Zaujimave sposoby vyzivy
-
peterxxx
Star
- Kontaktovať používateľa:
Zaujimave sposoby vyzivy
Takze robim prezentaciu na biologiu a chcel by som ju spravit o nejakych zaujimavych sposoboch vyzivy.Napriklad ma celkom zaujali mravce ,ktore si pestuju plesen a tu potom konzumuju.Takze ak mate nejake napady tak by som bol velmi vdacny za pomoc
dakujem
Re: Zaujimave sposoby vyzivy
No mohol by si tam spomenúť rôznych parazitov (napr. taká pásomnica alebo kliešť). Alebo sexuálny kanibalizmus u modliviek je tiež určite zaujímavý spôsob výživy. Ak sa nemusíš obmedzovať len na živočíšnu ríšu, tak istým spôsobom je dosť zaujímavá aj obyčajná fotosyntéza. Alebo to požieranie hmyzu u mäsožravch rastlín. To, čo som vymenoval je však určite len zlomok z rôznych nevšedných spôsobov výživy. Keď budeš googliť určite ešte niečo dobré nájdeš. 
najznámejšia spolupráca mravcov je s voškami, ktoré chránia a potom jedia ich výlučky.
ďalej mávajú mravce vo svojich mraveniskách húsenice. tie vylučujú sladkú tekutinu, ktorá chutí mravcom.
-medozvestka pomáha hľadať včelie úle jazvecovi mediarovi, svojím hlasom ho upozorňuje na úľ.
jazvec ho rozhrabe a spolu sa napchávajú - jazvec medom a larvami a vták aj na včelom vosku.
morská sasanka, svojimi jedovými chápadlami usmrcuje rybky, no jednému druhu - amphiprion jedové chápadlá neškodia. žije medzi nimi - chránia ju. za odmenu priláka k sasanke iné rybky, ktoré sa potom stanú korisťou.
tých príkladov je veľa niečo si vygoogli o symbióze.
ďalej mávajú mravce vo svojich mraveniskách húsenice. tie vylučujú sladkú tekutinu, ktorá chutí mravcom.
-medozvestka pomáha hľadať včelie úle jazvecovi mediarovi, svojím hlasom ho upozorňuje na úľ.
jazvec ho rozhrabe a spolu sa napchávajú - jazvec medom a larvami a vták aj na včelom vosku.
morská sasanka, svojimi jedovými chápadlami usmrcuje rybky, no jednému druhu - amphiprion jedové chápadlá neškodia. žije medzi nimi - chránia ju. za odmenu priláka k sasanke iné rybky, ktoré sa potom stanú korisťou.
tých príkladov je veľa niečo si vygoogli o symbióze.
-
peterxxx
Star
- Kontaktovať používateľa:
moc dakujem
urcite nieco z toho pouzijem,samozrejme za odmenu K+ end ako buze mozne:)