Londyn
-
zuzkazuzka
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Fu...neviem ako to je v Londyne, ale viem, ze tam kde zijem ja, akonahle nastupis do Taxi, tak uz ma 2.50 tarif, a mna to stoji nieco malo cez 5 libier, z centra domov, co je priblizne tak 10minut autom, teda ked nieje nejaka vela traffic...cize pocitam, ze v Londyne si zacvakas aspon 10krat tolko, ked chces ist az do centra...teda co pocitas za centrum, tiez zalezi...ale myslim si, ze letisko je pomerne daleko od toho turistickeho centra, ale nechcem kecat.
-
seth82
Darca
Heathrow je od centra asi 30-35 kilometrov. To by som teda za taxík nechcel cvakať. Na akú mater sa chceš trepať busom alebo taxíkom - priamo na Heathrow je predsa zastávka metra...Pokiaľ nemáte úplne neznesiteľné množstvo batožiny, tak metro je najrýchlejší spôsob dopravy do centra, pretože v okolí Londýna bývajú bohovské zápchy. Ak pôjdete metrom, predtým si pozrite tento web, kde je na ľavej strane updatovaný status jednotlivých trás, niektoré môžu byť čiastočne uzavreté, niektoré úplne, preto to treba sledovať. Tam je zároveň aj odkaz na Tube Map, kde si pozriete, kam chcete ísť a je to. Ak máte hotel, nájdite si podľa Post Code lokáciu na google maps a poobzerajte sa, aká je najbližšia zástavka metra a podľa toho si naplánujte cestu. Na záver - ak nie metrom, tak busmi, National Express odtiaľ premáva pravidelne so Shuttle busom, lístky sa dajú kúpiť aj tam na mieste...
-
zuzkazuzka
VIP
Z Heathrowu sa ti najviac oplatí ísť metrom. Je to lacnejšie ako taxíkom či vlakom. Nehovoriac o všetkých zápchach v meste. V Londýne sa vo všeobecnosti oplatí viac cestovať metrom alebo vlakom, lebo na povrchovej doprave sú nenormálne zápchy.
Metro z Heathrowu ide časť cesty aj nad zemou, takže z vlaku môžte popozerať aj golfové ihriská a tak
. Alebo mať len taký prvý kontakt s mestom a ľuďmi. Kam presne sa potrebuješ z letiska dostať?
Metro z Heathrowu ide časť cesty aj nad zemou, takže z vlaku môžte popozerať aj golfové ihriská a tak
-
seth82
Darca
A čoho sa obávaš? Ak náhodou prejdeš o zástavku ďalej tak sa vrátiš, nič jednoduchšie a rýchlejšie ako metro v Londýne nenájdeš. Pri tvojom hoteli je najbližšie zastávka Kilburn Park (je tam aj Kilburn High Road, ale to by boli zbytočne komplikovanejšie prestupy), na letisku Heathrow nastúpiš na metro, tam ide iba jediná trasa Picadilly, na nej sa zvezieš priamo na Picadilly Circus, čo je 19ta zastávka, ak dobre počítam a na nej prestúpiš na zlatú trasu Bakerloo smerom na Wembley Central a na nej dojdeš priamo až na Kilburn Park, čo je deviata stanica od Picadilly Circus. A z tej stanice Kilburn Park máš ten hotel tak 400m chôdze...Veď si to pozri sám na tejto mape.
Nechcem ta strasit ale poviem ti co sa stalo mne.
Mal som asi 16 rokov a akurat som siel na odlet z londyna na slovensko. Mama ma vyhodila na letisku a odisla prec. Ja som si v pohode cakal na check-in. Vsetko v poho lebo uz som letel viac razy sam. Dojdem na check-in a oni mi povedali ze este nemam 18, ze potrebujem suhlas zakonneho zastupca ze mozem odletiet. Som na nich vyvalil oci. Takto som zmeskal let a musel sa kupovat novy...
Neviem ako je to s pravidlami atd. ale myslim si ze vsetko to zalezi od ludi, aky su. Ked su protivny tak si vzdy najdu nieco co je zle.
Mal som asi 16 rokov a akurat som siel na odlet z londyna na slovensko. Mama ma vyhodila na letisku a odisla prec. Ja som si v pohode cakal na check-in. Vsetko v poho lebo uz som letel viac razy sam. Dojdem na check-in a oni mi povedali ze este nemam 18, ze potrebujem suhlas zakonneho zastupca ze mozem odletiet. Som na nich vyvalil oci. Takto som zmeskal let a musel sa kupovat novy...
Neviem ako je to s pravidlami atd. ale myslim si ze vsetko to zalezi od ludi, aky su. Ked su protivny tak si vzdy najdu nieco co je zle.
-
zuzkazuzka
VIP
Niekde som čítala, že londýnske metro získalo ocenenie za najjednoduchší a najprehľadnejší metro systém na svete. Na každej stanici je mapa, môžeš si vziať aj malé mapky a tiež aj v metre sú mapy. Londýn má síce veľa liniek, ale keď sa do mapy lepšie začítaš, tak zistíš, že je to veľmi jednoduché.
Čo sa týka lístkov, ja väčšinou používam Oyster card - čo je dobíjateľná karta. Treba k nej vypísať registračný formulár, ale môžeš ju potom použiť kedykoľvek, keď sa do Londýna vrátiš. Cestovné s ňou vychádza lacnejšie. Ale dajú sa kúpiť aj karty na jeden a viac dní, alebo len na jednu cestu. Ceny závisia od toho, z ktorej do ktorej zóny cestuješ.
Nemusíš sa vôbec obávať. Sú tam zvyknutí na turistov, buď si to vypýtaš pri okienku alebo kúpiš v automate.
No a čo sa týka toho veku, keď tu tak kolega straší, tak hoď jeden kontrólny call na ambasádu, kde ti rýchlo ukľudnia srdce
Čo sa týka lístkov, ja väčšinou používam Oyster card - čo je dobíjateľná karta. Treba k nej vypísať registračný formulár, ale môžeš ju potom použiť kedykoľvek, keď sa do Londýna vrátiš. Cestovné s ňou vychádza lacnejšie. Ale dajú sa kúpiť aj karty na jeden a viac dní, alebo len na jednu cestu. Ceny závisia od toho, z ktorej do ktorej zóny cestuješ.
Nemusíš sa vôbec obávať. Sú tam zvyknutí na turistov, buď si to vypýtaš pri okienku alebo kúpiš v automate.
No a čo sa týka toho veku, keď tu tak kolega straší, tak hoď jeden kontrólny call na ambasádu, kde ti rýchlo ukľudnia srdce
Srat na amabasadu, tam sami nevedia pravidla ako to chodi...sam mam skusenost, kedy ma na uzasnej Slovenskej ambasadi presviedcali, ze bude vsetk ook a bez problemove a nebolo....nikdy viac sa na Slovensku ambasadu nebudem spoliehat....celkom ma mrzi, ze som to vtedy nemedializoval...
Metra sa nemusis bat...mozno prejdes zastavku, ale vratit sa kedy kolvek mozes...len si zisti podla tej adresy na ktoru zastavku sa ti treba dostat...a to uz sa opytas kde mas ist...ved Seth ti pekne napisal.
Metra sa nemusis bat...mozno prejdes zastavku, ale vratit sa kedy kolvek mozes...len si zisti podla tej adresy na ktoru zastavku sa ti treba dostat...a to uz sa opytas kde mas ist...ved Seth ti pekne napisal.
To vazne?! ty kokos. ja som sa uz vsade pytall a bolo mi povedane ze nic take nehrozi. A odkial si letel?z Viedne alebo BA?forfun napísal:Nechcem ta strasit ale poviem ti co sa stalo mne.
edit: hej teraz som si vsimol ze si isiel z londyna na slovenko. Cez jaku letecku spolocnost si siel? A potom si to vyriesil niakym cestnym prehlasenim alebo?
//autoeditácia príspevku ( 08 Jan 2010, 22:28 )
No asi to skusim s metrom:)
a co odpocurate este?coho sa vyvarovat, pripadne pozriet?od mojho hotela je daleko centrum?
//autoeditácia príspevku ( 08 Jan 2010, 22:31 )
podla tochto by nemal byt podla mna problem:
http://www.britishairways.com/travel/ch ... blic/en_gb
Vas nazor?
-
zuzkazuzka
VIP
No, pokiaľ cestuješ s British Airways, tak sa to na teba vzťahuje a v prípade problémov sa na to môžeš odvolať. Si to vytlač pre pokoj v duši a vezmi so sebou 
No a čo si pozrieť? Londýn je obrovský, závisi, na koľko dní ideš, či sa ti chce chodiť, či máš radšej múzeá alebo radšej také fotenie budov zvonku
Určite však nesmieš opomenúť klasiku - jazda na London Eye, pár fotiek s Big Benom, Westminster Abbey, Trafalgar sq., St.James Park, Buckingham Palace.... Toto všetko sa dá prejsť peši za jeden deň.
Potom Tower Bridge, Millennium Bridge, St. Paul's Cathedral, Tate Gallery, Piccadilly Circus, Oxford St., Leicester sq., Hyde Park, obch. dom Harrods....
Keď bude pršať, treba sa schovať do nejakého múzea, kde vieš stráviť veľmi veľa času, ale stojí to za to. Odporúčam loď HMS Belfast, Natural history museum, Science museum, British museum.... Juj, je toho neúrekom.
Pokiaľ si ešte nebol v múzeu voskových figúr, tak skoč do Madame Tussauds...
Ak máš viac času a bude pekné počasie, odporúčam výlet do Kingstonu (pekne dostupné autobusom alebo vlakom). Dobre sa tam nakupuje, sú tam celkom fajn reštiky a pekná vychádzka pozdĺž rieky.
Oplatí sa zájsť aj do Richmondu, alebo pozrieť Wimbledon Willage, Kew Gardens, London ZOO.
Treba ochutnať tradičné Fish and chips s mashy peas (nezdravé, ale chutné). Výborné majú vo Wimbledone.
Takisto zájdi do čínskej štvrte na lacnú ale chutnú čínu, alebo na nejaké dobré curry. Odporúčam aj zmrzlinu Ben&Jerry's na Leicester sq.
Londýn je moja srdcovka, takže je toho viac, čo by som ti odporúčila... Ale myslím, že toto ti zaplní program na pár dní.
No a čo si pozrieť? Londýn je obrovský, závisi, na koľko dní ideš, či sa ti chce chodiť, či máš radšej múzeá alebo radšej také fotenie budov zvonku
Určite však nesmieš opomenúť klasiku - jazda na London Eye, pár fotiek s Big Benom, Westminster Abbey, Trafalgar sq., St.James Park, Buckingham Palace.... Toto všetko sa dá prejsť peši za jeden deň.
Potom Tower Bridge, Millennium Bridge, St. Paul's Cathedral, Tate Gallery, Piccadilly Circus, Oxford St., Leicester sq., Hyde Park, obch. dom Harrods....
Keď bude pršať, treba sa schovať do nejakého múzea, kde vieš stráviť veľmi veľa času, ale stojí to za to. Odporúčam loď HMS Belfast, Natural history museum, Science museum, British museum.... Juj, je toho neúrekom.
Pokiaľ si ešte nebol v múzeu voskových figúr, tak skoč do Madame Tussauds...
Ak máš viac času a bude pekné počasie, odporúčam výlet do Kingstonu (pekne dostupné autobusom alebo vlakom). Dobre sa tam nakupuje, sú tam celkom fajn reštiky a pekná vychádzka pozdĺž rieky.
Oplatí sa zájsť aj do Richmondu, alebo pozrieť Wimbledon Willage, Kew Gardens, London ZOO.
Treba ochutnať tradičné Fish and chips s mashy peas (nezdravé, ale chutné). Výborné majú vo Wimbledone.
Takisto zájdi do čínskej štvrte na lacnú ale chutnú čínu, alebo na nejaké dobré curry. Odporúčam aj zmrzlinu Ben&Jerry's na Leicester sq.
Londýn je moja srdcovka, takže je toho viac, čo by som ti odporúčila... Ale myslím, že toto ti zaplní program na pár dní.
Ked uvidis ru frontu pred London Eye tak sa na to vykasles
Rad ludi tak na hodinu statia....potom dalsia hodina po kupeni listku
Inac Zuzka este zabudla na Aquarium, ktore je v tej casti ako London Eye...da sa povedat ze nedaleko od BigBenu, len hen cez most...oplati sa dat za listok...fakt to stoji za to, potom sa tam mozes prejst po tej pesej zone smerom k Tower Bridge, ktory je pomerne daleko, ale aspon uvidis tych poulicnych typkov, kadejaky zongleri, tie zive sochy a kadeco...tiez sa mi paci hrozne ten 'street life' ked som videl skaterov v podchode...to sa pacilo zas mne
Inac Zuzka este zabudla na Aquarium, ktore je v tej casti ako London Eye...da sa povedat ze nedaleko od BigBenu, len hen cez most...oplati sa dat za listok...fakt to stoji za to, potom sa tam mozes prejst po tej pesej zone smerom k Tower Bridge, ktory je pomerne daleko, ale aspon uvidis tych poulicnych typkov, kadejaky zongleri, tie zive sochy a kadeco...tiez sa mi paci hrozne ten 'street life' ked som videl skaterov v podchode...to sa pacilo zas mne