Server pre hojko.com
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Server pre hojko.com
Pomaly sa zda, ze bude dodatok financii na kupu servera a tak je cas sa po niecom popozerat a pripadne aj objednat. Kupovat to planujem z velkoskadov BGS, Westech, pripadne aj Agem. Pre zaciatok som neuvazoval nad ziadnou inou variantou ako AMD, no teraz do hry vstupili dalsie dve.
Zakladne parametre, ktore sa menit nebudu su disky, pojdu tam dva kusy Velociraptorov do RAID 1, sietova karta Intel do PCI-E slotu, 8GB RAM, integrovana grafika najlepsie na doske. Cele to bude v bedni Coolmaster Elite 330 so zdrojom Corsair alebo Fortron - 400-550W, ktora bude doplnena vykonnym 12cm chladicom v prednej casti + chladicmi pre disky. Vybava dosky nie je dolezita, zvukova karta, sietova karta, USB, firewire a ostane veci budu vypnute v biose, aby tam nestrasili. Poziadavka na dosku je PCI-E, najlepsie rovno dva a aspon 4x SATA.Ceny, ktore uvediem nizsie su ceny z Alza.sk, pretoze ich shop je celkom prehladny a oblubeny. Nema zmysel uvadzat ceny v BGS, ked malokto ma k nim pristup.
Varianta 1: Doska Asus alebo Gigabyte, procesor AMD Phenom X4 965 (v benchmarku dosahuje v priemere 4244 bodov), cena dosky cca. 60 eur, procesor 162 eur. Pamate by som volil 4x2GB DDR2 800MHz, zrejme 2 balenia kitu 2x2, spolu priblizne 145 eur. Celkovo prva varianta vychadza okolo 370 eur.
Varianta 2: Doska Asus, Gigabyte alebo Intel, procesor Core i5 750 (v benchmarku dosahuje v priemere 4207 bodov), cena dosky cca. 80-110 eur, procesor 174 eur. Horsie je to uz s pamatami, kde su potrebne DDR3 pamate a tie su o nieco drahsie. Cenovo prijatelne su kity 2x2GB, takze budu potrebne dva kity, cena dvoch takychto sa pohybuje okolo 190 eur pre 1066MHz A-Daty, 195 eur pre 1333MHz Kingston atd... Celkova suma druhej varianty je okolo 450-480 eur.
Varianta 3: Doska Asus, Gigabyte alebo Intel, procesor Core i7 920 (v benchmarku dosahuje v priemere 5594 bodov), cena dosky cca. 80-110 eur, procesor 252 eur. Pamate su rovnaky priklad ako druha varianta. Tu sa cena pohybuje okolo 530-560.
Viem, ze je jasne, co je vykonnejsie, ale ci ma vyznam ist do i5 alebo i7, tak to uz neviem. Uvazoval som aj o 12GB pamate, ale 4GB moduly su uz prilis drahe a tak by len za pamate by sa platilo okolo 350 eur.
Kto si co mysli k danym zostavam, vykonu, pripadne pozna lepsiu alternativu???
Zakladne parametre, ktore sa menit nebudu su disky, pojdu tam dva kusy Velociraptorov do RAID 1, sietova karta Intel do PCI-E slotu, 8GB RAM, integrovana grafika najlepsie na doske. Cele to bude v bedni Coolmaster Elite 330 so zdrojom Corsair alebo Fortron - 400-550W, ktora bude doplnena vykonnym 12cm chladicom v prednej casti + chladicmi pre disky. Vybava dosky nie je dolezita, zvukova karta, sietova karta, USB, firewire a ostane veci budu vypnute v biose, aby tam nestrasili. Poziadavka na dosku je PCI-E, najlepsie rovno dva a aspon 4x SATA.Ceny, ktore uvediem nizsie su ceny z Alza.sk, pretoze ich shop je celkom prehladny a oblubeny. Nema zmysel uvadzat ceny v BGS, ked malokto ma k nim pristup.
Varianta 1: Doska Asus alebo Gigabyte, procesor AMD Phenom X4 965 (v benchmarku dosahuje v priemere 4244 bodov), cena dosky cca. 60 eur, procesor 162 eur. Pamate by som volil 4x2GB DDR2 800MHz, zrejme 2 balenia kitu 2x2, spolu priblizne 145 eur. Celkovo prva varianta vychadza okolo 370 eur.
Varianta 2: Doska Asus, Gigabyte alebo Intel, procesor Core i5 750 (v benchmarku dosahuje v priemere 4207 bodov), cena dosky cca. 80-110 eur, procesor 174 eur. Horsie je to uz s pamatami, kde su potrebne DDR3 pamate a tie su o nieco drahsie. Cenovo prijatelne su kity 2x2GB, takze budu potrebne dva kity, cena dvoch takychto sa pohybuje okolo 190 eur pre 1066MHz A-Daty, 195 eur pre 1333MHz Kingston atd... Celkova suma druhej varianty je okolo 450-480 eur.
Varianta 3: Doska Asus, Gigabyte alebo Intel, procesor Core i7 920 (v benchmarku dosahuje v priemere 5594 bodov), cena dosky cca. 80-110 eur, procesor 252 eur. Pamate su rovnaky priklad ako druha varianta. Tu sa cena pohybuje okolo 530-560.
Viem, ze je jasne, co je vykonnejsie, ale ci ma vyznam ist do i5 alebo i7, tak to uz neviem. Uvazoval som aj o 12GB pamate, ale 4GB moduly su uz prilis drahe a tak by len za pamate by sa platilo okolo 350 eur.
Kto si co mysli k danym zostavam, vykonu, pripadne pozna lepsiu alternativu???
Re: Server pre hojko.com
ja len tak na zaciatok, co som pozeral par testov a porovnavani , tak podla mojho nazoru na servery su dobrou volbou dosky znaciek gigabyte a intel , asus uz nieje tym co byval a momentalne maju ich nove dosky velke problemy s ovladacmi.
prajem vela stastia pri kupe noveho servera a nech funguje 100% lepsie ako tento
prajem vela stastia pri kupe noveho servera a nech funguje 100% lepsie ako tento
-
Holubar
Darca
Bude to teda skladacka? Nechcel si ist do znackoveho hp?
-
hojko
Site Admin
Filipito: Ovladace potrebujes najma tak v pripade Windowsu, ked chces vyuzivat nejaky LiveBios od Asusu ci integrovanu zvukovu kartu.
Holubar: Znackove HP s pozadovanym vykonom by vyslo tych 500 eur viac, navyse bedna, sietova karta a chladice su uz objednane.
Holubar: Znackove HP s pozadovanym vykonom by vyslo tych 500 eur viac, navyse bedna, sietova karta a chladice su uz objednane.
-
uplink
VIP
Holubár HPčko by bola najlepšia voľba, avšak cena je 1.5-3 násobná, záleží od konkrétnych modelov.
-
Holubar
Darca
Tak to verim. Ale ked mate prehlad o HW, tak aj skladacka by mala byt dobra volba. Uz len dufat, ze si tie veci navzajom sadnu a budu drzat, nech to neni viac v reklamacnom konani ako v serverovni.
kedze ma toto riesenie bezat 24/7, tak by som velmi s beznymi komponentami do domacnosti neriskoval. A ked uz, tak minimalne zakladnu dosku volil intel - absencia zbytocnych chipov na doske len prispieva k znizeniu pravdepodobnosti, ze sa nieco posere. Tym ovsem vypadava z hry AMD (nehovorim ze je to zle riesenie, ale ked do AMD, tak vyslovene serverova doska + CPU). Z tych domacich rieseni mozno stoji za rec aj ta i7, ktora vdaka HT posluzi aj ako osemjadro. Nakolko ale na i7-920 treba dosku so socketom 1366, ktora nepatri zrovna k lacnejsim, priklonil by som sa skorej k modelu i7-860 (socket 1156) - cenovo rovnake, vyssie takty v ramci +/-rovnakej architektury snad zabezpecia podobny, ak nie aj lepsi vykon.. Nad 1366 verziou i7-920 ma zmysel uvazovat len v pripade TrippleChannel (vyssi datovy tok), co v pripade 4xDDR3 pamati aj tak nevyuzijes.
Konkretne - napisem VOC s DPH (predpokladam, ze to z maloobchodu kupovat nebudes):
Intel Core i7-860 (2.8GHz, s1156) cca do 250E
Intel DP55WB soc.1156 cca do 90E (je to mATX - ak treba viac ako jeden PCI slot, tak DP55WG je ATX verzia za 120E)
Kingston 4x2GB kit DDR3 1333MHz CL7 do 210E (pripadne sa da usetrit par korun nejakym value kitom 2x(2x2GB), len nech je to kingston - slape vo vsetkom a so vsetkym)
spolu - cca 550E s DPH (ratal som s lacnejsou doskou a drahsimi pamatami)
Konkretne - napisem VOC s DPH (predpokladam, ze to z maloobchodu kupovat nebudes):
Intel Core i7-860 (2.8GHz, s1156) cca do 250E
Intel DP55WB soc.1156 cca do 90E (je to mATX - ak treba viac ako jeden PCI slot, tak DP55WG je ATX verzia za 120E)
Kingston 4x2GB kit DDR3 1333MHz CL7 do 210E (pripadne sa da usetrit par korun nejakym value kitom 2x(2x2GB), len nech je to kingston - slape vo vsetkom a so vsetkym)
spolu - cca 550E s DPH (ratal som s lacnejsou doskou a drahsimi pamatami)
-
t0m4s3
Admin
Nechces tam dat radsej 2x4GB? Predsalen cim viac kusov HW, tym vacsia sanca, ze sa nieco bude srat. V minulosti to skutocne robilo problemy, ze zostavy co so 4ks pamatami nechodili s 2ks chodili v pohode.
-
masterdead
SysAdmin
Ale ide o cenu, pri 4x2 GB moduloch cena nedosiahne 200€, pri 2x4 GB presiahne hranicu 350€t0m4s3 napísal:Nechces tam dat radsej 2x4GB? Predsalen cim viac kusov HW, tym vacsia sanca, ze sa nieco bude srat. V minulosti to skutocne robilo problemy, ze zostavy co so 4ks pamatami nechodili s 2ks chodili v pohode.
Viem, ze vacsina ludi tu su ovela vacsi odbornici ako ja. Ale dovolim si svoj maly postreh. S doskami GIGABYTE v nasadeni na non-stop prevadzku mam len tie najhorsie skusenosti. Poruchovost, po urcitom uptime nepredvidatelne spravanie, rychle "odchadzanie" kondenzatorov a podobne. Za vsetky spomeniem jeden konkretny pripad: V masine pre PPPoE koncentrator odhadom pre 100-120 ludi (NAS) bola nejaka GIGABYTE doska, neviem presny model, ale nebol to prave low-end. Kombinacia s nejakou P4, 4GB RAM, etc. Masina pravidelne po uptime 10-20 dni blbla, z nicoho nic sa sama restartla alebo dokonca vypla, proste peklo. Vymenili sme dosku za rovnaky model iny kus a po case sa spravala podobne. Rovnake komponenty sme neskor prehodili na nejaku lacnejsiu dosku ASUS a ta ide do dnes, aktualny uptime vyse 200 dni. Takze ja po tychto skusenostiach GIGABYTE uz radsej nie.
koci, nejak sm nepochopil preco nema zmysel uvazovat nad triple channelom pri i7 920 ..
k6: asusy maju kvalitne kondiky, len s tymi novsimi doskami su neustale problemy. o ktoru gigabyte sa jednalo ? kusky ktore su na predaj su velmi dobre, hlavne co sa tyka strednej a stredne vyssej triedy tam si dovolim povedat ze gigabyte kraluje.
imho do serveru su najlepsie intel dosky ako som spominal vyssie
imho do serveru su najlepsie intel dosky ako som spominal vyssie
-
hojko
Site Admin
KoCi: Mno tak to su veci, ktore som prave nepostrehol a nevsimol som si, ze i7-920 je pre socket 1366. Povodne som aj pozeral i7-860, ale uplink mi pisal, ze preco nie 920. To, ze ide o rozdielny socket som si vobec nevsimol. Riesenim je teda i7-860, doska Intel DP55WB Whitesberg je dobrym riesenim, splna podmienku 4xRAM, 2xPCI-E (16x a 1x), ma aj PCI v pripade doplnenia nejakej staruckej grafickej karty a ma 6xUSB. Podpora procesora na stranke je uvedena, riesi ju novy bios. Nakupna cena je 89,55 v BGS.
t0m4s3: Viem, ze pre buducnost by 2 kusy pamati boli lepsim riesenim aj z hladiska mozneho rozsirenia pri dokupeni dalsich modulov, ale momentalna cena za 4GB modul je strasne vysoka.
k6: Najlepsie riesenie aj tak povazujem za Intel, aj teraz pouzivame dosku Intel a nie je problem. Mozno si ty v pripade Gigabyte vychytal zlu seriu dosiek, mozno tam bolo vlhke ci studene prostredie v ktorom doska pracovala, neviem to posudit.
Otazka je este ohladom zdroja. Vzhladom na to, ze tam nebude ziadny zrut energie v podobe grafickej karty, tak predpokladam, ze postaci aj 400W zdroj. Avsak uvazujem nad znackou, teraz pouzivame Fortron Blue Storm II 400W a nebol s nim ziadny problem. Viem, ze to nie je extra zdroj, ale myslim, ze v serverovni by k vykyvom napatia alebo vypadkom energie dochadzat nemalo. Preto rozmyslam, ze ci postaci opat Fortron alebo sa pozriet po niecom kvalitnejsom, napriklad Corsair, Enermax alebo Seasonic. Nejake navrhy???
t0m4s3: Viem, ze pre buducnost by 2 kusy pamati boli lepsim riesenim aj z hladiska mozneho rozsirenia pri dokupeni dalsich modulov, ale momentalna cena za 4GB modul je strasne vysoka.
k6: Najlepsie riesenie aj tak povazujem za Intel, aj teraz pouzivame dosku Intel a nie je problem. Mozno si ty v pripade Gigabyte vychytal zlu seriu dosiek, mozno tam bolo vlhke ci studene prostredie v ktorom doska pracovala, neviem to posudit.
Otazka je este ohladom zdroja. Vzhladom na to, ze tam nebude ziadny zrut energie v podobe grafickej karty, tak predpokladam, ze postaci aj 400W zdroj. Avsak uvazujem nad znackou, teraz pouzivame Fortron Blue Storm II 400W a nebol s nim ziadny problem. Viem, ze to nie je extra zdroj, ale myslim, ze v serverovni by k vykyvom napatia alebo vypadkom energie dochadzat nemalo. Preto rozmyslam, ze ci postaci opat Fortron alebo sa pozriet po niecom kvalitnejsom, napriklad Corsair, Enermax alebo Seasonic. Nejake navrhy???
myslim, ze pri tych znackach je uz takmer jedno co zoberes ... kazdy ti bude radit svoju oblubenu znacku ... staci si stanovit cenovy strop a zobrat co prve pride (moj favorit je enermax ^^ ... napr model PRO82+ 425W)
najlepsim riesenim by boli asi tieto zdroje : http://pc.sk/modules.php?name=quick_new ... ad&id=2259 cena je uzasna na ich vykon.
ak nie tamtie , tak jednoznacne tento : http://www.alza.sk/pocitacovy-zdroj-cor ... d79840.htm
teoreticky fortron by to mohol potiahnut, ale i7 si zasluzi lepsi zdroj
ak nie tamtie , tak jednoznacne tento : http://www.alza.sk/pocitacovy-zdroj-cor ... d79840.htm
teoreticky fortron by to mohol potiahnut, ale i7 si zasluzi lepsi zdroj
jednoznacne? aky je rozdiel medzi tym corsairom a tym enermaxom co som pisal?
mushkin - 85% ucinnost , mushkin je jedna z firiem ktore maju celosvetovo najmenej kazovych vyrobkov
corsair - dozivotna alebo 60 mesacna zaruka

corsair - dozivotna alebo 60 mesacna zaruka
no uznavam ze (teoretickych) 3% rozdiel sa moze prejavit par centami na fakture za elektrinu
myslis ze ten server vydrzi tolko aby sa dala uplatnit ta zaruka?
myslis ze ten server vydrzi tolko aby sa dala uplatnit ta zaruka?
-
hojko
Site Admin
70 percentna ci 85 percentna ucinnost, tak to je myslim v tomto pripade rozdiel, kedze serverova zostava tolko nespotrebuje alebo sa mylim??? A rozdiel vo fakture za elektrinu ma vobec nezaujima, to su naklady serverovne a nie moje.
gwixt - urcite ano, kedze hojko nekupuje server na 2 roky (alebo sa mylim)
k tvojej prvej otazke sa nevyjadrujem, v tomto pripade kazde percento navyse je dobre, kedze pc bude ist neustale !
k tvojej prvej otazke sa nevyjadrujem, v tomto pripade kazde percento navyse je dobre, kedze pc bude ist neustale !