fyzika .ako odvodiť vzorec
fyzika .ako odvodiť vzorec
som prvák na gymnáziu a na pol roku budem mat same trojky aj dvojky akurat s fyziky 5 viem ze je to len polrok tak si stoho nerobim velku hlavu no určite budem potrebovat odvodzovanie aj v druhom polroku a to neviem ....ovládam vzorce atd. no ked pride nejaky tažši priklad treba si vzorec nejako odvodiť a to ja nechapem ako ? totiž ked to vysvetloval tak som chybal a v knihe som nenašiel nejaky postup alebo niečo podobne ,,a myslim ze je tu mnoho prvakov alebo aj staršich študentov stredných škol ktory by mi mohli pomôcť .kedže spolažakov odpovede su :ja to neviem .preto sa obraciam na vás .Vopred Dakujem za každu pomoc
Re: fyzika .ako odvodiť vzorec
tak napis nejaky vzorec, ktory nevies. Snad ti poradim 
-
profik
Light Professional
- Kontaktovať používateľa:
pri odvodzovani musis osamostatnovat velicinu, ktoru chces vypocitat tak ako pri rieseni rovnice, ked chces vypocitat x(alebo inu premennu). a dosadzovat do vzorca taky, ktory ti viac vyhovuje...
napr. príklad : vlak ide z bodu A 54km/h oproti ide vlak zbodu B 83km/h za aký čas sa stretnu a aku dráhu prejde vlak A alebo B kým sa stretnu ....
alebo dalši . vlak ide 85km/h o 1,5 hod zanim vybehne druhy vlak rýchlostou 100km/h za aky čas druhy vlak predbehne prvý a aku drahu prejde kým ho predbehne
profik// mohol by si to na nejako príklade vysvetlit lebo takto tomu aj tak moc nechapem
alebo dalši . vlak ide 85km/h o 1,5 hod zanim vybehne druhy vlak rýchlostou 100km/h za aky čas druhy vlak predbehne prvý a aku drahu prejde kým ho predbehne
profik// mohol by si to na nejako príklade vysvetlit lebo takto tomu aj tak moc nechapem
neboj sa, som na vyske a neviem to vypocitatchlebik napísal:napr. príklad : vlak ide z bodu A 54km/h oproti ide vlak zbodu B 83km/h za aký čas sa stretnu a aku dráhu prejde vlak A alebo B kým sa stretnu ....
80% uspechu pri pocitani takychto prikladov je spravne si nakreslit situaciu, 20% je znalost vzorcov
-
Gepid
Medium Professional
Keď nevieš odvodzovať, dosadzuj.
Je vzorec v=s/t (v-rýchlosť, s-dráha, t-čas)
Dajme tomu, že máš rýchlosť a čas.
v=100km/h
t= 1,5h
s=?(km)
A teraz dosadíš:
100 = s/1,5 // (ekvivalentné úpravy) *1,5
150 = s
A máš to. Čiže dráha je 150km.
//autoeditácia príspevku (17 Jan 2010, 20:21)
Alebo to odvodzovanie. Tiež mi to neišlo. Ale je to vcelku lahké:
v=s/t
chceme vzorec pre s.
v=s/t // *t
v*t=s
Keď je to zlomok násobíš tým, čo je v menovateli.
Keď je to súčin:
s=v*t tak delíš tým čo počítať necheš. Takže keď chceš vedieť t, delíš véčkom.
s=v*t // /v
s/v=t
Snáď to pochopíš
. Ale neviem, neviem 
Je vzorec v=s/t (v-rýchlosť, s-dráha, t-čas)
Dajme tomu, že máš rýchlosť a čas.
v=100km/h
t= 1,5h
s=?(km)
A teraz dosadíš:
100 = s/1,5 // (ekvivalentné úpravy) *1,5
150 = s
A máš to. Čiže dráha je 150km.
//autoeditácia príspevku (17 Jan 2010, 20:21)
Alebo to odvodzovanie. Tiež mi to neišlo. Ale je to vcelku lahké:
v=s/t
chceme vzorec pre s.
v=s/t // *t
v*t=s
Keď je to zlomok násobíš tým, čo je v menovateli.
Keď je to súčin:
s=v*t tak delíš tým čo počítať necheš. Takže keď chceš vedieť t, delíš véčkom.
s=v*t // /v
s/v=t
Snáď to pochopíš
-
nejakymarko
Addict
na taketo jednoduche vzorce sa da pouzit trojuholnik...
sposob pouzitia: zakryjes si veliciny, ktorej vzorec chces dostat. v riadku mas krat, nad sebou lomene
sposob pouzitia: zakryjes si veliciny, ktorej vzorec chces dostat. v riadku mas krat, nad sebou lomene
- Prílohy
-
- vst.jpg (5.64 KiB) 3832 zobrazení
gepid to čo si napisal viem ale stym nejaky priklad ako hore uvedený nevyriešim tak treba ine vzorce a ine odvodovanie a tma trojuholnik nestačí
-
t0m4s3
Admin
V prvom priklade s protiiducimi vlakmi ti chyba este jedna velicina - vzdialenost medzi jednotlivymi bodmi, z ktorych oba vlaky vyrazaju.
Tu je sposob akym sa dany priklad riesi.
Zname veliciny:
s - vzdialenost vlakov
v1 - rychlost vlaku A
v2 - rychlost vlaku B
nezname veliciny:
t - cas, za ktory sa vlaky stretnu
t1 - cas vlaku A
t2 - cas vlaku B
postup:
cas t za ktory sa vlaky stretnu si vypocitam z celkovej drahy a suctu rychlosti oboch vlakov t=s / (v1+v2)
Ked poznam tento cas, lahko si odvodim jednotlive drahy, ktore vlaky presli s1=v1.t a s2=v2.t
Tu je sposob akym sa dany priklad riesi.
Zname veliciny:
s - vzdialenost vlakov
v1 - rychlost vlaku A
v2 - rychlost vlaku B
nezname veliciny:
t - cas, za ktory sa vlaky stretnu
t1 - cas vlaku A
t2 - cas vlaku B
postup:
cas t za ktory sa vlaky stretnu si vypocitam z celkovej drahy a suctu rychlosti oboch vlakov t=s / (v1+v2)
Ked poznam tento cas, lahko si odvodim jednotlive drahy, ktore vlaky presli s1=v1.t a s2=v2.t
stredoskolska fyzika je viac-menej o predstavivosti. ked si dokazes predstavit danu situaciu (napr. tie vlaky) a poznas zakladny vzorec pre rychlost tak uz je to len otazka filipa. hore mas vyriseny priklad. ak budes mat problem skus napisat. ale ja osobne ti vysledok nenapisem dokonca ani postup(i ked ho viem). budem ta navadzat na to aby si prisiel sam. v prvom rocniku je mechanika, tusim plyny a kvapaliny a tym to asi konci(napamatam bolo to uz davno). takze nic strasne.ak nieco ozvi sa na SS(nesledujem tieto temy casto, tak preto) a napis do tejto temy.