Vysielačky(Rádiostanice) - CB & PMR: Vysiela ešte niekto

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
tomaxx_199
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa tomaxx_199 »

.cov napísal:nie ISS nevysiela kódovane. Rozpravajú anglicky.
a co nato potrebujem aby som sa stal radioamaterom? kolko daco take stoji? co uz vsetko si nachytal?
.cov
Star
Star

Príspevok od používateľa .cov »

Na to, aby si počúval, nemusíš robiť žiadne skúšky na rádioamatéra.
Stačí ti prijímač, ktorý dokáže chytať rádioamatérske pásma a dobrá anténa. Na každé pásmo je iná, takže nie je nejaký univerzálny predpis na ne, resp. potrebuješ ešte ďalšie zariadenie na doladenie antény.
Pokiaľ by si chcel aj vysielať, musel by si robiť skúšky na telekomunikačnom úrade. Rozsah otázok, ktoré skúšajú je tu:
http://www.teleoff.gov.sk/index.php?ID=175
V prípade, že by si mal o to záujem, doporučujem ti v tvojom okolí sa pobzerať po nejakom rádioamatérovi (nájdeš ho obvykle podľa neobvyklých antén na streche :) ) a požiadať ho o pomoc pri získavaní informácií. Neviem odkiaľ si a tak neviem poradiť.
Dosť informácií nájdeš aj tu:
http://www.hamradio.sk/
sstifler
Novice
Novice

Príspevok od používateľa sstifler »

survus chlapy zajtra by mi mala prist 296 no len neviem čo by som asi k nej potreboval.mam namysli niečo s čim dosiahnem maximum.
.cov
Star
Star

sstifler napísal:...zajtra by mi mala prist 296...
Predpokladám, ze myslíš CB rádiostanicu Allamat 296: http://allamat.cbone.sk/allamat-katalog/allamat-296/
Je to dobrá vysielačka, sám ju doma mám. Snáď jediná jej nevýhoda je, že má len 40 kanálov :) (ale dá sa rozšírit až na 600 kanálov)
A čo k nej potrebuješ na maximum? Dobrú kvalitnú anténu (a pretože neviem kde to chceš používat /doma, osobné auto, kamión.../ tak neporadím) umiestnenú čo najvyššie, kvalitný kábel od antény ku rádiostanici (napr. RG 213) a dobrý zdroj (13,8V/3-5A). Na doladenie antény je vhodný PSV meter, napr.: http://www.awas.sk/obrazok.php?co=1678. Anténu treba doladiť na čo najmenšie PSV.
K tomu by si mal mať dobré QTH (teda miesto odkiaľ vysielaš), vhodnejšie je vyššie položené miesta a bez vysokých kopcov okolo.
To je asi tak všetko, čo k tomu potrebuješ. Prajem hodne úspechov pri lovení signálov z éteru :) .

btw, 26.9.2009 bude stretnutie priateľov CB, PMR a HAM rádia na Remate, chata Poniklec. Bude tam burza techniky, posedenie s priateľmi (možnosť získať nových priateľov), tombola a dobrá nálada. Pozývam všetkých, ktorých to zaujíma.
GPS súradnice: 48°45'2.61"N, 18°47'25.74"E
čas: 8:00 (ale obvykle stačí prísť tak na 9 hodinu :wink: )
tomaxx_199
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa tomaxx_199 »

kolko take daco stoji ta cela zostava? a na akych frekvenciach to pracuje? lebo si tu hovoril ze treba antenu , zdroj, vysielacku. a ako to funguje? to su 2 vysielacky ci jak to je prijmac nauc ma daco
.cov
Star
Star

Koľko stojí taká zostava? To je rôzne, záleží od kvality. Lacnejšie zostavy nemusia mať dobrú citlivosť, vacsinou nemaju určitý konfort, ale i tak splnia svoj účel.
Vysielačku, anténu, kábel a zdroj sa dá zakúpiť za cca. 150 - 180 €, lepšie je ale do toho viac investovať. Samozrejme na začiatok (zistiť či ťa to bude baviť) sa oplatí kúpiť niečo staršie na burze alebo cez inzerát.
Stačí ti samozrejme jedna vysielačka (ona prijíma i vysiela), druhú vysielačku bude mať tvoja protistanica s ktorou urobiš spojenie.
Vysielačky na CB pásme vysielajú v pasme 27 MHz (26,965 - 27,405 MHz).
A ako to funguje? Keď to máš všetko pozapajané a funguje to, tak v podstate stačí navoliť niektorý kanál kde niekoho počuješ, stlačíš tlačítko na mikrofóne a rozprávaš :) . Pokiaľ nepočuješ nikoho, tak stlačíš tlačítko a dávaš všeobecnú výzvu a niekto sa ti snáď ozve.
Záleží kde sa nachádzaš a či je okolo teba niekto s vysielačkou. Pomerne dosť vysielačiek počuješ v okolí Nitry, Martina, Žiliny, Prievidze, Partizánskeho. Dalo by sa teda poveda západná, stredná a severná časť Slovenska. Východné Slovensko je pomerne tiché, snáď len z okolia Bardejova je niečo.
Na hlavných cestných trasách môžeš tiež (obvykle 10 kanal) počuť vodičov kamiónov.
Ako som písal vyššie, ak prideš 26.9 na Rematu (chata Poniklec), tak si celé zariadenie môžeš zakúpiť asi o 1/3 lacnejšie, bude sa tam predávať technika na vysielanie (nová, ale za akciové ceny).
Janik26
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Janik26 »

Zdravím Vás vysielačkári.Viete mi niekto poradit? Mam v kamione President HarryII ASC , anténu Sirio Turbo 1000 a ked pri jazde zošliapnem plynový pedál za polovicu až k podlahe strašne mi to ruší vysielačku.Ked mam uvolnený pedál a vyladím ju a ked zošliapnem pedál tak ju musím vyladovat až tak daleko že potlačím ostatné stanice a prakticky mam maličký dosah. Máte s tým niekto skúsenost? Za rady vopred dakujem :)
.cov
Star
Star

Janik26 napísal:Zdravím Vás vysielačkári.Viete mi niekto poradit? Mam v kamione President HarryII ASC , anténu Sirio Turbo 1000 a ked pri jazde zošliapnem plynový pedál za polovicu až k podlahe strašne mi to ruší vysielačku.Ked mam uvolnený pedál a vyladím ju a ked zošliapnem pedál tak ju musím vyladovat až tak daleko že potlačím ostatné stanice a prakticky mam maličký dosah. Máte s tým niekto skúsenost? Za rady vopred dakujem :)
No, veľmi som nepochopil, co tam ladíš :)
Rádiostanicu naladíš prepínačom kanálov (obvykle pre kamión 10. kanál).
Predpokladám, že tým ladením myslíš točenie gombíka s označením SQUELCH. Pokiaľ nastavíš SQUELCH na určitú hodnotu (a máš ticho ) a po stlačení plynového pedálu sa ozve rachot a musíš pretočiť zase SQUELCH, tak ti pomôže jedine odrušenie auta.
Gombík s označením RF Gain vytoč na maximum, ním sa nastavuje citlivosť rádiostanice. Má sa s ním hýbať len vtedy, keď niekto nablízku vysiela s veľkým výkonom a signál je skreslený.
Ťažko povedať ako odrušiť, pretože to je niekedy kúzlenie. Ale obvykle najviac pomáha pripojiť rádiostanicu priamo na akumulátor (bez meniča 24/12V alebo nejakej redukcie). V pripade 24V rozvodu a dvoch akumulátorov to nie je až taký problém, len si musíš dať pozor, aby stanička bola pripojená na ten akumulátor, ktorý je pripojený priamo na kostru.
Dúfam, že rádiostanicu i anténu máš dobre ukostrené. Dúfam, že kabínu (alebo miesto, kde je anténa) nie je z laminátu, ale z plechu. Pokiaľ je to plast, tak držiak antény musí byť ukostrený kusom hrubšieho drôtu. Ak máš anénu upevnenú na držiaku zrkadla a dvere sú z laminátu, tak musíš tiež prepojiť držiak s kostrou.
Niekedy môže pomôcť preloženie antény na iné miesto.
Pokiaľ ti toto ale nepomôže, doporučujem sa obrátiť na niekoho, kto sa tomu venuje a má patričné meracie zariadenia.

Na doplnenie prikladám ešte návod k uvedenej stanici:
http://www.cbmonitor.cz/cb_radio_manual ... S%20DE.pdf
Styphnos
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Styphnos »

Tak konečne som aj ja na CB pásme. Zatiaľ len počúvam. Mám stanicu značky TTI typ: TCB-550. Ten, od ktorého som ju kupoval, mi vravel, že sa jedná o najjednoduchšiu CB vozidlovú rádiostanicu, ale mne zatiaľ stačí. Časom možno zoženiem čosi lepšieho.

A mám teda ešte otázku: Zistil som, že keď niekto vysiela, tak na tom istom kanáli ho počujem aj na FM aj na AM. Ako je to možné ? Veď buď vysielam frekvenčne modulovanú nosnú vlnu alebo amplitúdovo modulovanú nosnú vlnu.
.cov
Star
Star

Styphnos napísal:... Mám stanicu značky TTI typ: TCB-550. ...Zistil som, že keď niekto vysiela, tak na tom istom kanáli ho počujem aj na FM aj na AM. Ako je to možné ? Veď buď vysielam frekvenčne modulovanú nosnú vlnu alebo amplitúdovo modulovanú nosnú vlnu.
Je viacero odpovedí:
Prelezie to i do AM, ked niekto vysiela FM silne a nablizku.
Pravdepodobnejšie je ale to, že sa ti stanica neprepne do AM aj keď stlačís gombík na prepnutie (pri stlačení len pípne). Totiž ta stanica sa nedá prepnúť do AM režimu, keď je nastavené na EC (europsky mód). Dá sa ale prepnúť v režimoch E, d, d2, EU (aj v iných, ale tie nie sú zaujímave pre našu krajinu).
Pre istotu ti prikladám manuál (neviem či si ho dostal) od tej staničky a tam to máš popísané. Od výroby je nastavené EC, ale stanica sa dá prepnúť aj napr. na polskú normu a potom možeš hovoriť s polskými kamionistami :D .
Na strane 11 máš popísané ako to prepnúť a tak si možeš staničku prepnúť do "EU" normy a tam sa stanica dá prepnúť i do AM prevádzky (u nás nie je povolené tam vysielať).
Snáď ti moja odpoveď pomohla.
Manuál nájdeš tu: http://www.ttikorea.co.kr/board/downloa ... &doc_num=4
Janik26
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Janik26 »

.cov

Dakujem ti za rady a nazory. To ladenie si spravne pochopil :) a RF Again mam vytočené uplne vpravo,no mam tam menic z 24V na 12V a antenu mam na streche.Na umelom držiaku slnečnej clony mam kovovu platničku a pod skrutkou kabel od kostry ale vyskusam tu kostru prerobit kym sa pustim do niečoho dalej.Možno to len zahrdzavelo lebo to nerobilo od začiatku a na kostru myslel aj ja len to potreboval este od niekoho potvrdit :D tak ti zatial dakujem..
.cov
Star
Star

Pozvánka:
Nenechajte si ujsť tradičnú CB-čkársku Vianočnú BURZU 27.12.2009 v obci Trenčianska Teplá časť Dobrá v budove starej školy od 08:00 hod., info tu: http://www.ocbr.sk/ alebo v tomto dokumente: http://www.ocbr.sk/akcie/burza/burza_08.doc

Tiež vás pozývam na zimný CB závod v dňoch 26 - 27. 12. 2009
Info tu: http://www.cbpe.om7m.org/zimnycbzavod2009.htm
Martinekk
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Martinekk »

Prídem :)
du-doo
Novice
Novice

Príspevok od používateľa du-doo »

Vysiela este niekto v LM? Rad by som si aj ja kupil daku vysielacku.
.cov
Star
Star

Áno, priamo v Liptovskom Mikuláši môžeš počut volačku "Janko Palúdzka" alebo z blízkej Pribyliny volačku "Rasťo Zapadné Tatry". Občas tiež počuť z Ružomberka volačku "Dominik Ružomberok".
martin_cox
Novice
Novice

Re: Vysielačky(Rádiostanice) - CB & PMR: Vysiela ešte niekto

Príspevok od používateľa martin_cox »

Caute Vsetci! Som rad, ze taketo forum existuje, clovek sa tu kadeco dozvie. Strasne malo ludi uz v dnesnej dobe cb radia vyuziva a najme na cestach. Davam vyzvy na kanale 10 niekedy uplne nadarmo, nik tam nieje..No a teraz k veci, dostal som od znameho cb radio Midland 77-104, je to fasa mala stanica a chcel som ju pouzit v kamione. Kedze kazdy mesiac sedim v inom, rozhodol som sa pre antenu Lemm AT1063.Je to magnetka, vraj dosah do 10km. Uvidime ked to vyladim! No a kde je problem, stanica je uz starsia a pouziva len AM.Vedel by to niekto prerobit, da sa to vobec?? Vdaka za vsetko..Nech Nam to vysiela!
.cov
Star
Star

martin_cox napísal:... stanica je uz starsia a pouziva len AM.Vedel by to niekto prerobit, da sa to vobec?? ...
Nie, nedá sa to prerobiť, resp. by sa musel prerobiť celý vnútrajšok a stálo by to veľa peňazí a nestálo by to za to. Kúpiš lacnejšie novú, ako zaplatíš prerábku.
Tá stanica je dobrá už len ako muzeálny kúsok, u nás sa v AM na CB nemôže vysielať.
martin_cox napísal:...Davam vyzvy na kanale 10 niekedy uplne nadarmo, nik tam nieje.....
Ono záleží, kde sa nachádzaš. Pokiaľ to je niekde na východe za Košicami, tak sa nedivím, tam je to mŕtve. Pokiaľ si ale na frekventovanej ceste, tak tam je dosť rušno na 10 kanáli. Kamionisti si odovzdávajú inforácie o radaroch, váhach, kontrolách... , takže počuť na 10 kanáli hovor podľa toho, kde sa nachádzaš.
A zoznam aktívnych (teoreticky :) ) CBčkárov najdes na tejto stránke: http://www.scbr.sk/index.php?id=volacka-vypis
martin_cox napísal:...rozhodol som sa pre antenu Lemm AT1063.Je to magnetka, vraj dosah do 10km. Uvidime ked to vyladim!...
Uvádzať u antény dosah je nereálne (ale poliaci su dobrí obchodníci, predajú aj nos medzi očami :) ), záleží od stanice, umiestnenia antény, okoliu atď. Anténa je vysoká len cca 70 cm, čo je dosť málo na 4 W (ale poliaci aj tak k vysiečkám používajú zosilňovače a tak na tých 10 km to snáď doletí) a zisk má len 1,2 dB, čo je dosť málo. Znamená to hlavne to, že ty nebudeš počuť vzdialenejšie stanice, lebo anténa ma malý zisk (napr. ja mám na aute anténu President ML-145 a u tej je udávaný zisk 6 dB). Zožeň si radšej lepšiu anténu.
Martinekk
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Martinekk »

Bodaj by niekoho počul keď je to len AM... Amplitúdovou moduláciou u nás vysielajú iba pšonci.
martin_cox
Novice
Novice

Príspevok od používateľa martin_cox »

No tak pani vobec ste ma nepotesili, skoda..Antenu som kupoval v Truckshope v Holandsku, takze je nova a bude musiet na cas stacit..skusobne som ju nahodil na President Herbert lebo ta antena co je tu na tomto volve je tak max 1km. No a stou magnetkou som chytil kolegu o 7km za mnou..a to mi v premavke bohate staci..a co sa tyka toho kanalu 10, tak to bolo v okoli Bruselu a nie niekde za Kosicami!Takze sa mozem popozerat po novej cb.co by ste povedali na PRESIDENT HARRY II ASC alebo INTEK M-110 PLUS.samozrejme s tou antenou..
radio-koliba
Novice
Novice

Príspevok od používateľa radio-koliba »

Kolko stoji taky cb opakovac a gde sa da kupit.
Napísať odpoveď