Chladic na AMD Phenom X4 965 (AM3)

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Chladic na AMD Phenom X4 965 (AM3)

Príspevok od používateľa hojko »

Poradte ucinny a tichy chladic, ktory uchladi Phenom X4 965 (socket AM3) bez vacsieho hluku. Cena tak cca. do 35 eur.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Chladic na AMD Phenom X4 965 (AM3)

Príspevok od používateľa uplink »

Lamka, si sa mohol spýtať keď sme písali.

ArcticCooling Freezer Xtreme za 28 evri z alzy. Tichý účinný.

Majú ho aj v BGS...

http://www.bgslevi.sk/main.aspx?cls=Pro ... _id=348926

http://www.alza.sk/arctic-freezer-xtrem ... 113281.htm
Sapo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sapo »

2 eura nad limit, ale je to dobry chladic.
http://www.alza.sk/scythe-ninja-2-d135396.htm
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Scythe je určite lepšia voľba...nepochybne. Ja som odporučil ten Freezer, lebo ho mám. Momentálne pri teplote v izbe 28 stupňov [no a čo, umelé leto :D a mám rád teplo] som mal v idly 32 stupňov na cores a v záťaži nešiel nad 40. Nejako sa ustálil. Keď som vyvetral šlo to ešte nižšie...

Keď bol nový piekol viac, neviem ako je to možné...
Sapo
Addict
Addict

Jasne, aj AC Extreme je dobry chladic, ale volil by som radsej Scythe tych par ecok sa uz oplati doplatit. Ja mavam na COREs nizsiu teplotu ako na CPU, zaujimave, cim to bude? hm. Mam AC Freezer 64Pro PWM a Athlon X3 435 @3.44GHz
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Ci to bude Ninja alebo Freezer, tak to je uz asi jedno, cena nie je az taka rozdielna a ci to bude mat 35 alebo 40 stupnov v idle, tak to uz nie je taky rozdiel. Teraz tam mam box a okrem toho, ze pri zatazi a teda zvyseni teploty huci, ten box je proste nepouzitelny. Nainstaloval som Call of Duty: Modern Warfare 2 a zacal hrat, hral som to mozno 10 minut a zrazu teplota procesora vybehla na 72 stupnov, pocitac pipal (v BIOSe som nastavil 70 stupnov kriticku teplotu) a chladic isiel na 7200 otacok, myslel som, ze mi to tu uz vybuchne. Podla internetu a tusim aj specifikacii AMD je maximalna teplota 62 stupnov, takze nechapem, preco davaju takyto biedny boxovany chladic, ked je evidentne, ze to pri zatazi nezvladne. Bedna chladena nie je zle, je tam 12cm fan vpredu, ktory ofukuje disky a dalsi je vzadu, ktory fuka teplo von z bedne, taktiez 12cm. Zdroj je Corsair HX650, v miestnosti je cca 20 stupnov. Dovolim si teda v klude povedat, ze pouzivat takyto boxovany chladic je akurat tak na znicenie procesora.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Hmm pravda, ja pri mojich priemerných 24-26 stupňoch v izbe mám ľadový CPU. Určite choď do scythu, alebo toho freezru...
el_chupacabra
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa el_chupacabra »

Coolermaster Hyper 212 Plus - najlepší pomer cena/výkon, lepší chladič ako Freezer Extreme - má lepší a lepšie regulovateľný ventilátor - ktorý sa dá navyše aj vymeniť za akýkoľvek iný 12cm ventilátor, heatpipe direct touch a v neposlednom rade má stokrát lepší upevňovací mechanizmus. Je o niečo väčší a ak sa nemýlim stojí menej ako ten freezer.
Tie teploty u "Cores" sú značne skreslené a rozhodne nesymbolizujú reálnu teplotu CPU, skutočná teplota je vždy vyššia.
Sapo
Addict
Addict

Ja som pocul ze CM Hyper 212+ nie je prave najtichsi chladic.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

el_chupacabra napísal:Coolermaster Hyper 212 Plus - najlepší pomer cena/výkon, lepší chladič ako Freezer Extreme - má lepší a lepšie regulovateľný ventilátor - ktorý sa dá navyše aj vymeniť za akýkoľvek iný 12cm ventilátor, heatpipe direct touch a v neposlednom rade má stokrát lepší upevňovací mechanizmus. Je o niečo väčší a ak sa nemýlim stojí menej ako ten freezer.
Tie teploty u "Cores" sú značne skreslené a rozhodne nesymbolizujú reálnu teplotu CPU, skutočná teplota je vždy vyššia.
no neviem neviem. Na cores Ti teplotu potvrdiť nemám ako, ale na surface áno a je vyššia len o 2 stupňe ako na cores, mám externý teplomer. Čo máš proti uchytávaniu Freezeru? Uchytával si ho už niekedy? Inštaloval som ho asi do 7mich PC a nikde nebol nikdy žiadny problém. Hlučný? :-) Počul si ho niekedy naživo? Sorry, ale nezdá sa mi že by si písal zo skúsenstí...
el_chupacabra
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

uplink: máš haluze? Prestaň fetovať, o hlučnosti som nepísal nič. Upevnenie je lepšie v tom, že nevyužíva retenčný rámik, ktorý je, ako iste vieš, plastový, týmpádom nehrozí že ho urveš pri prenose. Raz si to vyskúšaj a uvidíš... To že ti Freezer vyhovuje a máš vyskúšaný len ten, neznamená že je najlepší (lebo naozaj nie je - a nielen podľa mňa, ale podľa mnohých ďalších ľudí ktorí majú vyskúšané oba tieto chladiče)
Sapo: CM je na plných otáčkach hlučný, predsalen, 12cm ventilátor pri 2600rpm nejaký ten hluk narobí (ale zas ten prietok - dvakrát väčší ako má na maxime ten freezer). Ale zas sa dá cez PWM zregulovať na nižšie otáčky ako ventilátor na freezeri.

Nech už máte tie freezery radi ako len chcete, CM Hyper 212+ je oveľa lepšia kúpa, v každom jednom smere.

BTW: nasadzoval som už aj Freezer, aj iné chladiče používajúce retenčný rámik a tento CM sa upevňoval rozhodne lepšie (a bezpečnejšie)
Farlo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Farlo »

myslim že su dobre všetky tie chladiče čo tu boli vymenovane .. a nebal by som sa ani tych 2600 otačok .. pretože mam 955 a pri boxovom chladiči pri zataži cez 5000 otačok sa može vysavač schovat :D
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Objednal som nakoniec ten AC Freezer Extreme, ktory radil uplink. Vzhladom na to, ze Ninja nebola skladom, len Ninja Mini a ta je udajne na tom horsie s chladenim.

Farlo: To je nic, na 965-ke som dal 7200 otacok a 72 supnov po cca. 10-15min hrani Call of Duty: Modern Warfare 2. Potom ked uz pipal PC pre vysoku teplotu, tak som to radsej vypol.
el_chupacabra
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Gratulujem, kúpil si hovadinu, o 4€ lacnejšie si mohol mať výkonnejší chladič...
http://pctuning.tyden.cz/hardware/skrin ... me?start=6
(Pri 600rpm rozdiel v teplote 12°C v prospech CM Hyper 212, úžas...)

To tak keď dávaš na rady človeka čo má vyskúšaný až jeden chladič...

Tak ma napadá otázka... Čo je vlastne na tom AC také extrémne? CM má lepší chladiaci účinok pri rovnakých otáčkach, pritom ale umožňuje ísť s otáčkami oveľa vyššie, kde je jeho výkon porovnateľný s dvojnásobne drahšími chladičmi... a stojí menej... AC Freezer 7 a 64 sú za tú cenu dobré chladiče, ale Freezer Extreme dobrý chladič NIE JE (za tú cenu)

ďalšia recenzia s podarenou možnosťou porovnania:
http://www.madshrimps.be/?action=getart ... rticID=389
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Už stíchni el_chupacabra, nik nie je zvedavý na Tvoje kecy. Aby si bol v obraze, pre mňa osobne je CM shitná značka, všetko od nich sa zatiaľ pokazilo, či už vetráky, alebo časti na ich skrinkách. Pre mňa je CM synonymom ManLi.

V prilohe Ti posielam teplotu. Externým teplomerom namerané 29 stupňov celsia na surface, aktuálna teplota vzduchu v prostredí 25.5 stupňa.

Tak už prosím Ťa stíchni, nik nie je zvedavý na Tvoje zúfalé obhajovanie CM.
Prílohy
temp.gif
(28.69 KiB) 765 stiahnutí
el_chupacabra
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

uplink: hej hej, nikdy v živote si neskúšal CM Hyper 212 (či už + alebo ten prvý), vieš len kritizovať. Ak je pre teba CM lacná značka, AC je čo? Veď to je tiež totálny Low-End, či už ide o zdroje, chladiče alebo ventilátory, dobré meno majú len vďaka Freezerom a Accelerám. CM má na rozdiel od AC aj high-end chladiče (V8 napríklad) Freezer Extreme je nepodarený kúsok, stačí že si pozrieš ten link čo som ti poslal. Mal stáť o tých 5€ menej a jeho cena by bola adekvátna. To že je CM Hyper 212 Plus lepší ako Freezer Extreme ti potvrdí každý človek čo sa v tomto pohybuje a nedáva do zostáv ktoré skladá len jednu značku ako ty.
To že tu hodíš teploty neznámeho procesora v idle a pri neznámych otáčkach (pre ten Freezer máš koľko? 1000rpm? Či tých 900? Tento tvoj screenshot má nulovú výpovednú hodnotu (koľko má to CPU keď sa podtaktuje a zníži napätie? 15W tepelného výkonu?) a svedčí len o tvojej vysokej neprofesionalite a neznalosti.
Zbytočne znižuješ úroveň tohto fóra a žiaden rozumný človek nebude žiadať o radu tu, ale pôjde inde (príklad dávať nebudem, ale rozhodne tam sú skúsenejší ľudia ako ty). S Coolermasterom som mal pri minimálnom prietoku (300rpm) na Phenome II X4 925 nejakých 37°C... skús ty ubrať otáčky na 300 že ako to bude ten Freezer chladiť...

Hej, Coolermaster nie je žiadny zázrak, ventilátor nie je top kvality, ale to sa rozhodne nedá povedať ani o ventilátore na Freezeri, keď ti začne drhnúť ložisko na Freezeri čo spravíš? PRD, lebo tam druhý ventilátor len tak jednoducho nedáš. Na Coolermasteri je výmena ventilátora záležitosťou na 30 sekúnd. A ten ventilátor na Coolermasteri je predsalen o niečo lepšie spravený (ale to ty samozrejme nevieš keďže si ho nevidel) - má lepšie tvarované lopatky, vďaka čomu dosahuje o dosť vyšší prietok (a nielen papierovo).
Keď podľa teba nie je o 12°C nižšia teplota za o 4€ nižšiu cenu nepodstatný údaj, tak choď radiť sliepkam v kuríne...

Úprimne ľutujem zúfalcov čo dali tebe poskladať zostavu
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Pri pohľade na Tvoj príspevok vidím len samé bla bla bla bla bla kecy. Pre info, zložil som v živote viac zostáv ako je v Tvojej vymlátenej hlave mozgových buniek a defacto sa s Tebou nemám o čom baviť. Vadia mi ľudia ako Ty, teoretici...

Ten neznámy CPU je môj Phenom II 965 BE @ 3.4 GHz [non-OCed] a [patrí mu tých 900 rpm.
Prílohy
pre-blbca.gif
(199.93 KiB) 764 stiahnutí
el_chupacabra
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Ty dement nemáš šajnu koľko ja som poskladal zostáv. A aj tak, tvoje schopnosti od toho koľko zostáv máš za sebou rozhodne nezávisia (lebo ty si očividne neznalý a čo ti pridá na skúsenostiach to že skladáš furt rovnaké zostavy). A že teoretik? Môžem ťa vysmiať, pre mňa si len tupček čo ovláda nejaké základy teórie okolo PC, no ako veci fungujú už nevieš. A to je rozdiel medzi nami. Keď myslíš že to, že viem ako počítač pracuje, ako pracujú jednotlivé komponenty a jednotlivé obvody a súčiastky na nich, zo mňa robí teoretika, tak fajn, som teoretik. Považuješ to za nevýhodu?
Kebyže nie si debil, tak dáš screenshot teplôt pri plnej záťaži, a nie v idle. A tých 900rpm... to že ty nepraktizuješ tichú zostavu ešte neznamená že ju nebude chcieť niekto iný (Freezer nie je vyslovene hlučný, ale na 900rpm ho proste je počuť ).
Takže choď vysvetľovať seberovným (teda buď medzi retardovaných do ústavu, alebo niekde na družstvo medzi ovečky a kravičky).
Moje bla-bla sa aspoň opiera o viacstranné praktické skúsenosti, nie že mám vyskúšaný jeden chladič tak ako ty, tak ho budem teraz odporúčať všetkým. Takýchto ľudí ako ty milujem, myslí si že je najmúdrejší na svete, a ak mu niekto predostrie iný názor tak je proste debil. Jediný debil si tu ale bohužiaľ ty. A láskavo mi vysvetli čo si chcel akože tým screenom ukázať. Že ti chladič chladí? Vau! Kto by to bol čakal! Alebo si chcel poukázať na to že nevieš nastaviť Speedfan aby ti reguloval automaticky otáčky? Stačí sa spýtať, ja ti poradím...
Stavím sa že aj test na pctuningu považuješ za test debilov, veď oni ti isto nesiahajú ani po členky...
A ty hojko, viem že to je tvoje fórum, ale keď budeš chcieť odborné rady, obráť sa na pc.sk, alebo pcforum.sk, tam ti s radosťou poradia ľudia, ktorí do veci vidia trošku viac ako uplink a majú vyskúšané aj iné značky ako AC.
Ja osobne by som si už AC do kompu nedal, jedine accelero...
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ooo elektrické obvody, koľký to výraz. Ak smiem vedieť, ako dlho sa venuješ PC hardwaru? Pol roka? Ja od siedmych rokov a Ty?

Čo sa týka "hlučnosti" môjho PC je na gamerskú zostavu allright. Fakt nemám náladu sa tu s Tebou handrkovať. Si podobný primitív ako ten borec Janko neviem aký čo ma poúčal o weboch, pritom sám za sebou nič nemá, alebo ďalší borec ktorý mi povedal že spraviť jednu scénu v maxku nie je do 100-180 eur a ja som ju mal do troch hodín. Sorry, ale s teoretkmi fakt nevediem diskusiu.

Btw. ako si na to prišiel že CPU je idle? Na základe momentálneho screenu? :-). Čo Ty vieš čo robil predošlú pol hodinu. A ináč, lebo testy sa nerobievajú v idly, že ano. Vidno že sa "vyznáš". Len pre kľudné svedomie primitíva ako si Ty...

Dokáže toto Tvoj CM?

//pridal som ešte fotku teploty prostredia
Prílohy
hotcpu.jpg
ambiernt-temperature.jpg
eXistenZ
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa eXistenZ »

Hádate sa o hotovej veci? CoolerMaster 212+ je oveľa lepšia voľba ako Freezer Extreme. Prečo?

1. Aj keď je Freezer mohutnejší, má o niečo redšie rebrá. CM212+ je menší, ale keďže vzduch preteká cez viacero rebier, navyše s ôsmimi zakončeniami heatpipov naraz, zoberie so sebou viac tepla.

2. CM212+ má v základe lepší chladič, navyše do Freezera Extreme iný ako základný napcháš len s úpravami.

3. CM212+ má priamy dotyk heatpipe s CPU, kdežto Freezer Extreme delí heatpipky od CPU asi 3mm medi.

4. Freezer Extreme nemá backplate, aspoň verzia, ktorú som ja montoval a skúšal nemá. Samotný chladič, ktorý je pomerne ťažký, drží na dvoch malých trápnych skrutkách. Tomu sa vraví riešenie za všetky drobné.

Mal som dočinenia s oboma týmito chladičmi. A výsledok?

Freezer Extreme má neskutočne zle opracovanú styčnú plochu, lepšie by som to vyškriabal doma príborovým nožíkom - lapovanie je nevyhnutné.
Nevylapovaný chladič bol namontovaný na E5300, ktorý bol následne nataktovaný na 3,5GHz, pri ktorých dosahoval cca. 75 stupňov pri OCCT Linx (Hot CPU Tester dokáže oproti nemu prd). To je príliž vysoká hodnota na 45nm dvojjadro aj na takejto frekvencii. Po vylapovaní styčnej plochy a použití pasty MX-2 to už bolo lepšie - 68 stupňov. No stále žiadna sláva. Aby som to porovnal, môj staručký Freezer 7 Pro uchladil moje ešte staršie Core2Duo e6400 na 3,4GHz na 72 stupňov. Nezabudnime, že toto je oveľa pažravejší CPU vyrábaný ešte 65nm výrobným procesom.

S CM212+ mám naopak dobré skúsenosti. Na vzduchu, bez dodatočného prievanu v bedni uchladil 45nm štvorjadro i5 750 na 3,5GHz na ~63 stupňov.

Všetky merania teploty v OCCT Linx (resp. druhá položka v OCCT, kto by nevedel).

Ešte jedna vec, kto povie, že 125W štvorjadro mu uchladí Freezer Extreme v Burne na 39 stupňov (súdim podľa screenu vyššie) buď:

1. klame
2. má pokazené čidlo

Toť vše, prajem pekný výber.

//uh-oh, no ako čítam príspevky aj dozadu, hojko už kúpil drahšiu a nevýkonnejšiu variantu... Škoda.
Napísať odpoveď