MySQL - Zdielana databaza pre phpBB forum a ine ucely
-
Holubar
Darca
- Kontaktovať používateľa:
MySQL - Zdielana databaza pre phpBB forum a ine ucely
Rozmyslam nad sposobom ako spravovat konta na stranke, kde bude k dispozicii phpBB forum. Viem, ze phpBB pouziva vlastnu databazu a pri registracii su prednastavene policka na vyplnanie.
Moja predstava je taka, ze uzivatel by mal jedno konto, ktore by pouzival na fore, na stranke a v buducnosti pripadne v eshope. Aky je najlepsi sposob ako to zrealizovat?
V databaze by som okrem loginu a hesla chcel mat aj napr titul, meno, priezvisko,adresu, kontaktne udaje a dalsie veci, ktore su v phpBB nestandardne
Moja predstava je taka, ze uzivatel by mal jedno konto, ktore by pouzival na fore, na stranke a v buducnosti pripadne v eshope. Aky je najlepsi sposob ako to zrealizovat?
V databaze by som okrem loginu a hesla chcel mat aj napr titul, meno, priezvisko,adresu, kontaktne udaje a dalsie veci, ktore su v phpBB nestandardne
-
hojko
Site Admin
Mozes pouzit tabulku phpbb_users, ktora obsahuje vsetko o uzivateloch, cize meno, heslo, datum registracie, posledneho prihlasenia, session atd... Tym padom ked sa ti registruje na forum, tak dokazes pouzivat jeho meno a heslo. Ak tam chces mat aj veci ako titul, pohlavie, iq, telefon, auto, velkost topanok, oblubeny film..., tak si to jednoducho do tej tabulky doplnis. Teoreticky to mozes nastavit na NULL, ale rozmyslam, ze ako to bude pri registracii, ze ci nebude treba upravit script phpBB (a aj nastavenia profilu), aby tam vkladalo prazdne udaje. Samotne phpBB ma scripty optimalizovane, takze si nevybera pri queries vsetko z tabulky, ale len to, co potrebuje.
-
Holubar
Darca
Cize pouzit databazu z phpBB.
Nie su tam nejake specialne bezpecnostne opatrenia? Bude mozne tahat z tej tabulky udaje aj do roznych casti stranky pomocou beznych prikazov?
Ked som mal na kompe este Vistu, nahodil som na localhost popri stranke aj phpBB3, tam boli v admin paneli aj nejake custom fields pri registracii. Mozu sa pouzit na dany ucel?
Co sa tyka SQL a phpBB, este o tom moc neviem, chcem si len spravit predbeznu predstavu, akym smerom sa mam uberat pri organizacii, aby som nerobil zbytocnu robotu
Nie su tam nejake specialne bezpecnostne opatrenia? Bude mozne tahat z tej tabulky udaje aj do roznych casti stranky pomocou beznych prikazov?
Ked som mal na kompe este Vistu, nahodil som na localhost popri stranke aj phpBB3, tam boli v admin paneli aj nejake custom fields pri registracii. Mozu sa pouzit na dany ucel?
Co sa tyka SQL a phpBB, este o tom moc neviem, chcem si len spravit predbeznu predstavu, akym smerom sa mam uberat pri organizacii, aby som nerobil zbytocnu robotu
-
hojko
Site Admin
Bezpecnoste opatrenia moc nechapem, neviem co stym sledujes, ale nic takeho co by tomu branilo tam nie je a ani nemoze byt. Nemam nastudovane phpBB 3, ale pokial custom fields znamenaju polozky ako je doplnenie skype nicku, oblubenej farby, telefonneho cisla a podobne, tak to mozes vyuzit a mas tym ulahcenu pracu.
-
audiotrack
VIP
-
Holubar
Darca
Zase som sa k tomu trochu dostal. Cize podla toho co pisete sa budu moct uzivatelia registrovat bud cez formular co je original v phpbb, alebo aj registracny formular, ktory vytvorim na stranke a aj tak ich bude mozne vlozit do jednej databazy. Nemylim sa?
Dalsia vec, co ma zaujima je synchronizacia celeho webu aj s forom a databazou medzi mojim kompom, kde budem na webe pracovat a serverom, kde to bude bezat. Ako sa da take nieco zrealizovat, ked napr. scripty treba pisat podla nastaveni na serveri (adresa databazy a pod)
Dalsia vec, co ma zaujima je synchronizacia celeho webu aj s forom a databazou medzi mojim kompom, kde budem na webe pracovat a serverom, kde to bude bezat. Ako sa da take nieco zrealizovat, ked napr. scripty treba pisat podla nastaveni na serveri (adresa databazy a pod)
-
audiotrack
VIP
presne tak, môže sa registrovať aj cez nejaký iný formulár. K druhej otázke: tieto veci (path, pass, login k db) sa dávajú ako konštanty do jedného súboru, napríklad config.php. Tam budú teda iba tri riadky ktoré sa budú includovať všade tam kde treba. Ten config nemusíš viac meniť, na serveri budeš mať jeden a doma druhý a zmena žiadneho iného skriptu nebude vyžadovať zmenu tohto configu
-
Holubar
Darca
Re: MySQL - Zdielana databaza pre phpBB forum a ine ucely
Tak som nejaky cas testoval phpbb na vlastnom kompe, pohraval som aj s myslienkou, ze cely web by na tom bezal formou portalu, nasiel som nejake hotove riesenia na webe, ale celej tej myslienky som sa vzdal. Chut ma presla uz ked som upravoval CSS, aby som to dostal na pozadovany dizajn. Cele sa mi to zda zlozite, vacsine kodu nerozumiem a tak sa vydam asi vlastnou cestou. Forum spravim nejake primitivne a ako porastu skusenosti s php, budem tomu pridavat na funkcionalite. Dolezite je pre mna, aby som kodu rozumel a vedel ho upravovat.
Co ma ale zaujima je ako sa pracuje s databazou. Uz som si aj objednal nejaku knizku o MySQL, no chcem sa spytat, co vlastne v PC taka databaza predstavuje. Mam mysql aj na localhoste, vytvoril som si databazu, v nej nejake tabulky, ale neviem, kde v kompe ju najdem, ci je to subor, alebo viac suborov...
A hlavne ako sa zalohuje databaza?Postara sa o to hosting (v mojom pripade websupport), alebo to musim robit rucne?Ak rucne, tak akym sposobom?
Co ma ale zaujima je ako sa pracuje s databazou. Uz som si aj objednal nejaku knizku o MySQL, no chcem sa spytat, co vlastne v PC taka databaza predstavuje. Mam mysql aj na localhoste, vytvoril som si databazu, v nej nejake tabulky, ale neviem, kde v kompe ju najdem, ci je to subor, alebo viac suborov...
A hlavne ako sa zalohuje databaza?Postara sa o to hosting (v mojom pripade websupport), alebo to musim robit rucne?Ak rucne, tak akym sposobom?
-
audiotrack
VIP
v adresári mysql/data máš priečinok pre každú db. V ňom sú súbory pre každú tabuľku dva: s prípono MYD a frm. V jednej je štruktúra, v druhej dáta. Zálohovať môžeš teda tieto dva súbory, alebo si spraviť export z phpmyadmina (alebo iného klienta na prácu s db)
-
Holubar
Darca
A v pripade, ze chcem spravit synchronizaciu databazy medzi hostingom a localhostom sa to robi synchronizaciou tych suborov, co si spomenul, alebo nejakym php scriptom. Phpmyadmin nepouzivam
-
audiotrack
VIP
ak je to rovnaká db (cháp prenos medzi mysql a mysql) tak môžeš preniesť súbory. Takto si zálohuje svoje projekty na cédečkach, takto som si prenášal veci z práce domov a pod. Ak ale nemáš prístup k všetkým adresárom servera, a máš len ftp na svoj www adresár tak ti to nepomôže. Rovnako tak ti to nepomôže ak potrebuješ z mysql do nejakej inej db. Vtedy musíš spraviť export dát, a následne import
-
hojko
Site Admin
Ak sa nemylim, tak zaloha dat priamo cez MYD a frm subor je mozna len vtedy, ak je databaza vypnuta a teda nebezi, zaroven vsak musi byt na rovnakej verzii. Ci postaci napriklad rovnaka verzia v tvare 5.0.xx alebo musi byt rovnaky build, teda obe na napriklad 5.0.88, tak to uz neviem. Ale je mozne, ze zalohovat MySQL cez spominane subory je mozne aj bez toho, aby bola databaza vypnuta, mozno je tomu tak len pod Linuxom, neviem. Na zalohovanie by som skor odporucil MySQLdumper, ten je mozne pridat aj do cronu a naplanovat tak automaticku zalohu. Jedina nevyhoda tohto scriptu bola v tom, ze nedokazal zalohovat cez cron len vybrane tabulky, ale zalohoval celu databazu, co napriklad v pripade nasho fora robilo velky problem a preto som to radsej nepouzival. Inak WebSupport a urcite aj dalsie hostingy zalohy MySQL budu mat, predpokladam, ze automaticky niekedy o tretej v noci a budu uchovavane udaje za posledne 3 alebo za poslednych 5 dni.
-
audiotrack
VIP
ano, na reštart mysql som zabudol