Ahojte, chcem sa spýtať, čo znamená, ak mám v parametroch dosky podporu pamätí DDR3 do 1333Mhz, ale mám aj 1600, no je za tým v zátvorke označenie "OC", ...doplo mi že to bude OverClock, no nechápem, čo tam treba pretaktovať, aby to tie pamäte bralo. Poprípade čo sa stane, keď tam len tak zapojím 1600Mhz pamäte.
Ešte by som sa rád opýtal, či ak je raz pamäť označená ako DDR3 a daná frekvencia, pôjde to na každú dosku s takou podporou? Totiž často sa stretávam z obchodmi kde je text "Pamäť pre platformy Intel i7 a pod., viete mi to objasniť?
Dík.
Podpora pamätí DDR3 1600Mhz (OC)
Re: Podpora pamätí DDR3 1600Mhz (OC)
ked tam tu pamat das, nic nepokazis ... pamat sa rychlostou prisposobi doske (FSB, QPI ...)
ak je raz modul DDR3 tak ho mozes pouzit kdekolvek kde je pre to podpora ... to oznacenie "pre i7" je zrejme hlavne kvoli tomu, ze sa to predava ako triple kit pre triple-channel (ma to len i7) .. ale pamatove moduly su to identicke ako pre dual-channel
ak je raz modul DDR3 tak ho mozes pouzit kdekolvek kde je pre to podpora ... to oznacenie "pre i7" je zrejme hlavne kvoli tomu, ze sa to predava ako triple kit pre triple-channel (ma to len i7) .. ale pamatove moduly su to identicke ako pre dual-channel
Znamena to tolko, ze defaultna podporovana frekvencia je 1333MHz. Intel tuto hranicu stanovil za oficialne podporovanu (aj napriek tomu, ze este pred tymto finalnym rozhodnutim, sa predpokladala plna podpora 1600, kedze ten potencial tam je). Vsetko nad 1333MHz uz povazuje za overclock.
Oznacenie "Pamat pre platformy i7/i5" je mozne aj kvoli tomu, ze obsahuju upraveny rychlostny profil, zrozumitelny pre intel chipset, a teda doska si automaticky nastavi potrebne casovanie/frekvencie podla tohoto profilu. Intel tento profil oznacuje ako XMP - eXtreme Performance Profile, NVIDIA ho oznacuje ako EPP - Enhanced Performance Profile, AMD ako AOD - AMD OverDrive. To, ze dana pamat podporuje profil XMP, ale neznamena, zeby nemala ist v doskach urcenych pre AMD procesory. Len si doska potrebne nastavenia neurobi sama automaticky, ale budes musiet urobit zmenu v BIOSe sam.
Oznacenie "Pamat pre platformy i7/i5" je mozne aj kvoli tomu, ze obsahuju upraveny rychlostny profil, zrozumitelny pre intel chipset, a teda doska si automaticky nastavi potrebne casovanie/frekvencie podla tohoto profilu. Intel tento profil oznacuje ako XMP - eXtreme Performance Profile, NVIDIA ho oznacuje ako EPP - Enhanced Performance Profile, AMD ako AOD - AMD OverDrive. To, ze dana pamat podporuje profil XMP, ale neznamena, zeby nemala ist v doskach urcenych pre AMD procesory. Len si doska potrebne nastavenia neurobi sama automaticky, ale budes musiet urobit zmenu v BIOSe sam.
Pamäť pre Intel to bude najskôr preto, lebo Core i7 a i5 procesory majú integrovaný pamäťový radič, ktorý neznesie viac ako 1,65V. Čiže ak by si tam nahodil 1,8V pamäte, skôr či neskôr si CPU odpáliš.