Poškodenie cudzej veci

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
kompi
Medium Professional
Medium Professional

Poškodenie cudzej veci

Príspevok od používateľa kompi »

žiadam vás študentov práva alebo skúsených právnikov ak mi niekto niečo poškodil mám si právo žiadať náhradu??
nejakymarko
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Poškodenie cudzej veci

Príspevok od používateľa nejakymarko »

asi by to chcelo troska viac konkretizovat...
badboy007
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa badboy007 »

Co ti poskodil? Akej je to hodnoty?... !

Googluj:
:googluj:
COTHW
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa COTHW »

Máš google ? Tak ho používaj. Všetko to máš v zákone. Neviem aká je teraz tá hodnota, ale do dačo vyše 200€ je to kvalifikované ako priestupok a nad túto hodnotu ako trestný čin. Za priestupok je možné uložiť pokutu za trestný čin basu, peňažný trest alebo prepadnutím vecí.

Nepotrebuješ mať právne vzdelanie aby si si vedel nalistovať zákonník.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Myslim, ze sa to rata od minimalnej mzdy, potom sa to rozdeluje podla skody na malu, strednu a velku. Ako bolo pisane, staci 5 minut pogooglit a vsetko najdes.
Peter_Retep
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Peter_Retep »

§420 a §442 a nasledujuce ustanovenia Obcianskeho zakonnika...takze je jedno aka skoda to bola narok mas pri hocijakej skode alebo navratenie veci do povodneho stavu. trosku to konkretizuj a pak sa da uvazovat o podani navrhu na sud(posli SS a pak ti to mozem aj napisat)
kompi
Medium Professional
Medium Professional

dal som nachipovat ps2 jednemu známemu a on povedal ze to vie ps2 neni v zaruke a on povedal ze to vie a uz polroka uz vravi ze ja to spravim dal som mmu aj chip proste vravi ze to plejko nejde asi ho poskodil a uz mi lezie na nervy 200€plejko chcem proste nahradu škody.
lebo ma oklamal a av kuse ze ho dal dcere chvilku islo a potom nic uz mi lezie na nervy ako mam postupovať??
chcem len to čo mi patrí.
Peter_Retep
VIP
VIP

hmmm no ak tu vec nemas u seba tak by sa mala podat zaloba na vydanie veci a ked bude vec poskodena pozadovat nahradu skody. ak tu vec mas u seba tak budes musiet dokazat ze tu vec ten dotycny poskodil svojim konanim
kompi
Medium Professional
Medium Professional

chvala bohu on to ma!!
ako mam postupovať dalej podať žalobu alebo ako??
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Mas jednoznacne dokazy o tom, ze si mu ho dal a nevratil ti ho? Inak toto by sa dalo oznacit aj ako kradez ci podvod, nie? No opat ta hranica minimalnej mzdy.
Peter_Retep
VIP
VIP

ale trt hranica mminimalnej mzdy....neopravnene zadrziavanie veci...
COTHW
Medium Star
Medium Star

Ak ti to nevrátil domáhaj sa vrátenia, pekne mu zavolaj, že to chceš mať doma a ak to neprinesie podaj trestné oznámenie (myslím, že toto sa dá kvalifikovať aj ako krádež, nedovolené užívanie cudzej veci alebo dačo podobné). Dobré by bolo aby si mal blok od toho PS poprípade aj prejdený záručák aby si mal aspoň aký taký dôkaz vlastníctva.
Peter_Retep
VIP
VIP

boze neplette vsade trestne pravo...toto je cisto neopravnena drzba...staci ti nejaky blocek, zarucak, krabica hocico....daj viac info o tom a poradim ti...a chalan chcel raadu tak poprosim tych co sa tomu nerozumeju aby sem nepisali posty
COTHW
Medium Star
Medium Star

§ 230
Neoprávnené užívanie cudzej veci

(1) Kto sa zmocní cudzej veci malej hodnoty v úmysle ju prechodne užívať, alebo kto na cudzom majetku spôsobí malú škodu tým, že neoprávnene také veci, ktoré mu boli zverené, prechodne užíva, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.
(2) Odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) závažnejším spôsobom konania,
b) voči chránenej osobe,
c) z osobitného motívu, alebo
d) ním spôsobí značnú škodu alebo iný obzvlášť závažný následok.
(3) Odňatím slobody na jeden rok až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) ako člen nebezpečného zoskupenia, alebo
b) ním spôsobí škodu veľkého rozsahu alebo iný obzvlášť závažný následok.
Alebo to čo ti radí Peter_Retep
Tam sa píše dačo v zmysle že neoprávnený držiteľ je povinný vždy vydať vec vlastníkovi spolu s jej plodmi a úžitkami (táto časť je pre teba asi nepodstatná keďže ide o PS) a nahradiť prípadnú škodu, ktorá neoprávnenou držbou vznikla ... (občianske právo ma nikdy dáko nebralo)

... ak ti vravel Peter_Retep, že ti poradí tak v tom asi má dáke skúsenosti a už dakedy stál pred takýmto problémom, vyrieš to cez neho ak sa bude dať, vždy je lepšie ak už poznáš niekoho kto presne takúto vec riešil ...

GOOD LUCK hádam sa ti PS vráti ...
Peter_Retep
VIP
VIP

myslim ze to je uz vyriesene kedze ten user sa neozyva....z toho co napisal sa teda moc vymysliet neda...a cez TZ by sa to imho neriesilo lebo ten neopravneny drzitel sa nezmocnil veci ale bol mu odovzdana poskodenym teda kompim. btw COTHW kde studujes resp studoval pravo?
COTHW
Medium Star
Medium Star

Peter_Retep napísal:myslim ze to je uz vyriesene kedze ten user sa neozyva....z toho co napisal sa teda moc vymysliet neda...a cez TZ by sa to imho neriesilo lebo ten neopravneny drzitel sa nezmocnil veci ale bol mu odovzdana poskodenym teda kompim. btw COTHW kde studujes resp studoval pravo?
Nerád ťa sklamem, ale ja právo neštudujem (kedysi som uvažoval aj nad touto možnosťou), ale študujem informatiku, tieto veci sú skorej len môj osobný záujem (raz sa ti to môže zísť). Mám ešte veľké medzery v tejto problematike, ale keď bude čas tak sa to pokúsim doladiť. Jediný dotyk s právom som mal ešte na strednej škole kde sme sa viac menej len povrchne venovali obchodnému a živnostenskému zákonníku.
kompi
Medium Professional
Medium Professional

dnes mi to má doniesť ak nie asi ho vážne zažalujem problem je ten ze nemam krabicu ani bloček ale mam svedka co mi to plejko dal...

//autoeditácia príspevku (26 Jan 2010, 20:45)
dnes mi to nedoniesol zavolal ze zajtra ide dakomu na mojej ulici opravovať pc tak sa zastavi.
tak som povedal že ok len preto lebo som ho nemusel nahanať má poslednú šancu inač to bude už vážne riešiť ináč prípadne napady ešte sú vítane!!

keď mal dakto takú skusenosť podobnú napíšte ju sem pomôžete nielen mne ale aj iným!!!

//autoeditácia príspevku (26 Jan 2010, 20:52)
Peter_Retep som ti zvýšil karmu :)
Peter_Retep
VIP
VIP

odporucim ti rychlo zbuchajte s kamosom ze videl ako si to tomu typkovi dal a podpiste to(treba vase mena, adresy, datum narodenia, rodne cisla, datum kedy si to PS odovzdal). pre pripad ze by chcel nejaky dokaz :)
COTHW
Medium Star
Medium Star

Na takéto veci si treba dávať pozor, aby ťa dotyčný neodr.... Dúfam, že všetko dopadne tak ako má.
denial
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa denial »

caute, ako toto funguje v praxi?
ma s tym uz niekto pozitivnu skusenost, ze policia nejak zapracovala?

jeden moj "znamy" si bez mojho vedomia "pozical" moje auto a pritom rozbil olejovu vanu za jazdy, nic si nevsimol, olej vytiekol, motor zhasol a je K.O.
znamy mi to akurat oznamil
do roboty nechodi, prijem nema, akurat exekucie na krku
v podstate sa mi smeje do ksichtu

co mozem robit hocico co by mi nejako pomohlo?

neopravnene pouzivanie cudzieho motoroveho vozidla § 216
(1) Kto sa zmocní cudzieho motorového vozidla malej hodnoty v úmysle prechodne ho používať, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.

poškodzovanie cudzej veci ( §245,246 )
(1) Kto zničí, poškodí alebo urobí neupotrebiteľnou cudziu vec a spôsobí tak na cudzom majetku malú škodu, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.
Napísať odpoveď