Pokiaľ chceš ísť študovať niečo, čo má najľahšie uplatnenie, tak by som Ti poradil IT alebo medicínu. Ja som si zameranie volil podľa toho, čo ma najmenej nebaví, ak sa to dá tak povedať, takže poradil by som Ti zvoliť podobnú taktiku
Čo má v dnešnej dobe uplatnenie?
Re: Čo má v dnešnej dobe uplatnenie?
Každé zamestnanie má svoje plusy aj mínusy. Ani ajťáci na tom určite nie sú 100% - ne zdravotne v poriadku v päťdesiatke. Nie sú síce upracovaní fyzicky, ale naopak psychicky. Tiež to nie je ľahké stále dookola rozmýšľať nad algoritmami a podobnými srandičkami. Murári zase chodia do roboty s čistou hlavou, ale namakajú sa fyzicky.
Pokiaľ chceš ísť študovať niečo, čo má najľahšie uplatnenie, tak by som Ti poradil IT alebo medicínu. Ja som si zameranie volil podľa toho, čo ma najmenej nebaví, ak sa to dá tak povedať, takže poradil by som Ti zvoliť podobnú taktiku
-
MisguidedAngel
Star
ten v 50ke bude mat vypalene oci, rozbite slachy, vprdeli chrbat (ne doslovaGrim-Reaperka napísal:...akurát som bol u svojej účtovníčky a povedala mi k tejto téme pár múdrych slov. Ono to síce vyzerá, že mechanik zarobí viac ako IT, že murár žije ako kráľ...ale čo keď bude mať 50ku na krku, už to nebude také ružové. Zatiaľčo IT bude relatívne zdravý, mechanika budú bolieť kĺby, murára chrbát a výhybkára ruky...aj som chcel ešte niečo napísať, ale to by som si nasral na hlavu...
ziadna vyhra.
-
profik
Light Professional
- Kontaktovať používateľa:
ty si este asi nikdy nepracoval na stavbeMisguidedAngel napísal: ten v 50ke bude mat vypalene oci, rozbite slachy, vprdeli chrbat (ne doslova) z neustale sedaveho zamestnania, s tym spojene vsetky zdravotne komplikacie..
ziadna vyhra.
-
MisguidedAngel
Star
ja v ziadnom pripade nezlahcujem manualnu pracu, len tvrdim ze ten co sedi za kompom nebude bez ujmy.
za chvilu sa dozvieme, ked zostarne generacia co cely zivot sedi pred monitorom.
za chvilu sa dozvieme, ked zostarne generacia co cely zivot sedi pred monitorom.
-
Grim
Darca
...ale veď to my už vieme...ešte to síce nieje nejaké extra viditeľné, ale napríklad moja mama robila celý život účtovníčku. Má síce na očiach okuliare, ale aj tak musí používať lupu. Lenže éra CRT obrazoviek je za nami a tak dúfajme sa tento problém nás týkať nebude. Ja neviem aké iné problémy by IT mohol mať. Samozrejme, ak pri PC nebude sedieť aj počas spánku. IT by po práci mal ísť do prírody na prechádzku, zabehať si, jednoducho vyvinúť nejakú aktivitu...
-
MisguidedAngel
Star
chrbat? problem sedavych zamestnani? totalne vednutie organizmu? priberanie? neprirodzene pohyby ruk, zapastia..
to nejaky vylet cez vikend nespravi.
-
Grim
Darca
...treba zdravo žiť, cvičiť, a vyvíjať fyzickú aktivitu...nebude priberanie, nebude vädnutie...tie neprirodzené pohyby rúk a zápästia, tomu nerozumiem? Myslíš z klávesnice? Viem že profesionálni klavíristi s tým majú v neskoršom veku problém, ale u ľudí pracujúcich s PC som sa s tým ešte nestretol...ale nevylučujem že sa to môže výnimočne prejaviť aj týmto spôsobom...určite to ale nebude u všetkých (ani u väčšiny)...
Ja len nechapem ako si prisiel na to, ze Grim-Reaperka hovori prave o vikende. Napisal po praci, to neznamena automaticky vikend. A tie neprirodzene pohyby, len sa smejem...MisguidedAngel napísal:chrbat? problem sedavych zamestnani? totalne vednutie organizmu? priberanie? neprirodzene pohyby ruk, zapastia..
-
MisguidedAngel
Star
nepoznam vela ludi co idu po 8 hodinach v robote do hory namiesto domov.. a ani sa im pravdupovediac necudujem. to ze by mohli ist do roboty napriklad na bajku je ina vec, ale seci sa aj tak vyvazaju v autach - od takych ludi moc necakam ze budu kazdy den praktizovat turistiku
skor cez vikend sa niekam rozbit a vypnut.
na margo ruk, zapalene slachy ci jak sa tomu nadava, presilene zapastie z kompu - teraz mozno netrpis - o 20 rokov, kto vie.. poznam nejedneho cloveka co mal aj takyto problem.
ale vporadecku, ak budu seci zdravi, ja budem len rad
na margo ruk, zapalene slachy ci jak sa tomu nadava, presilene zapastie z kompu - teraz mozno netrpis - o 20 rokov, kto vie.. poznam nejedneho cloveka co mal aj takyto problem.
400-500? No neviem veru ake mas skusenosti s pracou na stavbe, ale prehlad teda nemas.profik napísal: ty si este asi nikdy nepracoval na stavbeako mozes porovnat cloveka v 50-tke, ktory robil 30 rokov ako nejaky robotnik, murar, a IT, ktory sedi za pc, niekedy sa prejde a maximalne zohne pod stol k bedni. Nechcem teraz nejako zlahcovat pracu IT, je to narocna praca hlavne s pociatku sa to vsetko naucit. Robil som dva tyzdne na stavbe pocas tych dvoch tyzdnov som bol vdacny za kazdu minutku spanku
. A taktiez boli aj tyzdne ked som pri pc sedel 10h+. Ale fyzicka aj psychicka zataz sa neda ani porovnat
. A k teme: vsetci pisete, ze ako sa maju robotnici, remeselnici dobre, ale nieje to pravda. Niektory sa maju velmi dobre, ktory sa presadili a uz nepracuju, maju zivnost a zamestnancov. Ale ti ich zamestnanci pracuju 8-12h denne(podla toho ci su zakazky alebo nie) a maju vyplatu cca400-500€ aj to som mozno prehnal. To hovorim o situacii u nas. V zahranici je to podstatne viac
Ked uz mimochodom porovnavate pracu nejakeho informatika za stolom, a robotnika na nejakej stavbe, treba tiez brat ohlad na rocne obdobia. Taka tesarcina pri peknych minusovych teplotach je u nas bezna a zrovna sranda to nie je. A samozrejme, ze taky robotnik je zavisly na zakazkach. Pokial nema firma stavbu, moze si struhat figurky z dreva.. A porovnavat fyzicky dopad prace v kacelarii a na stavbe je strasne zabavne. Isteze ked sa taky 25 rocny mladik zo stavby postavi vedla informatika, kazdy by volil stavbu. Ale z dlhodobeho hladiska je urcite riskantnejsia manualna praca. Porovnavat presedene hemoroidy, zhrbenu chrbticu a slepe oci so serioznymi problemami so slachami, svalove problemy, omrzliny.. a pochybujem ze niekto moze robit tesara 20 -30 rokov bez mensej nehody. Dalej pri praci v kancli mate urcitu financu zodpovednost - chyba vas bude stat prachy, no na stavbe to je nebezpecnejsie.
Obe povolania maju vyhody aj nevyhody, porovnatelny plat. Tazko poradit v akom konkretnom odvetvi bude o 7 rokov zaujem o zamestnancov, ale ked sa pozeram, ako je v dnesnej dobe v mode VS, tak si skor myslim ze o 7 rokov bude lahsie si najst pracu manualnu.
-
MisguidedAngel
Star
mam pocit ze som to tu trocha zacal ja, samozrejme som nikde neporovnaval ze ktora praca ta fyzicky viac nici, len upozornil ze ani praca v kancli nie je bez zdravotnych nasledkov.
inak k tej poznamke o financnej zodpovednosti, to je tiez jedna pravda. mam tendenciu sa vykaslat na zodpovednost, terminy, makanie do noci, nahanacky a pod., a ist na rok pracovat na stavbu kde rano dojdes na presnu hodinu, makas, vecer ti padla a tvoja mysel uz nie je nadalej nicim zatazena.
inak k tej poznamke o financnej zodpovednosti, to je tiez jedna pravda. mam tendenciu sa vykaslat na zodpovednost, terminy, makanie do noci, nahanacky a pod., a ist na rok pracovat na stavbu kde rano dojdes na presnu hodinu, makas, vecer ti padla a tvoja mysel uz nie je nadalej nicim zatazena.
-
seth82
Darca
V prípade slovenských "univerzít" by som sa s titulmi moc neoháňal. Študovať kvôli titulu ide iba človek, ktorý nemá vo svojej budúcnosti jasno a od písmeniek pred / za menom si sľubuje, že práve vďaka nim si už nejakú tú lepšie platenú prácu nájde, s prístupom: "veď štatistiky tvrdia, že vyštudovaní ľudia zarábajú viac, nie?" Pozám X ľudí, ktorí majú titul z IT, pričom zo svojho odboru sú vymletí ako mlynské kamene.
Uplatnenie a dobré finančné ohodnotenie dosiahne podľa mňa jedinec v hociktorom odvetví, v ktorom bude na sebe dostatočne pracovať, bude ho to baviť a bude v ňom svojimi schopnosťami vynikať. Vôbec nie je dôležité, či to bude IT, školstvo, výskum alebo remeslá, iné odborné práce. Aj dobrý automechanik, murár alebo inštalatér si na základe svojho pozitívneho prístupu k svojmu zamestnaniu získajú rešpekt a klientelu a to sú predsa základy uplatnenia na trhu, alebo nie?
Uplatnenie a dobré finančné ohodnotenie dosiahne podľa mňa jedinec v hociktorom odvetví, v ktorom bude na sebe dostatočne pracovať, bude ho to baviť a bude v ňom svojimi schopnosťami vynikať. Vôbec nie je dôležité, či to bude IT, školstvo, výskum alebo remeslá, iné odborné práce. Aj dobrý automechanik, murár alebo inštalatér si na základe svojho pozitívneho prístupu k svojmu zamestnaniu získajú rešpekt a klientelu a to sú predsa základy uplatnenia na trhu, alebo nie?
hráči cyperskej futbalovéj reprezentácieMisguidedAngel napísal:nepoznam vela ludi co idu po 8 hodinach v robote do hory namiesto domov.. a ani sa im pravdupovediac necudujem
k téme: no tak vám ďakujem za vaše tipy ale ja som netvrdil, že idem na výšku len kvôli titulu a kvôli tomu aby som zarobil veľa peňazí ale preto, že asi aj musím lebo čo z gympľa...
keby som mal ísť znovu na strednú tak idem na obchodnú akadémiu alebo niečo také...
najviac ale milujem učiteľku z matiky, ktorá keď neviem vyrátať nejaký sprostý príklad (ktorý nikdy nikde nevyužijem) tak mi povie, že pôjdem kopať kanále pritom taký živnostník zarobí 2x viac ako jej 700 € plat...hlavne že má RnDr.
FEI, strojarina,stavebna.
obchodná akadémia tiež nie je výhra, čo tak sledujem najväčšie uplatnenie zo strednej školy má kuchár, čašník a potom určite Strojarina a Elektrotechnické školy
S vysokoškolským titulom z IT sa môžete dobre presadiť až nato, že poväčšine pýtajú dva roky praxe, ktoré má máloktorý absolvent. Tiež farmaceutická oblasť je veľmi dobrý job, poprípade právo alebo medicína, i keď možno právnika ani robiť nebudeš ale tak môžeš sa uplatniť v policajnom zbore ako vyšetrovateľ a tam na tom nebudeš najhoršie a medicína neznamená len vlastnú ordináciu ale možno aj "muklovanie" dakde v nemocnici, ale plat je stále slušný.
S vysokoškolským titulom z IT sa môžete dobre presadiť až nato, že poväčšine pýtajú dva roky praxe, ktoré má máloktorý absolvent. Tiež farmaceutická oblasť je veľmi dobrý job, poprípade právo alebo medicína, i keď možno právnika ani robiť nebudeš ale tak môžeš sa uplatniť v policajnom zbore ako vyšetrovateľ a tam na tom nebudeš najhoršie a medicína neznamená len vlastnú ordináciu ale možno aj "muklovanie" dakde v nemocnici, ale plat je stále slušný.
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
problem je ten ze kazdy caka ze pojde na vysku, ziska titul, firmy sa oneho pobiju, bude sedet s vylozenymi nohami a zarabat najmenej dva litre mesacne
... treba studovat hlavne to co cloveka bavi, lebo presadi sa iba clovek ktoreho to co robi bavi a rozumie tomu
...
Dnes sa o študenta už dávno firmy nebijú. Oni vedia, že my potrebujeme ich a pracovnej sily je dostatok. Si vezmite daktoré povolania kde máte 50% ľudí zamestnaných po protekcii.
Problém Slovenska: príliš veľa vysokoškolákov a zároveň nízka úroveň škôl.
S dôsledkami z toho vyplývajúcich sa budeme vyrovnávať zrejme o nejakých 10 - 15 rokov a začíname už teraz.
V prvom rade pôjde o devalváciu hodnoty vysokoškolského titulu a rozhodovať bude miera praxe. S tým sa už začíname stretávať aj teraz a bude ešte horšie.
Čo sa týka IT, je to dobré, ale v dlhšom časovom horizonte narazia na stenu vysokých počtov aj tí, podobne ako ekonómovia a právnici.
Posledná vec - koncom minulého roka bola zverejnená veľmi zaujímavá štatistika. 70% Slovákov zarába menej ako je priemerná mzda (okolo 550 €) a v takom Prešove je priemerná mzda o 60% (!!!) nižšia ako v BA a na Slovensku máme široko ďaleko najmenšie platy v Eurozóne (v Dánsku je priemerná mzda vyšše 2000 €).
Každý to vidí ružovo, ale postupom času takmer každý narazí na realitu tvrdého života. Celý život počúvam ako zarába ten a ten a ako henten, ale vo väčšine prípadov sú to babské reči, dokonca aj v našom podniku keď som sa dopočul koľko sa hovorí, že zarábajú u nás riaditelia a porovnal som to so skutočnosťou musel som sa smiať. Ďalej hoci teraz je svet gombička a jedno s druhým, v budúcnosti skôr či neskôr začneš riešiť iné veci v živote a to bude manželka a deti a sťahovanie za prácou nebude len také jednoduché. Áno v Bratislave sú najvyššie platy a najväčší trh práce, ale skús si tam kúpiť byt... Vychádza najdrahšie na Slovensku ešte aj keď to percentuálne prerátaš k platom.
Určite nechcem povedať, že všetci a všetko je na hovno, určite je tu na hojku veľa šikovných ľudí, čo v obore budú špička a budú zarábať ťažké prachy, ale bohužiaľ väčšina narazí na tú realitu života.
Skončíš vysokú školu ako chlapec z Hornej Dolnej niekde v BB/ZA/KE ako ekonóm/IT/právnik a začneš si hľadať robotu a obzerať sa s frajerkou po byte..
Áno, všetci čakajú práve na Teba aby Ti zaplatili 2000 € v čistom. Wake up.
S dôsledkami z toho vyplývajúcich sa budeme vyrovnávať zrejme o nejakých 10 - 15 rokov a začíname už teraz.
V prvom rade pôjde o devalváciu hodnoty vysokoškolského titulu a rozhodovať bude miera praxe. S tým sa už začíname stretávať aj teraz a bude ešte horšie.
Čo sa týka IT, je to dobré, ale v dlhšom časovom horizonte narazia na stenu vysokých počtov aj tí, podobne ako ekonómovia a právnici.
Posledná vec - koncom minulého roka bola zverejnená veľmi zaujímavá štatistika. 70% Slovákov zarába menej ako je priemerná mzda (okolo 550 €) a v takom Prešove je priemerná mzda o 60% (!!!) nižšia ako v BA a na Slovensku máme široko ďaleko najmenšie platy v Eurozóne (v Dánsku je priemerná mzda vyšše 2000 €).
Každý to vidí ružovo, ale postupom času takmer každý narazí na realitu tvrdého života. Celý život počúvam ako zarába ten a ten a ako henten, ale vo väčšine prípadov sú to babské reči, dokonca aj v našom podniku keď som sa dopočul koľko sa hovorí, že zarábajú u nás riaditelia a porovnal som to so skutočnosťou musel som sa smiať. Ďalej hoci teraz je svet gombička a jedno s druhým, v budúcnosti skôr či neskôr začneš riešiť iné veci v živote a to bude manželka a deti a sťahovanie za prácou nebude len také jednoduché. Áno v Bratislave sú najvyššie platy a najväčší trh práce, ale skús si tam kúpiť byt... Vychádza najdrahšie na Slovensku ešte aj keď to percentuálne prerátaš k platom.
Určite nechcem povedať, že všetci a všetko je na hovno, určite je tu na hojku veľa šikovných ľudí, čo v obore budú špička a budú zarábať ťažké prachy, ale bohužiaľ väčšina narazí na tú realitu života.
Skončíš vysokú školu ako chlapec z Hornej Dolnej niekde v BB/ZA/KE ako ekonóm/IT/právnik a začneš si hľadať robotu a obzerať sa s frajerkou po byte..
Áno, všetci čakajú práve na Teba aby Ti zaplatili 2000 € v čistom. Wake up.
-
Vigor
King
Hlavne robit to, co Ta zaujima. Ono to mozno znie ako klise, no mozem z osobnej skusenosti potvrdit, ze to skutocne funguje. Odkedy som na VS tak sa mi uci lahsie, latky je samozrejme neporovnatelne viac, no tym, ze ma to bavi tak to ide v pohode. Ked Ta to co studujes aj bavi, tak skor sa budes zucastnovat roznych akcii mimo bezneho studia. A tu som chcel povedat, ze podla mna je velmi dolezite dnes, ak sa chces presadit, nezapadnut do priemeru. Ako uz pisali ludia vyssie, skutocne tych vystudovanych ludi pribuda, podla mna casto v neprimeranom mnozstve vzhladom na trh.
Preto sa treba od nich odlisit, ziskat daco naviac. Zucastnovat sa roznych akcii co organizuje fakulta, konferencii, skusit ist na semester mimo Slovenska, zapojit sa do chodu studentskeho zivota a organizovat rozne konferencie a pod. Samozrejme, znalost jazyka je dnes nevyhnutnostou. Ak sa da, skus si najst pracu popri skole z daneho oboru, lahsie sa Ti bude po studiu zaclenovat do pracovneho zivota. A hlavne na pracovnych pohovoroch, ktore budes po skole absolvovat toto vsetko jednoducho zavazi v Tvoj prospech. Vystudovat skolu, mat titul...to skratka dnes uz podla mna nestaci.
Ono je to z velkej casti aj o tom, ako to ma clovek v hlave zorganizovane. Ci si chce uzit studentsky zivot, dajako to prejst, skoncit s titulom a nasledne ist na trh prace s tym, ze mam titul, dajte plat, berte ma...alebo si uvedomi, ze takto to skratka nefunguje a zacne na sebe makat uz pocas studia, popri nom, lebo samotne studium je skutocne len ten najzakladnejsi zaklad, nie to, z coho sa zamestanavatel na pohovore zosype a dostane zastavu strdca, ze wow vy ste absolvovali uspesne VS?
Preto sa treba od nich odlisit, ziskat daco naviac. Zucastnovat sa roznych akcii co organizuje fakulta, konferencii, skusit ist na semester mimo Slovenska, zapojit sa do chodu studentskeho zivota a organizovat rozne konferencie a pod. Samozrejme, znalost jazyka je dnes nevyhnutnostou. Ak sa da, skus si najst pracu popri skole z daneho oboru, lahsie sa Ti bude po studiu zaclenovat do pracovneho zivota. A hlavne na pracovnych pohovoroch, ktore budes po skole absolvovat toto vsetko jednoducho zavazi v Tvoj prospech. Vystudovat skolu, mat titul...to skratka dnes uz podla mna nestaci.
Ono je to z velkej casti aj o tom, ako to ma clovek v hlave zorganizovane. Ci si chce uzit studentsky zivot, dajako to prejst, skoncit s titulom a nasledne ist na trh prace s tym, ze mam titul, dajte plat, berte ma...alebo si uvedomi, ze takto to skratka nefunguje a zacne na sebe makat uz pocas studia, popri nom, lebo samotne studium je skutocne len ten najzakladnejsi zaklad, nie to, z coho sa zamestanavatel na pohovore zosype a dostane zastavu strdca, ze wow vy ste absolvovali uspesne VS?
Co ma v dnesnej dobe uplatnenie? V kazdom beznom obore sa viac-menej da uplatnit. Druha strana mince je ,ze ci to beries ako poslanie alebo len co najskor si odrobit par hodin a schrabnut stovky € ...
Je to skutocne zaujimava otazka s ktorou sa stretavam skoro denne. Avsak co poznam vacsinu ludi bez prace je pre nich najviac demotivojuce ked vidia vsade len zavist, korupciu a kopu zbohatlikov...
Je to skutocne zaujimava otazka s ktorou sa stretavam skoro denne. Avsak co poznam vacsinu ludi bez prace je pre nich najviac demotivojuce ked vidia vsade len zavist, korupciu a kopu zbohatlikov...