prepocet tepla co je lepsie
-
gego
Light Professional
- Kontaktovať používateľa:
prepocet tepla co je lepsie
Chcel by som poprosit ci by sa nenasla dobra dusa na prepocet materialu ktory je vyhodnejsi na vykurovanie za predpokladu ze :
12 € --- 100 kg hnede uhlie lignit
25 € ----- 1kubik dreva , smrekove
12 € --- 100 kg hnede uhlie lignit
25 € ----- 1kubik dreva , smrekove
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
Re: prepocet tepla co je lepsie
najdi si vyhrevnosti a podla toho ... u dreva (aj u uhlia) zavisi este na vlhkosti ... u uhlia je zase dolezita "cistota" ... neni to jednoduche rozhodnut, kazdopadne si myslim ze to vyjde velmi podobne, akurat s uhlim bude menej roboty 
Vyhrevnost oboch paliv je cca rovnaka, okolo 15MJ/kg. Kubik smrekoveko dreva ma cca 500kg. Drevo sa oplati viac, akurat musis castejsie chodit prikladat. Ak uhlie, tak v tom pripade cierne, ktore ma vyhrevnost 25MJ/kg.......
Chlapci chlapci, skolska fyzika
Chlapci chlapci, skolska fyzika
Ja mam v prednaskach:
smrekove drevo (vysusene - 25% vlhkost) 13.1 MJ/kg 7350 MJ/m3
hnede uhlie 14-17 MJ/kg 10010-12155 MJ/m3
Pre zaujimavost: dubove drevo ma priblizne rovnaku vyhrevnost na 1 kg ako smrekove, ale na kubik ma 11000 MJ.
smrekove drevo (vysusene - 25% vlhkost) 13.1 MJ/kg 7350 MJ/m3
hnede uhlie 14-17 MJ/kg 10010-12155 MJ/m3
Pre zaujimavost: dubove drevo ma priblizne rovnaku vyhrevnost na 1 kg ako smrekove, ale na kubik ma 11000 MJ.
No tak ho treba este vysusit a bude mat tych 15 co som sa kedysi ucil ja 
hmm, neviem, je sice pravda, ze drevo treba napilit a nakalat, ale z uhlia je ovela viac odpadu ako z dreva, teda sa treba viac starat o kotol, celkovo praca s drevom je ovela cistejsia ako s uhlim, z ktoreho sa velmi prasinordkapp_pb napísal:...akurat s uhlim bude menej roboty
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
tak to neviem ako s hnedym ponevac skusenost mam iba s kvalitnym ciernym uhlim a s drevom ... iba predpokladam ze to bude podobne aj s hnedym uhlim ... ako vravis tak uhlie sa iba sprace do kotolne, narozdiel od dreva ... z dreva je menej popola, ale radsej pomerne luxusne odnesem raz za cas plnsi popolnik, ako by som mal kazdy den mavat sekerou 20 minut aby mi v noci bolo teplo
...
Ak ti je v dome zima tak uz samotna priprava na zakurenie drevom ta zahreje
Tak ako pri nekvalitne suchom dreve klesa vyhrevnost, podobne je to u uhlia. Nie vsade je jeho kvalita rovnaka a tak mozes za slusnu cenu kupit viac prachu ako uhlia. Ja osobne som za drevo, cistejsia praca, zdravsie vykurovanie a ak nie si lenivy dokazes ho zohnat za lacny gros. Pre porovnanie aj ine vykurovacie paliva:
biomasa 8 - 15 MJ.kg-1
drevo 8 - 17 MJ.kg-1
hnedé uhlie 11 - 18 MJ.kg-1
lieh (96 %) 25,2 MJ.kg-1
čierne uhlie 20,9 - 30,4 MJ.kg-1
koks 30,7 MJ.kg-1
benzén 40,4 MJ.kg-1
nafta 41,9 MJ.kg-1
petrolej 43,1 MJ.kg-1
benzín 43,5 MJ.kg-1
oktán 44,3 MJ.kg-1
biomasa 8 - 15 MJ.kg-1
drevo 8 - 17 MJ.kg-1
hnedé uhlie 11 - 18 MJ.kg-1
lieh (96 %) 25,2 MJ.kg-1
čierne uhlie 20,9 - 30,4 MJ.kg-1
koks 30,7 MJ.kg-1
benzén 40,4 MJ.kg-1
nafta 41,9 MJ.kg-1
petrolej 43,1 MJ.kg-1
benzín 43,5 MJ.kg-1
oktán 44,3 MJ.kg-1
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
a co tak rozne tie pelety, brikety a podobne paliva z odpadoveho dreva ? ... to mu pride tiez ako rozumna volba, ponevac je to vlastne drevo a ma vyhodu jednoduchsej manipuacie
...
No na to potrebujes specialny kotol (aby to bolo dostatocne efektivne), ale inak sa mi tiez zdaju pelety ako najlepsie palivo, len kotle su vraj o dost drahsie ako tie na obycajne drevo alebo uhlie.
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
znamy ma normalny liatinovy kotol ((aspon som si nevsimol, ze by bol nejaky superspecialny, ked sme ho montovali
)) a kuri v nom briketami ... nestazuje sa, lebo sa k nim vie dostat za velmi rozumne peniaze
... na tie male pelety, ale bude urcite lepsi automaticky kotol so zasobnikom, ktory to nadavkuje presne
...
No hej, ked ma vacsie brikety tak by to malo spolahlivo fungovat aj v obycajnom kotli na drevo, ja som si pod briketami predstavil take male kolieska, co som raz daval do krbu 
//kto by chcel nejake podrobnejsie info, tak tu: http://www.fsid.cvut.cz/~matustom/biomasa.pdf
//kto by chcel nejake podrobnejsie info, tak tu: http://www.fsid.cvut.cz/~matustom/biomasa.pdf
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
tak ja to poznam tak, ze co je male su pelety, a co je velke su brikety

// tak jako vravime (str.4/19 v tom pdf) - pelety su male a pre automaticke kotle, a brikety su velke a do beznych kotlov na tuhe palivo
...
// tak jako vravime (str.4/19 v tom pdf) - pelety su male a pre automaticke kotle, a brikety su velke a do beznych kotlov na tuhe palivo