aj tam si opravil toto end; ?Sgt.Moody napísal:No tie bodkočiarky som odstránil a už len 2 chyby sú. V 25 riadku zase niečo
Napísanie programu v pascale
Re: Napísanie programu v pascale
všade som to end opravil
Ak sa nemýlim, tak podmienka v Pacal vyzerá nejako takto (ak sa použije begin ... end):pred else ale bodkočiarka nie je:
Kód: Vybrať všetko
if nieco then begin
prikazy
end;Kód: Vybrať všetko
if nieco then begin
prikazy
end else begin
dalsie prikazy
end;Re: Napísanie programu v pascale
som si nevsimolchrono napísal:Aké chyby a čo je v tom 25. riadku?
On tam ale má: else (a=b) or (b=c) or (a=c)
No dal som if ale problém to nevyriešilo
presne takchrono napísal:Ak sa nemýlim, tak podmienka v Pacal vyzerá nejako takto (ak sa použije begin ... end):pred else ale bodkočiarka nie je:Kód: Vybrať všetko
if nieco then begin prikazy end;Kód: Vybrať všetko
if nieco then begin prikazy end else begin dalsie prikazy end;
Ty si pravdepodobne vymazal bodkočiarku na nesprávnom mieste (ak je v 24. riadku end a nemáš tam bodkočiarku, tak ju tam pridaj).
Už to ide 
//autoeditácia príspevku (17 Jan 2010, 17:47)
No už to funguje a teraz keby nezadávam ako hodnoty celé čísla ale desatinné tak čo musím upraviť aby to správne ukazovalo?
//autoeditácia príspevku (17 Jan 2010, 17:47)
No už to funguje a teraz keby nezadávam ako hodnoty celé čísla ale desatinné tak čo musím upraviť aby to správne ukazovalo?
funguje ale blbo
skus si zadat vsetky strany 5 a pozeraj na to co vypise
a ked mi nakreslisl pravouhly trojuholnik co ma vsetky strany rovne 5 dam ti sud piva ( a nesnaz sa neda sa to lebo pytagorova veta nepusti totiz odmocnina (25+25) != 5 )
Aaaaaha vidím
...takže desatinné čísla ma trápiť nemusia, hej ? a čo s tým aby pri zadaní rovnakých čísel nehádzalo, že sa dá zostrojiť všetko ?
riesenie desatinych cisel je jednoduche. v casti var integer nahradis realSgt.Moody napísal:Aaaaaha vidím...takže desatinné čísla ma trápiť nemusia, hej ? a čo s tým aby pri zadaní rovnakých čísel nehádzalo, že sa dá zostrojiť všetko ?
niekde to blbne v podmienke. asi do tej podmienky vchadzaju blbe cisla lebo tam ma vojst v pirpade cisla 5 toto 5^2+5^2= 5^2 co je blbost podmienka je neplatna takze by nemalo vypisat nic. podla mna jak urcujes minimum maximum a carujes tam stym tak tam sa to niekde zblbne. vies co je to krokovanie a pouzivanie parametra ?
Keď chceš aj desatinné čísla, tak nepoužiješ typ integer, ale niečo iné (a porovnávanie desatinných čísel je komplikovanejšie).
Inak celé to malo byť nejako takto:
Inak celé to malo byť nejako takto:
Kód: Vybrať všetko
if (a=b) and (b=c) then begin
trohuholník je rovnostranny
end else begin
trojuholnik nie je rovnostranny, takze otestujeme, ci je rovnoramenny a/alebo pravouhly
end;Re: Napísanie programu v pascale
3PO napísal:
riesenie desatinych cisel je jednoduche. v casti var integer nahradis real
niekde to blbne v podmienke. asi do tej podmienky vchadzaju blbe cisla lebo tam ma vojst v pirpade cisla 5 toto 5^2+5^2= 5^2 co je blbost podmienka je neplatna takze by nemalo vypisat nic. podla mna jak urcujes minimum maximum a carujes tam stym tak tam sa to niekde zblbne. vies co je to krokovanie a pouzivanie parametra ?
Nie to nás neučili ešte
takze sa naucis nieco co sa ti urcite zide. stlacaj klavesu F8. a pozeraj ako ide program krok po kroku. skus si to. potom chod v menu do polozky Run vyber Parameters a do okienka co vyskoci zadaj "a" (bez uvodzoviek). potom sprav toto iste ale do okienka zadaj b atd az vsetky premenne co mas v programe. a stlacaj F8. pekne ti bude v okienku dole vyskakovat ake maju premenne hodnotu v danom kroku(riadku) v programe. tusim sa tie premenne daju v Parameters zadat aj naraz, staci ich asi oddelit ciarkou ale nemam odskusane debugger mi nefunguje... 
tak uvidis co za cisla sa dostavaju do tej nefunkcnej podmieny pre pravouhly trojuholnik
tak uvidis co za cisla sa dostavaju do tej nefunkcnej podmieny pre pravouhly trojuholnik
Inak dobré by bolo, keby si nastavil automatické uloženie programu pred spustením (lebo skôr či neskôr sa ti stane, že sa to zasekne a nebude sa to dať ukončiť a prídeš o neuložené zmeny). 
ak sa ti podari zaseknut (zacyklit) program tak niekedy pomoze drzat lavy ctrl a zmacknut klavesu x
a co sa tyka pravouhleho trojuholnika. problem je asi ten ze to urcenie maxima, minima a prostredneho cisla priradi v pripade ze su vsetky tri cisla rovnake hodnotu 0, max prirade hodnotu, min priradi hodnotu ale na stredne cislo sa vykasle. takze ak to posles potom do pytagorovej vety tak to bude vyzerat takto : min^2 + 0^2 = max^2. co plati a preto vypise ze je pravouhly. takze treba este doriesit co s premennou s ak sa min=max
vseobecne je to urcenie max min a stredneho cisla zmetocne a komplikovane.
a co sa tyka pravouhleho trojuholnika. problem je asi ten ze to urcenie maxima, minima a prostredneho cisla priradi v pripade ze su vsetky tri cisla rovnake hodnotu 0, max prirade hodnotu, min priradi hodnotu ale na stredne cislo sa vykasle. takze ak to posles potom do pytagorovej vety tak to bude vyzerat takto : min^2 + 0^2 = max^2. co plati a preto vypise ze je pravouhly. takze treba este doriesit co s premennou s ak sa min=max