Akú školu naštevujete, alebo...

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Akú školu naštevujete, alebo...

Príspevok od používateľa mirak2 »

ano presne to chcem, konkretnosti, nie abstrakne blabolenie o tom ci je lepsie pit mlieko z kravy svajciarskej alebo nemeckej alebo slovenskej; zarucena info je od ludi co brigadovali s takou cvargou v lete a podla ich slov bola ta cvarga tak na urovni nasich sou z hornej dolnej
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Blablablablabla, jedna babka povedala, daj dokazy a nie kadejake blaboly (zaujal som tvoj postoj). Este vzdy si mi nedal relevantny dovod, preco by som tu mal menovat skoly...mimochodom, skus aj kliknut na tie odkazy, v ktorych je spomenutych 4-5 univerzit
mi-chau
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mi-chau »

Ak máš tak skvelé dedukčné schopnosti, tak na základe mojej konverzácie s užívateľom helicos si mal celkom ľahko pochopiť, prečo som to spoenul akurát v téme pripomienky.
Ako som pisal, kto ma karmu na salame, nemelie o nej stale dookola :wink:
Ale veď mne je to jedno :) Narážal som na kolektívnu psychiku Slovákov, ktorá sa tu na fóre taktiež potvrdila a poniektorí sú neskutočne butthurt z mojich pripomienok o školstve. Ty si ďalším dôkazom.
Prosim ta tieto reci si nechaj, snaz sa udrzat diskusiu na urovni, pokial je to v tvojich silach. Inak zacnem ja vypisovat ako si ty butthurt z mojej reakcie na tvoje uzasne skusenosti a nazory.
A ako som to už napísal aj tam - je mi jedno, kto mi uberie vašu milovanú karmičku, ak by som sa na ňu zameriaval, neprispieval by som pravidelne provokačne takýmito príspevkami.
Ked niekto stale a stale dookola melie o tom, ze mu je karma u pci, tak to budi opacny dojem. Pokus sa ju ignorovat uplne, ok? Ved o nic nejde.
Tak toto ma dostalo snáď najviac :) Nevedel som, že tu mám duchovného brata, ktorého som tak dlho hľadal...
No fajn, kopec peknych reciciek o sprostostiach a reakcia ziadna. Tak nam prosim presne vysvetli ako si to potom myslel, pretoze nie som jediny, kto ten post tak pochopil.
Je zaujímavé, že podľa tvojej skromnej teórie ty bez skúseností so štúdiom zo zahraničia môžeš bezdôvodne odsudzovať a napádať moje príspevky, ktoré sú aj niečím podložené, ale ja, aj keď mám skúsenosti (a informácie) zo slovenských škôl právo vyjadriť svoj (hoci aj negatívny) názor nemám. Veľmi zaujímavé.
Cely cas sa ti snazim povedat, ze na taky radikalny nazor, ktorym splachnes nie tych 70% univerzit na SR co stoja za hovno, ale rovno 100% do porcelanovej misy, musis mat trosku vacsie skusenosti ako dve skoly a pribehy tvojich surodencov. A ano o tych aferach o korupcii (kde korupcia nie je, v UK? :lol: ) o nedostatocnej akreditacii (preco neplachnut do zahranicia, ked tam maju prfesori lepsie platy, ze?) som cital. Ja v tejto pozicii skusenosti zo zahranicnych skol nepotrebujem.
Ale ako už poznám diskutérov u nás, ty následne spochybníš všetko, čo som napísal a odôvodníš to tým, že s tým nemám osobné skúsenosti a že "jedna babka povedala".
Mal by som s tebou radsej suhlasit?
Mimochodom, moje názory zdieľa absolútne každý, kto mal možnosť študovať na Slovensku a teraz študuje tu v UK.
Ked si niekto na SR najde kvalitnu skolu, nema totiz potrebu plachnut do zahranicia.
A znova - ja niečo tvrdím na základe mojich SKÚSENOSTÍ a ty mi to ideš vyvracať bez svojich akýchkoľvek dôkazov, hoci ty sám ich odo mňa vyžaduješ (hoci si neviem celkom predstaviť, aké dôkazy môjho subjektívneho tvrdenia založeného na mojej SKÚSENOSTI vyžaduješ), zjavne tu platí dvojaký meter.
Tak to napisem opat. Skusim jednoduchsie, mozno to bude mat efekt. Nesnazim sa dokazat ti opak. Ty len tvrdis, ze si stretol dvoch Finov, tvoji surodenci stretli dvoch Finov a ti Fini boli spinavi, na internete sa napisalo par clankov o niekolkych spinavych Finoch. Takze cele Finsko je spinave. Got it? Ked zacnem tvrdit, ze Gruzinsko lezi v Afrike, nebudem chciet od ludi, aby mi dali dokaz, bude sa ocakavat odo mna, ze to nejako podlozim.
Ešte k tomu poslednému - príde ti hlúpe prezentovať takýto NÁZOR na základe mojich skúseností? Na základe čoho mám podľa tvojej skromnej mienky prezentovať svoj názor? Na základe skúseností Fica? Banánu? Dreveného želiezka z umelej hmoty?
Ooo, tvoje retoricke schopnosti su vynimocne, to s tym zeliezkom bolo aj normalne vtipne. Keby bol tvoj nazor utvoreny na zaklade tvojich skusenosti, napisal by si, ze na SR je kopa trapnych univerzit, a ze v UK je par dobrych. Tvoje generalizovanie je kamenom urazu.
Na zaver sa ospravedlnujem, ze som svoj post tak pekne neocisloval ako ty, ale tiez si ho mozes precitat par krat. Mozno aj konkretne zareagujes.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Ok, takže poďme na vec:
1. "Ako som pisal, kto ma karmu na salame, nemelie o nej stale dookola" a ešte "Ked niekto stale a stale dookola melie o tom, ze mu je karma u pci, tak to budi opacny dojem. Pokus sa ju ignorovat uplne, ok? Ved o nic nejde."...ty mi tu vždy niečo dookola omieľaš okolo tej karmy, furt na ňu narážaš, ja ti furt napíšem, že ma netrápi a ty si so svojimi skvelými dedukčnými schopnosťami donekonečna navodzuješ dojem, že mňa vlastne tá karma trápi a dokonca o tom chceš presvedčiť aj mňa samotného. Bravo.

2. "Cely cas sa ti snazim povedat, ze na taky radikalny nazor, ktorym splachnes nie tych 70% univerzit na SR co stoja za hovno, ale rovno 100% do porcelanovej misy, musis mat trosku vacsie skusenosti ako dve skoly a pribehy tvojich surodencov. A ano o tych aferach o korupcii (kde korupcia nie je, v UK? ) o nedostatocnej akreditacii (preco neplachnut do zahranicia, ked tam maju prfesori lepsie platy, ze?) som cital. Ja v tejto pozicii skusenosti zo zahranicnych skol nepotrebujem." - Znova si si vybral tie časti mojej predchádzajúcej odpovede, ktoré sa ti hodili. A ja znovu spomeniem, že okrem mojich skúseností a skúseností mojich súrodencov viem čítať (linky som ti poslal, po troche googlenia ich nájdeš oveľa viac), nie som hluchý a mám celkom slušný počet kamarátov vo veselom a širokom zastúpení v školách po celom Slovensku. Neviem už ako inak ti to mám vysvetliť, že moje názory sa nezakladajú len na skúseností mňa a členov našej rodiny...

3. "Ked si niekto na SR najde kvalitnu skolu, nema totiz potrebu plachnut do zahranicia." - na Slovensku si nik nenájde kvalitnú školu, pretože tam taká nie je. Stačí si pozrieť hocijaký rebríček hodnotiaci celosvetové školy, ani jednu z našich tam nenájdeš, možno veterinu z KE, ktorá je ale známa veď vieme prečo. A áno - tie rebríčky sú rôzne, nie len tie založené na publikačnej aktivite univerzít...A áno - tie rebríčky SÚ relevantné a hoci to tu niekto poprie, nič nemení na fakte že svetové firmy a zamestnávatelia a študenti sa nimi riadia, či sa to už slovenským "odborníkom" páči, alebo nie. Jo a ešte mi nedá nedodať - KAŽDÁ z krajín v EU má v tých rebríčkoch zastúpenie, aspoň jednou školou, OKREM Slovenska. To myslím hovorí za všetko.
Jeden
Druhý
Tretí
Štvrtý

4. "Keby bol tvoj nazor utvoreny na zaklade tvojich skusenosti, napisal by si, ze na SR je kopa trapnych univerzit, a ze v UK je par dobrych. Tvoje generalizovanie je kamenom urazu." - po stý krát zopakujem, že moj názor nie je založený iba na mojich skúsenostiach.

------------------------------------------------------------------------------------
Tak a teraz zvyšok:

Pôjdem na to pekne po poriadku, aby v tom nebol bordel. Spomenul si tu odchod profesorov a inteligencie do zahraničia. Pozri sa - mne je absolútne jedno, čo je dôvodom ich odchodu, nedostatkom kvalitných pedagógov sa úroveň nášho školstva pravidelne zhoršuje a ver tomu, že ja som to nespôsobil. Je logické, že ak za svoju prácu bude lepšie ohodnotený v zahraničí, tak nezostane doma - ak by si polovica Slovenska nevolila do parlamentu neustále ko*ot, ktorí nám rozkrádali krajinu od 1948-1989 (a rozkrádajú ju bigtime štýlom aj teraz), tak by sa u nás zvýšila aj životná úroveň, platy a tým pádom by sa odchod pedagógov zastavil. Viem, že som teraz mierne načrel do politiky, ale mojím hlavným bodom je - snaha brániť nízku kvalitu školstva odchodom pedagógov je pre mňa nezaujímavá, pretože nemení nič na tom čo neustále tvrdím - že slovenské "univerzity" sú na prd.

K tomu generalizovaniu - náš školský systém a jeho úplná odlišnosť od toho západného, je unifikovaný po celom slovensku (možno na City University je to inak, ale to predsa nie je naša škola) a práve preto nechápem tvojej poznámke o generalizovaniu. Podľa teba používa niektorá z našich škôl iný systém, ako iné školy? Vysvetlím - na UK v BA, na ŽU v ZA, na TU v TN, na UPJŠ v KE je rovnaký systém skúšania (ústne alebo písomné skúšky, na skúšku potrebuješ zápočet, atď), je nejaká škola u nás ktorá má tento systém radikálne pozmenený?
-- Ten systém spomínam preto, lebo práve on je podľa mňa hlavným kameňom úrazu a práve vďaka nemu mám na slovenské školstvo taký názor, aký mám. Čo vlastne testujú skúšky u nás? Reálne vedomosti študentov? Netestujú náhodou iba šťastie a náhodu? Ak sa máš na skúšku naučiť 100 otázok, naučíš sa 90, na skúške si vytiahneš 2 z tých desiatich, ktoré nevieš - letíš. Na druhej strane ak sa tvoj spolužiak naučí 5 zo 100 a vytiahne si dve práve z tých piatich, ktoré náhodou vie - skúšku spraví. Výsledok je: ty letíš a aj napriek niekoľkonásobne vyššiemu obsahu tvojich vedomostí tvoj spolužiak skúšku spraví za A. Čo tento systém dokazuje? Je spoľahlivý a relevantný? Dokáže vôbec niečo dôveryhodne zmerať?
-- A prečo sa nad tým pozastavujem a prečo si myslím, že toto je práve najväčším problémom? Pretože skúšky v takej podobe, v akej sú, ako systém uzatvárania predmetov, sú vlastne merítkom úspešnosti študenta na Slovensku. Tento skvelý, bezchybný systém umožňuje (okrem korupcie, ku ktorej sa ešte vrátim) tým pádom úspešne ukončiť štúdium ľuďom, ktorí o svojom odbore nemajú ani šajny, prípadne sú ich vedomosti maximálne obmedzené. Nejaký šťastenko skončí univerzitu s červeným diplomom, pričom je sprostý ako kýbel gitu, naproti tomu ty, kto si sa drel 5 rokov, nechľastal si a nelozil po baroch, stratil si 5 rokov z mladosti a nakoniec je nejaký ozembuch na tom oveľa lepšie ako ty.

Som si istý, že po prečítaní tejto časti príspevku by si mi rád odpísal niečo v štýle "ale ak sa niekto fakt vyzná a ak ho to baví, tak on niečo bude z tej školy aj mať a bude sa vedieť uplatniť a ten, kto to skončil iba so šťastím, bude mať problém s hľadaním zamestnania".
-- aj keby si mi niečo také chcel napísať - čo by to zmenilo na fakte, že systém je na prd? Nič. A pokiaľ nenastane radikálna zmena, tak to takto bude pokračovať aj ďalej. Dokonca by si možno aj tvrdil, že ak sa študent svojmu štúdiu venuje aj mimo školy a svoje vedomosti si dopĺňa samoštúdiom, že na tom bude nakoniec lepšie, ako nejaký šťastenko. Ibaže nie je práve škola tou inštitúciou, ktorá by mu mala poskytnúť kvalitné vzdelanie, podklady, bibliografiu, prax a mimoškolské aktivity, ktorými by si študent zvyšoval svoju kvalifikáciu a úroveň svojich vedomostí? Prečo by sa mal deň a noc drieť, pretože mu škola neposkytuje to, kvôli čomu na ňu vlastne šiel a zabije 5 rokov trávením času na zbytočných predmetoch s komunistickými osnovami, na ktoré 10 minút po skúške zabudne? Načo sú takéto veci dobré? Nemá náhodou škola vzdelávať a zvyšok času môže študent rovnorodo tráviť štúdiom a užívaním si študentského života bez strachu, že ak sa nebude samostatne venovať vo svojom voľnom čase samoštúdiu, že zo školy nebude mať v podstate nič, iba kúsok papiera s titulom? Nefungujú náhodou tak všetky slovenské školy?

Podľa mňa fungujú, počnúc tými s humanitárnymi odbormi až po technické univerzity. Časová náročnosť a totálna nelogika v rozvrhoch a časových plánoch - to je výsada našich skvelých škôl. Je šťastie, že som už o tom napísal v minulosti článok, takže sa tu nemusím ešte viac rozpisovať - prečítať si ho môžeš tu. Nechoďte na mňa prosím vás argumentom "ale toto je aj tak shitná škola", pretože toto neplatí iba tam, ale na celom slovensku a na tento článok reagovalo pozitívne dosť veľa ľudí. Samotný článok dosť jasne vystihuje podstatu môjho názoru.

A teraz k tomu školstvu tu v UK. Korupcia? Ako prosímťa? A hlavne na čo? U nás je korupcia prítomná už počas samotného príjmacieho procesu, kde sa bohatí tatkovia a mamičky snažia dostať svoje potomstvo na lukratívnu školu pomastením vrecka, alebo kľúčami od nového auta (toto sa mi hádam nebudeš snažiť poprieť, aj keď na to samozrejme nemám rukolapné dôkazy, hoci svoje informácie o týchto procesoch mám, a to z prvej ruky, nehovoriac o tom, že nechýbalo veľa a podobným spôsobom by som študoval aj ja). V UK žiadne príjmacie pohovory nie sú - všetko závisí na študijných výsledkoch zo strednej školy. Ak chceš študovať právo, môžeš ísť na právo, ak si sa na strednej venoval relevantným predmetom a ak si to robil úspešne. AK chceš medicínu, môžeš ísť na medicínu. Žiadne limity v počte prijatých študentov, žiadna čiara, žiadne príjmacie skúšky s totálne prije*** otázkami (Kto šil topánky Márii Terézii na príjmačkách na Archeológiu v BA, na to v živote nezabudnem), ktoré zďaleka nepokrývajú iba "stredoškolské učivo" - chceš študovať? Môžeš ísť. Kto štúdium na univerzite nezvládne, letí a je to pekne bolestivý a hlavne drahý proces, ak si vezmeme do úvahy fakt, že rok na škole tu študenta stojí v priemere od 10 000 do 20 000 libier (11,346.24 EUR do 22,692.48 EUR). V prípade lukratívnejších odborov ešte viac. Každý si teda dobre rozmyslí, či sa ide na školu denne ožierať a po dvoch rokoch poletí s dlhom 30K na krku, alebo bude študovať poriadne a niečo z tej školy aj bude mať.

Takže korupcia pri príjmaní je nepotrebná - čo sa týka skúšok, hodnotenia štúdia a študenta - po prijatí každý fasuje kartu, na ktorej je jeho ID, ktoré pozná iba samotný študent. Nepozná ho ani profesor, ani administrátori - iba študent. Nikde sa nepíšu žiadne mená, ani pri odovzdávaní zadaní a ani na skúške (áno, skúšky sú IBA písomné, k tomu sa ešte vrátim) - všetko funguje v plnej anonymite. Žiadne uprednostňovanie študentov (štýlom "ale veď to je dobrý študent, nemôžem mu predsa dať tak zlú známku" a vice versa), žiadne rozdiely - anonymita.

Na skúške sa nedá podvádzať (uzavreté miestnosti, pri 20tich študentoch je dozor 3 ľudí, poniektorí chytráci si ma doberali, či máme dostatok miesností a pedagógov - áno, máme), neexistuje ťahanie si otázok, žiadna debilná lotéria ===> Nevieš? Poletíš. Učil si sa a si pripravený poriadne? Spravíš. Jednoduchý a prehľadný systém. Nespravíš skúšku? Máš ešte jednu možnosť pri komisii o pár mesiacov neskôr (žiadne 2 alebo 3 pokusy a chodenie na tú istú skúšku ako na klavír), ak pohnojíš aj to - letíš zo školy. Prekladanie predmetov z jedného ročníka do druhého je buď maximálne obmedzené, alebo vôbec neexistuje. Žiadne "skúšanie", či mi to vyjde, alebo nie - ak viem, tak spravím, ak nie, je zbytočné tam ísť, pretože viem, že to jednoducho nemá zmysel.

Prednášky a semináre sú tu povinné. A ak píšem povinné, tak povinné - žiadne drísty ako doma, pokiaľ tu neudáš relevantný dôvod svojej neprítomnosti, máš obrovský problém - bol som svedkom toho, ako zástupca dekana na prednáške vyrazil štyroch (nesrandujem) študentov zo školy, pretože sa mu cvičiaca sťažovala, že na jeho prednášku prídu, aby ich videl a na jej cvičenie o 3 hodiny neskôr sa pravidelne vysierajú. Takže pred všetkými ich všetkých štyroch vyrazil z auly s tým, že už ich tam (a ani na skúške) nechce vidieť a keďže to bol jeden z podstatných predmetov, bez neho by do ďalšieho semestra neprešli, takže po tom týždni som ich už v živote nevidel.

Ďalšia vec, na ktorú si už narazil aj ty - kvalita pedagógov - je niečo, čo je totálne neporovnateľné s "učiteľmi", ktorí sú u nás. Prvá vec je ich kvalifikácia, ktorá nie je spochybniteľná (kohože to Gašparovič vymenoval nedávno za Profesora?), pravidelne píšu publikácie, pravidelné konferencie, výmeny medzi univerzitami (garant mojej diplomky je z Bostonskej univerzity v USA, to len ako príklad), jednoducho ľudia, ktorí o svojom obore aj niečo vedia. Viem, že aj na Slovensku sa nájdu výnimky, ale zopár lastovičiek ešte jar zo zimy nespraví. Ďalší bod o pedagógoch je ich prístup - tu učia s radosťou, žiadny systém "odprednášam, čo mám a viac ma nezaujíma", dá sa s nimi v pohode diskutovať, žiaden eštebácky autoritatívny prístup (takých 70 ročných "odborníkov" je u nás ešte kopa, hlavne na vyšších pozíciách, rakvy z minulého režimu), ústretovosť, atď. U nás existuje nepísané pravidlo, že "na každej škole musí byť nejaký kkt", ktorý pravidelne robí bezdôvodné problémy pri skúškach alebo zápočtoch. Pamätám si aj na exota, ktorý na prvých termínoch nedal skúšku skoro nikomu, aby nemal tie ďalšie nebodaj prázdne. Nie - niečo také by sa tu nemohlo stať. AK máš tu vedomosti na skúšku, alebo inú formu preskúšania, tak to spravíš a nik nemá dôvod sťažovať ti to. Ak nevieš, nemá ani zmysel tam ísť, to som už spomenul vyššie. Ešte k tým tunajším skúškam - bol som svedkom kritiky, že čo to tu máme za skúšky, keď sú iba písomné - počas semestra si tu každý profesor sakramentsky všíma aktivitu študentov na hodinách, vo väčšine prípadoch som napríklad ja mal viesť aspoň jeden so seminárov, so spolužiakom, alebo s dvoma. Nedokáže profesor lepšie posúdiť verbálne schopnosti (a vedomosti) študenta z pravidelnej aktivity počas semestra, ako z nejakej 15 minút dlhej skúšky, kde študent iba odrapoce nabifľované texty? Nie je to takto lepšie a viac transparentné preskúšanie?

Nechce sa mi už ďalej rozpisovať, v čom inom sú tie UK univerzity lepšie a čo všetko tým našich chýba, je toho ešte bohovsky veľa, v skratke iba spomeniem neobmedzený prístup k žurnálom a primárnym zdrojom na Internete (cambridge journals, oxford journals, ingenta, JStor, pdfka špecializovaných magazínov, atď), obrovské možnosti v prípade literatúry, knižnice, v ktorých je fakt skoro všetko, prístupy do relevantných inštitúcií, ako archívy, atď, úroveň vybavenosti škôl, internátov, študentské aktivity, pravidelné aktivity s pedagógmi, atď, atď.

Dúfam, že tento zoznam ti bude stačiť, keďže bolo dosť namáhavé toto všetko rozpísať.

//Na záver, aby bol môj príspevok ešte viac relevantný - ak neustále kritizuješ moje zovšeobecňovanie, vieš mi vymenovať aspoň jednu školu, na ktorej sa vyššie spomínané veci nedejú, alebo nejakú školu, ktorá je v rebríčkoch? Lebo ak nie, tak iba potvrdíš moje tvrdenia...
mi-chau
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mi-chau »

Dakujem Ti za vycerpavajuci opist univerzity v UK. Teraz mam aspon obraz ako to tam funguje. Znie to omnoho lepsie, ako tu na Svk. Problem je v tom seth, ze ja nechcem porovnavanie. Vysky v UK su nepochybne lepsie ako to popisujes, a celkom si aj trafil klinec po hlavicke opisom 70rocnych vykopavok co robia problemy a podobne. Ale ten vzdelavaci mechanizmus je trosku diskutabilnejsi. Tak ako sa mozes naspamat nadrvit a odrapotat na ustnej, mozes aj na pisomnej, ale nehovorme o skolach a fakultach, kde sa ti staci sprtat naspamat nejake teoreticke poucky. Na Slovensku su aj technicky zamerane skoly, a aj ked vies teoriu od A po Z, pokial danej problematike nerozumies a neovladas ju, neexistuje iny sposob, ako jej porozumiet. Hovorim o tom, ze pokial Ta niekto skusa ustne, dokaze skor vycitit, ked niecomu nerozumies ako z pisomnej a overit si to. Ale je zas pravda, ze pokial pisomnu cast tvoria nejake analyticke ulohy, navrhy ci priklady, sprosty vyleti. O stave kvalifikovanosti profesorov mozem bohuzial hovorit iba o mojej skole, kedze inde som nestudoval. Nemam ten pocit, ze by ma niekedy ucil niekto, kto by v obore nemal dlhodobe zazemie, nemal napisanych par prac ci projektov. Samozrejme urovni nejakych Bostonskych profesorov sa asi nevyrovnaju, len hovorim, ze su kvalifikovany. Takisto aj pristup k materialom.

Tvoj clanok sa mi citat velmi nechcelo, ale pokial som odhadol z nadpisu dobre, ide v nom o to, ze na SR si vysokoskolak nemoze moc harmonogram studia vyberat. Ak by som uz bol s niecim na mojej fakulte nespokojny, rozvrh by bol to posledne co by ma trapilo. Nmozem si sice vyberat, kedy prednasku ci seminar budem mat, no mozem si vybrat zo 6tich moznych variant a zatial sa mi nestalo, ze by mi ziadna nevyhovovala. Ak si v clanku pisal o inom tak to tu ignoruj.

Stale tu pises o porovnani. Ja priznavam, ze v UK su na tom lepsie. Ale takisto pochybujem, ze vsetky skoly a fakulty na Slovensku su nedostatocne, a ze ich moze vystudovat aj clovek, ktory v danej oblasti nema dostatocny prehlad.

//K tomu editu, navstevujem (podla mojho nazoru) kvalitnu fakultu na nekvalitnej univerzite. FRI ZU - Staci?

//no dobre, oficialne to vzdavam, zas sem trepes nazory nejakych ludi co studuju v zahranici.. nebavi ma komunikovat s niekym, kto ma problem s inputom
btw. ani jedneho z tych profakov nepoznam a to som tretiak
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

http://trnava.sme.sk/c/5238934/slovenci ... odist.html
Odporúčam prečítať si aj diskusiu, z ktorej zistíte, že môj názor zdieľam s viacerými ľuďmi...
...na zvyšok ti odpoviem, až budem mať čas...mimochodom, pozdrav sadloňa, adamka, klímu, bednarčíka a zvyšok zberby na FRI :3 (toto zároveň odpovedá tvoju vytúženú otázku)

//autoeditácia príspevku (13 Feb 2010, 12:54)
http://www.tyzden.sk/casopis/2009/8/o-u ... ulach.html odporucam precitat si aj komentare od ludi, ktori studuju v zahranici...

//autoeditácia príspevku (19 Feb 2010, 15:08)
Myslím, že toto hovorí za všetko...
http://www.sme.sk/c/5248892/univerzity- ... luzia.html
rockonhustla
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa rockonhustla »

Ahoj chcem sa spýtať trochu od témy o čom sa tu aktuálne diskutuje, mám za sebou 5 ročné gymnázium (SK) v angličtine a tento rok skončím bakalárske štúdium v ČR (VŠE Praha), mám 2 odborné štátnice (CEFR C1 level). Chcem sa teda opýtať niekoho, kto má skúsenosti s univerzitami v zahraničí, či sú aj nejaké univerzity (umiestnené v spomínaných rankingoch v top 300) v západnej európe alebo UK, ktoré by akceptovali ako Proof of English Language Proficiency to že mám odbornú štátnicu alebo štúdium strednej školy v angličtine. Pýtam sa preto lebo na väčšine som videl, že akceptujú len CAE, IELTS a TOEFL. Snáď nemusím vysvetľovať dôvody prečo chcem ísť študovať Master mimo Česko (Slovensko). Už o tom bolo popísané viac než dosť.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Niektoré školy v UK (napríklad aj ta naša) sú ochotné aj diskutovať, avšak 99 percent z nich ti nič iné ako TOEFL alebo IELTS nevezme. Naše štátnice, alebo tie české sú na západe poväčšine presne tak ignorované, ako naše tituly. Všetko závisí od toho, aký odbor hľadáš, ak si ho nájdeš, tak pri každom z nich sú detaily a podmienky na prijatie a pokiaľ nie sú, stačí im napísať email a oni ti ochotne odpovedia. Zoznam univerzít v UK je tu http://www.scit.wlv.ac.uk/ukinfo/ . Na každej z nich si nájdi Course Finder a tam skús zadať slovo, ktoré má niečo spoločné s odborom, ktorý hľadáš...A potom klikneš na course details a tam by si mal niekde nájsť požiadavky na prijatie. Course finder na tunajšej uni vyzerá nejak takto, ty samozrejme hľadáš Post Graduate (PGT), ale tam je zasa problém s uznaním kompatibility predchádzajúceho štúdia, čo býva v prípade našich krajín často problematické...
profik
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa profik »

Sportove gymnazium v Kosiciach :D . Neviem ci sa to da zaradit ku normalnym skolam alebo skor specialnym. Za mesiac sa dokaze prestriedat aj par ucitelov a kazdi co pride rozprava, ze toto este nezazil a pod. Viem, ze s anieje scim chvalit, ale to je jedno ci sa gymnazialne ucivo naucim na sportovom gymnaziu alebo hocijakom inom priemernom.
rockonhustla
Light Star
Light Star

seth82 napísal:Niektoré školy v UK (napríklad aj ta naša) sú ochotné aj diskutovať, avšak 99 percent z nich ti nič iné ako TOEFL alebo IELTS nevezme. Naše štátnice, alebo tie české sú na západe poväčšine presne tak ignorované, ako naše tituly. Všetko závisí od toho, aký odbor hľadáš, ak si ho nájdeš, tak pri každom z nich sú detaily a podmienky na prijatie a pokiaľ nie sú, stačí im napísať email a oni ti ochotne odpovedia. Zoznam univerzít v UK je tu http://www.scit.wlv.ac.uk/ukinfo/ . Na každej z nich si nájdi Course Finder a tam skús zadať slovo, ktoré má niečo spoločné s odborom, ktorý hľadáš...A potom klikneš na course details a tam by si mal niekde nájsť požiadavky na prijatie. Course finder na tunajšej uni vyzerá nejak takto, ty samozrejme hľadáš Post Graduate (PGT), ale tam je zasa problém s uznaním kompatibility predchádzajúceho štúdia, čo býva v prípade našich krajín často problematické...
Ja by som chcel ist studovat M.Sc. v Management/Economics/Business. A ktory ranking skol v UK alebo EU ma podla teba najlepsiu vypovednu hodnotu co sa tyka uspesnosti studentov v hladani zamestnania?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Hehe, tak to vysoko rúbeš...Takže na toto ťa bez TOEFL alebo IELTS istotne nezoberú, jednoznačne je to lukratívnejší odbor a na takéto sú tu mierne vyššie požiadavky. Ranking je subjektívny, ale tak skús napríklad http://www.4icu.org/topEurope/ Dosť veľa závisí aj od toho, kde sa chceš po skončení školy usadiť, ak chceš zostať doma alebo v Čechách, tak si subjektívne myslím, že hocijaká UK škola z toho rebríčka ti príde vhod. Ak však chceš práve tú ekonomiku, tak University College of London má jednu z najlepšie hodnotených ekonomických fakúlt tuším...Hľadanie zamestnania samozrejme závisí aj od tvojich výsledkov a schopností, nie len od školy.

//je to aktuálny rebríček (popularita u zamestnávateľov a študentov, web ranking) na rok 2010, tunajšiemu pobúrenému osadenstvu odporúčam skúsiť ctrl+f a hľadať Slovakia...a potom Poland, Hungary, Czech Republic, atď... Prípadne ešte kuk na tento http://www.webometrics.info/top100_cont ... ont=Europe
rockonhustla
Light Star
Light Star

seth82 napísal:Hehe, tak to vysoko rúbeš...Takže na toto ťa bez TOEFL alebo IELTS istotne nezoberú, jednoznačne je to lukratívnejší odbor a na takéto sú tu mierne vyššie požiadavky. Ranking je subjektívny, ale tak skús napríklad http://www.4icu.org/topEurope/ Dosť veľa závisí aj od toho, kde sa chceš po skončení školy usadiť, ak chceš zostať doma alebo v Čechách, tak si subjektívne myslím, že hocijaká UK škola z toho rebríčka ti príde vhod. Ak však chceš práve tú ekonomiku, tak University College of London má jednu z najlepšie hodnotených ekonomických fakúlt tuším...Hľadanie zamestnania samozrejme závisí aj od tvojich výsledkov a schopností, nie len od školy.

//je to aktuálny rebríček (popularita u zamestnávateľov a študentov, web ranking) na rok 2010, tunajšiemu pobúrenému osadenstvu odporúčam skúsiť ctrl+f a hľadať Slovakia...a potom Poland, Hungary, Czech Republic, atď... Prípadne ešte kuk na tento http://www.webometrics.info/top100_cont ... ont=Europe
Skusim ta zasypat este par otazkami, dufam ze nevadi, budem rad ked na ne odpovies ty alebo aj dalsi co maju co povedat
1. Najnovsie som zistil ze existuju nejake agentury na SK, ktore po zaplateni za registraciu pomozu dostat sa na univerzitu v UK (alebo zapadnej Europe) a ze tam netreba IELTS ani TOEFL, len staci napisat a samozrejme uspesne absolvovat nejaky ich test. Nepoznas nahodou nejake take agentury resp. nemas skusenosti s nimi?
2. Ja som nasiel tento napriklad ranking, len neviem ci sa to tyka len bakalarskeho studia, master studia alebo celkovo univerzit, chcel by som najst nejaky ranking pre Master's studium v UK alebo EU najlepsie tykajuci sa business alebo management Master studies. Nepoznas nahodou?
3. Pozri si tento clanok a komentare. Suhlasis s tym? Naozaj su skoly v UK menej casovo narocne, alebo to zavisi od konkretnej univerzity resp. podla toho ci to je bachelor alebo master? Mne by vlastne taka skola aj vyhovovala (mensia casova narocnost ale je mozne odniest si z nej vela), tiez by mi vyhovovalo keby nie su zamerane az tak na memorovanie informacii (ako na univerzitach na Slovensku napriklad), ale skor pripravu na realnu prax, najlepsie keby bola konkretna skola aj dobre hodnotena v rankingu, ale najviac ma zaujimaju graduate prospects a zamestnatelnost (tie ma zajimaju viac ako research a podobne veci). BTW ten blog uz je bohuzial zruseny, preto som to sem dal z google cache, pisal ho taky mlady cesky chalan, ktory je dnes jeden z najvacsich svetovych domainerov a jeho EBITDA bol 150 mil. Kč za posledny rok (to len pre zarytých obhajcov slovenského školstva,ktorí by určite po prečítaní toho článku začali pochybovať o tom, čo to je za školu alebo za študenta), ale to som už trochu odbočil. Chcel som tym len povedat, ze aj ked sa tej skole moc nevenoval, tak si z nej vela odniesol (a nie len zo skoly ale aj celkovo z toho prostredia)
4. Ako si ty spokojny v UK? Preco si sa rozhodol studovat prave v UK a prave na tej univerzite kde si?
5. Ake vidis vyhody alebo nevyhody studia v UK napriklad so studiom v Holandsku, Svedsku, alebo Norsku?
6. Je realne ziskat aj nejake stipendia pripadne ine zdroje zo Slovenska alebo z UK, ktore by aspon ciastocne pokryli poplatky v UK?

Aby sme sa dobre rozumeli, nehladam univerzitu, kde sa budem flakat cely rok, ale urcite privitam, ked univerzita bude v studiu ponukat menej kvantity (vela hodin, vela uciva-vacsina nevyuzitelna v realnom zivote, vela memorovania a klasicke ucenie sa desiatok stran zhrnuti alebo stoviek stran knih na skusky=typicke SK a CZ univerzity) a bude ponukat v studiu viac kvality (kvalitni objektivni profesori s vybornym pristupom, priprava na realny zivot a business, dobre vyhliadky co sa tyka zamestnania a studium na prestiznej univerzite v medzinarodnom prostredi). A samozrejme zalezi aj na peniazoch. Bol by som rád, keby poplatky za studium boli tak 3000-6000 libier za rok resp. aj viac ak by bola sanca na nejake stipendia ale maximalne 8000. Ak by som to mal zhrnut od skoly ocakavam ze mi prinesie zaujimave prinosne studium bez prehnanych narokov, spoznanie novych ludi a uspech v zamestnani po skonceni univerzity. Chcel by som este apelovat na tych co sa hadaju, ze na Slovensku mame tiez kvalitne univerzity, pozrite si rankingy a potom nieco o tom hovorte, vlastne aj tak do vela rankingov sa tie univerzity ani nedostanu.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

No skúsim:
1. O tých agentúrach som nikdy nepočul a preto sa k tomu veľmi vyjadrovať nebudem, avšak príde mi divné to, že nejaká slovenská agentúra ťa vie dostať na školu (masters), kde jednoznačne vyžadujú jeden zo spomínaných jazykových certifikátov. Netvrdím, že to nie je možné, pretože do toho fakt nevidím, ale vedúca katedry na našej právnickej fakulte mi stroho zahlásila, že pokiaľ jej nepoložím pred nos jeden zo spomínaných papierov, tak k titulu sa nedostanem. A to mám skoro za sebou relatívne úspešné štúdium, počas ktorého sa hodnotí aj Angličtina a writing skills. A to naša uni je v tom rankingu (ten ktorý si postol ty, rebríček ekonomických štúdií) až na 21. mieste, takže pokiaľ naši majú také neústupné požiadavky, nechce sa mi veriť, že na školách s vyšším ratingom by boli tie požiadavky nižšie...

2. Ten spomínaný ranking je celkový, teda aj UG a aj PG, teda aj bakalár a aj masters. Je to celkové hodnotenie univerzít v UK. Čo je v ňom zarátané, vidíš aj v legende hore nad číslami, výskum, hodnotenie študentov, uplatnenie študentov, príjmací štandard. Takže na ten sa dá spoľahnúť.

3. Časová náročnosť je fakt rôzna. Poznám z našej fakulty zopár Slovákov a Čechov, ktorí sú na iných odboroch a niekedy sa nestačia čudovať, ako nás na našom odbore furt drvia. Je zasa pravda, že ak niekto študuje film, umenie a podobné veci, tak istotne nebude mať takú časovú náročnosť ako my (History and Politics), keďže my máme na krku milión zdrojov na čítanie. Na druhej strane je ale treba spomenúť obrovské pozitívum - ak sa rozhodneš študovať ekonomiku, budeš študovať IBA ekonomiku a žiadne iné hovadiny, na rozdiel od Slovenska. Jednoducho budeš mať iba ekonomické predmety, ktorým sa môžeš celý čas venovať a práve preto to možno príde niektorým ľuďom ľahšie ako u nás, hoci ja osobne fakt nevidím dôvod, načo by mi bolo napríklad pedagogické minimum ak viem, že v živote učiť nebudem (prípad slovenských škôl, Mgr.). Jednoznačne budeš mať dostatok času, aby si sa mohol venovať svojmu odboru a bude dostatok priestoru na zlepšovanie. Školy tu spolupracujú, budeš mať prístup k všetkým knižniciam v UK, archívom, dátam, online materiálom (bohovská vec, Cambridge a Oxford Journals, Rôzne online vydania časopisov, mesačníkov a iných užitočných vecí), najdôležitejší je ale fakt, že pedagógovia sú tu na úplne inej úrovni ako u nás. Napríklad naša uni nepatrí do top 10, ale zato ma učia ľudia, ktorí sú vo svojich odboroch uznávaní a každý z nich napísal nejaké tie knihy, pravidelne sa zúčastňujú konferencií nielen v UK, sú tu rôzni externisti, napríklad garant mojej diplomky je profesorom na Bostonskej univerzite (budem mať aspoň kvalitné odporúčania v životopise, mwahaha), dejiny Fašizmu ma učil doktor, ktorý je jedným z autorov dokumentárneho seriálu BBC The World at War (Svět ve Válce), moja budúca profesorka je čestným členom Európskej Komisie a je autorkou zákonov, ktoré nám ľuďom z EÚ umožňujú študovať v UK za tie isté poplatky, ako Angláni (predtým to boli také isté pálky, ako pre terajších nečlenov), proste o kvalitu pedagógov sa nemusíš vôbec obávať. NIKDY som nenatrafil na niekoho, kto by mal zlý prístup k študentom, každý pedagóg sa vo svojom predmete doslova vyžíva, a nikdy by som nepovedal, že budem raz rád chodiť na prednášky a semináre.

Zároveň podotknem, že možností na vlastné projekty a vlastný rozvoj tu máš po krk, profesori ťa v tom budú iba podporovať. Nik ti nepovie "rob si čo chceš" alebo "choď si po svojom", vždy nájdeš niekoho, kto bude niečo o tvojom probléme vedieť. Znovu uvediem ako príklad garanta mojej diplomky, ktorý je síce z Bostonu, ale je odborníkom na Central and East-European studies, ja píšem o interných vzťahoch Komunistickej Strany Československa od 1948 do 1989 a človek je až prekvapený, koľko toho o nás vie, hoci býva na druhej strane sveta. Takže o nedostatok podpory zo strany pedagógov, alebo o nedostatočný priestor na tvoj osobný rozvoj sa nemusíš báť.

3. K mojej osobe - všetko sa to stalo viac-menej náhodou, po znechutení zo Slovenského školstva som vypadol do Anglicka (pretože som tu už predtým bol a Nemecko ma nelákalo), trochu som sa dostal do jazyka a potom som sa začal informovať o štúdiu, prešiel som cez všetky procedúry a prijali ma. A prečo som s tým spokojný? Pretože pokiaľ na to máš, tak ťa príjmu na hocijakú školu, bez korupcie, byrokracie a úplatkov. Ak si si istý, že to zvládneš a ak budeš dobrým študentom, nik nemá dôvod ťa ani vyraziť, ani ti robiť problémy na skúškach a ani nič podobné. A až tu raz vyštuduješ, priemerný nástupný plat absolventa Masters je tu 30000 libier ročne.

O Holandsku a iných krajinách neviem, ale za negatívum by som tam ja osobne považoval jazykové obmedzenia, nie každý odbor je medzinárodný a nie všetko sa dá študovať v Angličtine. A aj ak by som študoval po Anglicky, nie každý Holanďan (uvádzam ako príklad, toto platí pre všetky tebou spomínané), ktorého stretneš na ulici, vie Anglicky, takže tam by vždy existovala jazyková bariéra. Iné negatíva neviem, nemám s tým skúsenosti.

Štipendiá tu sú dostupné, ale žiaľ iba pre UnderGraduate. Na Masters už také možnosti nie sú. Existuju stovky Scholarshipov, Bursaries, Private Fundings, atď, ale o tých ti univerzity dajú detaily až keď budeš mať u nich podanú prihlášku (viem, že je to sprostosť, ale žiaľ presne toto zažívam ja teraz, univerzita mi odmieta dať akékoľvek info o súkromnej podpore, alebo nadáciách, pokiaľ nebudú mať ten debilný TOEFL, ktorý musím spraviť). 99 percent ľudí to tu samozrejme rieši brigádami, atď avšak niektoré univerzity sú v tomto ohľade dosť prísne, napríklad tá moja mi nedovolí pracovať viac ako 8 hodín týždenne, čo je dobré svinstvo. Ak neposlúchneš, spôsobíš si problémy (hlavne) medzi pedagógmi, mám s tým osobnú skúsenosť, keď som bol jeden čas dosť na vidly s vedúcim katedry, čo nebolo veľmi šťastné, ale už je to za mnou.

Pozor na jednu vec - poplatky za školu sú jedna vec, aj Cambridge stojí iba 4000 libier na rok. Najväčšou položkou je všetko ostatné a na prvom mieste je ubytovanie. Internáty sú tu kurevsky drahé, priamo tu v Leeds stoja od 120 libier týždenne (nesrandujem, stačí googliť), čo je 500 mesačne IBA ubytovanie. Nehovoriac o študijných materiáloch (pravidelne za semester tak okolo 100 libier na knihy), jedle, prípadnej doprave, istotne chceš mať aj nejaký sociálny život a jedna noc práve tu v Leeds (ktoré je v UK najznámejšie svojím nočným životom, je tu viac ako 200 000 študentov, stačí si pozrieť wiki) ťa vyjde minimálne na 50 libier a to iba ak sa krotíš. Ja som si to počítal, ročne tu mám celkové náklady na štúdium niečo okolo 13 000 libier, takže celé štúdium po Masters ma bude stáť tak 55 000 libier (62 000 Eur = 1,9M SKK), takže tie poplatky za štúdium sú fakt iba srandovná malá čiastka...Angličania majú tú výhodu, že im to buď sponzorujú bohatí rodičia, alebo maju dostupné pôžičky na rok až do 16 OOO libier, avšak toto sa stáva problémom po skončení štúdia, keďže vládne aj mimovládne organizácie to kritizujú, pretože ak niekto skončí školu s dlhom viac ako 50K libier na krku, má bohovský problém dostať nie len úver, ale aj obyčajný laptop na splátky, kvôli zadlženosti a nízkej bonite jednotlivca. Keďže ja sa nerád zadlžujem, obetoval som skoro 4 roky moje zdravie (psychické aj fyzické) a po nociach som pracoval a cez deň chodil do školy (to bol presne dôvod konfliktu medzi mnou a spomínaným profesorom, čomu sa ani nečudujem). Takže pokiaľ si to chceš financovať sám, takýto alebo podobný bordel ťa neminie. Keďže tu ale chceš iba Masters, je to tak 13000 libier, takž to máš možno našporené, takže teba sa to až tak týkať nebude...

Kľudne sa pýtaj ďalej, niekedy potrebujem aj ja vypnúť od diplomky, takže čas na odpoveď si nájdem...
K tým slovenským školám sa ja už vyjadrovať nebudem, svoj názor na ne nezmením :)
rockonhustla
Light Star
Light Star

No takze mal si pravdu, musim ten TOEFL aj tak spravit, lebo ta agentura to vie vybavit len na niektore skoly s dost nizkym rankingom. Takze planujem naprv ten TOEFL a potom budem asi riesit University of Southampton.
marecik
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa marecik »

SPŠ strojnícka Prešov forever :D
Ujo Marky
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Ujo Marky »

6 z rokov zo Sukromneho Gym. Mercury
2 roky IB Diploma na Gym. Jura Hronca
Cerstvo prijaty na:
City University London - Cass Business School
University of Manchester
University of Birmingham
Queen's Mary University
:)
stifler1
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa stifler1 »

Chcel by som sa opýtať, keď by som chcel študovať na slovensku externe vysokú školu tri roky takže by som si spravil Bc. tak potom by som chcel ísť študovať externe do českej republiky už na titul Ing. (tak že tam by som mal prácu a študoval hneď externe vysokú školu) tak sa pýtam ako je to tam so štúdiom, môžem písať zápočty, skúšky v slovenskom jazyku alebo musím v českom jazyku, ako sa potom píše diplomová práca, taktiež sa musí písať v českom jazyku alebo môžem ju písať aj v slovenskom jazyku? Mohli by ste mi poradiť tí čo už máte skúsenosti so štúdiom v českej republike alebo tí čo máte nejaké vedomosti ako to tam chodí? Díky
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ja študujem v Brne a všetky úlohy, dokumentácie a projekty píšem v slovenčine a nie je s tým žiadny problém. Samozrejme sa môže vyskytnúť na škole "expert", ktorý potrebuje mať niečo napísané v češtine, ale v takýchto prípadoch sa to dá písať aj v angličtine (u nás na škole som počul o jednom). Takže v podstate to nie je skoro žiadny problém :)
rockonhustla
Light Star
Light Star

seth82 napísal:Kľudne sa pýtaj ďalej, niekedy potrebujem aj ja vypnúť od diplomky, takže čas na odpoveď si nájdem...
K tým slovenským školám sa ja už vyjadrovať nebudem, svoj názor na ne nezmením :)
Pocul som ze v UK existuju nenavratne pozicky (nemusis ich splatit ak do urcitej doby nebudes zarabat urcity plat). Je mozne taku pozicku dostat aj na Master? Byva moznost pre takuto pozicku na vsetkych skolach, alebo to je len na niektorych?
asspisino
Novice
Novice

Príspevok od používateľa asspisino »

SPS priemyslovka ,elektrotechnika
Napísať odpoveď