Súboj Titánov 2: WD Velociraptor vs. Samsung Spinpoint F3

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
uplink
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Súboj Titánov 2: WD Velociraptor vs. Samsung Spinpoint F3

Príspevok od používateľa uplink »

Čaute,

Tak ma zaujalo prečo vlastne WD predáva disk s polovičnou kapacitou 4x drahšie, ako chladničkári svoj Spinpoint F3, keďže výkonovo sú si tieto disky veľmi blízke. Výsledok je tu:

Chladnička:

Obrázok

WD:

Obrázok

Záver:

Pre bežného gamera, alebo usera je jasná voľba Chladnička. V real life testoch som z WDčka vymlátil až 240 MB/s burst read, čo je brutálne cítiť v hrách, zatiaľ čo chladnička nedala viac ko 185 MB/s. Prístupová doba je na Chladničke trošku vyššia, ako na WDčku [v real life 5.2 ms WD vs. 9.5 ms Chladnička]. Ceny sú nasledovné:

Chladnička: 43 evri aj s daňou
WD: 196 evri aj s daňou

Máme tu defacto podobný prípad ako sme mali v prípade Core i7 920 - 965 Extreme vs. AMD Phenom II 965 BE. Moc málo hudby za vela peněz. V raid0 je raptor unbeatable, ale je fakt top notch [dáva neuveriteľných 500 MB/s burst read], zatiaľ čo chladnička v raide ledva dáva 300 MB/s, ale čo sa týka financií, hmm. To už nechám na Vás.

P.S.: Chladnička má brutálne nízku teplotu, po benchmarku len 31 stupňov celsia! "Starý WD" sa zapotil až na 36-37 stupňov celsia po takom výkone. Takže klobúk dole. Je to fakt dobrý disk a do raid0 môžem len odporučiť. Neposkytne až taký luxus ako WD Velociraptor, ale za tú cenu je to ako zadarmo, taký výkon :)
Sapo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sapo »

Prave preto ho mam :) Ale pekne
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Mám oba, resp. tri. 2x Chladnička 1x WD, len rozmýšľam, či sa mi viac oplatí mať RAID0 z WDčiek, alebo z Chladničiek. Neviem ako moc spoľahlivé sú Chladničky, tak je to risk. Zatiaľ ich mám všetko v single sata móde. Tak uvidím čo sa z toho vykľuje. Každopádne Chladničkári spravili brutálny disk, tichý, chladný a rýchly, čo sa len tak nevidí. Ešte keby zlepšili burst rate a prístupovú dobu na disk, tak by to bolo totálne terno. Aj keď stále nechápem ako dokázali vytĺcť tak veľa z 7.2k rpm disku. Je to fakt masterpeace.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Kedže v diskoch mam nulovy prehľad, v čom je rozdiel u Samsungov medzi F1-F3?
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Moc som ich neštudoval, ale určite to bude rýchlosť, výkon, prístupová doba a teplotný manažment.
IceHammer
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa IceHammer »

U velociraptoroch je vyhoda ze je to v podstate velky pasiv takze preto tie teploty odporucm ale zasa ta cena
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Tá cena je neúnosná a Chladnička má aj tak lepšiu teplotu :)
IceHammer
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa IceHammer »

JJcena
hornblower
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hornblower »

hypoteticky si radsej kupim chladnicku a priplatim za ssd od kingstona

viac sa mi oplati rychlejsi system a aplikacie ako loading v gamese :) a hlavne je to otazka penazi

ale fajn test
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

To je logické hornblower, preto predávam svojho raptora. Budem mať tri Chladničky, dve v raid0 a jednu na dáta. Paritu robiť nebudem, nechce sa mi tam trepať tretí disk do raidového pola...

Raptor je exkluzívny disk pre servery [prístupová doba], load v hrách [burst read], raid na serveri [extrémna spoľahlivosť a dobré prevádzkové podmienky, teplota, vibrácie, atď]. Oveľa dlhśie sa drží v peaku pri čítaní a zápise dát ako Chladničky.

Ale jedno je fakt. V pomere cena/výkon to WD prehral na plnej čiare ;)...

Ináč na SSDčka pozor, tie Multi Level Cell sa lúbia kaziť. Single Level Cell sú zase zapeklite drahé. A ich celková rýchlosť je síce konštantná, neklesá ako pri platničkových diskoch, ale nemajú žiadnu až takú výbušnú rýchlosť. Avšak tak o pol roka budú SSDčka kraľovať, to mi je jasné, ale do vtedy Viva La Chladnička & WD.
ramaya
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa ramaya »

Tieto dva sú asi ešte rýchlejšie ako ten 300GB Raptor a cena je o niečo nižšia:
- Western Digital RE3 WD1002FBYS 1TB
- Hitachi Deskstar E7K1000 HDE721010SLA330 1TB
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

http://www.tomshardware.com/reviews/Sea ... 032-3.html

Western Digital RE3 WD1002FBYS 1TB
The 12.1 ms average access time is the best result of all 7,200 RPM drives that went through our test bed. I/O performance underscores this result, as the Western Digital RE3 drive provides best-in-class results in our file server, Web server, database, and workstation I/O benchmarks. We saw a maximum throughput of 110 MB/s, which is close enough to WD’s stated 113 MB/s maximum.
110 nie je 130 a 12.1ms nie je 5.5. Píšu že má celkovo zrovnateľný výkon s Rapotorom, ale nie rovný, ani vyšší.

Hitachi Deskstar E7K1000 HDE721010SLA330
The 7,200 RPM drive comes with a SATA/300 interface, NCQ support, and 32 MB of cache, which all help to dominate the other contestants in terms of performance. The drive’s 13.2 ms average read access time is best in show, as is its 118 MB/s sequential read performance Hitachi’s I/O performance isn’t bad, either.
ditto.

http://www.tomshardware.com/reviews/2tb ... 371-8.html

sorry, ale tie dva disky čo si tu uviedol sú neni ani zaradené v kategórii s Velociraptormi... :?

http://benchmarkreviews.com/index.php?o ... itstart=10

Velociraptora zrovnávajú s SSDčkami, tie dva čo si uviedol len s "kolegami" z 7200rpm triedy...

Ak je to moc nepochopiteľné čo som napísal tak v kocke. Sekvenčným čítaním sa chytajú toho WDčka tak 10-15% v peaku, v ustálenom čítaní je tam 50% priepasť. Burst speed sa nechytajú ani z diaľky [130 vs 230 MB/s] prístupová doba je skoro trojnásobná [5.5ms vs 13.5ms].
ramaya
Guru wannabe
Guru wannabe

Trochu ma pomýlil tento obrázok, tá prístupová doba.

Až tak dobre sa do tejto problematiky nerozumiem. Ale asi máš pravdu , že nie sú rýchlejšie. Oni to merali v iných programoch.

Kód: Vybrať všetko

http://www.svethardware.cz/art_doc-5D5F888E7A127CADC12575E6007613CD.html
aj tu je pekný test len mi tú stránku nechce nejako zobraziť. Včera som sa tam vedel dostať ...

http://xbitlabs.com/articles/storage/display/1tb-14hdd-roundup.html
Prílohy
MWSnap188.jpg
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

No probs, ináč dnes som si objednal ďalší Samsung F3 a ku nemu SEAGATE SV35.4 1000GB, SATA II, 32MB cache, 7200ot, ST31000525SV, pro SDVR aplikace(Pevný disk), v hdbenchmark.net má obrovský index, tak ho testnem a pridám ho sem. Ten bude ako storage.
hornblower
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Pocuvaj bratu teraz som cital ze citujem :
kdyz seagate 1.5TB (7200 OT) omezite na 150GB, vyrovna se raptoru (velmi tesne, snad krome seeku) a navic je jeste levnejsi s moznosti zpetneho rozsireni na 1.5TB kdyz koupite SSD....

neskusis to testnut ak mas moznost ci je to pravda
jako systemovka by to mohlo byt zaujimave do casu nez zhenu dole ceny kvalitnych ssd
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Testnúť to môžem, ale jedna vec je istá. Životnosť Seagatov je veľmi obmedzená. Sú na tom podobne ako Maxtory. Brutálny výkon prichádza s veľkou daňou nízkej životnosť. Asi najšpičkovejšiu životnosť majú WDčka. Ale to je len moja mikroštatistika, pár desiatok diskov...
ramaya
Guru wannabe
Guru wannabe

Tu je o tom článok. To miesto sa na začiatku disku vytvorí nejakou utilitou. Bolo by záujímavé vyskúšať to na tom 300GB Raptore !!! Vytvoriť na ňom na začiatku nejaký 30 GB disk a na tých 30GB nainštalovať OS. To by boli poriadne vetry !!!

http://www.techwarelabs.com/seagate_1-5tb-mod/
hornblower
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

ja mam seagate 250Gb uz 3 rok fici v poho pokial sa to netyka len tych novych
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ja mám tiež rád značku seagate, aj keď som masovo konvertoval na WD všade možne. Najviac mi drží jeden 60 GB AT WD, ktorý je u jedného zákazníka, môj ex HDD a ten má už dobrých 8 rokov :). A celkovo, ešte som WDčko nemusel ísť reklamovať, ale ako píšem, to je len moja mikroštatistika. Na druhej strane najviac kazivé disky ktoré som zažil sú maxtory a tie momentálne prebral SG.
hornblower
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

btw ten clanok je zaujimavy ako raptor dostal po cicine :)
Napísať odpoveď