky konflikt neuvedomuje alebo nechce pripustiť, neznamena, že neprebieha...a to, že mnohi na hojku sa do diskusii nezapajaju neznamena, že nie su učastnici tohto konfliktu. Som zvedavy, čo by vlastne vyvolalo zanik „neutrality“ Europanov, aby sa konečne vzopreli tomu, čo tu robia ti "neneutralni".
„...Veľká masa ľudí, duševne neschopná ho pochopiť, ponesie svoje bremeno bez reptania a možno i bez tušenia, že tento systém je nepriateľský k ich záujmom."
Rothschild
„V 20. storočí ho nahradili hákovým krížom a červenou hviezdou. Sily, ktoré by chceli návrat sú stále prítomné!“Rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva v kauze občianky Saile Lautsi proti Talianskej republike je klasickým príkladom ideologizácie verejného priestoru.
Rodičia majú právo žiadať, aby škola rešpektovala ich hodnotový systém. Je ideálne, ak škola rodičom pri budovaní hodnotového systému pomáha. Rodičom nič nebráni nájsť školu, ktorá zodpovedá ich hodnotovým preferenciám. Talianske zákony kríže v školách len odporúčajú, ale ich neprikazujú. Náboženské symboly pripomínajú nejaký hodnotový systém. Je však naivné a zavádzajúce myslieť si, že ich neprítomnosť vytvára hodnotovú neutralitu. Na základe čoho si niekto dovolí tvrdiť, že hodnotový systém skrytý za znamením kríža je menej ako iný hodnotový systém, ktorý ho nepotrebuje? Som presvedčený, že toto nemôže byť v kompetencii súdov. Ak totiž platí, že prítomnosť kríža podľa rozhodnutia súdu narušila konfesne neutrálne prostredie v prípade jednej žiačky, jeho neprítomnosť z pohľadu jeho vyznávačov spôsobila presne to isté.. Všade tam, kde sú hodnoty, je aj nejaký hodnotový systém. A kde je systém, tam je buď ideológia alebo náboženstvo. Bude zaujímavé sledovať, čím budú „sekulárne“ európske štáty nahrádzať hodnotový systém kríža. Rozhodnutie súdu spravilo z kresťanov de facto ľudí druhej kategórie. http://www.postoy.sk/este_raz_ku_krizom
Koho ma zaujimať o čom si ty pisal alebo nepisal? Ty si mysliš, že to rozhodnutie je len tak? Že sa nebude nijak vymahať? Človeče preber sa už zo svojho sna. Zaujimave, že furt reagujete, ale zistiť si ako to naozaj je sa vam už nechce...hughito napísal:Písal som tu ja niekde o nejakých pokutách a vymáhaní ?
Predpokladam, že nevieš ani to, že prvym a najväčšim zriadovateľom škôl, nemocnic, kulturnych a inych zariadeni v Europe bola prave cirkev.hughito napísal:na školskej, či inej oficiálnej pôde (úrady, štátne i samosprávne inštitúcie, kultúrne a iné zariadenia, ktorých zriaďovateľom nie je cirkev)
Koľké šťastie! Gratulujem! Predpokladam, že keby niekto náhodou zavesil kríž nad tabuľu, už sediš na Europskom sude pre ľudske prava a sťažuješ sa na svoj kruty osud vo vnútri kresťanskej Europy. Aj keby väčšina tvojich spolužiakov a vedenie školy ho tam chcelo mať. Tvoje ľudske prava a city by boli predsa poškodene a ty si dôležitejši ako city nejakych kresťanov, hoci by boli aj vo väčšine.hughito napísal:Nám našťastie kríže po škole nikto nevyvesuje.
K tej tvojej prudko inteligentnej kopirácii dokonale odhaľujucej zákerné plány cirkvi poviem len toľko: prečo by kresťania nemali mať svoje pozície na Europskom kontinente, kde su doma? Pozície asi podľa teba môžu mať len slobodomurári a židia. sa presťahuj do Izraela, ked ti to tak veľmi vadi.
Prečo by som mal? Odznelo to tu už x krát. Tebe nema vyznam vôbec niečo vysvetľovať, je to strata času a energie o čom som sa už viackrat presvedčil. Ty ani v podstate nevieš, za čo tu „bojuješ“, len ti niekto povedal, že kresťanstvo je zle a ty si suhlasil.hughito napísal:Tak mi to povedz ty, ty si už veľký.
//Dudo s tvojou „ideologiou“ nesuhlasim. „Neutralny“ človek je nakoniec stale nuteny podvoliť sa neneutralnej skupine. Jedine, že by sme boli všetci neutralni a to by sme boli asi mrtvi. Konflikt alebo boj je zakladny princip života, tak už to funguje (aj v prírode). To, že niekto si nejaky konflikt neuvedomuje alebo nechce pripustiť, neznamena, že neprebieha...a to, že mnohi na hojku sa do diskusii nezapajaju neznamena, že nie su učastnici tohto konfliktu. Som zvedavy, čo by vlastne vyvolalo zanik „neutrality“ Europanov, aby sa konečne vzopreli tomu, čo tu robia ti "neneutralni".
„...Veľká masa ľudí, duševne neschopná ho pochopiť, ponesie svoje bremeno bez reptania a možno i bez tušenia, že tento systém je nepriateľský k ich záujmom."
Rothschild
Tehla-nikto netvrdi,ze je ateizmus neutralny.Naopak-ateizmus ma svoj jednoznacny postoj a nazor a tym padom je v problematike nabozenstva jednoznacne na jednej strane vah.
Ide o postoj ateistu,alebo veriaceho v skupine kde musia spolunazivat.Tvoj je jednoznacny-nebrat ohlad na ateizmus a nabozenske symboly jednoducho pouzivat,aj napriek tomu,ze som v spolocnosti aj ateistov.Ak by som bol ja taky zaryty ateista,ako ty krestan,tak by som v skole zacal pouzivat znaky propagujuce ateizmus-aj napriek tomu,ze viem,ze by ta ako krestana drazdili.Ak teda zaujmeme rovnaky postoj obaja,tak iny vysledok ako konflikt,tazko ocakavat...
Nie je rozumnejsie radsej respektovat nazory toho druheho a nechat si svoje symboly,pre svoje sukromie?Ak by to obe strany akceptovali,tak vznikne"neutralita".Ja nebudem robit,to co drazdi teba a ty nebudes robit to co drazdi mna.A tymto sposobom zabezpecime neutralitu a ktorej pisala Nuara a o ktorej si ty presvedceny,ze neexistuje.Samozrejme postojom aky prezentujes ani existovat nemoze.
Inac musim skonstatovat,ze tvoj postoj je typicky pre cirkev-obracat kazdeho cloveka na svoju vieru.Tymto nechcem na teba utocit,iba je tu jasna paralela-teda aspon pre mna.
Ide o postoj ateistu,alebo veriaceho v skupine kde musia spolunazivat.Tvoj je jednoznacny-nebrat ohlad na ateizmus a nabozenske symboly jednoducho pouzivat,aj napriek tomu,ze som v spolocnosti aj ateistov.Ak by som bol ja taky zaryty ateista,ako ty krestan,tak by som v skole zacal pouzivat znaky propagujuce ateizmus-aj napriek tomu,ze viem,ze by ta ako krestana drazdili.Ak teda zaujmeme rovnaky postoj obaja,tak iny vysledok ako konflikt,tazko ocakavat...
Nie je rozumnejsie radsej respektovat nazory toho druheho a nechat si svoje symboly,pre svoje sukromie?Ak by to obe strany akceptovali,tak vznikne"neutralita".Ja nebudem robit,to co drazdi teba a ty nebudes robit to co drazdi mna.A tymto sposobom zabezpecime neutralitu a ktorej pisala Nuara a o ktorej si ty presvedceny,ze neexistuje.Samozrejme postojom aky prezentujes ani existovat nemoze.
Inac musim skonstatovat,ze tvoj postoj je typicky pre cirkev-obracat kazdeho cloveka na svoju vieru.Tymto nechcem na teba utocit,iba je tu jasna paralela-teda aspon pre mna.
Ty sa pozeras na svet okolo seba stylom"ano,alebo nie".Ale stale existuje kompromis,ktory je v mnohych pripadoch najrozumnejsim riesenim.//Dudo s tvojou „ideologiou“ nesuhlasim. „Neutralny“ človek je nakoniec stale nuteny podvoliť sa neneutralnej skupine. Jedine, že by sme boli všetci neutralni a to by sme boli asi mrtvi. Konflikt alebo boj je zakladny princip života, tak už to funguje (aj v prírode). To, že niekto si nejaky konflikt neuvedomuje alebo nechce pripustiť, neznamena, že neprebieha...a to, že mnohi na hojku sa do diskusii nezapajaju neznamena, že nie su učastnici tohto konfliktu. Som zvedavy, čo by vlastne vyvolalo zanik „neutrality“ Europanov, aby sa konečne vzopreli tomu, čo tu robia ti "neneutralni".
To je pravda.Este stastie(???),ze priroda cloveka obdarila inteligenciou.A jeden by cakal,ze sa clovek bude od zvierat prave touto vyhodou odlisovat...Konflikt alebo boj je zakladny princip života, tak už to funguje (aj v prírode)
-
tehla
Iracionálny – rozumom nepochopiteľny, nadzmyslový.Steven666 napísal: tak to povedz aspoň mne, keď už Hughitovi to povedať nechceš. Zaujíma ma to.
Ok, rozumnych dôvody pre tuto nadzmyslovu vieru tu bolo uvedenych už mnoho, pre mňa je to hlavne spása a rozvoj duše človeka a ľudskej spoločnosti ako takej.
Dudo02: Ja nikoho obracať nechcem, ja nechcem, aby nasilne obracali kresťanov.
Aha, takže stale brať ohľad iba na ateizmus. Prečo neberieš ohľad na kresťanov a nesnažiš sa s nimi spolunaživať? Nech si zriadia svoje ateisticke školy, napokon, ved ich aj maju, je plno škôl kde križe nevisia, tak prečo zasahuju do škôl kresťanov, kde su kresťania vo väčšine a zakazuju im tam križe? Tomu hovoriš mierove spolunaživanie? V Taliansku je väčšina rodín, ktoré svoje deti chcú vychovávať v kresťanskom duchu. A škola je jedným z pilierov výchovy.Dudo02 napísal:Tvoj je jednoznacny-nebrat ohlad na ateizmus
Ale veď to sa aj stalo, presne v dobe, ked sa začalo likvidovať kresťanstvo, keď na stenach začal vysieť kosak a kladivo a začali nas učiť, že sme z opice. A stane sa to znova. Len hlupak si to predstavuje tak ako vy.Dudo02 napísal:Ak by som bol ja taky zaryty ateista,ako ty krestan,tak by som v skole zacal pouzivat znaky propagujuce ateizmus-aj napriek tomu,ze viem,ze by ta ako krestana drazdili.
nie je lepšie rešpektovať nazory toho druheho, pokiaľ maju zasahovať do slobôd toho prveho. Kto rešpektuje kresťanov? Vy by ste furt len rešpektovali, aj keby vam povedali, že všetky školy si musia premaľovať steny na červeno, lebo biela farba uraža černochov, tak povieš ano, rešpektujem. A potom, ked ti povedia, že musiš platiť na davky pre ciganov, ktori maju po8 deti a ty rozmyšľaš, či si vôbec môžeš dovoliť druhe, povieš, ano rešpektujem. A keď ti povedia, že sa bude prijimať x dalšich imigrantov a stavať mešity po Europe a ty nemôžeš verejne prejaviť svoje naboženstvo, povieš, ano rešpektujem!Dudo02 napísal:Nie je rozumnejsie radsej respektovat nazory toho druheho
Keď ta to draždi, chod do školy, kde križe nevisia (maš ich k dispozicii viac než dosť ) a nezakazuj ich vešať mne.Dudo02 napísal:Ja nebudem robit,to co drazdi teba a ty nebudes robit to co drazdi mna
Tu nejde o postoj, aky prezentujem ja. Tu ide o evidentny a aj historiou mnohokrat potvrdeny fakt. Naopak postoj ako prezentuješ ty, je len utopia.Dudo02 napísal:Samozrejme postojom aky prezentujes ani existovat nemoze.
Čo je pre teba kompromis? Potlačať vlastnu kulturu, aby sa tu iny "citili dobre"? Ak by som žil v Saudskej arabii, tak sa prispôsobim arabskej kulture. Ked chcem žiť v inej krajine, tak sa naučim ich jazyk, alebo som ticho, ale nenutim mlčať aj ich. Chod kazať do Izraela o kompromisoch, alebo do bieleho domu. Alebo chod kazať moslimom o kompromisoch, aby neprejavovali svoju kulturu, ktori si ju narozdiel od niekoho vážia. A ked si ateista, tak si bud, môžeš isť do školy, kde križe nevysia, alebo sa prispôsobiš kresťanskej väčšine v danej škole. Nebudeš im predsa sebecky zakazovať niečo, čo je pre nich dôležite.Dudo02 napísal:Ale stale existuje kompromis,ktory je v mnohych pripadoch najrozumnejsim riesenim.
Tiež som dufal, ale marne.Dudo02 napísal:To je pravda.Este stastie(???),ze priroda cloveka obdarila inteligenciou.A jeden by cakal,ze sa clovek bude od zvierat prave touto vyhodou odlisovat...