Survival,turistika a všetko okolo toho

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
axxis
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

Man vs. wild je len akcna podivana, ktora ma zaujat divaka. Takmer nic z toho co tam prezentuje alebo robi nie je realne.

Kód: Vybrať všetko

http://www.daughtersoftiresias.org/bearwiki/Main_Page
Les Stroud a spominany Ray Mayers su na tom znacne lepsie
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

Ray Mears je zamerany kapku inak podla mna :-) ... vzdy ukazuje veci na praktickejsich a pravdepodobnejsich situaciach ... napriklad Bear bude uprostred australie iba s nozikom a konzervou od májky, ale Mears tam bude autom, ako kazdy kto tam moze uviaznut :-) ... v postupnosti by som to videl tak ze v pripade nudze su najskor pouzitelne mearsove rady a ked zlyhaju tak nastupuje hardcore bear :-) :-)
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jeremy »

Stoporko: plny suhlas s prispevkom

a ostatnym odporucam vratit sa na zem k veciam realnym aby tato tema neskoncila ako tema o zapalovani ohna bez zapaliek, kde vam viacery davali rady a vy ste sa drzali ultra supis pupis teorii ktore su k nicomu..
Fortune
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fortune »

axXis napísal:Man vs. wild je len akcna podivana, ktora ma zaujat divaka. Takmer nic z toho co tam prezentuje alebo robi nie je realne.

Kód: Vybrať všetko

http://www.daughtersoftiresias.org/bearwiki/Main_Page
Les Stroud a spominany Ray Mayers su na tom znacne lepsie
oblubeny sport 21 storocia: vyhlasovat o vsetkom, ze je fake, sak aj to je konicek
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

pre chtivých poznania niečo o survival a prežití v prírode vrelo odporúčam - mám ju a nedám na ňu dopustiť: http://www.martinus.sk/?uItem=25085
kniha písaná človekom, čo o prežití niečo VIE a je písaná s dôrazom na použitie rozumu. Aj keď aj v nej sa nájdu veci ako ultra záchranná brašňa so svetlicami a podobne, no tam stačí zapojiť rozum a rozmýšľať: viem to zohnať, viem to improvizovať, stojí mi to za tú námahu niesť tú váhu navyše?
No na začiatok je to ultimátna kniha, vrelo odporúčam.

a vrelo neodporúčam začiatočníkom, čo boli v lese iba v lete s rodičmi si opiecť špekáčku, portál www.specnaz.cz keďže množstvo info na tom portáli sú hlúposti, bláboly internetových bojovníkov a podobne. Nájde sa tam aj nejaké to zrnko múdrosti, no začiatočníka by to len zbytočne zamotalo... O Chlíbkových zážitkoch a stavaní príslušníkov Specnazu na úroveň polobohov :smt044 Na ten portál choďte, až si v horách niečo odkrútite, zistíte, čo pre vás funguje a čo nie. :wink:

Miesto toho by som odporučil skôr www.svetoutdooru.cz/znalosti/
a http://hiking.sk/ no hlavne na tom svete outdooru zvyknú odporúčať kade jakú hovadinu ako nutnosť k prežitiu (kadejaké varičke, ohrievátka, turbo spešl drátená pílka...) a je tam veľa recenzií - portál zameraný viac na outdoorové vybavenie, no najmä sekcia skúsenosti skúsených bývajú veľmi poučné.

hádam tento stručný výcuc niekomu pomôže ako rada do začiatku. Pobyt v prírode je úžasný, uľaví duši a zažijú sa pri ňom neopakovateľné zážitky. Netreba však z toho robiť vedu - základ je neísť proti prírode, ale počúvať ju a hlavne - vždy použiť mozog, veď to nám príroda dala ako najsilnejšiu zbraň.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

nordkapp_pb napísal:Ray Mears je zamerany kapku inak podla mna :-) ... vzdy ukazuje veci na praktickejsich a pravdepodobnejsich situaciach ... napriklad Bear bude uprostred australie iba s nozikom a konzervou od májky, ale Mears tam bude autom, ako kazdy kto tam moze uviaznut :-) ... v postupnosti by som to videl tak ze v pripade nudze su najskor pouzitelne mearsove rady a ked zlyhaju tak nastupuje hardcore bear :-) :-)
Da sa to povedat tak ze Mears je sice nudny ale jeho rady su skorej vyuzitelne, inymi slovami ta realcia je ovela praktickejsie zamerana.

Bear zo zaciatku to mozno bolo myslene vazne ale posledne dieli uz zacinaju byt stale o tom istom a je to doslova len show (vid Rumunsko, neni tam ani 5 minut a uz hned zere medvedie hovna :lol: )
stoporko napísal:a vrelo neodporúčam začiatočníkom, čo boli v lese iba v lete s rodičmi si opiecť špekáčku, portál www.specnaz.cz keďže množstvo info na tom portáli sú hlúposti, bláboly internetových bojovníkov a podobne. Nájde sa tam aj nejaké to zrnko múdrosti, no začiatočníka by to len zbytočne zamotalo... O Chlíbkových zážitkoch a stavaní príslušníkov Specnazu na úroveň polobohov Na ten portál choďte, až si v horách niečo odkrútite, zistíte, čo pre vás funguje a čo nie.
Myslim si ze ten portal specnaz je celkom v pohode, konkretne odtial by som odporucil k tejto problematike knihu zaskodnik, je tam mnoho uzitocnych rad, aj ked je pravda ze takyi letni vyletnici by sa ich nemali moc chytat.

Inak Chlibek a jeho nazory, no mam na neho svoj nazor ale to stavanie specnazovcov do role polbohov ani neni az tak odveci. On to dost vysvetlilt v jednej z jeho knih kde odpovedal na najcastejsie otazky. Odpoved bola namierena skorej na rusku mentalitu a vysvetloval to sposobom asi takymto, citujem: "V podmienkach pri ktorych american povie ze je to strasne, tvrde a vycerpavaujce su pre Rusa domovom."
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Kali - v princípe súhlasím, že na tom portále sú aj užitočné rady. K tej knihe záškodník: nečítal som ju, chlíbkove vychvaľovanie specznaz do nebies poznám len z tej stránky. Pamätám si na jeden jeho výrok: když s těžkým poklopem nemohli hnout dva vojáci, přišel k nim jeden od specznaz, zvedl ten poklop jednou rukou se slovy "to víte, musíte se vypracovat" no čistý fail.

Povedal by som, že ten portál je vedený skôr v duchu "portál pro pravého muže" - prečítaj si, čo všetko dokážu špeciálne jednotky, potom si v našom e-shope vlkodlak.cz nakúp ultra mulitary vybvenie od miltecu (prosím, od miltecu nikdy nikto nič nekupujte) a cíť sa ako turbo spešlák, no pritom do lesa len autom na železnú studničku, tam s armádnym kresadlom zapáliť grill, popiť pivko, ruky utrieť do miltec maskáčov a odviezť svoj pupok domov. Briti majú na to dobrý výraz: namiesto ally výzoru budeš twat alebo walt.

podtrženo a sečteno: gro vedomostí čerpať napríklad z knihy čo som uviedol, zájsť si do lesa (napríklad aj tento víkend), prežiť niečo na vlastnej koži a až potom, keď dotyčný bude vedieť, čo naozaj funguje, zabrúsiť na chlíbkove stránky - sú tam aj fajn informácie, najmä vojensky zamerané (teda vhodné pre zelenejšie duše ako som napr. ja :D ), no majú svoje chyby, o ktorých som už písal.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

Fortune napísal:oblubeny sport 21 storocia: vyhlasovat o vsetkom, ze je fake, sak aj to je konicek
v neskorsich seriach je na konci (alebo na zaciatku?) upozornenie, ktore by si si mal precitat

a ked uz sme u toho, len to ako "magnetizoval" drotik, ktory nasiel aby z neho spravil kompas je kravina uz len z fyzikalnych principov, takze to je fake ci sa Ti to paci alebo nie
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

axxis - prečo je kravina magnetizovať drôtik? Nevidel som diel, kde by niečo také robil, takže neviem posúdiť, či to robil zle alebo čo. No bežne funguje, keď vezmeš ihlu, treš ju jedným smerom o bavlnu/vlasy a potom položíš na list a ten dáš na kľudnú hladinu. Spoľahlivo ukáže severojužný smer. A južnú stranu vie podľa slnka určiť každý blbec.

//autoeditácia príspevku ( 09 Jan 2010, 18:44 )
edit: tak dnes sa musím priznať: hlboko sa hambím - chcel som založiť oheň klasickým spôsobom na hrubom dreve tampón + piliny, no nezadarilo sa na prvý pokus, až spojenými silami s kamošmi :oops: Poučenie - pri zakladaní ohňa v snehu a za dažďa, rátať s tým, že tampón rýchlo nasiaka vzdušnú vlhkosť a keď sa rozhorí, tak natopí ľad z driev, na ktorých som zakladal oheň, a voda ho zadusí.
fedoriki
Novice
Novice

Re:

Príspevok od používateľa fedoriki »

Pinhead napísal: a pár nábojov
Si nejaky polovnik, alebo naco presne tam mas tiez naboje? Videl som jeden zaujimavy grif s pouzitim drotu a pusneho prachu ale to mi pride skor uzitocne pre vojakov ktory maju naboje ale nemaju zapalky. Naco su tebe?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Survival,turistika a všetko okolo toho

fedoriki: napríklad kvôli pušnému prachu, ktorý sa zapáli aj iskrou. A ak nosí streľnú zbraň (a Pinhead nosí), tak dá namiesto strely kus látky a po výstrele látka bude dútnať :)
Pinhead
King
King

Re: Re:

Príspevok od používateľa Pinhead »

fedoriki napísal:Si nejaky polovnik, alebo naco presne tam mas tiez naboje? Videl som jeden zaujimavy grif s pouzitim drotu a pusneho prachu ale to mi pride skor uzitocne pre vojakov ktory maju naboje ale nemaju zapalky. Naco su tebe?
Poľovník zrovna nie, ale načo sú náboje mne???? Asi na to, aby som mal nejakú rezervu, keď by sa stalo to, že by mi došli náboje v zásobníku v pištoli :wink:........
fedoriki
Novice
Novice

Príspevok od používateľa fedoriki »

ooo prepac, ze neviem ze si velky pistolnik, ktory chodi do lesa strasit vevericky svojou pistolou...
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Pokiaľ nepoznáš fakty/nedokážeš udržať úroveň diskusie, tak sa do nej radšej nezapájaj.........
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

fedoriki - mňa by zaujímal ten grif s drôtom a pušným prachom. Čo to má spôsobiť? Ako to funguje? Máš k tomu nejaké video, text...? O vojenské metódy sa pomerne zaujímam a rád sa nechám priučiť.
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Hehe chlapci pochválim sa. Pripravujem na leto na taku malu expediciu. Chcem spravit sám cestu hrdinov SNP: Dukla - Devín
Vychádza mi to na 740km a zhruba 30 dní pešej turistiky.
Len mám problém ohľadom stanu. Keďže nemienim nosiť na chrbte mesiac dvojkilový stan vyhliadol som si takéto niečo:
http://www.hej.sk/sport-outdoor/obchod/ ... -rigel-x2/
pozitívum: 960gramov
negatívum: jednoplášť a človek ho musí kolíkovať inak nestojí

Máte dáke tipy na dobrý ľahký stan? Už postupne chystám výbavu (plus fotovýbavu) takto dopredu nech sa mi to finančne nenahrnie všetko naraz...

Dik
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

jeremy -ak ti ide o váhu, tak jednoznačne armádne pončo a spraviť z neho prístrešok. Ak to ideš v júli (veľa zrážok) alebo chceš pohodlie, tak vrelo odporúčam US armády vak na mŕtvoly, k dostaniu v každom lepšom armyshope. Má 6 držadiel, ktoré pomocou lana priviažeš o stromy a spíš ako v hamaku, resp. vzdušnej posteli. Je nepremokavý, len hlavný zips nesmieš celkom zavrieť - má držiatko len zvonka (pochopiteľne) a samotný vak je nepriedyšný - potrebuješ ventiláciu. Cena okolo 600korún plus mínus niečo. Za málo peňazí schová do vrecka hociaký bivakovací vak/hamaku. Alebo ak ti ide o váhu a nechceš spať v mŕtvoláku, kúp si byvakovací vak - buď turistický (ceny pekne mastné) alebo armádny US/UK (ceny okolo 1500sk vrátane pošty cez ebay). Vlastnosťami sú prakticky zhodné, armádne navyše v kamufláži :D
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Stoporko: ja viem ze by som mohol kupit ponca a podobne veci, len zas toho sa bojim. Ako apriori som sa kukal po coleman nevade. len tam ma odradza vaha. A skor som rozmyslal nad stanom dvojmiestnym alebo tunelom dakym. Ide o to zosuladit Vaha/Kvalita/Cena. Zober si ze pojdem mesiac. Takze nieco ako mrtvolak neprichadza do uvahy(troska konfort nie :)
Tak isto neprichadza do uvahy bivakovaci vak. Ten je dobry ale nie ked clovek ide tolko. Pojdem mesiac a v juli je dost zrazok a potrebujem aj batoh schovat. Rozmyslal som aj nad autoceltou veľkou ale... Rozhodol som sa ze kupim stan. Len vybrat teraz :D
robbiee
Star
Star

Príspevok od používateľa robbiee »

Tak presne tento si neber. To, ze je jednoplastovy je citit, kamarat (nebol to sice coleman, ale ta ista konstrukcia a ta ista cena) ho mal pocas dazda napnuty najviac ako to slo, aj tak sa na streche zberala voda a prekvapkavalo dnu. Tento by som bral prave na take dvoj-, trojdnove vylety, ked ti je jedno ako sa vyspis (na bicykel a podobne). Mesiac by som v tom urcite spat nechcel.
Osobne by som radsej tahal nejake to kilo naviac, ako sa po kazdej nocnej burke budil nevyspaty.
Mozno nieco taketo: http://www.hej.sk/sport-outdoor/obchod/ ... n-kraz-x1/
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Diki moc toto je super tip. Myslis ze tam vmestim aj velký batoh?
Uz priblizne doplnam vybavu. V lete sa pozriem po kvalitnejsich sandaloch a doplnim svoj "survival pack" veci co proste nesmu chybat
Napísať odpoveď