Priehľadnosť alebo automatické vyhladenie v png

Grafika, webdesign, spracovanie videa a zvuku...
Grim
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Priehľadnosť alebo automatické vyhladenie v png

Príspevok od používateľa Grim »

Zaujíma ma postup pri vytváraní obrázkov na web, ktoré sa dokážu samé vyhladiť. Napr. mám zelené pozadie a dám tam obrázok, okolo ktorého nechcem mať žiadne biele alebo aké okno, jednoducho chcem aby sa zobrazil iba ten predmet na tom obrázku, žiadne okolie. Ak to spravím cez gif spôsobom, že určím nejakú farbu priehľadnú, aj tak okolo zostane nepekný rám z pixelov, ktoré už mali trocha inú farbu ako tá, ktorá sa zneviditeľňovala. Zistil som že to funguje cez formát png. Lenže mňa zaujíma, ako taký obrázok vytvoriť, aby sa sám vyhladzoval. Pre ilustráciu dávam taký obrázok do prílohy.
Prílohy
Toto je originál toho obrázku. Ak si ho dám na stránku tak sa pekne vyhladí...
Toto je originál toho obrázku. Ak si ho dám na stránku tak sa pekne vyhladí...
USB key_256.png (46.85 KiB) 463 zobrazení
priehľadnosť určitej farby. Okolo zostane vždy nejaký takýto nepekný rám.
priehľadnosť určitej farby. Okolo zostane vždy nejaký takýto nepekný rám.
Nepojmenovaný 3.jpg (33.67 KiB) 463 zobrazení
...toto je ten png. Vidíte ten rozdiel. Je to pekne vyhladené a ak tam dám iné pozadie tak zase je pekne vyhladený.
...toto je ten png. Vidíte ten rozdiel. Je to pekne vyhladené a ak tam dám iné pozadie tak zase je pekne vyhladený.
Nepojmenovaný 3.jpg (27.62 KiB) 463 zobrazení
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Priehľadnosť alebo automatické vyhladenie v png

Príspevok od používateľa uplink »

Okay v kocke. Gif ako 8 bitový grafický formát používa 7 bitov na zobrazenie farieb a 1 bit pre alfa kanál. 0 a 1 čiže transparentné políčko, alebo plné [farebné]. Výhoda gifu je že dokáže používať predzaznamenanú paletu 256tich odtieňov [farieb], ktoré si vyberieš.

PNG - je 24 bitový grafický formát, ktorý používa 16 bitov na zobrazenie farieb a ich odtieňov a 8 bitov pre alfa kanál. Čiže dokáže využiť až 256 stupňov priesvitnej skombinovanej s rôznymi odtieňmi farieb, čo zaručuje antialiasing.

Ak chceš dosiahnuť antialiasnutý obrázok, vyrež ho s perom a daj ho na transparentný canvas [plátno]. Gif sa dá spraviť s antialiasingom keď nastavíš tzv. matte color podľa pozadia farby ktorá je majoritná pre pozadie, na ktorom sa bude daný gif nachádzať. PNGčku je to jedno, vyzerá dobre všade, jedine ak používaš premultiplied PNG, ktoré používa ako masku pre alfa kanál nejakú farbu, vždy podľa farby pozadia, na ktorej bolo PNGčko vytrvorené, alebo vyrenderované.

Zodpovedá toto Tvoju otázku? Ak nie, skús sa spýtať konkrétnejšie.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

áno, ďakujem, vedel som že to bude niečo s tým alfa kanálom, ale mňa zaujíma ako ho vytvorím. V akom programe? Len pokiaľ sa dá tak nie Photoshop. Dá sa to aj v Photofiltre? S tým pracovať viem...ale myslím že keď mi napíšeš postup pre hocijaký program tak to zvládnem...len ja si chcem sám spraviť také obrázky...
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

alfa kanál nevytváraš, je to informácia obsiahnutá v tom grafickom bode. To ako keby sa spýtaš ako vytváraš farbu alebo jas
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...tým ako ho vytvorím som myslel taký obrázok, nie ten alfa kanál. Jednoducho ako môžem z nejakého obrázku, napr. jpg vytvoriť taký, ktorý sa sám vyhladí...
gwixt
Addict
Addict

Príspevok od používateľa gwixt »

uplink napísal:Okay v kocke. Gif ako 8 bitový grafický formát používa 7 bitov na zobrazenie farieb a 1 bit pre alfa kanál. 0 a 1 čiže transparentné políčko, alebo plné [farebné]. Výhoda gifu je že dokáže používať predzaznamenanú paletu 256tich odtieňov [farieb], ktoré si vyberieš.
trochu OT: nie je 7 bitov na 256 farieb trochu malo? nie je to nahodu tak, ze jedna z farieb z palety je ta transparentna?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...a napríklad ako je spravené toto cd. To sa asi nebude len nejako vyrezávať, keď je tam tá priehľadná oblasť dosť veľká. Ako sa to robí?

//autoeditácia príspevku (13 Feb 2010, 9:40)
nikto nevie?
Prílohy
cd.png
cd.png (20.41 KiB) 437 zobrazení
Napísať odpoveď