sieťový kábel - internet

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
PitBull_4
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

sieťový kábel - internet

Príspevok od používateľa PitBull_4 »

Zdravím,

pls, keď mám internet v dome a chcem naťiahnuť net do vedľajšieho domu cez kábel...

Mám router a tam ešte 2 sloty voľné. Malo by to byť cca na 50 metrov.

V tom vedľajšom dome majú net od iného poskytovateľa. Majú tam router s wifi anténou.

Keď tam natiahnem kábel s mojim netom, pôjde to automaticky alebo budem musieť niečo meniť?

Vďaka za rady :)

PS: Po koľko je meter káblu? CCA ?
johny3212
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Re: sieťový kábel - internet

Príspevok od používateľa johny3212 »

ked tam natiahnes z tvojho routra kabel a sused si ho zapoji do PC, tak mu pojde automaticky aj Internet od teba, ak tam mas DHCP na routri. Ale nechapem na co mu tam chces tahat net, ked tam ma uz net od ineho providera? :D . Inak aby si vedel, je to troska nelagalne, poskytovat internet susedovi :).
PitBull_4
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

No pretože má obmedzený net, a on by si to zapojil...
no nechcem mu to zapájať do PC ale do routra - aby sa vysielala aj wifi sieť :) Dalo by sa to ?
johny3212
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

jaaaj, tak to je zlozitejsie, zalezi aky ma on router, to musis potom jeho router prenastavit, ale neviem presne ako, lebo som toto ete neriesil, ale urcite by si to malo dat. Snat ti niekto poradi :). Mozno, keby sa dal ten router prepnut iba do rezimu Prepinania, ze by pracoval iba na 2. vrstve, ale to hadam :), mozno bude stacit iba vychodziu branu zmenit :), heh neviem.
mathev
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mathev »

dalo by sa to a nieje to problem, 50 metrov je v pohode, kvalitny outdoor FTP rataj do 0,40e/m

a s tym routerom nieje problem to je len vec nastaveni ktore zvladne aj cviceny simpanz
PitBull_4
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

som sa dočítal práve, že stačí z môjho dať kábel do LAN a do druhého do WLAN a malo by to ísť... pokiaľ teda nepoužívajú rovnakú sieť (napr. 192.168.1.1) inak by sa na tom druhom musela zmeniť na 192.168.2.1

dúfam, že som tomu dobre pochopil :D
mathev
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

no urcite do wlan kabel pichat nebudes to ti mozem napisat rovno a to ostatne je tiez zavisle od toho ci na WAN strane toho druheho routera ma zapnuty dhcp klient alebo staticku ip...
PitBull_4
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

je tam statická... 192.168.1.1

to je zlé?
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

mathev napísal:no urcite do wlan kabel pichat nebudes to ti mozem napisat rovno a to ostatne je tiez zavisle od toho ci na WAN strane toho druheho routera ma zapnuty dhcp klient alebo staticku ip...
??? to je tu dnes samý "inteligent" a ako by si to chcel zapojiť hmmm a čo s tým má statická/dynamická IP mfg :smt098

takže daj sem nákres ako to chceš zapojiť podľa toho ako si to popísal ty máš nejaký net od wi-fi providera napájaš sa pomocou AP-čka (ktoré má LAN1 a LAN2, LAN1 ide tebe do počítača a LAN2 máš voľné) a z LAN2 chceš natiahnuť 50m kábla do susedovho routra ak to je toto tvoj prípad tak sa to nastaví takto:
1.)dostaň sa do tvojho AP tam zapni DHCP prideľovanie IP daj z 192.168.2.x do 192.168.2.y a nastav TCP/IP nastavenia AP tak ako máš nastavené na PC teraz
2.)zapoj jeden kábel (z LAN1) do tvojho PC (nastav prideľovanie IP automaticky) a druhý kábel(z LAN2) do WAN na susedovom routri) WAN nastavenia nechaj tiež automaticky
malo by to ísť btw nebolo by jednoduchšie dať susedov router k tebe a za tie peniaze čo ťa bude stáť kábel + koncovky + kliešte kúpiť susedovi AP/wifi usb/wifi PCI kartu a on by sa potom pripájal cez toto AP/usb/PCI kartu na svoj router, ktorý by ale bol u teba a stačilo by 0.5 m kábla

//EDIT: som zvedavý kto ti predá outdoor kábel za 0,40€/m keď bežne v obchode to ide po 1€/m
PitBull_4
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

jj tomu nastaveniu chápem :) vďaka

a teda podľa by stačilo, aby som si ja nechal jeho router u mňa doma - pričom by som ho zapol tým kúskom kábla...

a ten router by vysielal wifi hej? no to by bolo zasa len v mojom dome nie? a on by to nechytil uňho... či?

Bo on má na PC sieťovú kartu... a aj usb wifinu... no signál tam nedosiahne...

PS: a inteligent som ;) No nie do všetkého ;)
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

na 50m by mal chytiť wifi signál ale záleží od prekážok medzi routrom a tým jeho prijímačom nastavenie by tak malo fungovať ak nemá provider nejaké obmedzenia na IP adresy
a tí inteligenti sú tí čo majú to splietajú niečo o stat/dyn IP čo na to nemá absolútne žiaden vplyv
btw treba skúsiť doniesť router k tebe prepojiť to tým 0,5m káblom a u suseda omerať s notebookom či tam je signál
PitBull_4
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

prekážok je tam vcelku dosť... preto som hneď vylúčil wifi prepojenie...
mathev
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

hrban napísal: ??? to je tu dnes samý "inteligent" a ako by si to chcel zapojiť hmmm a čo s tým má statická/dynamická IP mfg :smt098

takže daj sem nákres ako to chceš zapojiť podľa toho ako si to popísal ty máš nejaký net od wi-fi providera napájaš sa pomocou AP-čka (ktoré má LAN1 a LAN2, LAN1 ide tebe do počítača a LAN2 máš voľné) a z LAN2 chceš natiahnuť 50m kábla do susedovho routra ak to je toto tvoj prípad tak sa to nastaví takto:
1.)dostaň sa do tvojho AP tam zapni DHCP prideľovanie IP daj z 192.168.2.x do 192.168.2.y a nastav TCP/IP nastavenia AP tak ako máš nastavené na PC teraz
2.)zapoj jeden kábel (z LAN1) do tvojho PC (nastav prideľovanie IP automaticky) a druhý kábel(z LAN2) do WAN na susedovom routri) WAN nastavenia nechaj tiež automaticky
malo by to ísť btw nebolo by jednoduchšie dať susedov router k tebe a za tie peniaze čo ťa bude stáť kábel + koncovky + kliešte kúpiť susedovi AP/wifi usb/wifi PCI kartu a on by sa potom pripájal cez toto AP/usb/PCI kartu na svoj router, ktorý by ale bol u teba a stačilo by 0.5 m kábla

//EDIT: som zvedavý kto ti predá outdoor kábel za 0,40€/m keď bežne v obchode to ide po 1€/m
haha ty expert precitaj si co som napisal poriadne a zamysli sa nad tym.... nejaky trulinko mi to bude rozpravat ze do wlan sa pichaju kable no pod este nejaky vtip povedz..
ja neviem kde nakupujes kabelaz ty ale ja mam na 300 metrovy outdoor kabel cenu zhruba 100 eur takze ja ratam dobre neviem odkial si si vytiahol cenu 1 eur za meter....

a predstav si ze na WAN porte sa da nastavit dhcp klient alebo staticka IP nastavena rucne.... fiiha to su ale novinky aha vlastne si napisal to iste co ja? a taketo gesta :smt098 si nehaj pre svojich 15 rocnych rovesnikov a ne pre mna

ak si si nevsimol ja sa nikde nebavim o statickej alebo dynamickej ip von do internetu ty si jediny ktory tu splieta nezmysly (to by som napisal skorej ako verejna IP alebo verejna dynamicka ip ) ....
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

môj zlatý na WAN sa nenastavuje DHCP, keď sme pri tom na WAN si nastavuješ ako sa má správať router pre sieť kam ho pripájaš (do routra) a po druhé DHCP sa nastavuje už na wireless interface to čo ide von z routra takže tak a neviem ako zapájaš router ty ale v 99,9% prípadoch sa napája to čo má ísť do sieťovky na WAN a WAN nastavíš presne ako máš PC pre providera sa router správa ako PC a ty to potom prerozdelíš aj medzi 20 PC on to už nevidí (sry ale ľahšie ti to vysvetliť neviem ale trepeš fakt hlúposti)
//EDIT ale on nepotrebuje 300m on potrebuje 50m čiže nik ti to nepredá (v obchode) za rovnakú cenu ako to kúpil a určite nie do 0.40€
mathev
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

moj zlaty na wan sa da nastavit aj DHCP klient
mne to vysvetlovat nemusis to skorej ty by si si mal prestudovat zaklady.

kamo tu riesime uplne iny problem a to prepojenie dvoch routerov a ten prvy router ma dhcp server na lan uz nastaveny takze ho vieme pouzit a tympadom na WAN strane toho druheho ziadnu ip nastavovat netreba lebo na wan sa da nastavit tiez dhcp klient...

a aby si chapal na co som ja povodne narazal lebo zjavne ti to nedoslo tak ja som reagoval na skratku "WLAN" a ze do WLAN sa ziadne kable nepichaju (urcite vies co znamena skratka wlan)

ujasni si ze aky problem tu riesime a zistis ze sa nebavime o tom ako nastavit router tak aby sa spraval pre providera ako PC ale ako nastavit router do uz fungujucej siete s DHCP serverom tympadom druhykrat routujeme a kedze mame dhcp server tak ho vieme pouzit
PitBull_4
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

sekol som sa :)

myslel som z WAN do LAN :) pokoj...

a teda by to malo ísť... na o cene Vám poviem čoskoro... len čosi to zistím u dodávateľa... ;)
johny3212
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

mathev, tiez by so rad vedel, ako si chces sam nastavit DHCP na WAN, ak ho tam nemas? :D, WAN siet myslime rozhranie za uzivatelskou sietou, teda tvoju pristupovu siet (ADSL,VDSL) a dalej (oblacik) :). Ak si myslel rozhranie medzi tymi routrami, tak to ano, ale ja to beriem stale ako lokalnu siet :).
mathev
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

"ako si chces sam nastavit DHCP na WAN, ak ho tam nemas?" (DHCP klient na WAN na routri nastavis tak ako cokolvek ine cez web rozhranie routru)
"WAN siet myslime rozhranie za uzivatelskou sietou, teda tvoju pristupovu siet (ADSL,VDSL) a dalej (oblacik)" (WAN je pre kazdy router nieco uplne ine. pre router 1 je wan (providerova siet) a pre router 2 je WAN ( lan siet tvorena prvym routerom, ) preto sa aj bavime o dvojitom routovani zeano. treba rozlisovat ze WAN A WAN pre kazdy router je nieco ine
"Ak si myslel rozhranie medzi tymi routrami, tak to ano, ale ja to beriem stale ako lokalnu siet ." no pre teba to moze byt lokalna siet ale nieje to tak
johny3212
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

ja si myslim, ze tu zbytcne mylis ludi, nejdem sa s tebou o niecom hadat, ked kazdy si myslime svoje. Takze sa skus vyjadrovat jasnejsie namiesto kritizovania. WAN je obrovsky pojem a netvoria ju len smerovace. Nakoniec toto ani nie je naplnou temy :), ale nakoniec mas aj ty svoju pravdu :). V podstate s tym DHCP medzi rourami suhlasim, ale zakladatel, ty si kukni ci ma ten 2. router zabudovany aj modem alebo nie, neze to budes tam pchat :) .....
mathev
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

jedine co ludi myli je ich vlastna nevedomost. ak niekoho opravim a poviem mu ze do WLAN kabel pichat nebude je len na nom co s tou informaciou spravi , bud ju odignoruje alebo pouvazuje nad tym ze co som tak tym mohol mysliet...

vsetko je o ochote trosku rozmyslat. formulovat svoje otazky zrozumitelne a jasne je pre toho, kto mi ma odpovedat, velmi podstatny faktor ktory pomoze v rieseni problemu...
moj problem je v tom ze nedokazem ignorovat ak niekto pomenuva veci nespravnymi menami a tympadom sam seba a ostatnych zamotava do nepresnosti na ktore je potom nejednoznacna odpoved... potom vznikaju taketo debaty kde si kazdy melie svoje a kazdy pomenuva veci po svojom a riesenie je v nedohladne....

tuna sa cely problem dal vyriesit ze by sa zakladatel temy pozrel do uz existujucich topicov o routeroch a tam by sa docital uplne vsetko... kolko takychto tem tu na hojku uz bolo preberanych?
Napísať odpoveď