Mrzačenie Slovenčiny, resp. jazyk dnešnej mládeže.

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
zelovoc
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Re: Mrzačenie Slovenčiny, resp. jazyk dnešnej mládeže.

Príspevok od používateľa zelovoc »

zavisi od toho, kde sa pohybujete. samozrejme, ze niekde na pokeci vam mladeznici budu pisat tymto prazvlastnym jazykom, ale uz na nejakych lepsich forach sa to urcite nevyskytuje. a pokial sa to vyskytuje na ICQ, tak potom neviem, nemam to rad, najme ked vydim x! taky xuj do riti by som im za to dal.
plusminus
King
King

Príspevok od používateľa plusminus »

Napis na Auparku je "cool": ROFL, LOL XIXI je tam.. neuznavam, ale ved pokec je ako detska diskoteka, casom tam nebudu chodit a zacnu pisat normalne. Co sa tyka diakritiky, som radsej ked sa pise bez, ako keby niekomu dosiel necitatelny email..
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

V každom slušnom klientovi máš možnosť nastaviť kódovanie.
Už aj webadresy sú s diakritikou.
Chcel som hlavne povedať, že technicky to už dnes nie je problém, napriek tomu sa stále niekto vyhovára, že nie každý má možnosť zobraziť HTML formátovanie a pod. Ukážte mi kto.
Navyše dostať mail od banky, operátora alebo pod. a mail bude bez diakritiky pre mňa to je rovnako neseriózne ako firemná adresa *@gmail.com .
17
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa 17 »

begbeee napísal:V každom slušnom klientovi máš možnosť nastaviť kódovanie.
Už aj webadresy sú s diakritikou.
Chcel som hlavne povedať, že technicky to už dnes nie je problém, napriek tomu sa stále niekto vyhovára, že nie každý má možnosť zobraziť HTML formátovanie a pod. Ukážte mi kto.
Navyše dostať mail od banky, operátora alebo pod. a mail bude bez diakritiky pre mňa to je rovnako neseriózne ako firemná adresa *@gmail.com .
Tie domény (webadresy) možno budú problém... Ako sa už riešilo na JOJ v správach: nejaký vlastník ovocného sadu by si chcel zaregistrovať doménu cervenejablcko.sk, avšak aby bol seriózny, tak si chce zaregistrovať aj s diakritikou - červenéjabĺčko.sk... Keď niekto ale napíše napríklad cervenéjabĺčko.sk, tak mu to nepôjde a tým pádom by bolo potrebné zaregistrovať vŠetky tieto kombinácie, ktorých by bolo viac než len dosť!

Ale toto je už o úplne niečom inom, držme sa témy.
plusminus
King
King

begbeee: moznost mas, len ci si sekretarka aj dokaze kodovanie nastavit je velmi otazne..
je pravda ze poslene som sa tymto veciam venoval v rokoch 2004-2007 ale vtedy kazdy firemny email odchadzal ako prosty text, arial a bez diakritiky..
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja sa témy držím. Jednoducho pokiaľ je technicky možné využívať diakritiku nevidím dôvod prečo by sme tak robiť nemali.

Celkove reči prečo to tak dobré nie je, sú rovnaké ako pri každom kroku dopredu.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

begbeee napísal:Ja nemám rád aj "úzus", že na internete (e-mail) netreba písať diakritiku.
To je dane tym, ze nie vsade diakritika funguje. Napriklad tu na fore ano, ale ked pisem s niekym na icq a on ma qip, tak znaky s diakritikou miznu. V niektorych mailoch rovnako. Cize ja bez diakritiky pisem aj v zaujme druhych, aby to po mne mohol hocikto precitat. Napriklad v praci sa automaticky prepnem na "rezim s diakritikou" a pisem tak. Na icq, ked aj clovek na druhej strane pouzival diakritiku a vsetko fungovalo, tak som skusal tiez, ale najvacsim problemom boli smajliky, pretoze na SK klavesnici su tie znaky na iynch miestach ako na EN.
K tomu Ahojiiiq a podobnym - niekedy to neviem ani precitat, ale nastastie sa s tym casto nestretavam, kedze na pokec nechodim a na facebooku/icq to nastastie nikto nepouziva.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

plusminus napísal:begbeee: moznost mas, len ci si sekretarka aj dokaze kodovanie nastavit je velmi otazne..
A prečo by to preboha mala robiť sekretárka, ajťáci sú za to platení a je ich dosť, čo zvládnu nastaviť kódovanie.
plusminus
King
King

begbeeee: firma o 5 ludi sa snazia veci riesit svojpomocne, nemaju ani externeho IT technika, toho volaju az po vacsej nehode.
Zas je na kazdom, ci chce alebo nie pisat s diakritikou..Bez precitaju vsetci, s len vacsina.. /iked aj o tom "vacsina" pochybujem/
Gothar
Moderátor
Moderátor

plusminus napísal:ale ved pokec je ako detska diskoteka, casom tam nebudu chodit a zacnu pisat normalne.
Tu si nie som isty, pretoze napriklad lol nebudu pouzivat v komunikacii so sefom, ale ked si niekto mysli, ze niaky, neaky=nejaky, tak to pouzije aj v praci a asi ho bude stat dost hanby kym zisti, ako je to spravne. Alebo skoncime ako vo Futurame, kde sa za 200 rokov zmenil oficialny nazov Vianoc z Christmas na X-mas :lol:
Chudak Stur sa musi v hrobe obracat.
Ja tiez trochu vidim rozdiel v tom, ci niekto pouziva slova ako cool, joke a podobne alebo ci absolutne ignoruje pravopis, pretoze jedno je prejavom toho, ze je mlady a ovplyvneny druhou kulturou (co nie je uplne zle) a druhe toho, ze nepozna ani zaklady vlastneho jazyka.
plusminus
King
King

ked zacinal chat.sk sme tam bezne pouzival "xixi". ked ficalo cez Globtel SMS pausal a teletext 797 nebol o uchyloch sme tiez pouzivali ch-x, k-q a ine. teraz mam troska viac rokov a nejak mi ani nenapadne pouzit tuto mutaciu slovenciny.. /v praci som to nikdy nepouzil :D /

ale ako sa pisalo vyssie, dnes ak nie si cool, tak vlastne ani nie si..
MisguidedAngel
Star
Star

Príspevok od používateľa MisguidedAngel »

inak vsimli ste si uz tendenciu ludi nevediet spravne napisat oranzovy?
dost velke percento napise orandzovy a mysli si ze je to uplne v poriadku :smt017
Gothar
Moderátor
Moderátor

Takych slov je vela - svatba (cechizmus), hamba, riadiaca paka (v aute),...
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

radiaca paka je nahodou uplne super :D

kazdopadne k teme: tiez sa pridavam k tomu, ze "tadeto cesta nevedie", ale hold kazda generacia je nejaka a musi sa to akceptovat... ved oni na to pridu ked narazia na tvrdu stenu v podobe maturitneho slohu alebo ked ich zamestnavatel bude vyzadovat gramaticky a stylisticky spravne vyjadrovanie sa v pisanom texte...

co sa diaktitiky tyka - nepouzivam ked nemusim - ked pisem nejaky "uradny" dokument (citaj najcastejsie zapisnicu zo schodze nasho bytoveho domu), tak je nutna a sice mi to trva trosku dlhsie lebo niesom zvyknuty, ale nevadi, vsetko sa da...

inak to "neaky, niaky" osobne ani nevnimam, neviem preco... jasne ze ked to niekto zvyrazni, tak mi to bije "do očú", ale inak to v texte vacsinou preletim, pochopim a nepozastavujem sa nad tym
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...argument typu "Píšem bez diakritiky, aby to po mne vedeli ľudia prečítať." je podľa mňa v dnešnej dobe hovadina. To by som asi mohol použiť aj argument "Píšem tak ako počujem, dávam Y/I jak mi padne prst na klávesu, nedávam veľké písmená, aby to ľudia po mne vedeli prečítať. Na niektorých fórach radšej nepoužívam ani čiarky a bodky, veď aj to sú interpunkčné znamienka, čo keď by to niekto nevedel prečítať?". Tu na fóre píšem vždy s diakritikou. Ak píšem nejaký oficiálny mail, tak tiež s diakritikou. Ak píšem len narýchlo nejaký mail, tak diakritiku nepoužijem (oficiálne maily narýchlo nepíšem). A celkovo na internete, ak to po mne bude čítať viac ľudí, diakritiku vždy použijem....

ale pre tych ktori nemaju radi diakritiku to napisem aj bez diakritiky aby sa vam to lepsie citalo

argument typu pisem bez diakritiky aby to po mne vedeli ludia precitat je podla mna v dnesnej dobe hovadina to by som asi mohol pouzit aj argument pisem tak ako pocujem davam y/i jak mi padne prst na klavesu nedavam velke pismena aby to ludia po mne vedeli precitat na niektorych forach radsej nepouzivam ani ciarky a bodky ved aj to su interpunkcne znamienka co ked by to niekto nevedel precitat tu na fore pisem vzdy s diakritikou ak pisem nejaky oficialny mail, tak tiez s diakritikou ak pisem len narychlo nejaky mail tak diakritiku nepouzijem (oficialne maily narychlo nepisem) a celkovo na internete ak to po mne bude citat viac ludi diakritiku vzdy pouzijem
Royalflush
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Royalflush »

Ja tiez pisem bez diakritiky ale preto, lebo som zvyknuty na anglicke nastavenie klavesnice a dost casto pouzivam znaky, ktore ani neviem ci su na slovenskom/ceskom nastaveni. :)

//Ja by som to skor nazval FAIL. :D
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...a píše sa NASTAVENIE...to asi nebude o nastavení klávesnice...ale ja viem...preklep, že? :D
17
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa 17 »

Teraz ste mi pripomenuli ďalší bežný preklep - nastavenia: nadstavenia, nactavenia, nadstcavenia (aj takto som to už videl!).
Gothar
Moderátor
Moderátor

Grim-Reaperka : lenze tie tvoje argumenty nemaju racionalny zaklad. Interpunkciu vidi kazdy rovnako, to pre diakritiku neplati.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...máš pravdu, ale ja si myslím že v dnešnej dobe už v tom veľký rozdiel nebude. Ja som s interpunkciou ešte žiadny problém nemal. Chcel by som vidieť jednu službu, ktorá nedokáže rozlúštiť diakritiku...
Napísať odpoveď