Po tomto incidente, budem kupovať prepätovú ochranu.
V skratke sa stalo toto: (viac info v téme Odpálený PC, zdroj, doska či niečo iné??)
1.) Počítač, monitor, reproduktory a digitálny budík mám zapojený cez predlžovačku (lacnejšia, z Ikey, prepínač 1 - 0).
2.) Sestra do nej zapojila elektrickú vyhrievaciu deku (lacná, nekvalitná, darček od babky, prepínač stupeň 0,1,2).
3.) Zapla, a vtedy vypadli poistky (jedna vetva v dome), samozrejme i počítač.
4.) Vypol som zdroj (1 - 0), predlžovačku (1 - 0), vybral zo zástrčky.
5.) Nahodili sme poistky, všetko som pozapájal, a vyskúšal zapnúť (zvonku), nič sa nestalo.
Chcem kupovať tri kusy. Prvá môj PC, druhá sestrin PC. Čiže na každej zapojené PC, monitor, reproduktory. Tretia plazma, DVD prehrávač, satelitný prijímač.
Chcel som to kúpiť už dávnejšie, teraz kupujem určite, no pred týmto by ma to asi neochránilo, či áno?
Stačia mi také menšie, 5 slotové, niečo takéto by stačilo? http://www.alza.sk/apc-surgearrest-p5b-fr-d61622.htm Celkom ju ľudia chvália, cena je perfektná..
Alebo poradte niečo iné .. cena tu nie je nejako dôležitá, vždy lepšie ako teraz musím kupovať minimálne dosku..
Ešte sú aj záložné zdroje .. aký je medzi tým rozdiel? Ten zdroj keď vypadne prúd, poistky, niečo takéto čo sa mi stalo .. dokáže ešte ten počítač nejaký čas napájať, aby sa mohol normálne vypnúť. No môj počítač má celkom veľký odber .. čiže by to asi na moc dlho nebolo. No, keď mám 650W zdroj v PC, tak aj záložný zdroj má mať 650W?
Prepätová predlžovačka, keď sa niečo takéto stane sa všetko hneď vypne, no malo by to byť chránené proti pokazeniu?
Ďakujem za rady.
Prepätová ochrana, či záložný zdroj?
Re: Prepätová ochrana, či záložný zdroj?
Výrobcovia záložných zdrojov tie modely označujú vo VA ( volt-ampére)
Môj záložný zdroj sa napríklad volá MGE Protection Center 675 , ale tých 675 nie sú waty ale VA (volt-ampére). Vpapieroch je 675 VA a maximálne zaťaženie je 400 Watov. Pri modely MGE 500 je maximum 300 W a pri MGE 420 je maximálne zaťaženie 250 W.
Má 8 zásuviek z toho 4 sú zálohované a 4 nezálohované. Na tie 4 zálohované mám napojené:
1. PC ( Nvidia 7900GS , dve mechaniky , Sempron 2800+ , satelitná karta aj s motorom na otáčanie , 3 ventilátory 120mm + jeden 80mm na procesore + nejaký na grafike )
2. Monitor - starý CRT 19 ( má vačšiu spotrebu ako nové LCD )
3. AP-čko
4. Router
Takže tých 400W som neprekročil ( ani pri hraní hier to nemá taký odber , ale 7900GS nie je už z tých najvýkonnejších ...). Keď vypadne elektrika tak mi to vydrží približne 15-25 minút podľa toho čo robím ako je vyťažený PC.
Má aj tú výhodu oproti tej zásuvke čo chceš kúpiť , že nechráni tie zariadenia len pri náhlom zvýšení napätia ( prepätí) , ale aj pri znížení ( podpätí ). Konkrétne od 161 Voltov do 284 Voltov
Nevýhoda je cena ja som to kúpil pred rokom za 105€.
//autoeditácia príspevku (06 Feb 2010, 17:03)
Ešte som zabudol napísať , že nezáleží na tom koľko watový zdroj je v PC. To s tým nemá nič spoločné.
Môj záložný zdroj sa napríklad volá MGE Protection Center 675 , ale tých 675 nie sú waty ale VA (volt-ampére). Vpapieroch je 675 VA a maximálne zaťaženie je 400 Watov. Pri modely MGE 500 je maximum 300 W a pri MGE 420 je maximálne zaťaženie 250 W.
Má 8 zásuviek z toho 4 sú zálohované a 4 nezálohované. Na tie 4 zálohované mám napojené:
1. PC ( Nvidia 7900GS , dve mechaniky , Sempron 2800+ , satelitná karta aj s motorom na otáčanie , 3 ventilátory 120mm + jeden 80mm na procesore + nejaký na grafike )
2. Monitor - starý CRT 19 ( má vačšiu spotrebu ako nové LCD )
3. AP-čko
4. Router
Takže tých 400W som neprekročil ( ani pri hraní hier to nemá taký odber , ale 7900GS nie je už z tých najvýkonnejších ...). Keď vypadne elektrika tak mi to vydrží približne 15-25 minút podľa toho čo robím ako je vyťažený PC.
Má aj tú výhodu oproti tej zásuvke čo chceš kúpiť , že nechráni tie zariadenia len pri náhlom zvýšení napätia ( prepätí) , ale aj pri znížení ( podpätí ). Konkrétne od 161 Voltov do 284 Voltov
Nevýhoda je cena ja som to kúpil pred rokom za 105€.
//autoeditácia príspevku (06 Feb 2010, 17:03)
Ešte som zabudol napísať , že nezáleží na tom koľko watový zdroj je v PC. To s tým nemá nič spoločné.
Hej, čiže to závisí od záťaže. A to podpätie je tiež nebezpečné a môže tú danú vec pokaziť?
To záleží od konkrétnej elektroniky , že ako je stavaná , akú tam dal výrobca rezervu. Väčšina vecí je stavaná na 220 V , takže pri nejakých 160 V sa určite môže pokaziť. Záleží aj ako dlho to beží na tom nízkom napätí. Niečo sa može pokaziť po pár sekundách a niečo vydrží aj celý deň.