Chcem začať brať kreatín

O športe...
romulus2
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Chcem začať brať kreatín

Príspevok od používateľa romulus2 »

Takže po preštudovaní mnohých tém "ako pribrať" a po vyskúšaní viacerých metód som prišiel na to, že mne jednoducho nepomôže nič. Môžem zjesť aj slona, ale stačí, že sa pešo prejdem do školy a späť (dokopy max 1 km) a okamžite všetko zhodím. Takže som si prečítal pár článkov o kreatíne, že podporuje rast svalovej hmoty - mne však ide hlavne o nabratie hmotnosti ani nie tak o svaly - aspoň 10-15 kg. Pre info mám cca 191 cm a nejakých 65 kg.

Otázka teda znie: bral to niekto? Má to aj nejaké vedľajšie (negatívne) účinky. V jednom článku som našiel, že to má dokonca pozitívne účinky na mozgovú aktivitu. Dik za akékoľvek rady. Majte sa
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Chcem začať brať kreatín

Príspevok od používateľa uplink »

Ahoj. Mal som podobný problém ako Ty. Na úvod sa Ťa spýtam. Máš problémy so zažívaním? Si bledý? Mávaš hnačky, alebo zápchy? Máš nejaké zistené potravinové, alebo iné alergie, ktoré by mohli oslabovať Tvoj imunitný systém? Pýtam sa preto, lebo centrom imunity je Tvoje tenké črevo, ktoré vstrebáva 95% živín, ktoré prijímeš do organizmu. Ak máš nejaké problémy so zdravím, prakticky nemáš ako pribrať, akékoľvek. Máš veľa stresu v živote? Žuješ stravu aspoň 30x pred tým než ju prehltneš? Aký máš jedálniček? Sorry, je hrozne veľa faktorov, pre ktoré nemusíš priberať. Chutí Ti jesť? Skús zodpovedať mne, alebo sebe tieto otázky, ak čo i len na jednu odpovieš pozitívne, nie je dôvod brať kreatín.

Na povzbudenie. Do 23och rokov som mal 183cm a 59-63 kG, si zo mňa v posilke robili srandu že 20 kilový rambo [dvíhal som veľké váhy, šlachy]. Problem bol v jednej, alebo viacerých vyššie spoemnutých veciach.

Kreatínu sa vyhni, narušuje metablizmus zdravého organizmu, toľko moja rada...

P.S. Pred pol rokom som mal 85+ kG 14% tuku zvyšok svalstvo...teraz mám 73 kG a 16% tuku, zanedbávam sa ;)

P.S.2: Koľko máš rokov?

P.S.3: Keď sa trošku zorientuješ v téme, presuniem ju buď do posilňovania, ako pribrať, alebo inej témy, ktorá pojednáva o kreatíne.
romulus2
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Nečakal som takú rýchlu odpoveď :) ďakujem Uplink
Mám 19 rokov, v lete budem mať 20. Žiadne problémy s trávením nemám, žiadne hnačky, stres nemám takmer žiadny (študujem na VŠ čiže akurát tak pred nejakou skúškou - nič dlhodobé), jesť mi chutí, jediné v čom vidím problém - v tom požutí stravy, dosť zvyknem hltať :( skúsim si na to dávať odteraz pozor.
Môj jedálniček:
Raňajky - zvyčajne müsli, poprípade iné cereálie - mám z toho viac energie ako keď zjem pár chlebov (mám to odskúšané)
Desiata - jeden chlieb alebo rožok s nátierkovým maslom a šunkou, syrom
Obed - polievka, a zvyčajne to čo ostane z víkendu doma
Olovrant - dva rožky alebo dva chleby-žemle, so šunkou, syrom a hocičím čo nájdem
Večera - väčšinou pečivo, niekedy párky(3-4) s dvoma rožkami, poprípade klobása (večeriavam aj okolo ôsmej-deviatej)

Už fakt neviem čo robiť, skúšal som aj pivné kvasinky tie mi nepomohli, fakt na konci s rozumom :lol:
pstros213
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa pstros213 »

Raňajky - zvyčajne müsli, poprípade iné cereálie - mám z toho viac energie ako keď zjem pár chlebov (mám to odskúšané)
Desiata - jeden chlieb alebo rožok s nátierkovým maslom a šunkou, syrom
Obed - polievka, a zvyčajne to čo ostane z víkendu doma
Olovrant - dva rožky alebo dva chleby-žemle, so šunkou, syrom a hocičím čo nájdem
Večera - väčšinou pečivo, niekedy párky(3-4) s dvoma rožkami, poprípade klobása (večeriavam aj okolo ôsmej-deviatej)
je malo
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Takže pre začiatok by si mohol skúsiť toto:

Raňajkovať medzi 7-9 tou ráno, vydatné raňajky, ráno telo spracúva najviac energie, ostatnú potravu ktorú prijímeme je defacto bez efektu, len cez nás prejde ako cez prietokový ohrievač. Müsli sú dobrá voľba, lyžička medu každý druhý deň do nich, ku tomu oriešky a kokos [strúhaný sušený]. Desiata je fajn medzi 10-10:30. Čokoľvek energetické. Obed je dobrý medzi 12-13:00, olovrant medzi 15:30-16:30 a teraz to dôležité. Nejedz! po 19:00. Ty si asi ten typ čo ja, čiže keď ješ čokoľvek neskoro, namáhaš organizmus a viac energie stráviš trávením toho jedla ako získaš. Zaťažuje to slezinu, keď veľa piješ, zaťažuješ obličky veľmi veľa [večer]. Snaž sa piť doobeda 2/3 tekutín, ktoré prijímeš za deň. Skús spávať medzi 22:00 - 2:00 samozrejme aj viac, ale tento čas je kritický. Vyhýbaj sa mliečnym výrobkom [paradox, ale u Teba to zaberie]. Väčšina väzieb priberá z tvarohu a mliečnych výrobkov, u Teba je to opačné [evidentne :)].

Skús prijímať jedlo v normálnych porciách, ani moc veľké, ani moc malé, teš sa na jedlo, je to dôležité. Z jedla priberáš len vtedy, keď si ho vychutnáš [v Tvojom prípade]. Je to spôsobené psychikou, proste chceš pribrať na hmote silou mocou, ale nejde Ti to, máš problém 0.2% civlizácie, zvyšok sveta bojuje s nadváhou a obezitou, neboj aj to Ťa čaká :) [možno]. Skús pre začiatok dodržať tieto veci. A pre zaujímavosť, skús na nejakú dobu vypustiť alkohol, čokoládu [čistú áno, mliečnu nie] a mliečne výrobky.

Ovocie jedávaj len doobeda, nie poobede. Hmm. Skús toto taký mesiac, ak priberieš 1 kG [je to taký defacto plán] tak si na dobrej ceste. Je zdravé priberať 1 kG/mesiac, nie viac!. Tak isto je zdravé chudnúť max 1kG/mesiac...ale to nie je náš prípad :)...

Btw. na večeru nejedz nič ťažké. Ja som jedával "klasiku" čiže klobásku, alebo párky, vajíčka, chlieb, syry, zeleninu, horčicu, chren a tak. Proste galiba. Toto tak max na obed :) a bez syrov, aj keď je na ne chuť...

P.S.: Najlepšie je priberať prirodzenou cestou, neuháňaš tak svoj metabolizmus a nezabudni že aj Tvoje srdce sa musí prispôsobovať váhe. Keby si nabral povedzme za 3 mesiace 20 kG hmoty, [extrém] tak Ti tak trpia kĺby, srdce a celý metabolizmus, že by si to síce rozchodil, ale nie bez následkov. Takže hlavne pomaly, máš čas.

P.S.2: Ani mne nezaberali pivné kvasinky [pangamín], vlastne nepoznám človeka ktorému by pomohli :)
Filipito
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Filipito »

uplink , prepac za otazku ale preco nema jest syr ?
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Človek európan stráca vo veku 4och rokov prirodzenú schopnosť rozbíjať mliečnu laktózu na nižšie bielkoviny [alebo tak nejak - stratíme enzým ktorý rozbíja mliečnu laktózu, resp. je degradovaný na nižší [iný], alebo nejakú inú látku, ktorú produkuje telo, neviem presné detaily, google 4 more], ináč povedané stáva sa na mliečnu laktózu alergický. Mlieko má obrovský nepomer živín ku tomu, akú záťaž spôsobuje pre organizmus. Určite si si všimol, že keď vypiješ mlieko, alebo skonzumuješ mliečny výrobok, tak Ťa viac, alebo menej zahlieni. Celkovo je neprirodzené pre ľudskú rasu piť mlieko po veku 4och rokov. Každý je "alergický" viac, alebo menej. U niekoho je alergia demonštrovaná so silnými príznakmi a teda akútne, u niekoho minimálne. Každopádne niektoré rasy mlieko piť nemôžu vôbec [tuším afričania a číňania]. Mlieko je "bohaté" na vápnik a bielkoviny, avšak taká brokolica Ti dá niekoľko násobne viac vápniku a bielkoviny môžes získavať aj z iných zdrojov, aj keď to nie je presne ten typ, aký dostaneš z mliečnych výrobkov.

A teraz konkrétne. Mne napríklad vydá telo oveľa viac energie na strávenie mliečneho výrobku, ako z neho získa, preto je to neefektívne a ako bonus mi ešte poškodzuje aj črevnú sliznicu.
Hellboy248
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hellboy248 »

kreatin nie je na nabratie, ale nato aby ti svaly boli "nafuknute" ked uz cvicis dlhsie ..ak chces pribrat, odporucam gainer ...osobne ho berem, pri cviceni kazdy druhy den som nabral za 2dni nejak 3kg ..hlavne kup nieco od BioTechu, nie tie sracky ako Kompava ..po ranajkach (nejaky chocapic apod.) si das gainer, nasledne vecer pred spanim ..musis si ale uvedomit, ze posilka bude tvoja prvorada vec, lebo ak nepojdes dlhsie do posilky, naberes tak do brucha ..
romulus2
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Vďaka Uplink, skúsim to teda robiť prirodzenou cestou, tak ako si napísal. Ale keď sa teda mám vyvarovať mliečnych produktov - müsli ale s mliekom musím jesť :D ...a keď nebudem jesť po 19:00 nespáli sa mi aj to čo "naberiem"? Pretože ak nebudem vtedy jesť tak už okolo deviatej-desiatej budem hladný. A keď budem jesť pred 19:00 mám si dať napríklad dva rožky, alebo dva väčšie chleby so šunkou, alebo tak niečo? - budem to jesť bez syrov ako si povedal.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ja si dávam musli so sójovými nápojmi. Chutnejšie, nutrične výdatnejšie a zdravšie. A o hlad sa neboj, nato je tam ten čas, ísť spať o 10tej. Po 19:00tej ak jesť, tak len nejaké vývary. Rožkom sa vyhni na noc, na večeru je najlepšie niečo ľahké, polievku, alebo nejakú kašu [ovsenú, pšeničnú, polentu - kukuričnú, krupičnú...]. Tie Ťa zasýtia, nie sú ťažké pre organizmus a sú energeticky výdatné.
Hellboy248 napísal:kreatin nie je na nabratie, ale nato aby ti svaly boli "nafuknute" ked uz cvicis dlhsie ..ak chces pribrat, odporucam gainer ...osobne ho berem, pri cviceni kazdy druhy den som nabral za 2dni nejak 3kg ..hlavne kup nieco od BioTechu, nie tie sracky ako Kompava ..po ranajkach (nejaky chocapic apod.) si das gainer, nasledne vecer pred spanim ..musis si ale uvedomit, ze posilka bude tvoja prvorada vec, lebo ak nepojdes dlhsie do posilky, naberes tak do brucha ..
vieš aká je to šupa pribrať za 2 dni 3 kG? :)...teraz Ti to telo ešte nepovie, ale tak o 10-15 rokov ak sa dožiješ, tak budeš mať zo života peklo. Lenže to si nik neuvedomuje, lebo ľudí čo tlačia gainery dlhú dobu je veľmi málo, teda tieto moderné gainery.
Hellboy248
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

uplink: poznam par ludi, ktory gainer zacali brat pred 3-6 rokmi a teraz im nic nie je. gainer mas len sacharidy a ostatne latky ktore ti nemaju ako uskodit. pozri na novy brutal gainer ako dopadol v testoch, mas v nom to co zozeres za den ...
romulus2
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Super Uplink. Máš moju obrovskú vďaku, budem to jedávať so sójovými, a normálne si mi spravil chuť na krupicovú kašu :lol: hneď si ju idem dať. ďakujem ti, môžeš to lock-núť, alebo presunúť do nejakej inej témy :-) ešte raz big thanks :smt006
DomCZo
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa DomCZo »

Máš 191cm a 65kg a vadí ti, že nie si obézny alebo kde je problém? Nechápem :-) Kde je napísané, aká je ideálna váha pre tvoju výšku. Za to, že iný majú 80kg alebo 90kg, musíš mať aj ty? A ide aj o to z čoho sa tých 65kg skladá. Ja osobne mám podobné čísla a som rád, že dobre trávim jedlo a podobne, keďže sa môžem napchávať hocičoho, hocikoľko, hocikedy. Máme to asi v rodine, dedka mám podobnej postavy, pomaly ťahá na 80 rokov, a nemá problémy s pohybom. Preto by som nikdy nebral žiadne sračky, s ktorými naberiem váhu, a tak si umelo doničiť telo.
Moja rada, ak chceš pribrať, cvič, behávaj a ešte viac cvič+činky. Po 2 až 5tich rokov určite naberieš pár kíl takouto prirodzenou cestou.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

uplink, stym rychlym naberanim, ved chalanisko je mlady, nech si kupi nieco zakladne na klby, ci uz zelatinu alebo inu vyzivu, ked by sa bal o klby, ale myslim, ze aj keby, pri jeho vahe, isiel hore za ten mesiac o 5KG tak sa nic nestane...celkovo, ten jeho jedalnicek, ved je to samy sacharid, ziadne bielkoviny, ako ma nabrat ked vlastne (takmer) jedina zlozka jeho stravy sa spali za nejaku pol hodinu od toho co ju zje(obzvlast pri jeho metabolizme)? rozumiem, ze nie kazdy ma moznost jest hovadzie steaky tri krat denne, ale prijem bielkovin na kilo hmotnosti by malo byt u bezneho cloveko 1g denne, ked chce nabrat, musi to zvysit, z jeho jedalnicku to je sotva 30gramov, uz len z tohoto porovnania, je jasne, ze nema zcoho naberat...cisto z mojej zvadavosti, ako si prisiel nato, ze energia vydana na travenie je vacsia ako ta ziskana?(teraz to neber provokativne, vazne ma to zaujima)
takze, urcite by som zaradil doplnok, asi protein, ten si moze dat pred spanik, je to v jednoduchej forme, lahko stravitelnej a zabezpeci mu to prisun bielkovin na noc, kedy dochadza ku vystavbe svalstva. a jest omnoho omnoho viac masa, akehokolvek

edit: domczo: bez stravy nenaberie ani keby stou cinkou aj spaval...a len tak btw: 191 a 65 kg ma od obezity dost daleko, je to silna podvaha, ja mam momentalne, kedze dlhsie nemozem cvicit cca 176-180 cm a 75kg a vidim na sebe ze som vela zhodil a pripadam si chudy...
Hellboy248
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

ColdRain: odkedy su sacharidy zle na nabratie?
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

pri jeho metabolizme ich okamzite spali a premeni na energiu a neostane mu nic a bude tam kde bol...samozrejme, ze treba sacharidy, ale hlavne ako rychly zdroj energie a aby sa predislo tomu, ze sa na okamzitu energiu budu stiepit bielkoviny, ktore by sa inak mohli pouzit na vystavbu svalstva...treba aj jedno aj druhe, ale sacharidov uz ma dost vo forme kadejakeho peciva co usilovne papka podla jeho jedalnicku, tak treba zvysit tie bielkoviny, kedze ztych par platkov sunky a troch parkov za den moc nenaberie
edit: proste treba naozaj zrat, vsetko co pride pod ruku, ale hlavne na bielkovinu bohatu stravu a aby to bolo zdrave tak aj pestro, zeleninu, ovocie...pokial nemas nejaky zdravotny problem, tak naberies, ked proste zacnes jest viac, ovela viac ako jes teraz
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Cold Rain ja som mal vystavaný stravovací program od maníkov z posilky, čo v tom fičia dlhé roky a nič nezaberalo. Jediné čo mi pomohlo bola zmena životosprávy a dotiahol som to naozaj do extrémov, z 59 na 85+ v priebehu dvoch rokov pri 14% tuku. Ono tieti "klasické" rady o stravovaní fungujú u väčšiny ľudí, ale je malé percento u ktorých to prosten nezaberá. Keby si vedel čo som všetko požral a nič mi to nepomohlo až kým som nespravil zásadné zmeny v životospráve.
Hellboy248 napísal:uplink: poznam par ludi, ktory gainer zacali brat pred 3-6 rokmi a teraz im nic nie je. gainer mas len sacharidy a ostatne latky ktore ti nemaju ako uskodit. pozri na novy brutal gainer ako dopadol v testoch, mas v nom to co zozeres za den ...
3-6 rokov je bezmála jedna 10na až 20na priemerného ľudského života. Písal som 10-15 rokov. A viem že gainery sú "len" živiny v práškovom stave, o to mi nejde. Ide mi o ten rýchly nárast hmotnosti. Je neprirodzený. Človek vo voľnej prírode pri bežnom stravovaní, ak má zdravý metabolizmus tak nepriberie ani keby sa roztrhal. Tým pádom že tu priberie extrémne rýchlo, sa to odzrkadlí na Tvojom vnútri. Telo si to "zapamätá" a dá Ti to pocítiť neskôr. To máš to isté ako môj brácho. Za 4 mesiace zhodil 30 kG. Zanechalo mu to "len" kŕčové žily...a uvidíme v budúcnosti čo všetko ešte. Všetko čo ide moc rýchlo je nezdravé, to povie človeku aj sedliacky rozum.
ColdRain napísal:uplink, stym rychlym naberanim, ved chalanisko je mlady, nech si kupi nieco zakladne na klby, ci uz zelatinu alebo inu vyzivu, ked by sa bal o klby, ale myslim, ze aj keby, pri jeho vahe, isiel hore za ten mesiac o 5KG tak sa nic nestane...celkovo, ten jeho jedalnicek, ved je to samy sacharid, ziadne bielkoviny, ako ma nabrat ked vlastne (takmer) jedina zlozka jeho stravy sa spali za nejaku pol hodinu od toho co ju zje(obzvlast pri jeho metabolizme)? rozumiem, ze nie kazdy ma moznost jest hovadzie steaky tri krat denne, ale prijem bielkovin na kilo hmotnosti by malo byt u bezneho cloveko 1g denne, ked chce nabrat, musi to zvysit, z jeho jedalnicku to je sotva 30gramov, uz len z tohoto porovnania, je jasne, ze nema zcoho naberat...cisto z mojej zvadavosti, ako si prisiel nato, ze energia vydana na travenie je vacsia ako ta ziskana?(teraz to neber provokativne, vazne ma to zaujima)
takze, urcite by som zaradil doplnok, asi protein, ten si moze dat pred spanik, je to v jednoduchej forme, lahko stravitelnej a zabezpeci mu to prisun bielkovin na noc, kedy dochadza ku vystavbe svalstva. a jest omnoho omnoho viac masa, akehokolvek

edit: domczo: bez stravy nenaberie ani keby stou cinkou aj spaval...a len tak btw: 191 a 65 kg ma od obezity dost daleko, je to silna podvaha, ja mam momentalne, kedze dlhsie nemozem cvicit cca 176-180 cm a 75kg a vidim na sebe ze som vela zhodil a pripadam si chudy...
čiže jeho kostra, infraštruktúra a srdce zásobovali niekoľko rokov [povedzme 5+-] telo o váhe 65 kG a chceš mi povedať že srdce mu zajasá, kostra bude rozradostená a infraštruktúra bude nadšená keď mu v organizme pribudne v priebehu pár dní niekoľko kíl tuku a svlastva? Telo sa s tým vyrovná, to je jasná vec, ale čo jeho bízka, alebo ďaleká budúcnosť? To máš to isté ako spánok. Spánkový deficit ľudia "doháňajú" dospaním. Je to len mýtus. Telo nikdy spánkový deficit "nedoženie", nikdy. Vždy sa s ním len vyrovná, na úkor nášho zdravia. Ináč povedáne po prebdenej noci už nikdy nebudeš taký ako pred tým. Toto isté platí aj o rýchlo a pomalom naberaní hmoty. Skús sa hodiť do vane s 60 stupňovou vodou, keď prídeš premrznutý z vonku. Šok ako svi*a. Keď si pekne pomaličky zohrievaš vodu z 30-60, tak sa príjemne uvoľníš a zrelaxuješ. A takto je to so všetkým čo je v našich životoch a priamo vplýva na náš organizmus. Príliš rýchle veci škoda.
Hellboy248
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

uplink: a je normalne ze vyrastiem z roku na rok o 6-8cm? tak ako mozes prirodzene rychlo vyrast, mozes aj pribrat ..je rozdiel pribrat za mesiac 20kg a 20kg za rok ..
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

V 19tich už moc nerastieš a telo je viacmenej ustálené. Ako píšem, príde mi to len neprirodzené, to je všetko, nech si ľudia robia ako uznajú za vhodné, nie som ich strážca ;)
Hellboy248
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

hej samozrejme, ale ak ma niekto vysku ako chalan co zalozil topic tak myslim ze 10kg mesacne mu neublizi ..
Napísať odpoveď