Mrzačenie Slovenčiny, resp. jazyk dnešnej mládeže.
-
17
Light Professional
Mrzačenie Slovenčiny, resp. jazyk dnešnej mládeže.
AhOjííQ kAmOshQoViA MoJííí... Mno Sa CeM sPiTaT, žéé,
čo si myslíte o primitívnom vyjadrovaní sa, ktoré ste mali možnosť vidieť vyššie (neviem či sa to má týmto "jazykom" písať takto, ale niečo na tento spôsob)? Ide o tzv. "cool jazyk" dnešnej "cool mládeže". Zamieňajú sa písmená (napr.: ch > x, k > q, v > w, s > sh...). Žiadna gramatická korektnosť (VEĽKÉ/malé písmená, I/Y...). V kuse OMG, LOL... Kam to všetko speje? O pár rokov nebudeme vedieť spisovne rozprávať ani písať, lebo naša mládež to proste nevie (česť výnimkám). V niektorých prípadoch je to tak, že takto píšu na silu, aby vyzerali v spoločnosti "cool ľudí" originálne a proste "cool", ale korektnú gramatiku poznajú a ovládajú. Avšak vo väčšine prípadov týmto "cool" spôsobom písať vedia, gramaticky správne však nie...
Čo bude ďalej so spisovným Slovenským jazykom? Bude jazyk prežívať len u nejakých 20% normálne sa vyjadrujúcich ľudí?
Ospravedlňte prosím moje časté používanie slova "cool", žiadne lepšie ma nenapadlo.
//GothaR: este podobna tema http://www.hojko.com/prenikanie-anglick ... 68909.html
čo si myslíte o primitívnom vyjadrovaní sa, ktoré ste mali možnosť vidieť vyššie (neviem či sa to má týmto "jazykom" písať takto, ale niečo na tento spôsob)? Ide o tzv. "cool jazyk" dnešnej "cool mládeže". Zamieňajú sa písmená (napr.: ch > x, k > q, v > w, s > sh...). Žiadna gramatická korektnosť (VEĽKÉ/malé písmená, I/Y...). V kuse OMG, LOL... Kam to všetko speje? O pár rokov nebudeme vedieť spisovne rozprávať ani písať, lebo naša mládež to proste nevie (česť výnimkám). V niektorých prípadoch je to tak, že takto píšu na silu, aby vyzerali v spoločnosti "cool ľudí" originálne a proste "cool", ale korektnú gramatiku poznajú a ovládajú. Avšak vo väčšine prípadov týmto "cool" spôsobom písať vedia, gramaticky správne však nie...
Čo bude ďalej so spisovným Slovenským jazykom? Bude jazyk prežívať len u nejakých 20% normálne sa vyjadrujúcich ľudí?
Ospravedlňte prosím moje časté používanie slova "cool", žiadne lepšie ma nenapadlo.
//GothaR: este podobna tema http://www.hojko.com/prenikanie-anglick ... 68909.html
Re: Mrzačenie Slovenčiny, resp. jazyk dnešnej mládeže.
spisovne sa budú musieť naučiť. pôjdu do zamestnania. možno
je to teraz v móde pre 12ročné deti z pokecu, to prejde, ako prešli iné veci. zatiaľ by som to nevidel tak tragicky. oni z toho vyrastú. dúfam. ked nie, tak to budú mať v živote ťažké
//jo, a okrem toho kvázi jazyka ma ešte fest vytáča slovo "niaký"
je to teraz v móde pre 12ročné deti z pokecu, to prejde, ako prešli iné veci. zatiaľ by som to nevidel tak tragicky. oni z toho vyrastú. dúfam. ked nie, tak to budú mať v živote ťažké
//jo, a okrem toho kvázi jazyka ma ešte fest vytáča slovo "niaký"
-
Iron-Eddie
Light Professional
Čo si o takomto štýle písania myslím?
To už radšej keď niekto píše gramaticky nesprávne (aj keď dyslektické extrémy teraz nemyslím, skôr také prípady, čo dajú "y/ý" do nom. pl. a pod.). Takýmto štýlom sa má písať? Všetci, čo sa podieľali na tvorbe spisovnej slovenčiny (či už Bernolák alebo Štúr atď) sa musia v hroboch obracať.
Proti tým skratkám (lol, rofl...) nemám nič, ak sa používajú s mierou.
To už radšej keď niekto píše gramaticky nesprávne (aj keď dyslektické extrémy teraz nemyslím, skôr také prípady, čo dajú "y/ý" do nom. pl. a pod.). Takýmto štýlom sa má písať? Všetci, čo sa podieľali na tvorbe spisovnej slovenčiny (či už Bernolák alebo Štúr atď) sa musia v hroboch obracať.
Proti tým skratkám (lol, rofl...) nemám nič, ak sa používajú s mierou.
Pane boze za kazde "niaky" na fore si musim dat deci vodky inak by som si to skocil. To mas fakt pravdu.
Ja nemám rád aj "úzus", že na internete (e-mail) netreba písať diakritiku.
-
MisguidedAngel
Star
ked chcem a treba, pisem normalne..
ked pisem na net, pisem rychlo, proste promptna komunikacia kde ignorujem diakritiku, casto aj ciarky, slovosled moze byt obcas kostrbaty aj uprava, pouzivanie slov "jak, toe, vsetko".. - internetova komunikacia a forum mi nepripada dost dolezita na to aby som rozmyslam nad idealnym slovosledom.
kazdopadne obsah > forma (pre mna) - nehovorim o extremoch, lebo uz vidim jak sa na toto niekto chyti.
s gramatikou problem nemam.
mna skor trapia niektori pseudointelektuali ktori si mastia vlastne ego tym, ze n e u s t a l e opravuju niekoho gramaticke chyby a preklepy - tak to mi pride este ubohejsie jak zamienanie pismen v texte.
kazdopadne vsetkeho vela skodi.
ked pisem na net, pisem rychlo, proste promptna komunikacia kde ignorujem diakritiku, casto aj ciarky, slovosled moze byt obcas kostrbaty aj uprava, pouzivanie slov "jak, toe, vsetko".. - internetova komunikacia a forum mi nepripada dost dolezita na to aby som rozmyslam nad idealnym slovosledom.
kazdopadne obsah > forma (pre mna) - nehovorim o extremoch, lebo uz vidim jak sa na toto niekto chyti.
s gramatikou problem nemam.
mna skor trapia niektori pseudointelektuali ktori si mastia vlastne ego tym, ze n e u s t a l e opravuju niekoho gramaticke chyby a preklepy - tak to mi pride este ubohejsie jak zamienanie pismen v texte.
kazdopadne vsetkeho vela skodi.
No takto serie aj mňa, niekto v diskusii napíše príspevok k veci, slušne a na úrovni a potom príde nejaký akožesomboh a zruší ho jak žiadosť na byt, lebo preklepol dve písmená alebo si nespomenul na nominatív množného čísla u prídavných mien.MisguidedAngel napísal:mna skor trapia niektori pseudointelektuali ktori si mastia vlastne ego tym, ze n e u s t a l e opravuju niekoho gramaticke chyby a preklepy
-
Mateq
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Zamieňanie alá pokec tj:
Avšak, v komunikácii, obvzlášť na internete, diskusných fórach a áno, už aj v osobnom styku v určitej skupine ludí, ktorá má rovnaké záujmy používam veľa anglických výrazov. Na internete je to rýchlejšie, v osobnom styku, pokiaľ sa bavíme o určitom špecifickom výraze, niekedy nedokážem a ani nechcem hladať slovenský ekvivalent. Tak tam prásknem nejaký slengový/anglický/odborný ekvivalent. Uznávam, že tým môžem prizniť slovenčinu a vytláčať ju na úkor iných výrazov avšak nejako ma to netrápi, pretože keď je treba (nezainteresovaná osoba) tak to dokážem prepnúť naspäť. A aj na nete píšem s čiarkami a diakritikou, tak sa to dorovnáva
Niekedy je aj tažké rozlíšiť, čo je anglický slang, a čo už je prebraté cudzie slovo do slovenčiny vyskytujúce sa aj v slovníkoch na to určených.
z duše nenávidím, mám problém vôbec po takom človeku čítať, lebo mi je z toho zle a znižuje to u mňa pocit z inteligencie druhej strany. To isté zámerné ignorovanie y/i či u/v.17 napísal: AhOjííQ kAmOshQoViA MoJííí...
Avšak, v komunikácii, obvzlášť na internete, diskusných fórach a áno, už aj v osobnom styku v určitej skupine ludí, ktorá má rovnaké záujmy používam veľa anglických výrazov. Na internete je to rýchlejšie, v osobnom styku, pokiaľ sa bavíme o určitom špecifickom výraze, niekedy nedokážem a ani nechcem hladať slovenský ekvivalent. Tak tam prásknem nejaký slengový/anglický/odborný ekvivalent. Uznávam, že tým môžem prizniť slovenčinu a vytláčať ju na úkor iných výrazov avšak nejako ma to netrápi, pretože keď je treba (nezainteresovaná osoba) tak to dokážem prepnúť naspäť. A aj na nete píšem s čiarkami a diakritikou, tak sa to dorovnáva
Niekedy je aj tažké rozlíšiť, čo je anglický slang, a čo už je prebraté cudzie slovo do slovenčiny vyskytujúce sa aj v slovníkoch na to určených.
Keď niekde zbadám takýto spôsob vyjadrovania, až mi stúpne krvný tlak. A ak mi niekto napíše nejakú poštu alebo správu v tomto trendovom štýle, nemá najmenšiu šancu na moju odpoveď.
Kebyže môžem, tým deckám by som za každé také slovo zakázal počítače aj všetko čo beží na elektrinu aspoň na mesiac a mohli by sa vyplakávať aj celé dni. Nehovoriac o prípadoch, keď sa takto vyjadrujú osoby 15+. Ešte tie deti ako tak chápem že sa snažia zapadnúť medzi ostatné decká a byť "in" ale starších
To už je poriadne smutné a aj dosť trápne. Ale ťažko s tým niečo robiť. Snáď keby si takto napísané vety ich autori skúsili povedať nahlas, uvedomili by si, že to znie omnoho viac retardovane ako "cool".
-
Royalflush
Guru wannabe
Typicky Gangy.MisguidedAngel napísal:mna skor trapia niektori pseudointelektuali ktori si mastia vlastne ego tym, ze n e u s t a l e opravuju niekoho gramaticke chyby a preklepy - tak to mi pride este ubohejsie jak zamienanie pismen v texte.)
Inak ked niekto pise tak "vypatlano" (aWoJkY aKo Sa mAsh?? CmuQ), tak to mi poriadne leze na nervy. Rovnako mi celkom vadi, ked niekto pise ako uzivatel janulko. (myslim ze vacsina vie o koho ide)
Ale ak spravi niekto nejaku chybu v i/y, tak to mi nevadi, kedze aj ja niekedy spravim taku chybu.
Kvalita pravopisu a formulácie viet povie veľa o človeku..... Na oči pravopisné chyby vyhadzovať nebudem nikomu, ale svoj názor na dotyčného si tvorím aj na základe jeho pravopisu/konštrukcie viet/použitých slov.
A k tej modernej "free-cool-in" forme komunikácie len toľko: "Používajte radšej jazyk anglický, nemecký alebo ruský, lebo Vašej slovenčine žiaľ nerozumiem."
A k tej modernej "free-cool-in" forme komunikácie len toľko: "Používajte radšej jazyk anglický, nemecký alebo ruský, lebo Vašej slovenčine žiaľ nerozumiem."
-
17
Light Professional
Niaký / nejaký mám aj ja rád, priam to zbožňujem... Poteší aj "priehľadný / prehľadný"... Vtedy by som palce lámal...
A ešte keď si spomeniem, že kedysi na základnej škole spolužiak nevedel napísať svoje MENO (Branyslav), tak mám dosť...

A ešte keď si spomeniem, že kedysi na základnej škole spolužiak nevedel napísať svoje MENO (Branyslav), tak mám dosť...
To je skôr kktnosť ako zámer...aj ja som mal základke pár podobných spolužiakov...17 napísal:
-
17
Light Professional
Skôr nedarí...bindo011 napísal: ...Ktovie ako sa im darí dnes...
Ako tu už bolo spomenuté, pravopis je vizitka o úrovni toho daného človeka. Keď niekto ignoruje diakritiku, to sa ešte dá prežiť v pohode, nič strašné.
Ale z hentakého prznenia písma, ako bolo ukázané v prvom príspevku (všetky tie q, w, malé-veľké písmená a ďalšie absurdnosti) mi je na zvracanie.
Ale z hentakého prznenia písma, ako bolo ukázané v prvom príspevku (všetky tie q, w, malé-veľké písmená a ďalšie absurdnosti) mi je na zvracanie.
No toto je presne moja specialita to zboznujemCuruj napísal://jo, a okrem toho kvázi jazyka ma ešte fest vytáča slovo "niaký"
-
bolek
Guru
- Kontaktovať používateľa:
Ja keď vidím tiež štýl písania ajojinky mojenko, tak prevraciam očami. Dobre, keď to niekto použije občas, dá sa cez to povzniesť. Ale ako tu bolo spomínané, tiež nemám rada extrémy. Či už na štýl šušlavého dieťaťa (tak mi všetko tie taq, čawenko a spol. pripadá) alebo prehnaného intelektuálneho vyjadrovania, kedy mám pocit, že niekto píše so slovníkom cudzích slov položenom na kolenách, aby vyzeral múdro. 
komu by robila problém prvá veta, je tu pomôcka - devypatlátor
... http://devypatlator.volieera.cz/
a komu sa ešte stále neskončila puberta, ďalšia pomôcka ako byť "cool" - vypatlátor ... http://vypatlator.volieera.cz/
k spisovnej slovenčine ... tá bernoláková ani tá štúrová veľmi nekorešpondovali s nárečiami, ktorými sa rozprávalo v ostatných kútoch slovenska, ale rokmi sa vyvíjala, mám pocit že posledné roky to ide až do extrému (topánovník, hovník a pod...). Ale vždy tu boli nárečia a rôzne slangy, napr. IT slang, slang krčmových karbaníkov, slang 12 ročných pipiek z pokecu ale nemám pocit žeby výrazne mrzačili slovenčinu, skrátka rozvoj, resp. obohacovanie ...
a komu sa ešte stále neskončila puberta, ďalšia pomôcka ako byť "cool" - vypatlátor ... http://vypatlator.volieera.cz/
k spisovnej slovenčine ... tá bernoláková ani tá štúrová veľmi nekorešpondovali s nárečiami, ktorými sa rozprávalo v ostatných kútoch slovenska, ale rokmi sa vyvíjala, mám pocit že posledné roky to ide až do extrému (topánovník, hovník a pod...). Ale vždy tu boli nárečia a rôzne slangy, napr. IT slang, slang krčmových karbaníkov, slang 12 ročných pipiek z pokecu ale nemám pocit žeby výrazne mrzačili slovenčinu, skrátka rozvoj, resp. obohacovanie ...
Som čítal, že veľkosť básnikov spočíva aj v tom ako vidia vývoj jazyka dopredu.
Veď kto by povedal, že Hviezdoslavove "bo" alebo "abo" bude štandard pomaly v každej sms-ke
Veď kto by povedal, že Hviezdoslavove "bo" alebo "abo" bude štandard pomaly v každej sms-ke
-
Ing.Zoidberg
Guru wannabe
ak mam pravdu povedat mna vzdy nasere len tato vec " niaky " nech to je hocikde a nech to napise hodikto mam chut vrazdit !!Gangy napísal:Pane boze za kazde "niaky" na fore si musim dat deci vodky inak by som si to skocil. To mas fakt pravdu.
ale inak mi je vsetko ostatne jedno