Hadanka

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
17
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa 17 »

axXis napísal:spravna odpoved je: vieme
Jediný, ktorý odpovedal na OTÁZKU!

Pýtal som sa, či viete koľko to je, nepýtal som sa na výsledok. Je to síce banalita, ale... Nemá to žiadne ale. :-) K+ poslaná.

Pekný zvyšok dňa prajem.
ccimo
Star
Star

Príspevok od používateľa ccimo »

Grim-Reaperka napísal:....vylejem to do toho 5 litrového a doplním z neobmedzených zásob 2 litre...

dobre znova - naplním trojlitrový a prelejem do 5 litrového. Znova naplním 3 litrový a dolejem do 5 litrového. Čo mi v 3 litrovom zostane je 1 liter. 5 litrový vylejem a prelejem do neho ten 1 liter...a potom už stačí len doplniť 3 litre :lol: :lol: jupíííí
spravna odpoved. posielam k+ za snazivost :)
BakyX
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa BakyX »

Kto vyrieši tuto hadanku je borec.

Jedného letního dňa bol Janko behať v lese a po čase si všimol, že má rozviazané šnúrky na topánkach. Zohol sa, aby ich zaviazal a v tom ho niekto udrel do hlavy a Janko upadol do bezvedomia. Ocitol sa na neznámom mieste. Zobudil sa vo vnútri miestnosti v tvare valca, ktorého výška bola 5m a priemer 20m. Na stene miestenosti sa nachádzalo zopár dverí, ktoré boli od seba navzájom vzdialené rovnako a nedalo sa rozoznať, ktoré sú ktoré. Dvere boli ovládané dialkovo a nemali klučky. Steny a strop miestností boli absolútne symetrické. Na strope sa presne v strede nachádzala veľmi silná žiarovka, ktorá osvietila celú miestnosť (bola zapnutá a po celý čas sa nevypla). Neboli tam žiadne črty, vďaka ktorým by sa dal zapamätať smer v izbe. V strede valca bola na zemi položená plošina, ktorá sa mohla otáčať a bola ovládaná diaľkovo. Plošina sa mohla otáčať veľmi rýchlo, ale aj tak pomaly, že to takmer nevidíš. Na plošine bola položená klietka v tvare valca, ktorého výška bola 2m a priemer 2m. Klietka bola vyrobená z ocele. Presne v strede stropu klietky trčala zo steny elektrická šnúra, na ktorej bola pripevnená žiarovka, ktorá bola takisto ovládaná diaľkovo. Klietka bola rovnakého priemeru ako plošina. Keď sa otáčala plošina, tak sa otáčala aj klietka a spolu s ňou logicky aj žiarovka v klietke. Plošina a žiarovka sú ovládané psychopatom, ktorý používa dialkové ovládanie, vďaka ktorému môže otvárať dvere valca / klietky / zapáľovať žiarovky alebo otáčať plošinu. Klietka bola z vonku symetrická, až na to že mala jedny dvere. Ak boli dvere zatvorené, človek nevidel čo za deje v klietke alebo ak bol človek v klietke a dvere boli zatvorené, nevidel čo sa deje vonku. V jednej chvíli sa dvere klietky otvorili a do klietky vošiel psychopat. Zavrel dvere a potom dal Jankovi úlohu - Ak je splní, prežije a sám na seba zavolá políciu. Ak je nesplní, zomrie, ako mnoho ľudí pred ním. Úloha pre janka znie takto: Okolo stredu klietky psychopat rozostavil 8 pohárov v ôsmych svetových stranách. Všetky poháre boli naplnené oranžovou tekutinov, neroznateľné na pohľad. V siedmych pohároch bol džús zmiešaný z jedom. Iba v jednom pohári bol čistý džús. Janko nemôže ísť k pohárom predtým ako mu to psychopat nedovolí a jediný spôsob, ako je možné zistiť ktorý pohár má jed je napitím sa z nich. Psychopat povedal Janovi, že pohár, ktorý má nájsť, je na severe a ukázal mu ktorý to je. Jano nemôže nechať na podlahe nič, čím by si poznačil smer (a ani na stene, vo vdzuchu :D a podobne). Potom donúti Jana aby šiel do klietky. Predtým mu však povie, že klietku roztočí presne na 30 sekúnd potom, ako v nej zapne žiarovku, ale nepovedal mu ktorým smerom a akou rýchlosťou a že po vypnutí rotácie klietky mu dá 30 sekúnd na zorientovanie sa. Jano vliezol do klietky, psychopal zavrel dvere a potom zapol žiarovku. O 30 sekúnd roztočil klietku a potom točenie vypol. Dal Janovi ďalších 30 sekúnd ako sľúbil a potom vypol žiarovku a otvoril dvere. Predtým však zmenil pozíciu v miestenosti. Jano vyšiel von. Psychopat mu povedal aby vypil jeden s pohárov. Jano sa rozbehol k jednému z nich a do dna ho vypil. Jed účinku už po 10 sekundách, ale Janovi sa nič nestalo ani o 5 minút. Psychopat tomu nemohol uveriť. Donútil Janka aby to zopakoval ešte 5 krát (rovnaká rýchlosť, rovnaký pohár a všetko okolo toho). Vypitý pohár naplnil znova ďalším džúsom. Jankovi sa to podarilo ešte päť krát. A tak psychopat zavolal na seba políciu a strávil zvyšok života za mrežami. Ako sa Jankovi podarilo vždy nájsť správny pohár ???

Pozn. : Na vyriešenie tejto úlohu netreba použiť žiadne matematické / fyzikálne / chemické chemicke vzorce. Len čistú logiku.
plusminus
King
King

Príspevok od používateľa plusminus »

kj37 napísal:A ako potom zistis, ktory zapina svetlo?
zapnes 1 a dva. po case vypnes dva.
dojdes do miestnosti a ktora svieti je jedna, ktora nesvieti je 3 a kotra nesvieti ale je tepla je 2
ccimo
Star
Star

Príspevok od používateľa ccimo »

plusminus: to je vsetko pekne no len si zabudol ze v tej miestnosti je len jedna ziarovka :wink:
TheMEMBER
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa TheMEMBER »

BakyX:

Pises vselico mozne, az nakoniec neviem co sa deje s psychopatom, tak si ho tam doplnim a predtym nez jano vosiel do tej klietki si zapametal psychopatovu polohu a ked vysiel, tak vedel kde je dzus bez jedu. Za predpokladu ze sa psychopat nepohol z miesta.
R@mon
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Re:

Príspevok od používateľa R@mon »

TheMEMBER napísal:BakyX:

Pises vselico mozne, az nakoniec neviem co sa deje s psychopatom, tak si ho tam doplnim a predtym nez jano vosiel do tej klietki si zapametal psychopatovu polohu a ked vysiel, tak vedel kde je dzus bez jedu. Za predpokladu ze sa psychopat nepohol z miesta.
Predtým však zmenil pozíciu v miestenosti. :wink:

Okolo stredu klietky postavil 8 poharov, ukazal Janovi, ktory pohar je "cisty" zavrel JEDINE DVERE na klietke a tocil ho 30s v klietke s poharmi? Potom Jano vysiel von a za 30sekund sa vratil cez tie JEDINE DVERE vypit "cisty" pohar hej? Ak Ano, je to jasne... ,
ked nie, tak dzus s jedom ma inu hustotu na rovnaky objem ako cisty dzus a teda cisty dzus "řetízkuje" v pohari pri odstredovani inak ako dzus+jed :lol:
BakyX
Light Expert
Light Expert

Re: Hadanka

Vzdy zabudnem na niejaky detail..Tie pohare neboli v klietke. Boli 4m od klietky az. DETAIL :( Neviem presne co je "řetízkuje", ale on môže ísť len k jednému poháru to znamená že nemôže skúšať či ten pohár "řetízkuje" ak to znamená to, čo si myslím. Záver: Riešenie nie je ani jedno, ani druhé.
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Spravne odpovede vidim dve:
Bud sa 5x znovu narodil - extremne stastny den...
.. alebo ho naviguje samotny astar seran, aby ho uchranil pred jastermi z pekiel...

pises ze logiku.. ale ja tam logiku nevidim, kedze zastavit to moze na ktoromkolvek smere, po toceni sa lubovolnym smerom aj rychlostou a v miestnosti nie je absolutne ziadna moznost identifikacie smeru, poharu ani nic... Ledazeby psychopat po zastaveni sa pozeral prave na ten spravny pohar (je predsa psychopat nie?)..

.. jedina moznost by bola, zeby sa to tocilo dostatocne pomaly, aby si janko stihal odpocitavat jednotlive pohare (kedze ak som spravne pochopil, nepriehladne su len dvere, zo samotnej klietky vidno je), ale toto nepredpokladam. Som zvedavy na tu odpoved, zarucene to bude totalna somarina :D
krtko42
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krtko42 »

podla toho popisu tam (aspon ja) nevidim ziadny sposob ako by janko mohol svoju poziciu urcit z hlavy. jedina vec co ma napada je ze janko ma so sebou kompas (bol predsa v lese) a kedze ma 30 sekund na zorientovanie sa pocas ktorych ho psychopat nevidi tak si v klude moze najst sever a tam sa nachadza neotraveny dzus.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...a ako vieš že neotrávený džús je na severe? Podľa mňa to bude nejaká hovadina...ani zadané to nieje dobre, daľší čo píše..."a ešte to som zabudol" "aj to som tam zabudol napísať" "tak som to nemyslel" :sly:
krtko42
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Re:

BakyX napísal: Psychopat povedal Janovi, že pohár, ktorý má nájsť, je na severe a ukázal mu ktorý to je
...ehm?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...hmm...ale nikde nepíše že má kompas. Píše že: "Jano nemôže nechať na podlahe nič, čím by si poznačil smer (a ani na stene, vo vdzuchu a podobne)." Čiže tam nemôže mať ani kompas. Kompas by mu "poznačil" smer.
krtko42
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

ako som povedal je to jedina moznost, ktora ma napada, a kedze ma 30 sekund pocas ktorych ho psychopat nevidi nemoze vediet o tom ze si smer "poznacil"
BakyX
Light Expert
Light Expert

jasne ze nemal kompas bolo by to prilis lahke..ale je tam jedno celkom logicke riesenie..a sorry za tu drobnost co som zabudol napisat fakt
TheMEMBER
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa TheMEMBER »

jedine riesenie podla ktoreho by vybral dzus bez jedu je, ze si zapameta otlacki na pohari ktore najprv zanechal psychopat a potom on sam.

Ak ani to nie, potom ma napadaju len nadprirozene sili Janka :).
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

to by bolo velmi zaujimave riesenie - mas osem poharov, ktore su od teba vzdialene na par metrov ale len jedneho z nich sa psychopat dotkol ked ich plnil a zanechal tak na nom svoje odtlacky, ktore svojim orlim zrakom vidis na tu vzdialenost.. Hm.. Ten astar seran mi prisiel realnejsi, vazne :D
BakyX
Light Expert
Light Expert

Dám vám pomôcku. Takú maličkú len:

Každá veta v texte je veľmi dôležitá. Absolútne banálna veta môže viesť k riešeniu.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...a posledná veta tam chýba. "A potom sa Jano zobudil v lese a zistil že sa mu to celé iba snívalo."
profik
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa profik »

Su 3skupiny. Kazda ma 2predmety. 1.skup.:ceruzka(nezastruhana), noznice 2.skup.:pravitko(30cm), struhadlo 3.skup.:papier A4 4ks, lepiaca. Musite zostrojit co najvacsiu retaz s ustrizkou s rozmermy 23,5cmx2cm. Nic viac nieje zadane. Dajme tomu, ze ste 1.skup. Odpoved neviem :D dakujem za pomoc
Napísať odpoveď