Existuje este laska na cely zivot ?

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
AXO
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Existuje este laska na cely zivot ?

Príspevok od používateľa AXO »

Zdravim. Ked sa niekedy nudim a nechce sa mi nic, lahnem na postel a rozmyslam nad vselicim - ktorym smerom sa myslienky rozhodnu vybrat, tam idu.

Nedavno som rozmyslal nad tym, ci v mojej generacii(som narodeny 1989, tak dajma tomu roky narodenia 1985-1992) este existuje laska na cely zivot. Moji kamarati a blizsi znamy sa pohybuju v rozmedzi rokov 17 az 28 rokov. Su to ludia, ktorych poznam dost dobre na to, aby som len z pohladov poznal na co myslia :) Su tam obe pohlavia. S kazdym sa poznam viac ako 5 rokov, s niektorymi uz ani neviem kolko - hadam v dobe, kde su moje prve spomienky, sa uz niektori vyskytuju. Takze som mal moznost toho dost sledovat. Ako isla doba, tak sa vsetci menili - no ved puberta, a striedali partnerov.

Dvaja kamarati sa rozhodli, ze vyskusaju najskor spolocne byvat, pred tym, nez sa zoberu. Jedny sa rozisli po roku a druhy po roku a cca troch mesiacoch.

Ini su spolu(ak sa to tak da nazvat) asi 5 rokov, ale to asi len vdaka tomu, ze sa vyventiluju... pohadaju sa, rozidu sa(teda sa skor nestykaju a nerozpravaju asi tyzden-dva) a zase sa daju dokopy. Myslim, ze keby sa zobrali, tak maju rozvod tak do troch rokov.

Kedze 25 az 28 rocni ludia su podla mojho nazoru celkom vyzreli a je cas zakladat rodinu, je mozne, ze este stale nenasli svoju lasku na zbytok zivota ? Alebo to dopadne tak, ze sa svojich partnerov "najedia" a potom uz maju dost ? Zalezi generacii "dvadsiatnikov" len na fyzickom vztahu ? Ma celozivotna laska este stale miesto v nasich srdciach ?

Rad si precitam vase nazory na vec(situaciu).
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

dnes je ina doba, ine hodnoty, vo veku do 30 neni na lasku cas - treba sa ucit, treba si najst robotu, byvanie atd... a nie do toho este pridavat kazdodenne problemy s partnerom atd... a kdeze to este deti...

ja myslim,ze laska na cely zivot stale moze existovat, len sa hold momentalne musi prisposobovat inym veciam... kedysi sa ludia tak nehnali za karierou, neboli tak odputani ako teraz - raz sa zalubili a asi citili povinnost zostat s tym clovekom, nie ako dnes...
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Jednoduchá odpoveď. Neexistuje láska na celý život. Človek je tvor sebecký a egoistický. Druhý sa Ti vždy zunuje. Potom je to len o cti a oddanosti. Láska je len prchavý jav, ktorý príde a odíde. Pravú Lásku človek nepozná, tú lásku ktorú ľudia poznajú, poznajú len v podobe hormónov a povrchnej súhry ľudských tiel. Vzťah by mal byť rozhodnutie a to pevné rozhodnutie, ktoré by malo predchádzať dlhšie spolužitie dvoch jedincov. Dospelosť vo vzťahu je stav, keď si človek uvedomí že miluje danú osobu, aj keď to v danom momente práve tak necíti. Nedá sa rozhodnúť správne, alebo nesprávne, dá sa len rozhodnúť. Čim skôr si toto človek uvedomí, tým skôr bude štastnejší. Keď Ťa omrzí prvá láska, nehľadaj si druhú, omrzí Ťa aj tá. Ostaň pri prvej a skús znovu rozdúchať plameň vášne a radosti zo vzťahu. Toľko z mojej strany a z mojich skúseností...
Jake
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Jake »

Suhlasim. Laska na cely zivot urcite existuje, len sa nedava tak moc najavo, pre terajsiu spolocnost to nieje v skatulke "uspech" a preto je o tom menej pocut.

//edit: Po precitani Uplinkoveho prispevku, musim suhlasit, s jeho koncepciou cloveka, a to co som napisal pred tym, bolo myslene ako urcita ideala varianta, ktora je podla mna schopna existovat, ale este som ju v zivote nevidel, a ani si niesom isty ze niekoho takeho niekedy poznat budem..

Ja osobne tak isto neplanujem (ak sa to stane tak co narobim) ale proste nejako v mojej predstave buducnosti nefiguruje ziadny extra hlboky vztah (typu ze predstavujem si ze budem mat s niekym rodinu a deti a pod.).
Skorej by som povedal ze sa terajsi clovek pod natlakom spolocnosti sustredi na ine ciele - vacsinou mat nejake vzdelanie - vysoku skolu, dobru pracu, potom nejake zabezpecenie do buducnosti... a az potom sa tam nachadzaju ostatne hodnoty...
Tod moj nazor
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

No, tak potom to je celkovo problem zivotneho stylu. Ludia studuju do 25 rokov(resp 19). Potom chcu zacat karieru, aby mali staly prijem, tak aby vytvorili nejake zazemie v praci, odrobia nejaky cas, asi 2-4 roky. A zrazu maju 29 a mladost v tahu.

Uz som mal aj taku minidepku, ze vlastne moj zivot neni moj. Ze dni letia cim dalej, tym stale rychlejsie a zrazu som sam a mam 40 rokov a este 25 rokov do dochodku. Ziadny odkaz po mne neostane a po case bude vediet len nejaka kniha(databaza), ze som niekedy existoval.
Jake
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Jake »

Tvoj zivot neni tvoj? No dobre a co s tym spravis? Nic? Pokial nepochadzas zo super bohatej rodiny a tym padom si mozes robit co chces, musis mat nejaku pracu, nieco co ta bude zivit, tento svet ovladaju peniaze (a je to vonku!) a co?
Nieze by s tym bol niekto schopny nieco spravit... Milujem ludi co to komentuju a hovoria aka je tato konzumna spolocnost zla... No dobre je, ale aj tak s tym nikto nic nespravi, a najlepsia a najpohodlnejsia cesta je prisposobit sa = vzelanie - kariera - peniaze a az potom nejake zaobchadzanie s nimi a konecne uzivanie si zivota...
(dpc clovek by sa nemal vyjadrovat do takychto tem po tom co si pozre Fight Club - nieze by mi to nejako menilo nazor len sa to lahsie pise :D)
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Je pravda, ze cim chceme pohodlnejsie existovat(byvat, cestovat, travit volny cas...), tym viac vedomosti potrebujeme, aby sme sa tak mohli zariadit.

Len stale nechapem jedno, ked sa vsade zavadza ta automatizacia, vsade sa vsetko ulahcuje pomocou PC a pod, PRECO mam stale menej a menej volneho casu ?

Vseobecny rozhlad co sa uci v skole je stale vseobecnejsi, bereme stale viac oblasti a predmetov, ale vsetko len povrchne, takze nakoniec neviem nic poriadne, ale viem vsetko trosku...

Ja som na tom tak, este stale verim tomu, ze o takych 10-15 rokov pridem domov stylom "Honey, I'm home." a milujuca manzelka sa opyta ako bolo v praci, a porozprava mi co robila ona... lenze to je asi nesplnitelny sen vsak ? Teraz to byva skor stylom, obaja makaju az su spoteny za usami, aby posplacali hypoteky, leasingy, vseliake splatky, aby mohli raz v dalekej buducnosti vychovavat deti v teple domova.

// Este som chcel dodat.
uplink napísal:Človek je tvor sebecký a egoistický. Druhý sa Ti vždy zunuje.
Hmm, tym "druhy" si myslel partnera, ci ineho cloveka. Pretoze priatelstva zvyknu este stale vydrzat pekne dlhu dobu - aspon v mojom blizkom okoli, ale nemyslim si, zeby som bol nejaka vynimka. Ci to sa vazne vsetko blizi zivotu v osamelosti ?
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

AXO napísal:Hmm, tym "druhy" si myslel partnera, ci ineho cloveka. Pretoze priatelstva zvyknu este stale vydrzat pekne dlhu dobu - aspon v mojom blizkom okoli, ale nemyslim si, zeby som bol nejaka vynimka. Ci to sa vazne vsetko blizi zivotu v osamelosti ?
partnera som myslel. Priateľstvo je na celý život, to je fakt, úplný. Avšak tá rovnica, z priateľstva môže byť láska, ale z lásky priateľstvo nikdy nebude, je krutá, ale pravdivá :?

Človek je ochotný po rozchode obvykle tolerovať toho druhého len preto, že už má niekoho iného a nedopína mu to. Avšak ak by si bol Ty [koho sa to týka] v situácii že Ťa odkopne dievča a nájde si niekoho a Ty si sám, tak chcem vidieť borca, ktorý danú babu ešte stále miluje, vie že ju nabíja nejaký iný borec a Ty si s ňou hopsáš po cestičke a rozprávate sa ako najväčší priatelia.

Preto je lepšie niekedy mať priateľa/priateľku, ako milenca/milenku a držať sa radšej na úzde a nechať všetkému viacej času. Keď to človek uponáhľa, tak to zvykne zhorieť ešte v začiatkoch a v základoch, čo je imo škoda. Ale toto nedopína skoro nikomu.
LA
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa LA »

Bez omacok - nie, neexistuje.
Aren
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Aren »

kedysi sa ludia tak nehnali za karierou, neboli tak odputani ako teraz - raz sa zalubili a asi citili povinnost zostat s tym clovekom, nie ako dnes...
Toto by som až tak netvrdil, skôr by som povedal že vtedy sa otom tak nehovorilo. Proste bola taká doba.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Existuje, prečo nie ? :?:
mi-chau
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mi-chau »

Napriklad aj taka nenaplnena laska moze byt na cely zivot.. mozes predsa milovat niekoho kto nemiluje teba, nie?
Ale autor mal zrejme na mysli normalny vztah medzi dvomi ludmi. A tu prave neviem.. dam vam vediet za 20 rokov.
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

uplink napísal:Človek je ochotný po rozchode obvykle tolerovať toho druhého len preto, že už má niekoho iného a nedopína mu to. Avšak ak by si bol Ty [koho sa to týka] v situácii že Ťa odkopne dievča a nájde si niekoho a Ty si sám, tak chcem vidieť borca, ktorý danú babu ešte stále miluje, vie že ju nabíja nejaký iný borec a Ty si s ňou hopsáš po cestičke a rozprávate sa ako najväčší priatelia.
ten borec je tu: http://www.hojko.com/co-je-horsie-fyzic ... 33254.html
Klingonka
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Klingonka »

Ja si tiež myslím že neexistuje. A to už mám 30 r.

Ja to vidím skôr tak, že toho "svojho" nájdem až niekde v domove dôchodcov.
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

Skôr či neskôr ťa sklamú všetci. Every single one. Alebo sklameš ty niekoho, to je jedno.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Nepletiete si lasku a zalubenost? Pokrocilejsi vztah je v podstate ked si to tak vezmeme len hromada prekazok a dolezite je, ci ste schopni tieto prekazky prekonat. Pohadat sa a zase sa udobrit, furt najst nieco co vas nerozdeluje ale spaja. Potom to moze fungovat dlho, snad aj do smrti.

Problem je podla mna v tom, o com hovoris - dnes ma kazdy plnu hlavu inych veci, a neciti, ako Maki hovori, "povinnost" sa snazit preskakat problemy spolocne.
triple
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Re: Existuje este laska na cely zivot ?

Príspevok od používateľa triple »

ja som si pred rokom a 4 mesiacmi myslel, že neexistuje žena, ktorá mala v živote len jedného jediného chlapa, myslel som si, že to musia byť len mníšky a aj tie to porušia - mýlil som sa.
Myslel som si, že láska na celý život neexistuje - až kým som ju nestretol mýlil som sa.
Dnes mám priateľku s ktorou chcem stráviť celý zvyšok svojho života, chcem mať s ňou rodinu a spoločnú budúcnosť. táto slečna je presne tá, ktorá predo mnou nemala žiadneho chalana (dokonca sa ani len nebozkávala) a ak sa to bude uberať smerom, ktorým by som chcel tak aj ostanem jediný.
odpoveď na tvoju jednoduchú otázku je jednoduchá - áno, ALE, je tu to ale - musia sa o to pričiniť obaja pretože vzťah je o dvoch.

ale 100%- nú odpoveď ti dám večer keď budem zaspávať na smrteľnej posteli a premietnem si celý svoj život - zatiaľ sú to názory z doterajšieho môjho života ktorý je len 23 rokov starý :)
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

triple napísal:ja som si pred rokom a 4 mesiacmi myslel, že neexistuje žena, ktorá mala v živote len jedného jediného chlapa, myslel som si, že to musia byť len mníšky a aj tie to porušia - mýlil som sa.
Myslel som si, že láska na celý život neexistuje - až kým som ju nestretol mýlil som sa.
Dnes mám priateľku s ktorou chcem stráviť celý zvyšok svojho života, chcem mať s ňou rodinu a spoločnú budúcnosť. táto slečna je presne tá, ktorá predo mnou nemala žiadneho chalana (dokonca sa ani len nebozkávala) a ak sa to bude uberať smerom, ktorým by som chcel tak aj ostanem jediný.
odpoveď na tvoju jednoduchú otázku je jednoduchá - áno, ALE, je tu to ale - musia sa o to pričiniť obaja pretože vzťah je o dvoch.

ale 100%- nú odpoveď ti dám večer keď budem zaspávať na smrteľnej posteli a premietnem si celý svoj život - zatiaľ sú to názory z doterajšieho môjho života ktorý je len 23 rokov starý :)
ono podobne to citim aj ja a to som s mojou len 7 mesiacov zatial :) a viem ze urcite som nebol jej prvy :) samozrejme ani ona moja prva ,vo vztahu ide hlavne o to ake maju obaja partnery povahy ,ci si plne vyhovuju a ci maju rovnake citove vnimanie urcitych okolnosti v zivote ,ako to povedat ,musia si sediet ako prdel na serbel ,skratka ja urcite verim v lasku na cely zivot ,vzdy som aj veril ,neraz ma to bolelo ale oplatilo sa ....
KaptMichal
King
King

Príspevok od používateľa KaptMichal »

Myslim, ze zo vztahu sa moze vytratit vasen ale nie laska. Tiez sa moze vytratit zalubenost, ale ked hovorime o laske mame na mysli zivot s partnerom na ktoreho sa tesime, ktory nam je opoprou a jemu ide o nase stastie a nam o jeho. Pevne verim v takuto lasku a som si isty, ze exsistuje.
A ano doba je zla, nuti nas byt viac egoistickejsimi a hlavne nuti nas robit z penazi nieco viac. Co viam tak ak clovek do 30kx nespozna "tu pravu" tak sa mu to zrejme nepodari. Clovek ma vtedy iste stereotypy a navyky ktore urcite jeho partner/ka nedokaze v takom veku zmenit. Ked sa daju dokopy mladsi ludia (dajme tomu 20-25) este su plasticki a vedia sa viac prisposobovat, a presne toto je zasa problem dnesnej doby lebo spolocne byvanie si v takom veku mladi ludia nemozu dovolit - vasinou este aspon jeden z nich studuje na VS. Je to smutne ale myslim, ze ide o to ako si clovek svoje hodnoty usporiada a ako si ich ceni.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

KaptMichal napísal:Co viam tak ak clovek do 30kx nespozna "tu pravu" tak sa mu to zrejme nepodari. Clovek ma vtedy iste stereotypy a navyky ktore urcite jeho partner/ka nedokaze v takom veku zmenit. Ked sa daju dokopy mladsi ludia (dajme tomu 20-25) este su plasticki a vedia sa viac prisposobovat, a presne toto je zasa problem dnesnej doby lebo spolocne byvanie si v takom veku mladi ludia nemozu dovolit.
Presne tak. Ja chcem veriť a verím na lásku a musím povedať, že v tomto smere som momentálne viac ako šťastný. Ale...
Čím je človek starší tým má viac ucelený svoj súbor vlastností, zvykov a zabehnutých schém, ktoré nie je ochotný alebo je menej ochotný meniť. Už má niečo za sebou a vie aké je riziko ak do vzťahu investuje energiu a čas a ak následne pri rozpade vzťahu o to príde.
Napísať odpoveď