moze mi router spomalovat net?

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
Traktorista
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

moze mi router spomalovat net?

Príspevok od používateľa Traktorista »

zdravicko chlapci,
mam connect od UPC fiberpower 60 (teda 60mbit down), doteraz s tym boli len same problemy, furt to vypadavalo, islo to biednych 5mbit, dnes ked to vypadlo som sa nstval a zavolal tam, ze co s tym je, zrazu to naskocilo, technik mi povedal ze uz aj odstranili daky sum co dovtedy mali na vedeni, ze proste net by mi mal ficat v slubenej rychlosti, ze sa dokaze krasne napojit na moj modem a take zvasty.
povedal mi nech skusim odmerat rychlost na speedtest.upc.sk, nameralo mi to 16mbit, naco mi on povedal nech to skusim bez routru, ze router to moze spomalovat, nato som ho trochu vysmial ze to snad nie, ale povedal som mu ze to skusim, aj ked som tomu neveril.
zobral som ntb dole k modemu (router je na poschodi, od modemu ho deli 12m UTP dvojlinky) a ked som teda priamo napojil ntb na modem tak mi ten upc speedtest nameral 46mbit, kukam ze to ani neni mozne, ked som skusil speedtest.net, servery vienna a linz, nameralo to len do 10mbit a biedny ping. meranie som opakoval a vzdy ten isty vysledok.
tak som znova do modemu napojil router a isiel hore k desktopu, kde mi na upc speedteste nameral zasa len 16mbit ale co je zaujimave, tu mi aj speedtest.net nameral 16mbit na tych serverov s dobrym pingom.
som z toho magor, objednal som technika, ale ked povie ze je to v poriadku tak musim zaplatit 11eur za vyjazd.
ntb uz ma svoje roky, ale ide dokonale a rychlo na xp, virusy tam nie su, desktop je uplne novy s win 7.

co robit? kde je chyba? realne stahovanie z rapidu cez premium mi hodi tiez okolo len 10mbit (z desktopu).

teda z modemu do routra ide asi 12m sietoveho kabla, z routra do desktopu asi 7 metrov sietoveho kabla, router je ZyXEL p335-u

/edit: aby som nezabudol, bandwith management na routri je vypnuty
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: moze mi router spomalovat net?

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Moze to byt kludne slabym hardwarom v routri. Predsalen je to urcene do domacnosti a to co je napisane na krabici v skutocnosti moze byt uplne inak.
Traktorista
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

okej, vies mi odporucit presny model ktory aj zozeniem (alza/agem) na ktorom mas odskusane ze zvladne tych 60mbit?
musi mat wifi, ale to uz maju tie drahsie asi vsetky.

Je to divne, ale napr uz dva krat sa mi stalo ze rano nesiel net, stacilo restartovat router (nie modem!) a net nabehol, tym padom zacinam mat pocit ako keby odchadzal, pojde do RMA.
Indigo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Indigo »

Alebo to je proste nekvalitny router a mal by si porozmyslat o lepsej znacke, lepsom modeli. Osobne by som obzeral po inej znacke imho.
Traktorista
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

pisal som na technicku podporu zyxelu, vyjadrite sa co si o tom myslite, podla mna je to nonsens.
JA napísal:Dobry den,

mam zakupeny router p335-u a brzdi mi internet. Linku mam 60mbit od UPC, ked zapojim PC priamo za modem, speedtest nameria hodnoty okolo 45mbit, pri zapojeni pc za router (modem-router-pc) mi nameria len okolo 16mbit, meranie som opakoval, router som skusal restartovat, je tam najnovsi FW. Je to zavada ktora sa vyriesi reklamaciou? Na internete som sa docital o viacerych podobnych problemoch aj inych znaciek, dakujem za vyjadrenie.
Technicka podpora napísal:Dobrý den,

ethernetový router P-335U je router určený pro domácí použití.
Propustnost zařízení při zapnutém NATu a Firewallu se může blížit Vámi popisovaným cca 16-ti Mbps. S vypnutým firewallem bude propustnost vyšší.

V případě dotazů mě neváhejte kontaktovat.

S pozdravem
JA napísal:Dobry den,

pri vypnutom firewalle nameral internetovy speedtest cca 18mbps. NAT vypinat pochopitelne nebudem, kedze prave to je ta "funkcia" kvoli ktorej pouzivam router.

Vasu odpoved nepokladam za dostatocnu z dovodu, ze ste mi priamo neodpovedali na otazku ci je to mozne reklamovat. Pokial je Vasa odpoved nie, teda ze to nie je vada routra, ale jeho normalna vlastnost, tak to budem povazovat za porusenie kupnej zmluvy a zavadzanie kupujuceho. Nikde v technickych specifikaciach nie je uvedena znizena priepustnost az na mizernych 16mbps, v oficialnom datasheete sa okrem vseobecnych standartov 802.3 a 802.3u uvadza dokonca aj pri WAN porte 10/100Base-T ethernet, co znamena opat standart 802.3u (100mbps priepustnost).

Pri kupe som sa rozhodol pre tento model prave kvoli prestiznejsej znacke, jeho maloobchodna cena sa v SR pohybuje okolo 70eur, co je 2,5nasobok ceny routra ktory nema problem s priepustnostou (vlastna skusenost).

Vopred dakujem za vyjadrenie a prosim o navrhnutie riesenia vzniknuteho problemu.

S pozdravom
Som zvedavy co mi odpise...

//autoeditácia príspevku (09 Mar 2010, 14:35)
ak by to niekoho zaujimalo tak mi vratili peniaze za router...
Napísať odpoveď