Linuxové distribúcie,popis+download

Všetko ohľadom Linuxu...
DjBass
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Linuxové distribúcie,popis+download

Príspevok od používateľa DjBass »

Medzi čím sa rozhoduješ? Medzi Ubuntu a Ubuntu? Ak chceš vyskúšať niečo iné, popozeraj sa po Mandrive, Fedore etc. Ak chceš jednoduché Ubuntu, vyskúšaj Linux Mint.
malyivko
Star
Star

Príspevok od používateľa malyivko »

no pani na linuxe som už nebežal davno,naposledy to bolo ubuntu...
niečo lepšie čo by sa mi mohlo pačiť,+čo ma vačšiu podporu?
počul som,že je daky novy,čo podporuje exečka, myslite si,že stoji za nieco alebo su to zas len hovna?
dik moc...exečka potrebujem dosť,lebo robim beaty (Reason,fruity loop,cubase ,VST plugins)
a velmi sa mi nechce kupovať dalši počitač,ktory bude zo sieti odpojeny aby sa nezaviril......
hej a o tom,že aj linux mi možen iekto napadnuť,o tom viem už čosi svoje:)
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

malyivko napísal:no pani na linuxe som už nebežal davno,naposledy to bolo ubuntu...
počul som,že je daky novy,čo podporuje exečka, myslite si,že stoji za nieco alebo su to zas len hovna?
dik moc...exečka potrebujem dosť,lebo robim beaty (Reason,fruity loop,cubase ,VST plugins)
a velmi sa mi nechce kupovať dalši počitač,ktory bude zo sieti odpojeny aby sa nezaviril......
Je treba rozlisovat svoju vlastnu neshopnost a chyby v systeme. U teba je to to prve z vysokou pravdepodobnostou. Prirovnas to k hovnu, ale od systemov od MS davas ruky prec, lebo to mas stale zavirovane. Tak sa zamysli, co hovoris.
3PO
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa 3PO »

malyivko napísal:no pani na linuxe som už nebežal davno,naposledy to bolo ubuntu...
Na Linuxe nikdy exe subory nativne bezat nebudu ! na exe existuje Wine. ak to Wine nespusti tak existuje moznost virtualizacie.v linuxe pustis dalsi operacny system v "okienku" sice netusim co tie beaty su. ak tato moznost nevyhovuje ostan pri Win, nainstaluj a nastav poriadny firewall, antivirus stiahuj pravidlene zaplaty a aktualizacie a nelez na kazdu bordel stranku co najdes. teda pouzi najma mozog.
vyzera to tak, ze najvacsiu podoporu na internete maju systemy na zaklade Debianu.
existuje nejaky mackopes co sa snazi skopirovat windows (nie je to Linux) ale ako to funguje netusim a nazov sa mi hladat nechce.
0x84
Novice
Novice

Príspevok od používateľa 0x84 »

3PO napísal: Na Linuxe nikdy exe subory nativne bezat nebudu ! na exe existuje Wine. ak to Wine nespusti tak existuje moznost virtualizacie.v linuxe pustis dalsi operacny system v "okienku" sice netusim co tie beaty su. ak tato moznost nevyhovuje ostan pri Win, nainstaluj a nastav poriadny firewall, antivirus stiahuj pravidlene zaplaty a aktualizacie a nelez na kazdu bordel stranku co najdes. teda pouzi najma mozog.
vyzera to tak, ze najvacsiu podoporu na internete maju systemy na zaklade Debianu.
existuje nejaky mackopes co sa snazi skopirovat windows (nie je to Linux) ale ako to funguje netusim a nazov sa mi hladat nechce.
Prosim ta prestan uz pisat do temy Linux lebo tie hovna co tu obcas trepnes su az neuveritelne.
Zisti si najprv nieco o com sa snazis presviedcat druhych ludi...tym narazam na "Na Linuxe nikdy exe subory nativne bezat nebudu ! "....Linux Unified Kernel.
Ked uz chces pomoct tak sa nevyjadruj k dementom typu malyivko "ktory chce windows zadarmo" a hlada ho v linuxe ale radsej mlc a nehraj sa na odbornika.
Dakujem.
3PO
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa 3PO »

vav. poprosim rozviest a dat aj nieco nie pluvanie jedu. musel som ta fajn vytocit ked si sa az registroval :) (i ked mam pocit , ze niekto s podobnym nikom sa po fore pohyboval a dostal ban.) a klud dostanes infarkt.
poprosim. ty ked mas konretny problem nevypisuj mimo temy prispevku. napis SS.mozme si to vydebatovat. vyjadrovat sa budem k comu uznam za vhodne. dalsia vec. nikdy som o sebe netvrdil, ze som odbornik (a asi nikdy nebudem) a ani niesom. ale pokial viem tak pomozem a aj sa nieco priucim. narozdiel od teba co tu pluvas jed. takze si odpust tieto vypady a skus viest konstruktivnu debatu.
A pan ODBORNIK by mal vediet aspon zakladne pravidlo. posledny prispevok sa necituje...
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dunlop »

Linux s podporou exe nenajdeš. AK pracuješ s hudbou, máš na výber buď windows alebo mac, ktory na svojom stroji legalne nerozbehneš. Je tu ešte ubuntu studio, vst pluginy som na linuxe rozbehol, ale ajstak to nebolo na urovni winu ani zdaleka... Kto pracuje so zvukom, nech radšej linux obchadza... bohužial
draco
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa draco »

Pani vedeli by ste mi poradit nejaku distribuciu pre notebook (centrino 1,7GHz, 1,25GB RAM, ATI x700 64MB). Mam doma UBUNTU 8.1, skusil som pred casom no to mi pripada dost "hole", na zaciatku tam nic nie je. Najcastejsie sa na booku surfuje, nejaka ta hudba, filmy a samozrejme pisacky vo worde (teraz bezi na XP). Chcel by som nejaku distribuciu co ma uz v zaklade nejaku predpripravu aspon na pozeranie filmov, MP3 a podobnych zakladnych veci :-)

A napadla ma otazka ci daktora s derivacii nezahrna aj OpenOffice nahodou ?
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dunlop »

čo prosím?
mal si ubuntu a zdá sa ti holé? šak tam je všetko čo normálny smrtelník a používateľ potrebuje... Od p2p klienta, cez IM, vypalovák až po OO.org...
Kodeky tam niesú, pretože to sú neslobodné ovládače, ale nainštalovať jeden balík (ubuntu-restricted-extras) čo zaberie minútu hádam nerobí nikomu problém...
Okrem toho, v každom ubuntu je OO.org

len tak mimochodom, windows sa ti nezdá holý? šak tam po inštalácii neni doslova ani holý prd...

Neviem prečo, ale mám pocit že si ubuntu iba spustil a hneď vypol :smt006
L.E.n
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa L.E.n »

Greenie
greenie.jpg
greenie.jpg (16.18 KiB) 6561 zobrazení
Greenie je slovenská linuxová distribúcia, založená na Ubuntu. Rozdiely medzi Ubuntu a Greenie sú neveľké, v podstate ide o to, že Greenie je viac užívateľsky prispôsobené ako Ubuntu. Hneď po inštalácií vám ponúkne takmer všetko čo potrebujete, či už ide o programy, kodeky či písma. Viac info TU.
Oficiálna stránka: http://www.greenie.sk/
Posledná verzia: Greenie 7L (vychádza z Ubuntu 10.04 Lucid Lynx)
ehm123
King
King

Príspevok od používateľa ehm123 »

2L.E.n: Za taketo distra by som daval "vyvojarom" ban na internet. Je to uplne trapne jak si dakto zmeni logo, instalacku a tvari sa ako boh, ze spravil distro. V tom je problem celeho linuxu, ze distier je jak cigan ma deti a ked to ides instalovat tak to spadne po boote a v kazdom fore sa riesi to iste. Ohanacky typu slobodny vyber su tiez LoL, co je slobodne na tom ci instalujem app z balikov cez jeden balickovaci system, alebo druhy? Pripadne ako gentoo, ktore nuti kompilovat vsetko, pritom by stacil iba software od ktoreho sa vyzaduje "velky" vykon. Keby raz mal dakto rozum kludne mohlo byt jedno kvalitne distro s vyriesenymi bugmi. Takto si kazdy spravy distro, ktore pouziva 10 ludi a kazdy iba riesi volake problemy, ale ked to dakoho bavi...
L.E.n
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Tak také distro sprav. Stavím sa, že by si sa ani trochu nevyznal v kóde.
On nezmenil LEN logo ani nič podobné, na stránke má všetko pekne vysvetlené, že Greenie nepovažuje za samostatnú distribúciu a samozrejme vždy spomína Ubuntu a pod.
ehm123
King
King

2L.E.n: Otazka neni v tom, ci by som to dokazal, ale ci to ma vyznam.
L.E.n
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Význam to má, len ty ho nevidíš.
Ty si iný ako ostatní, t.j. neznalí užívatelia Internetu, ty vieš ako si nainštalovať na Linux Skype, ako Pidgin, ako rozbehať Compiz, atď.
Ale oni nie. Začínajú s Linuxom. Dajú si VRAJ najviac user-friendly distribúciu a ono tu nič (čo by potrebovali) nie je. Zato v Greenie áno. Greenie má svoje muchy a určite nie je na dlhodobé užívanie, ale na začiatky hej.
ehm123
King
King

Lenze keby to bola len jedna distribucia, ktoru by pouzivali vsetci co su na linuxe, tak by bola ovela viac odladena a funkcna. Ubuntu je myslim dostatocne user friendly. Ked som ho nainstaloval spoluziakovi, ktory je lama tak nema s nim problem a pochvaluje si ho (sice ho pouziva len na netbooku).
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

za prvé necitujte sa ako ko*ot
za druhé linux je oveľa viac user-friendly ako win (kvôli konzole) nech si trepeš čo chceš, ak by neboli užívatelia debilné deti tak strčia do google-u problém a hneď majú riešenie v podobe 3 príkazov čo fungujú nie ako win kde ani kristus nevie nájsť chybu a cez konzolu vo windows-e si ani neškrtneš
a greenie je len ubuntu s nainštalovanými vecami ako codecs, nejaký IM messenger toť vše každý kkt by podľa mňa zvládol v ubuntu dať centrum software-u a zakliknúť nainštalovať pidgin, kodeky, a pod (to že je niekto zakomplexovaný a nevie robiť s ničím iným ako je trápne ICQ a nevie si zvyknúť na XY linuxových náhrad a aj oveľa lepších tak nech sa nepúšťa do linuxu a nech ostane pri wine )
L.E.n
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

A za tretie, nerob to seba hustého frajera. Nikto tu nehovorí že nevie robiť s Windowsom, nikto tu o Windowse (od marca!) nehovoril.
Tak to sprav. No sprav to! Buď frajer. Urob distribúciu Hrban Linux s kódovým označením "SOM FRAJER", všetci sa tešíme ako bude lepšia od Greenie, naozaj. Greenie nie je LEN o tom. Ubuntu má v sebe niekoľko programov a základné .ISO má veľkosť 700 mega. Keďže Greenie má tiež 700 mega a oveľa viac programov a kodekov, musel z Ubuntu Stano vyhodiť nejaké veci, pravdepodobne kraviny keďže je Greenie plne funkčné.
Nikdy si Greenie nemal a hubuješ. Choď ho skúsiť, potom hubuj a POTOM budeš vážne frajer. Zatiaľ fail.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

ako chceš stačí
I.)nainštalovať ubuntu
II.)odobrať všetky jazyky (okrem CZ/SK)
III.)sudo apt-get update
IV.)sudo apt-get install ubuntu-restricted-modules
V.)sudo apt-get install wine
VI.)sudo apt-get install dosbox
VII.) greenie na svete stvorený z ubuntu :? (FAIL)
ehm123
King
King

@hrban: Tak to musim nesuhlasit. Tvrdit, ze je nieco user-friendly ked na to hladas navody na googli tak je to LoL. Treba si uvedomit, ze bezny uzivatel ktory nesedi pri pc niekolko hodin denne (nechcem sa nikoho dotknut) ma problem nieco spustit ked neni ikonka na svojom mieste.

Poviem jeden priklad, kupil som si multifunkcne znacky Brother (myslim, ze dost znama znacka), pripojil som ho, vygooglil som ovladac najprv na tlaciaren a podla navodu spustil a podobne aj scanner cez xsane. Vsetko bolo v pohode, tlacit tlacilo, scanovat scanovalo az na to, ze ked som si dal z adobe readera tlacit casopis tak nevedelo to tlacit v takej sirke v akej som to tlacit dal o kvalite scanovania ani nehovorim. Scan so standartnym programom vo windowse (netusim ako sa vola, skratka to co je v ms paint) s najnizssimi parametrami je kvalitou asi 2x lepsi ako ten s najlepsimi v linuxe cez xsane.

Problem bol ale v tom, ze kym som to neskusil na windowse tak som ani len nevedel, ze to vie scanovat aj lepsie. Vsak jasne som lama, mohol som si domysliet ze tam je nejaky problem, mohol som googlit, hladat, skusat, pripadne si aj napisat vlastny ovladac, alebo rovno aj xsane ze? Vsak napisat nejakych par stoviek riadkov je malina. Vlastne si kazdy moze napisat app, kt. chce pouzivat.

Narozdiel od linuxu vo windowse mi nainstalovalo ovladac same a za 10 sekund, tak si predstavujem user friendly system ja. Clovek by sa mal v systeme zameriat na to co potrebuje a nie riesit nejake vedlajsie problemy.

Niekto by mohol povedat, preco si si kupoval taku shitnu tlaciaren, mohol si si kupit Lexmark, Samsung, tie by fungovali ok. Ano, mozno hej, ale neni troska trapne hovorit o otvorenosti a volnosti a zaroven tvrdit, ze nekupuj toto, lebo vyrobca je ch*j a nenapisal poriadny ovladac.

Dalej mozem popisat prechod z ext3 na ext4, kde som postupoval podla navodu a system po "upgrade fs" prestal bootovat (resp. bootoval hodinu, potom som spravil reinstall). Kedze slubovali online defragmentaciu a neviem co, pritom prechod na ext4 je spraveny tak, ze sa nic nezmeni len novo zapisane subory su v ext4 style a ostatne sa nechaju tak. Potom je vysledok taky, ze niekomu to ide a niekomu nie. To je dost user-friendly nie?

Takychto haluzin som zazil strasne vela, ako padanie wifi, pritom sietovka Atheros sa riesila na forach stale, ale nikdy sa nikto nenasiel kto by to opravil. Este predtym ako som kompiloval fglrx-y a podobne. Iba zmarneny cas, ziadne skusenosti to nepridalo.

@L.E.n: Porovnavat velkost image je uz troska hardcore nemyslis? Pozri mne je jedno, nech si teda kazdy vyvojar spravi vlastne distro, kt. kusok zmeni, vsak preco by pomahal existujucemu, radsej si treba spravit vlastne nie? Kludne tu moze byt tisicka distier a na kazdom fore tisicka tem, kde sa bude riesit preco mi nejde toto a hento. Ja som len povedal moj nazor a ten je, ze keby tych par percent co pouziva linux pouzivalo jedno distro a vyvojari by neboli "spiceny ko*ot" s nazormi, ze ty si shit, lebo pouzivas sracku ako ubuntu a ja som boh ja mam gentoo, desktop som kompiloval iba 24h a podobne tak by to jedno distro malo vyriesenu drvivu vacssinu problemov a dalo by sa na nom realne fungovat.

Stale ma premaha pocit, ze linux nikdy nebude pripraveny na desktop, pretoze je tam nejednotny vyvoj a kazdy chce mat svoje a podobne. Skor vidim svetlo v tom, ze niekto spravi raz nejaky komercny linux a bude na vyvoj dohliadat. Napriklad take Gnome 3 sa vyvija uz neviem kolko, taky M$ by to mal spravene za ovela kratsi cas.
L.E.n
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Pekne si sa rozpísal.

Veľkosti .iso som porovnával preto, lebo frajer hovoril len o pridaní kodekov a žiadnej väčšej zmene. Zmeny sú. No neveľké. Je to napísané aj na stránke Greenie, autor to sám hovorí, tak NAOZAJ netuším aký máte furt problém. Je na užívateľovi či si to stiahne alebo nie.

Gnome 3 - a čo keď sa vyvíja dlho? :D Čo čakáš od nekomerčnej sféry? :)
Komerčný Linux predsa je - SuSE je komerčný, nie?
A Linux naozaj oproti Windowsu user-friendly je. S ovládačmi máš pravdu, nainštalujú sa jednoducho a v podstate sami, takisto zmena užívateľského prostredia podľa svojho vkusu, atď...
Niekto hovorí že Linux má zložitú inštaláciu. Ja hovorím že je to oveľa jednoduchšie a LEPŠIE ako vo Windowse, nakoľko mi stačí si cez Synaptic nájsť príslušný balík a nainštaluje sa sám. Proste paráda. Linux powa.
Napísať odpoveď