Mrzačenie Slovenčiny, resp. jazyk dnešnej mládeže.

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
zvonenie33
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Mrzačenie Slovenčiny, resp. jazyk dnešnej mládeže.

Príspevok od používateľa zvonenie33 »

Pisem bez diakritiky, xixi ma neberie obcas zacnem vetu malym pismenom. Diakritika podla mna do internetovej komunikacie nepatri. Jasne ze ked pisem neaky uradny mail tak ju pouzijem, ale ja uz len tych mailov napisem :D Celkom ma vedia vytocit gramaticke chyby ako:
mi us teras ideme
Tou ma ocaril kamarat na icq :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Grim-Reaperka napísal:...máš pravdu, ale ja si myslím že v dnešnej dobe už v tom veľký rozdiel nebude. Ja som s interpunkciou ešte žiadny problém nemal. Chcel by som vidieť jednu službu, ktorá nedokáže rozlúštiť diakritiku...
Uz som to spominal - icq pri komunikacii roznych klientskych programov, tiez niektore e-maily, rozne zahranicne stranky kde sa registrujes, je toho dost. Ale samozrejme, ked vieme, ze tu na fore diakritika funguje, tak by sme ju mali pouzivat, ale co uz, ked sa vacsine nechce :) Do pravidiel sa to neda dat, pretoze sem chodia aj ludia zijuci v zahranici a nie vsade je nainstalovana SK klavesnica.
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

Royalflush napísal: Typicky Gangy. :D
? Prosim? Ukazes mi nejaky priklad?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Gothar - nieje toho zas toľko...neviem síce ako je to s ICQ ale keď mi písala kamoška, ktorá píše s diakritikou, tak mi to s diakritikou prišlo, či používala ICQ, meebo, alebo QIP. Ja mám QIP. Podľa mňa je to len zámienka...zo začiatku je to samozrejme problém, ja som tiež kedysi písal bez diakritiky, lenže potom sa vo mne niečo zlomilo, neviem, asi som chcel pôsobiť profesionálnejšie, alebo byť taký povýšený nad ostatnými, čo nepíšu s diakritikou...ja myslím, že by nám nezaškodilo, keby sme všetci na hojkovi písali s diakritikou. Fórum by bolo potom určite viac na úrovni a bolo by vidieť, že sem chodí slovenská inteligencia, ktorá nieje lenivá, sem-tam natiahnúť prst a stlačiť klávesu v štvrtom rade.
zvonenie33
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zvonenie33 »

Grim-Reaperka napísal:Gothar - nieje toho zas toľko...neviem síce ako je to s ICQ ale keď mi písala kamoška, ktorá píše s diakritikou, tak mi to s diakritikou prišlo, či používala ICQ, meebo, alebo QIP. Ja mám QIP. Podľa mňa je to len zámienka...zo začiatku je to samozrejme problém, ja som tiež kedysi písal bez diakritiky, lenže potom sa vo mne niečo zlomilo, neviem, asi som chcel pôsobiť profesionálnejšie, alebo byť taký povýšený nad ostatnými, čo nepíšu s diakritikou...ja myslím, že by nám nezaškodilo, keby sme všetci na hojkovi písali s diakritikou. Fórum by bolo potom určite viac na úrovni a bolo by vidieť, že sem chodí slovenská inteligencia, ktorá nieje lenivá, sem-tam natiahnúť prst a stlačiť klávesu v štvrtom rade.
pidgin-qip robi problem
Gothar
Moderátor
Moderátor

To nie je zamienka, to je prakticka skusenost s viacerymi ludmi. Ja pouzivam originalne icq 7 a ked mi pise niekto z qip, tak mi diakritika nepride, to iste ked som na mobile, kde mam jimm a pise mi niekto s diakritikou, tak mi to nezobrazi a musim lustit. Preto pisem na icq zasadne bez diakritiky a viem, ze to ten druhy urcite uvidi.
A to, preco tu nemozeme zaviest pravidlo na pisanie s diakritikou som vysvetlil v predchadzajucom prispevku.
Royalflush
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Royalflush »

Gangy napísal:? Prosim? Ukazes mi nejaky priklad?
Nevrav/nepis ze nevies. :)
Este aj SS si mi napisal ze mam chybu vo vete a hned si k tomu napisal, ze ci mi je*e. ;)
A vela krat vidim ako do niekoho pi*ujes za to, ze spravil chybu v i/y, popripade nejaku inu.
Ok, beriem ze ked niekto napise nieco ako "Mi sme ho us vydely", tak to celkom vybija oci, ale za jednu/par chyb hned opravovat/nadavat? ... :slap:

Inak:
Napisal som vady (vada predmetu) s i - ano, je to zle, ale som len clovek a slovencinu neviem na 100%
A toto si mi napisal.
Ti musi je*at, padaj to rychlo editnut nez sa niekdo dalsi pozvracia.
;)
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

GothaR - môže byť, vieš, treba si nainštalovať normálneho klienta :D ...pravidlo tu síce zaviesť nemôžeme, ale prečo na všetko potrebujeme pravidlá?
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Maki napísal:radiaca paka je nahodou uplne super :D
Ako sa povie teda spisovne ?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...radiaca, lebo ňou radíš, riadiš volantom...

...alebo nie?...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Tiež si myslím, že je to výhovorka. Predstav si situáciu, keď by slovenský jazyk bol takpovediac nečitateľný bez diakritiky? Stále by si používal QIP?
A súhlasím s GR, že argument "diakritika na internet nepatrí" patrí do minulého tisícročia.
Vigor
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vigor »

To tu pomaly formulujete, akoby sa bez diakritiky nedal napisat pochopitelny text.

Ci ju niekto pouziva alebo nie, to mi je skutocne uplne jedno. Ak sa niekto citi lepsi, lebo pouziva diakritiku, jeho ubohost. Kolkokrat som uz na internete videl niekoho pisat s nou, no text mal od "pochopitelneho a zrozumitelneho" velmi daleko. Pisat bez diakritiky je mi jednoduchsie a rychlejsie, mohol by som pisat aj s nou no nevidim na to ziadny dychberuci argument. Pisem na fore, ci ICQ...nepisem seminarnu pracu do skoly ci iny dolezity dokument. Ako som uz spomenul, ak niekto nie je schopny napisat zrozumitelny text, diakritikou to nezachrani.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Grim-Reaperka napísal:...radiaca, lebo ňou radíš, riadiš volantom...

...alebo nie?...
Presne tak, riadiaca paka je napriklad v lietadle :)
Begbee: to nikto netvrdi, ale vyvojari na nas casto zabudaju a potom sa musime prisposobit. Samozrejme je ich cim dalej tym menej, ale zvyk je zelezna kosela. Ja som uz viackrat skusal pisat s diakritikou, ale najvacsim problemom bolo pisanie smajlikov, na to som si nikdy nezvykol :) A ked to velkej vacsine ludi skoro vobec nevadi, tak preco sa tym trapit, ze :)
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

No keď sme už pri tých rôznych zámenách písmen alebo ich poradia v slovách, v poslednom čase som si všimol hlavne namiesto .
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Vigor napísal:To tu pomaly formulujete, akoby sa bez diakritiky nedal napisat pochopitelny text.

Ci ju niekto pouziva alebo nie, to mi je skutocne uplne jedno. Ak sa niekto citi lepsi, lebo pouziva diakritiku, jeho ubohost. Kolkokrat som uz na internete videl niekoho pisat s nou, no text mal od "pochopitelneho a zrozumitelneho" velmi daleko. Pisat bez diakritiky je mi jednoduchsie a rychlejsie, mohol by som pisat aj s nou no nevidim na to ziadny dychberuci argument. Pisem na fore, ci ICQ...nepisem seminarnu pracu do skoly ci iny dolezity dokument. Ako som uz spomenul, ak niekto nie je schopny napisat zrozumitelny text, diakritikou to nezachrani.
Kámo tak v jednom som si 100% istý. Ver mi, že zo 100% príspevkov na internete v slovenčine, výpovednú hodnotu budú mať s vyššou pravdepodobnosťou tie v ktorých diakritika je, ako tie v ktorých nie je.
V podstate mne osobne je to jedno tiež, nikoho nemôžem nútiť písať s diakritikou. Môžem si len pomyslieť, že je to žargón na úrovni pokecu. Nie je ? Prečo? Veď mrzačí slovenčinu rovnako. Rozhodne budem brať mail s d. serióznejšie ako mail bez d.

Posledný môj príspevok ohľadom diakritiky. :smt006
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

gothar a spol: sorka - som sa pomylil - ved mi bolo divne ze co je na "radiaca paka" zle - vobec som si nevsimol, ze gothar uviedol ako priklad "riadiaca"
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Vigor - máš pravdu, nieje to niečo, kôli čomu sa pôjdem plieskať o zem, ale z pysanyja njektoryx ludy sa idem rozmnožiť...ale musíš uznať, že text s diakritikou sa určite číta lepšie, alo bez. A ako som napísal, fóru by to pridalo na serióznosti, ak by viacerí písali s diakritikou. Na hojkoblogu by diakritika v blogoch mala byť samozrejmosťou. Tu v príspevkoch je to viacmenej jedno...a GorhaR - trápiť, netrápiť, aj ja som sa s tým pár dní trápil a teraz to beriem ako klasiku, že idem písať a nie pisat. Tak isto si si mohol povedať "a veď nenapíšem vôbec, načo sa s tým trápiť"...ale napísal si...a vidíš aj s písaním si sa musel zozačiatku trápiť a učiť sa a išlo ti to pomaly, hľadal si malé "a" a pripadal si si ako retard. A teraz keď si si zvykol, už nad tým ani nerozmýšľaš a píšeš (akurát píšeš tak ako píšeš :lol: bez diakritiky)...ale teraz keď už ti ľudia rozumejú aj bez diakritiky, tak "načo sa zdokonaľovať? Veď mi rozumejú." Skús to na týždeň a uvidíš, že po týždni nepoznáš rozdiel :D
joejoe
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa joejoe »

pokec deformuje :) mne ked na pokeci niekto napise tak mu poviem nech pise normalne...a on(a) ze to je moj problem :) ze on(a) ma v " MF " (mam f (v) pi*i)......a este lepsie ked niekto na ulici povie "jj, cvo ? " katastrofa..
COTHW
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa COTHW »

Stačí pozrieť na pokec a stačí mi. Pozor ľudia to je COOL toto a my sme mimo kurzu a ak dačo chcete povedať tak sa nesnažte lebo všetci majú v profile " ak sa ti nelúbi mám v pi.... "
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Curuj napísal:"niaký"
za to by som vrazdil, hlavne ked to niekto pouziva opakovane aj po upozorneni

k diakritike: som lenivy prepnut si klavesnicu na SK
Napísať odpoveď