K: NAS server
K: NAS server
Takže kúpim nejaký ojazdený NAS server, podmienkou je aby mal 4 pozície na disky. Plánujem ho osadiť 4X1,5TB HDD. Ponúkajte.
Re: K: NAS server
ahoj, sice ziadny nemam, ale pred casom som riesil podobny problem. Zozen si PC +- 1GHz + ethernet, alebo fiber karty do neho a pouzi www.freenas.org - slape a funguje velmi pekne, s konfiguraciou som ti ochotny pomoct.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Nedavno som s kamaratom riesil nieco podobne, tiez uvazoval nad NAS boxom, ale mal poziadavku na viacej diskov a zohnat nejaky box pre 6 diskov a v dobrej cene, tak to je skoro nemozne. Vsak uz len tie pre 4 disky sa pohybuju aj na 300-400 eur, co je vysoka cena. Radsej by som vidiel riesenie v nejakom peknom pasivnom pocitaci, aj ked by to bolo zrejme vacsie, ale mohlo by to v pohode fungovat.
Kupit nejaku bednu, ktora ma trebars 6 pozicii na 3,5" disk, pripadne sa pozriet po racku. Tam umiestnit obycajny Celeron s taktom cez 1GHz, ten by mohlo stacit chladit pasivne s nejakym lepsim chladicom, pripadne uplne na minimum otacky. 512MB RAMky postaci s prehladom, dokonca je to aj zbytocne vela. Graficka karta by mohla byt intergrovana na doske, pripadne sa pozriet po nejakej PCI alebo AGP karte, hoci aj 2MB S3 karta ci Riva TNT2 a podobne, len aby nieco bolo a zapol sa pocitac. Otazny v tomto pripade je zdroj, ktory by mohol najviac hucat, preto by bolo asi lepsie zainvestovat do niecoho kvalitnejsieho, 400W Seasonic je tichy a vykonny zdroj, aj ked do takejto zostavy by v pohode postacil 200-230W zdroj, len dnes uz nieco take asi kupit nepojde. Ako system sa moze pouzit spomenuty FreeNAS, hocijaky Linux alebo aj Windows.
Kupit nejaku bednu, ktora ma trebars 6 pozicii na 3,5" disk, pripadne sa pozriet po racku. Tam umiestnit obycajny Celeron s taktom cez 1GHz, ten by mohlo stacit chladit pasivne s nejakym lepsim chladicom, pripadne uplne na minimum otacky. 512MB RAMky postaci s prehladom, dokonca je to aj zbytocne vela. Graficka karta by mohla byt intergrovana na doske, pripadne sa pozriet po nejakej PCI alebo AGP karte, hoci aj 2MB S3 karta ci Riva TNT2 a podobne, len aby nieco bolo a zapol sa pocitac. Otazny v tomto pripade je zdroj, ktory by mohol najviac hucat, preto by bolo asi lepsie zainvestovat do niecoho kvalitnejsieho, 400W Seasonic je tichy a vykonny zdroj, aj ked do takejto zostavy by v pohode postacil 200-230W zdroj, len dnes uz nieco take asi kupit nepojde. Ako system sa moze pouzit spomenuty FreeNAS, hocijaky Linux alebo aj Windows.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
sebci: Nebud smiesny, ved za 50 eur kupi 2GBz Celeron aj s doskou a pamatami.
a ten freeNAS ma aj nejake pokrocilejsie spravovanie napajania a pod? Ide mi o to aby mi stroj a diskami nebezal non-stop, ale aby aby boli disky uspate, slapal iba procesor v nejakom setriacom mode, a disky zapol len ked sa pripojim na NAS