Zivnost

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Jungle »

Dovolím si to dať sem, nech sa môže prípadne vyjadriť aj niekto iný...
Kibo napísal:Takto, ak si živnostník, celý príjem je vlastne Tvoj zisk, no nie? Takže som nepochopil otázku o odmene. Odmenu podnikateľovi by som riešil, ak by som mal dáky obchod, autopožičovňu či prenájom športových potrieb, kde by bola denná tržba a vedený peňažný denník,... Nie ak spravíš za mesiac pre dáku firmu služby v určitom objeme a na základe toho na konci mesiaca vystavíš faktúru. To máš v podstate ako výplatu a je to jednoduché účtovníctvo, do témy som to napísal dosť zjednodšene :)
Čiže ak to dobre chápem, s peniazmi môžem robiť, čo chcem - nerozlišujú sa moje vlastné a tie, ktoré sú vygenerované obchodom. Iba zaúčtujem to, čo sa týka podnikania a zbytok neriešim... Ono to prakticky z podstaty živnosti vyplýva - majetok spoločnosti = majetok živnostníka (ktorým aj ručí). Mýlim sa?

Pýtam sa preto, že sa chystám na prevádzku internetového obchodu, kde je mesačný obrat cez 100 tisíc Sk... Čiže sa tam pretočia slušné prachy a potrebujem vedieť, ako sa tam manipuluje s peniazmi.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...mne účtovníčka povedala že si polovicu môžem vybrať len tak bez toho aby sa zdanila a druhú polovicu musím zdaniť a samozrejme aj tú si môžem vybrať a minúť na súkromne účely ale treba ju zdaniť...myslím že to je daň z príjmu ale niesom si istý...a ešte je tam nezdaniteľné minimum, takže neviem ako sa to presne vypočítava to zdanenie...podľa mňa môžeš minúť všetko ale treba to náležite zdaniť a vypočítať v DP...ešte som to nerobil takže neviem...
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

Grim-Reaperka počkaj, to sa mi nezdá, veď daň z príjmu riešiš pri daňovom priznaní, takto by si zdaňoval 2x, či sa mýlim? :)

whisper, predpokladám, že nebudeš plátcom DPH a budeš si viesť jednoduché účtovníctvo, je tak? :)
goten
VIP
VIP

Príspevok od používateľa goten »

Peniaze, ktoré zarobíš zo živnosti môžeš minúť ako chceš a kedy chceš. Výdavky sa rozdeľujú na ovplyvňujúce základ dane a neovplyvňujúce základ dane. Pokiaľ peniaze minieš na napr. tovar, ktorý potom predáš vedieš si to ako výdavok ovplyvňujúci základ dane.
Keď kúpiš PC, na ktorom si budeš viesť účtovníctvo opäť výdavok ovplyvňujúci základ dane.
Pokiaľ si peniaze prevedieš na svoj súkromný účet, alebo si za ne kúpiš televízor rifle atď. tak je to výdavok neovplyvňujúci základ dane (napr.osobná spotreba podnikateľa).
Nezdaniteľná časť základu dane je momentálne ak sa nemýlim 4024,70 EUR.
To znamená, pokiaľ je rozdiel medzi príjmami a výdavkami rovný alebo menší ako je suma 4024,70 dane nebudeš platiť. Pokiaľ je ten rozdiel vyšší, tak daň 19% budeš platiť zo: základ dane - nezdaniteľná časť.
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Jungle »

Plátcom DPH nebudem len prvý rok, potom nebudem mať na výber. Ale to by som už šiel do s.r.o.-čky kvôli odvodom a právnej samostatnosti. Takže aj účtovníctvo bude prvý rok jednoduché. Čo sa dane z príjmu týka, nezdaniteľné minimum bude tak pár desiatok percent z hrubého zisku, takže zdaňovať sa určite bude. A vyrátať si to viem v pohode...

Ďakujem za rady, v pondelok sa mám stretnúť s priateľkinou sestrou - účtovníčkou, takže detaily doriešim tam. Len som nevedel takúto blbosť a nechcelo sa mi čakať.
Napísať odpoveď