"seriozne" media

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
PAIN
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

"seriozne" media

Príspevok od používateľa PAIN »

Rozhodol som sa zalozit tuto temu (ak tu takato tema je sorry ale nenasiel som), pretoze by som chcel vediet aky mate nazor na Slovenske media, novinarov a ich pristupu k serioznemu spravodajstvu. Mam na mysli reportaze z TV novin, clanky z dennikov alebo rôznych portalov. Podla mna najdôlezitejsia vlastnost dobreho novinara alebo reportera by mala byt nestrannost a profesionalita. Ich ulohov nieje šírit vlastny nazor/dojmy/pocity a tym ovplyvnovat mienku verejnosti ale len jednoducho reprodukovat informacie. Prave toto sa mi zda, ze im chyba.

Vsimam si to v poslednej dobe hlavne pri spomenuti slovneho spojenia novinari a Fico. Nemam ho sice bohvieako v laske a urcite niesom sam, ale to im nedava pravo ho v reportazach zosmiesnovat, popripade prekrucat skutocnost. To si môzu dovolit niekde v Smiechotach ale nie v TV novinach. Alebo ma napada este afera tusim z pred roka ked mal moderator Rasto Zitny autonehodu. Markiza tomu venovala minimalne vysielacieho casu v TV novinach. Len oznam bez reportaze. Ale konkurencne televizie prifarbili fakty, len aby nakydali co najviac spiny a toto je len jeden priklad z mnohych.
Tiez by som bol rad, keby ste sa este vyjadrili, co podla vas v spravach chyba, ake reportaze vas zaujimaju, ci je v poriadku to, akym informaciam prikladaju dôlezitost. Dostala ma nedavno reportaz tusim na JoJke, ze kdesi v Tatrach neznamy vandal pocmaral informacnu tabulu...akoze informacia dna :D
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: "seriozne" media

Príspevok od používateľa hughito »

Ja od oficiálnych médií nejakú serióznosť a objektivitu vôbec nečakám. Je v nich veľa zavádzajúcich, nepresných, skresľujúcich alebo vyložene chybných a mylných informácií.
Navyše tieto médiá ovládajú vyššie záujmové skupiny, takže je tu jasný vplyv ovplyvňovania verejnej mienky a vytvárania všeobecného názoru a postoju.

To tak všeobecne, keď zoberiem na paškál samotné slovenské médiá (hlavne televízne noviny) tak vidím takmer len škandály slávnych "osobností", vraždy a autonehody, obrovsky nafúknuté reportáže, aby to čo najviac "vyrazilo dych". Tento otrasný štýl nemá nič spoločné so serióznym informovaním verejnosti o udalostiach u nás či vo svete.

Ja siaham po iných médiach, po nezávislých a autonómnych zdrojoch.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...televízor celkovo nepozerávam už dva roky...odvtedy som zistil že mi to vôbec nechýba, práve naopak, prídem do kuchyne, mama pozerá celý deň TV aj pri práci v kuchyni, daľší TV beží v obývačke napriektomu že tam nikto nesedí...v kuchyni schmatnem čo potrebujem lebo tie hovadiny čo tam rozprávajú..no to je otras...minule som sa zastavil v obývačke a akurát končila tá súťaž malý talent či jak sa to volá...víťazovi dali dovolenku za 10 000 a schmatli 2 000 000...TV noviny som začal pozerať cez net ale iba na JOJ...na niektorých reportážach sa len pousmejem - pracačia chrípka, vtáčia chrípka, pštrosia chrípka, taký politik, hentaký politik, napr. včera - Fica si splietli s Ukrainským prezidentom...ó Bože asi nezaspím! Našli utopeného - no a? Keď našli tak našli, nezájem! Cez vianoce reportáže typu: otázka na poslancov akej farby majú ozbodený stromček...no Tomanovú určite voliť nebudem jej farba sa mi nepáčila...asi prestanem pozerať aj TV noviny na jojke, zbytočná strata času...
Muffi
Addict
Addict

Re: "seriozne" media

Príspevok od používateľa Muffi »

PAIN napísal:Ich ulohov nieje šírit vlastny nazor/dojmy/pocity a tym ovplyvnovat mienku verejnosti ale len jednoducho reprodukovat informacie. Prave toto sa mi zda, ze im chyba.
Ich úlohou rozhodne nie je jednoducho reprodukovať informácie. To by si svoj job dlho neudržali. Ich úlohou je prilákať čo najviac čitateľov / divákov / poslucháčov k obrazovkám alebo novinám. A odhadujem, že v tom nebude obyčajná súťaživosť, skôr niečo zelené a šušťavé. Prosto povedané, ich úlohou je zarobiť a byť uznávaný verejnou mienkou (hoci zlá reklama je častokrát účinnejšia).
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Grim-Reaperka, ale zober si, že dnes vysiela Markíza aj JOJ - ka asi 40 - minútové správy, takže takéto pre Teba nezaujímavé správy tam strčiť musia, aby vyplnili svoj čas. Ale ak si chceš pozrieť dobré správy, tak si prepni na TA3. Tieto správy považujem za najnestrannejsšie a najobjektívnejšie na Slovensku. Nepamätám si, že by tam dávali správy o papagájovi Čibovi, ktorý vie nadávať alebo o tom, aké Béla doma pečie koláče. V týchto správach nájdeš len najnovšie informácie zo sveta.

Osobne ale správy nepozerávam každý deň, iba sem - tam, keď sa ocitnem pri telke okolo 19:00. Skôr ma zaujímajú športové správy.

A k objektívnosti médií. Napr. mnohí považujú správy na Markíze a JOJ - ke za antificovské, ale pre mňa je to absolútne nepodstatné a je mi to v podstate jedno. S dennou tlačou je to rovnako - nech si Nový Čas píše, o čom chce, existujú ďalšie varianty, ktoré nepíšu iba o škandáloch "celebrít", ale aj seriózne informujú o udalostiach zo sveta.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...TA3 veľmi rada pozerá moja mama...podľa mňa televízia o ničom, celý deň stále opakujú tie isté správy ako papagáj...navyše sa špecializujú hlavne na politickú scénu a mňa politika vôbec nezaujíma...a teraz budem vyzerať ako debil ktorého nič nezaujíma a všetko ofrfle...
PAIN
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PAIN »

My mame aspon internet, vieme si informacie vyhladat, nespoliehat sa len na TV noviny. Ale myslim si, ze drviva vacsina ludi pride vecer z prace, sadne pred telku, zanadavaju si na politikov a skonstatuju ze zivot je cim viac na hovno a tym ich informovanost konci. Takto su vlastne odkazany len na to, co im naserviruju televizie ktore im ukazu zasa len to co chcu.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Tak isto sa spravam a nejakym dennikom nevenujem, a ked hej tak iba uplne minimum. Aby sme si to upresnili, vacsina dennikov je politicka...proste dennik je nakloneny k istej politickej strane, popripade v teda tazsom pripade je naklonenany k politickemu hnutiu...preto si mozes vsimnut, keby si pravidelne kupoval jeden dennik, ze v nom ti budu stale kydat na Fica, ale vyzdvyhovat do nebies niekoho ineho...no Fico bude stale v tom denniku zly.
Serioznost sa od mas medii ocakavat neda, preto to nesledujem, ja si fakt radsej najdem niecim podlozene fakty na internete ohladom toho co ma zaujima, a z toho sa snazim utvorit si svoj vlastny nazor na danu problematiku.
yazoo
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa yazoo »

Ako je pisane vyssie. Myslim, ze o serioznosti medii u nas sa da velmi pochybovat. Teda, skor by som to nazval objektivnost, pretoze v konecnom dosledku je to len subjektivny nazor autora daneho clanku podlozeny nejakymi informaciami, ktore su upravi tak, aby mu to vyhovovalo. A tie televizne noviny u nas... Stale len o vrazdach, nehodach a samych negativnych veciach. Koho to ma bavit pocuvat?
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

necital som co pisete, iba teda podotknem ze so slovenskymi printovymi a tv mediami co sa tyka infomacii o diani v bananistane asi koncim ... doteraz som cital tyzdennik Žurnál, ktory sa snazil vzdy ponukat viac pohladov na konkretny "problem" a snazil sa byt ako tak nestranny ... vyhybal sa bulvarnym zvastom a nizkostiam na ktorych trebars taky novy cas ryzuje ... neviem ci zurnal nechcel robit niekomu dobru reklamu, alebo mal malo stran vyhradenych pre tlacenu reklamu teleshopingu, laebo co, ale bol vyhlaseny za "malo ziskovy" a od minuleho tyzdna uz nieje vydavany ... jednym slovom skoda ...

... co sa teda tyka "statnych veci" a informacii o nich ostavam na dennej baze verny internetovym spravodajstvam, kde si vyberem co ma zaujima a nemusim kvoli 3 podstatnym informaciam najskor pol hodinu pocuvat ze v zoo sa narodili 4 simpanzy, ze nejaky notorik chcel niekomu rozbit hlavu sekerou a podobne ...

(( skoro som zabudol .. z TV medii zameranych na spravodajstvo je jednoznacnou spickou TA3, ktore si podla mna stale este drzi aku taku uroven :-) ))
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

A comu sa vlastne divime? Co si narod slovensky ziada najviac? Podla najpredavanejsieho (najcitanejsieho) dennika je to jasne.. Bulvar, bulvar, bulvar a sem tam nejaka nahotinka. Ponuka zavisi od dopytu, uzasny priklad dal nordkapp_pb - predpokladam ze Zurnal nebol ten, kto sa vyhybal inzercii, ale na zaklade nizkej citanosti mu ti inzerenti chybali. Ty by si inzeroval v denniku, ktory cita minoritny podiel ludi? :)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

BTW, ved je to tak v kazdej krajine. Teda neviem ako v krajinach s diktaturou, ale snad v kazdej EU krajine su noviny a spravy cenzurovane, je to vsade o tom istom, a tiez sa niekedy chytam za hlavbu ked vydim kolko ludi hlta Novy Cas...to by som musel riadne klesnut aby som si tie noviny vobec kupil.
zuzkazuzka
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zuzkazuzka »

Podľa môjho názoru, keď chcem normálne plnohodnotné správy, tak ich nenájdem ani na Jojke, ani na Markíze... pozerateľné je akurát tak TA3. Ale aj tak si radšej niečo prečítam na BBC.
Napriek tomu mám správy komerčných televízií zapnuté každý deň, ale nespomínam si, kedy som ich dopozerala do konca. Ak prežijem reportáž Ruslany Kurilcovej a tie jej hrozné outfity, tak ma vždy úplne dostane Kubáni a jeho horské reportáže o tom, že napadol sneh, alebo ľudia nosia na svahy na hlave čiapky. Čakám, keď už príde s reportážou o tom, že sneh je vlastne zmrznutá voda...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

zuzkazuzka napísal: Čakám, keď už príde s reportážou o tom, že sneh je vlastne zmrznutá voda...
verim ze pre mnohych "konzumentov" JOJkarskeho spravodajstva to moze byt prelomova informacia :-) :-) ... osobne sa mi zda ze horsie spravodajstvo ako na JOJke na slovensku neni ...
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

momentalne sa televizie uberaju smerom zvanym infotainment, premiesane informacie s totalne nezmyselnymi reportazami ...priemernym obcanom sa to zda super a zeru to aj s navijakom..ludstvo zdementnieva...je celkom realne ze po case to tu bude vyzerat ako v Idiocracy
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

media na slovensku maju pod palcom dokopy asi 3 osoby, ci uz fyzicke ci pravnicke, takze v prvom rade nam budu predsuvat ich nazor. tv nesledujem, ich program ma bud nudi alebo uraza, spravy maju povrchne a zbytocne, co sa tyka dennikov, tak jedinu aku taku citatelnu uroven ma sme, ale to je protislovenske, promadarske periodikum, ktore dava priestor takym chudakom ako je P. Prochazkova alebo M. Toda ci Schutz. Sme citam jedine kvoli diskusiam, kde sa zvycajne dozviem viac nez z clankov. Je az neuveritelne ako okato manipuluju a zamlcuju. Ficovi sa absolutne necudujem ze ich nazyva prostitutkami, pretoze tie kur*y si to plne zasluzia.
To co ma tesi, je fakt, ze media postupne stracaju svoj vplyv, pretoze kvoli vsetkym tym srackam, ktore tlacia ludom do hlavy ich uz ludia prekukli a vsetky ich spravy zacinaju brat s rezervou. internet je na nezaplatenie.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Ja sa niekedy pýtam "a to aj niekto pozerá ešte ?", ale vždy vždy mi to s ľútosťou potvrdia rodičia, ktorí majú TV zapnutý stále :cry:

Mal som v izbe televízor, ale odniesol som ho do pivnice, aspoň mám viac priestoru na technickú literatúru a zbierku historickej elektroniky.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Na nete si precitam sme.sk a to mi staci. Telku nesledujem uz par rokov a vobec mi nechyba. Cudujem sa len, ze tolko ludi necha so sebou manipulovat, a spravaju sa ako keby vsetko, co povedia v telke bola pravda. Potom to u nas vyzera tak, ako to vyzera.
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jeremy »

ja budem konkretizovat: JoJ, Markiza - smejd ziadna serioznost. Hlavne jojka sama zverina a icoviny co tlacia na city

Ta3 - Fajn
a co sa tyka periodik
Pokladam na slovensku dve mienkotvorne seriozne periodika. Sice maju jasne vyhradenu nazorovu rovinu SME a .tyzden oboje citam na nete... A inak skor pri hladani informacii vyuzivam net
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

telka? čo to je? :D nepozerám. iba ked sa pomýlim. maximálne TA3, ked som doma, aby som bol trošku v obraze, čo sa tu deje. ale inak nič. radšej si pozriem čosi na nete. mám to bez reklamy a vyberiem si to, čo ma zaujíma
Napísať odpoveď