Ktore destro Linuxu do netbooku(pre rychly start)

Všetko ohľadom Linuxu...
pacho666
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Ktore destro Linuxu do netbooku(pre rychly start)

Príspevok od používateľa pacho666 »

Caute

potrebujem radu. Mam netbook HP mini 1115NR a mam v nom original WIndows XP s SP3 Home Edition. NO je to fakt dost pomale, kedze to ma SSDdisk. je to priam bieda, su stavy, kedy sa priam zasekne na 5sek :( Vyuzivam to na net a max office, excel. Cital som uz kopec diskusii, kde radili vypnut swapovaci subor, vypnut indexaciu, a hlavne prejst z NTFS na FAT32.. to posledne menovane som nespravil, kedze este neviem, ako to preinstallovat.

NO moja sesternica mala ako prvy netbook este len v zaciatko Asus EEE a mala tam nejaky linux, asi xandros. Jeden pisal, ze ma linux: Linpus linux Ten sa mi celkom paci, len som ho nikde nenasiel k stiahnutiu. Mozno to nieje free verzia, ako napr ubuntu. Preto mi poradte, bud ako preinstalujem XP, alebo aku distribuciu mam dat. DAkujem za kazdu DOBRU radu.

PS: skusil som uz aj Windows 7 starter, je to ok, ale chcel by som nieco rychlejsie, co nabehne fakt dost skoro. Dal som aj EEEbuntu, ale zase mi nejde zvukovka :(
Shano
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Shano »

Distribuciu to je viac menej natebe ... ale ako novacik si tam daj Ubuntu alebo Debian... a ked xces aby to pracovalo svizne tak odporucam XFCE graficke rozhranie ... Do debianu ho lahko doinstalujes a ak ho chces v ubuntu tak si stiahni Xubuntu tam je to zakladne graficke rozhranie

a est ektomu linpusu ... staci google http://www.google.sk/search?hl=sk&q=Lin ... =&aq=f&oq=

A inac ktomu co mas hore napisane to si chcel povedat ze ssd disky su pomale?
pacho666
Medium Star
Medium Star

natahal som a pogooglil som toho dost. Nechcem ubuntu, som chcel nieco uplne jednoduche. ziadny prikazovy riadok atd.. proste nahodim a bude tam uz skype, firefox, open office atd... Ako je EEEbuntu, alebo moblin.

Chccel som len vediet, ci niekto nema s niecim podobnym skusenosti.

jasne ze SSD disky su pomale.nemyslim tie uplne najnovsie!!!

je to rychle ako moj USB kluc :(
Prílohy
e02344.png
DjBass
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DjBass »

Skús Linux Mint. Myslím, že to je pre začiatočníka dosť prehľadné. Je to vlastne upravené Ubuntu pre neznalých užívateľov.
pacho666
Medium Star
Medium Star

diky kamo, konecne dobra rada. Ten Mint vyzera dobre, aj ked mi to dnes kolega poradil, bol som skepticky, noje to parada, cele po slovensky. Aj ked som mal problem s wifi kartou.no nasiel som problem. trebalo novy ovladac :)
patrick1
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa patrick1 »

aj moj Asus EEE PC 900A ma niekedy take stavy ze sa zasekuje na 5sekund... ked ho precistim od zbytocnych suborov pouzijem tuto utilitku: http://www.mujeee.cz/2009-05-13/eee-pc- ... u-poradek/

je všetko v normálu (používaj Operu nie Mozillu na netbookoch je ovela ovela rychlejsia)
Deafboy
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

*buntu

Príspevok od používateľa Deafboy »

uplne jednoduche. ziadny prikazovy riadok
V ubuntu nemusis pouzivat konzolu vobec, no ked uz si zabehnuty a vies co chces spravit, tak je to castokrat jednoduchsie a rychlejsie ako hladat a klikat. A je viac-menej jedno ktoru odnoz ubuntu pouzivas.. ci ubuntu, kubuntu, xubuntu, mint, eeeBuntu, ubuntu netbook remix. Ide tam viac menej len o iny vzhlad, v pripade mint su myslim aj vlastne repozitare, ale to je pre novacika detail.

Zvlast pre netbooky je urceny Moblin. Je postaveny na fedore (ak sa nemylim) a myslim ze vacsina potrebnych veci uz je tam (o kancelarskych aplikackach neviem ale tie sa daju vzdy doinstalovat). Oplati sa aspon pozret screeny, alebo vyskusat vo forme live usb, vyzera podla mna fakt dobre.
pacho666
Medium Star
Medium Star

jj moblin som skusal ale moc ma nezaujial, stale otvorena listka hore atd... To iste aj eeebuntu. lista hore a stale otvorena ponuka. S Mintom som velmi spokojny. Rychly je, aj ked ma pomalsi start ako Moblin. za dalsie, konecne som v tmo rozbehal aj zvuk, aj wifi. Je cely v slovencine, takze nieje ani problem. len sa s tymuz naucit robit :)
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

ešte by som podotkol že príkazový riadok (konzola) je oveľa viac user-friendly ako samotné nastavovanie cez GUI lebo
objaví sa v ubuntu, kubuntu... nejaká chyba len zadám chybu do googla a na ubuntu fórach je napísaná séria príakzov, ktoré zadám do konzoli a problém je vyriešený
kdežto v oknách to vyzerá riešenie problému takto: zaklikni hento tamto, skontroluj tam, hentam nastav to bla bla bla, a ak k tomu niesú obrázky hotová španielska dedina
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Fedora Core alebo Mandriva. Inak SSD problem nie je. Problemom je ubohy procesor. Pre rychly start skus pouzivat rezim hibernizacie.
3PO
Medium Professional
Medium Professional

co sa tyka disku

Príspevok od používateľa 3PO »

odporucam skor rozhranie XFCE alebo Gnome. Fedora ma KDE ktore je viac nenazranejsie. disk je v pohode. minule bol clanok tusim na pc.sk ze v netbookoch je brzda procesor a ze vymena SSD k zrychleniu pc nevedie
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Ak ide o to, aby to bolo ozaj rýchle tak tam daj niečo s LXDE. Nie je to až tak minimalistické, skôr podobné ako gnome alebo kde.

To sa nedá ani porovnať s Gnome alebo XFCE o toľko je to rýchlejšie. :D Ešte to aj pomerne dobre vyzerá. :)

screenshot --> http://lxde.org/image_galleries/screenshots
pacho666
Medium Star
Medium Star

Cesar, dik za rady, ale niesom linuxak, takze moc mi toho nepovadlo, co si tu napisal. Mam Mint 8 helena, zastial som spoko. :)
plusminus
King
King

Príspevok od používateľa plusminus »

caute... 1krat mam linux, konktretne linux mint
jeden problem. ked startujem PC, spyta sa ci W XP alebo Linux. Lenze v danej cierno bielej obrazovke nefunguje klavesnica.. nabehne mi az neskor.. neviete co s tym ? neviem takto prepnut na Linux, teda ho neviem odskusat... :(

diky moc

ps. ked som ho nabootoval z disku, prebehlo na CB obrazovke hodne pisaneho, nasledne zastavilo na:
Coldera DR-DOS 7:03
Copyright ...
[DR-DOS] A:\ a blika a nic...
install som vyriesil cez win...
3PO
Medium Professional
Medium Professional

Re: Ktore destro Linuxu do netbooku(pre rychli start)

tipujem to na zle vypalene cd... nema tam co robit dr dos. tipnem si ze si to vypalil v nere ? linux stiahnuty z netu sa vypaluje v nere cez moznost vyplit image a nie vypalit botovatelne cd :)
ale presne som tvojmu pripsevku nerozumel takze skus jasnejsie
plusminus
King
King

Re: Ktore destro Linuxu do netbooku(pre rychly start)

tuto zavadu vypisovalo pri boote /malo sa jednat o live cd / teda linux bez potrebnej instalacie. Nakoniec som ho cez win nainstaloval a pustil a ide :D
iked som asi den dumal, preco pri vybere pri starte win/linux nejde klavesnica cez usb. nejde dodnes, tak mam pichnutu v pc klavesnicu aj cez ps2... ta ide..
inak sa mi Linux Mint 7 Gloria zda pomala, ked pisem spravu napr na facebook rychlejsie, tak nestiha a dopisuje pismena...
3PO
Medium Professional
Medium Professional

facebook chat laguje na niektorich prehliadacoch.cez win to znaci cez wubi to nie je plnohodnotna instalacia. odraza sa to na vykone. co sa tyka klavesnice asi nemas v biose zapnutu podporu usb klavesnice.
plusminus
King
King

kuknem bios dik za tip.
FB som skusal len cez uz integrovanu mozillu. skusim nieco ine.
inak som si najprv myslel ze problem je v zeleze, amd1,9Ghz/1GB RAM, 512kb graffika... tak ale snad nie..
no len aby to nebolo samotnym linuxom..
3PO
Medium Professional
Medium Professional

mam velmi podobnu zostavu. athlon 1900 1.5 giga operacnej a 128 mega grafika. s falshom to je utrpenie a chat na facebooku mam cez jabber transport. v chrome mi to nerobi. system je Ubuntu s klasickym Gnome mozno skusim nejake lahsie graficke prostredie. co sa tyka klavesnice netusim aku mas dosku ale aspon u mna to je v polozke Integrated Peripherals a tam je USB Keyboard support
plusminus
King
King

este otazka ... nieco ako alt+shift v linuxe existuje ?
dik za radu ohladne biosu, uz to ide ako ma /teda aj USB klavesnica/
Napísať odpoveď