Vysielačky(Rádiostanice) - CB & PMR: Vysiela ešte niekto

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
.cov
Star
Star

Re: Vysielačky(Rádiostanice) - CB & PMR: Vysiela ešte niekto

Príspevok od používateľa .cov »

radio-koliba napísal:Kolko stoji taky cb opakovac a gde sa da kupit.
Hotové sa to nedá kúpiť, sú to vyrábané zariadenia. V podstate ide o bežnú vysielačku, zdroj i antenu, len naviac je k tomu pridaý elektronický záznamník a ovládanie stanice. Pre ilustáciu napr. PMRkový opakovač v Bratislave vypadá takto: http://www.cbradio.host.sk/opakovacpmr.htm
Ďaľšia možnosť je riešiť opakovač cez počítač a zodpovedajúci software. Ale tam už musíš prirátať cenu počítača :)

//autoeditácia príspevku (25 Jan 2010, 16:10)
martin_cox napísal:...co by ste povedali na PRESIDENT HARRY II ASC alebo INTEK M-110 PLUS...
Ono tie rádiá sú si dosť podobné vlastnosťami, obidve sa dajú prepínať na rôzne normy (polskú, nemeckú, anglickú...), ale President ma naviac funkciu automatický SQUELSCH a merač SWR (PSV).
Merač PSV je vhodný na občasné premeranie antény a ASQ je tiež vhodnejšie ako bez toho.
Takže moja voľba by bola President.
martin_cox
Novice
Novice

Príspevok od používateľa martin_cox »

//autoeditácia príspevku (25 Jan 2010, 16:10)
martin_cox napísal:...co by ste povedali na PRESIDENT HARRY II ASC alebo INTEK M-110 PLUS...
Ono tie rádiá sú si dosť podobné vlastnosťami, obidve sa dajú prepínať na rôzne normy (polskú, nemeckú, anglickú...), ale President ma naviac funkciu automatický SQUELSCH a merač SWR (PSV).
Merač PSV je vhodný na občasné premeranie antény a ASQ je tiež vhodnejšie ako bez toho.
Takže moja voľba by bola President.[/quote]

Vdaka za radu, takze rozhodol som sa za Presidentku, sice pacil sa mi aj Midland 1001z, ale ten je tiez len AM,skoda..uz len teraz najst Herryho za naj cenu.. :) Dnes som cez Pariz dost dobre pokecal s jednim nasim ceskym bratom..Je to super vec, najme na cestach.. Drzte sa :smt006
wedar
Novice
Novice

Príspevok od používateľa wedar »

ahojte.
nevie niekto poradit nejaky odrusovac? :?
mam vysielacku v aute a pri vysielani pocujem otacky alternatora.
v kludovom stave nepocut nic , len ked prijmam vysielanie.
rusenie nie je cez napajanie ale vzduchom.
myslel som ze je to z napajania tak som cb zapojil na externu bateriu a rusenie je aj nadalej.
mam vysielacku intek M490-multinorm, antena FARUN 150 magnet.
vdaka.
.cov
Star
Star

Odrušiť alternátor je svojím spôsobom umenie a kúzlenie. V domácich podmienkach dosť ťažko realizovateľné. Doporučujem sa ti obratiť na odbornú firmu v tvojom okolí, ktorá sa zaoberá odrušením.
Skús prekontrolovať uhlíky v alternátore, ukostrenie motora a alternátora. Tiež prekontroluj ukostrenie antény a rádiostanice. Nepoužívaj menič (pokiaľ maš 24V rozvod), rádiostanicu pripni priamo na batérie.
Prekontroluj riadne ukostrenie kapoty a kabíny.
Pripadne môžeš ešte namontovať odrušovacie kondenzátory: http://www.cdl.sk/?cmd=2&show=7
zapojené takto: http://www.cdl.sk/info.php?id=15

Dúfam, že ti to pomôže, pokiaľ nie, obráť sa na špecializovanú firmu.
libelius
Novice
Novice

Príspevok od používateľa libelius »

viete mi niekto poradit?? potrebujem kupit k mojej cb vysielačke magnetickú antenu ale vobec netuším aku:-( a máte niekto návod na obsluhu na moj typ cb-čka?? ja mam alan19
diky za rady
.cov
Star
Star

libelius napísal:...máte niekto návod na obsluhu na moj typ cb-čka?? ja mam alan19...
Nuž, či sa podarí zohnať návod na také staré rádio, pochybujem
Ale návod snáď ani nepotrebuješ, ovládanie je jednoduché.
Na priloženom obrázku maš ovlácie prvky a znamenajú:
prepínač PA CB - v polohe CB je to normálna vysielačka, v polohe PA to funguje ako zosilňovač - hovoríš do mikrofónu a v pripojenom reproduktore to počuješ (môžeš využiť tak, že dáš na auto reproduktor a budeš vykrikovať (kóžky vykupujem, perie čistím.... :D )
prepínač AM FM - prepína sa spôsob modulácie, u nás je povolená len FM
prepínač 9 CH 19 slúži na rýchle prepnutie na 9 alebo 19 kanál (v zahraničí sa používa ako núdzový kanál, resp. kanál pre kamionistov - u nás nemá opodstatnenie), v polohe CH funguje ako bežná vysielačka a kanály prepínaš gombíkmi CHANNEL UP DOWN
tlačítka chanel UP DOWN nimy prepínaš kanál smerom hore resp. dole
regulátor PWR/VOL zapína/vypína stanicu a pridáva/uberá hlasitosť
regulátor SQL nastavuje šumovú bránu, teda sa musí nastaviť tak, aby bol tesne za hranicou, ako prestaneš počuť šum. Vtedy je stanica nastavená na najvyššiu možnú citlivosť a ešte nepočuješ šum
kontrolka RX ma svietiť pri príjme, kontrolka TX pri vysielaní, ďaľšie kontrolky pri príjme ukazujú silu signálu (čím viac, tým kvalitneší signal prijímaš)
Vzadu do veľkého konektora pripojíš anténu, do EXT pripojíš prípadný silnejší reproduktor (tým sa vypne vstavaný) do PA pripojíš vonkajší reproduktor a počuť ho v prípade prepnutia prepínača na PA.

Celá obsluha spočíva v zapnutí stanice, nastavení požadovaného kanálu, nastavenia šumovej brány (SQL). Stlačíš tlačítko na mikrofóne a hovoríš do mikrofónu. Pri pustení tlačítka na mikrofóne počuješ prípadnú protistanicu.

Stanica je stavaná na 12V, teda ju musíš pripojiť na batériu (alebo iný zdroj). Nesmieš zabudnúť na správne pripojenie - červeny vodič sa pripája na + , čierny na - pól zdroja.
libelius napísal:...potrebujem kupit k mojej cb vysielačke magnetickú antenu ale vobec netuším aku...
Magnetická (resp. každá) anténa by mala mať čo najväčší zisk a čím dlhšia, tým lepšie. Ja osobne mám na aute magnetku President ML-145, ale mám dobrú skúsenosť aj s anténou SUPERSTAR ML-145.
Veký výber antén najdeš na stránke predajne (majú aj zásielkový predaj) v Nitre: http://www.awas.sk/cennik.php?kategoria=2&skupina=11

Snáď ti moje informácie pomôžu :)
Prílohy
alan19.jpg
libelius
Novice
Novice

dikes toto mi pomohlo--už len zistiť čo to povolenie - CEPT PR 27 X
.cov
Star
Star

libelius napísal:dikes toto mi pomohlo--už len zistiť čo to povolenie - CEPT PR 27 X
Štítok s textom CEPT PR 27 X musí byť na každej rádiostanici, ktorá sa používa pre CB pásmo.
Bližie info si prečítaj na stránkach telekomunikačného úradu : http://www.teleoff.gov.sk/index.php?ID=376
Pretlmočené na naše podmienky to nájdeš tu: http://www.teleoff.gov.sk/index.php?ID=789

Jednoducho povedané, pokiaľ máš CB rádiostanicu, ktorá ma na sebe text CEPT PR-27 X (x je kód krajiny), môžeš ju prevádzkovať bez toho, že by si to musel niekam zahlásiť, registrovať...
Doporučujem ti prečítať si tiež stránky Slovenského CB rádioklubu: http://www.scbr.sk/
libelius
Novice
Novice

poslali mi takuto homologizaciu..je to plaatne či ako??
Prílohy
alan 19.jpg
.cov
Star
Star

No, či je to platné ti neviem povedať.
Myslím, že minimálne by na tom malo byť to CE, čo musí byť na každom elektro výrobku predávanom v EU.
Tiež si myslím, že pôvodne to bolo vydané pre stanicu ONWA MK2, pretože tá ma typove značenie 2-6112-31 (vidno to aj podľa písma). Ale v podstate tá ONWA MK2 je vlastne to samé ako Alan 19, viď
http://www.swistak.pl/a4380991,ONWA-MK- ... ALAN-.html
Myslím, že dôležité je mať u seba nejaký papier, ktorý môžeš ukázať prípadným policajtom (aj tak tomu moc nerozumejú). Aj tak, jediný kto by bol oprávnený konať v prípade špatnej vysielačky je Telekomikačný úrad.
Tony96
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Tony96 »

Zdravim.. CHcel by som sa spytat jednu otazku mozno bude dost odveci ale nechcel som zakladat novu temu.. Chcel by som kupit mne a priatelke taku vysielacku do ruky len neviem ktore su vhodne byvame od seba asi 10 km. Ak niekto pozna v banskej bystrici podlavice, sasova. Co by ste mi poradili ? diky.
.cov
Star
Star

Tony96 napísal:...Chcel by som kupit mne a priatelke taku vysielacku do ruky len neviem ktore su vhodne byvame od seba asi 10 km.....
Na takú vzdialenosť a na sídliskách ti žiadna PMR (alebo CB ručná stanica) nedočiahne (dočiahne, ale jeden i druhý musí byť na kopci :lol: ). Majú malý výkon a malú anténu. Pokiaľ nie ste obaja rádioamatéri, tak legálnou cestou to s ručnou stanicou nijako neurobíte.
Jedine, ak si dáte obaja na strechu CB anténu a v byte budete mať nejakú CB stanicu. Ale to neporieši možnosť komunikácie aj z vonku :)
Iná situácia je, keď ťa nezaujímajú zákony :lol:
V takom prípade ti doporučujem kúpiť PMRko, ktoré sa dá upraviť na vyšší výkon. Napr. INTEK 5050 sa dá prestrihnutím pár drôtikov upraviť z povolených 0,5 W na slušných 4W a tým máš väčšiu šancu sa spojiť na tú vzdialenosť.
Ďaľšia dobrá PMR stanica je Alinco DJ-S45, ktorá sa tiež dá upraviť na vyšší výkon.
Pretože bývaš v Banskej Bystrici, doporučujem ti spojiť sa s Albbertom :) , ktorý sa CB a PMR vysielaniu venuje už roky.
Jeho stránky su tu: http://albbert.bbinfo.sk/
Dohodni si s ním stretnutie a iste ti pomôže.

//autoeditácia príspevku (23 Mar 2010, 7:56)
Pozývam všetkých priaznivcov vysielania (CB, PMR, AMA) na stretnutie Slovenského CB rádioklubu.

Stretnutie bude dňa 10. 4. 2010 na Remate v chate TMG (bývalá chata Mladosť). Pre tých, čo majú GPS navigáciu je to N48.753571632°, E18.80030036°.
Oficiálnu pozvánku i s programom nájdete na stránke SCBR: http://www.scbr.sk/index.php?id=remata
Okrem stretnutia a získania nových priateľov si môžete na burze kúpiť nejaké zariadenie, prípadne novú vysielačku u predajcu C.B. ONE s výraznou zľavou.
romanxx
Novice
Novice

Príspevok od používateľa romanxx »

zdravim vsetkych cb
neviem ci to sem patri ale zhanam nejake starsie cb
ak niekto ma napredaj , nech pise
potrebujem na stabilku
vdaka
roman ch20 Ba
Martinekk
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Martinekk »

Zdar, no jednu by som mal na predaj. Je to Danita 240FM. Je to vozidlovka, ale doma sa dá použiť tiež, keď ju napojíš na 12V zdroj. Jednu tak doma prevádzkujem a nieje problém. Napíš do súkromnej správy mailový kontakt na seba a cenu ktorú si ochotný za ňu dať. Stanička je použitá, kupoval som ju z druhej ruky, slúžila mi rok v aute bez problémov.
tapsi
Novice
Novice

Príspevok od používateľa tapsi »

cuate,zhanam cb vysielacku do kamiona aj z antenou sirio3000,ze vraj je najlepsia tak neviem...vraveli mi ze uz su zladene dostatocne z vysielackou,vedeli by ste mi poradit?dakujem
dafmarko
Novice
Novice

Príspevok od používateľa dafmarko »

ahoj som tu novy cel bi som si kupit cb vysielacku abi som mohol vysielat ale neviem jaku nejaku strednu cestu bi som hladal co som sa rospravar s kamosmi tak ti mi radia prezidenta tak prosim poradte :)
.cov
Star
Star

tapsi napísal:...cb vysielacku do kamiona aj z antenou sirio3000,ze vraj je najlepsia tak neviem...vraveli mi ze uz su zladene dostatocne z vysielackou...
Každú anténu musíš doladiť, pretože dosť záleží na tom, kde je namontovaná.
Zalezi, či je karosérii, či je na držiaku spätného zrkadla...
To Sirio 3000 je myslím určené na strechu (potrebuje plechovú protiváhu) a dať na strechu kamióna 1,7 m prút asi nebude to pravé orechové. Budeš ňou brnkať o každý nadjazd alebo o elektriké drôty :)
Doporučujem ti poradiť sa s kolegami, čo majú namontované.
dafmarko napísal:cel bi som si kupit cb vysielacku abi som mohol vysielat ale neviem jaku ...co som sa rospravar s kamosmi tak ti mi radia prezidenta...
President nie je zlá voľba, sám mám v osobnom aute Presidenta Jonhnsona. Ale je ich veľa typov :D
Pri výbere dosť záleží na čo to chces používať. Napr. do kamionu je lepšia multinormová stanica, aby si ju mohol použiť i v zahraničí (napr. Polsko má inú normu, Anglicko ma inú normu...).
V podstate je to ale jedno, všetky nové majú veľmi podobné vlastnosti. Ja mám doma Allamat 296 a som spokojný. Ale mám i Presidenta Lincolna, tá má výhodu väčšieho výkonu.
S výberom ti ja neporadím, záleží či chceš novú, použitú, koľko chceš investovať...
A nezabudni na dobrú anténu umiestneú čo najvyššie.
dafmarko
Novice
Novice

aha tak no ja bi som ju najprv v aute cel pouzivat aj tak komunikovat s kamosom a potom jak najdem novu pracu taak si ju prelozit do kamionu hej ale neviem aku mam kupit lebo jeden kamarat povedaal ze mak kupit s polska tak ja neviem no teras ja som stoho debil lebo nikto mi nevie v presove poradit tak co mam podla vas robit alebo aki model bi ste mi odporucali chlapci abi som mohol kecat jak polaci medzi sebou na autach a abi som chital aj ine veci napriklat kamionistou a tak
.cov
Star
Star

dafmarko napísal:aha tak no ja bi som ju najprv v aute cel pouzivat aj tak komunikovat s kamosom a potom jak najdem novu pracu taak si ju prelozit do kamionu hej ale neviem aku mam kupit lebo jeden kamarat povedaal ze mak kupit s polska tak ja neviem no teras ja som stoho debil lebo nikto mi nevie v presove poradit tak co mam podla vas robit alebo aki model bi ste mi odporucali chlapci abi som mohol kecat jak polaci medzi sebou na autach a abi som chital aj ine veci napriklat kamionistou a tak
Kúpiť CB rádiostanicu v Polsku pre neznalého je tak trochu risk. Poliaci totiž používajú inú normu a tak jednotlivé kanále majú inú frekvenciu ako u nás.
U nás frelvencie CB kanálov končia na 5 (teda napr. 1. kanál má frekvenciu 26 965 MHz) a v Polsku končia na 0 (teda 1. kanál má frekvenciu 26 960 MHz).
Doporučoval by som ti kúpiť multinormovú stanicu, teda takú, ktorá sa dá prepnúť aj na polskú normu.
Tiež je v aute dobrá funkcia ASQ (automatický squelch), čo znamená, že rádiostanica rozozná kedy je na danom kanále hovor.
Samozrejme, pretože u nás je povolené vysielať len frekvenčnou moduláciou (FM), musí to rádiostanica umožnovať. Niektoré staré stanice mali len AM a to u nás nie je povolené.
Na stránke predajcu v Nitre (má aj zásielkový predaj) http://www.awas.sk/cennik.php?kategoria=1&skupina=1 sa môžeš inšpirovať cenou, návody k jednotlivým staniciam si môžeš pozrieť tu: http://www.cbradio.cz/doc/.
Neviem, koľko chceš investovať, tak je ťažko poradiť.
Napr. ja by som si kúpil "President JFK II ASC", ale napr. taká Albrecht AE 6890 má zase odmímací predný panel, ktorý môžeš mať na prístrojovke a samotná mašina môže byť schovaná. Napr. TTI TCB-880 má zase výhodu nízkej ceny.
Pokiaľ ťa kúpa rádiostanice netlačí, vydrž do jesenného stretnutia CBckarov (info o konaní najdeš včas na stránke Slovenského CB rádioklube http://www.scbr.sk/ ), kde si zakúpiš novú za podstatne nižšiu cenu. Tiež tam samozrejme vieš kúpiť aj použitú.
Pokiaľ máš možnosť ísť do Maďarska, tak 7.8.2010 (11.9., 25.9., 9.10.) v Budapesti na Gyáli út 22 (skola Puskás Tivadar Távközlési Technikum) je rádioburza, kde si môžeš kúpiť rôzne vysielačky (platí sa ale vo forintoch, čo je snáď pri terajšom kurze aj výhoda :) )
Samozrejme môžeš kúpiť rádiostanicu i v Polsku, len si pamätaj, že musí mať EU normu (alebo možnosť prepínania) a že musí ísť v FM
Tiež môžeš prejsť inzeráty na internete, napr. tu: http://www.cbradio.cz/burza/prodam.php3 alebo http://www.i-bazar.sk/vysielacky-cb/ a snáď natrafíš na šikovnú a lacnú stanicu.
Ku každej rádiostanici samozrejme potrebuješ anténu, bez antény nesmieš vysielať, pretože hrozí poškodenie vysielacej časti.

Na záver pripomínam povoľovacie podmienky na prevádzku CB rádiostaníc: http://www.teleoff.gov.sk/index.php?ID=789 , ktoré by si mal dodržiavať.
dafmarko
Novice
Novice

aha tak hej no ale mam stoho stale zmetok nevedel som ze to je take komplikovane ja som mislel ze kupim napojim a visielam hej a co poviete na vysielacku tcb-660 ta mi je taka primerana aj na off road aj do civilneho auta si dat co poviete nato moze to bit ci j e to o nicom co :)
Napísať odpoveď