Vlastenecky zákon

Diskusie na politické témy...
J.O.S.E
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Vlastenecky zákon

Príspevok od používateľa J.O.S.E »

Sagittarius napísal: Vlastenectvo sa nedá nanútiť, potom vzniká nemu odpor. Vlastenectvu sa nedá vychovať direktívne. Vlastenectvo človek musí cítiť, ak chce byť vlastencom a nie musí musieť... Pravdaže možnosť, že sa to dá nanútiť, boli také režimy, ktorým sa to podarilo. Taký režim však väčšina z nás nechce. Ale ty možno áno...
Neviem ako ty, ale ja sa nazdávam, že táto hymna pomôže v dnešnej mládeži prebudiť záujem o svoju vlasť, možno si uvedomia to, že sa doteraz nie priliš zaujimali o svoju krajinu, či už odignorovali nejaké tie voľby a pod...budú mať snahu niečo na chode krajiny zlepšiť a pod. Uvediem podobenstvo, ktorým sa pokúsim vystihnuť alibizmus tejto skupiny uživateľov, ktorí hovoria, že tento zákon je zlý....: Zhodneme sa, že voda (pre niekoho vodka) je pre život človeka nevyhnutný, každý z vás si to uvedomuje ale vy sa hráte na geniov a hovoríte: My vieme, že voda je potrebná pre život človeka, ale my ju piť nebudeme lebo pochádza zo zeme, a tak radšej zahyniete, a to je vidieť aj v diskusii o vlasteneckom zákone, kde hovoríte, že ste vlastencami ale ak príde niečo, kde sa vyžaduje trochu vlasteneckej podpory, tak tam už cúvate do uzadia v zmysle mota: Ja nič, ja muzikant.....a taktiež je zaujimave, že tento zákon kritizuju a vyjadrujú sa k nemu ľudia, ktorých sa takmer netýka a nie su už školoupovinní....mnohí z Vás už pracujú a sú davno preč zo školy, takže ak nie ste poslancom MsZ, nejakým pedagogom a nesledujete stv, ktorá ak sa nehra nejaká olympiada alebo majstrovstvá, tak nema ani poriadnu sledovanosť, tak tento zákon ani nezaregistrujete....no a ešte jedna poznámka...okrem Bigboba som sa nestretol s nikym v tejto diskusii, kto by bol na Zš alebo SŠ a vyjadroval sa v tejto téme...to je znak presne toho o čom som hovoril, že dnešna mládež má tieto veci týkajúce sa štátu asi tak v zadnej časti tela, a vôbec sa o to nezaujimajú a tak im je šuma fugi fuč, či sa ich to nejako dotkne, a v ich hlavkach pokiaľ nie je zakonponovaná sankcia...tak takýto zákon s nimi ani nepohne :)

Gothar - pekný komentár, ale neodpustím si jednú poznámku na margo tejto témy,,,,bola založena nejakú tu hodinu po čase, kedy bol postnutý článok ohľadom tejto problematiky v téme Správanie sa ministrov + politika na SVK, takže založenie tejto témy jej zakladateľom vnímam ako spammm :wink:
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

"vlastenectvo sa neda nanutit" jak keby som kkta pocul. hajde kuknut na ameriku ako sa tam statna doktrina vstepuje od malicka. aspon za tento zakon som tejto neschopnej vlade vdacny.
Sagittarius
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Sagittarius »

J.O.S.E: Zaujímavé. Z časti máš pravdu. Ale zákon nebol určite prijatý s takým úmyslom ako tu píšeš (viem, že ty to vieš :) )...A deti na prvom stupni to ešte ani nechápu a ostatní, aj keď budú chcieť niečo napr. voľbami zmeniť , tak aj tak až o 4-8 rokov. A ako som už väčšina detí nerado chodí do školy a ešte v pondelok...a prvé, čo im bude školu pripomínať bude hymna. To je najlepší spôsob ako im ju zhnusiť. A možno sa mýlim, možno budú radi, že sa im uberú dve minúty z hodiny...
Gepid
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Gepid »

Ja si neviem predstaviť ako bude vyzerať ten obraz prezidenta medzi stenou zastatou od pomarančov. A hlavne ako dlho tam vydrží. Neverím, že dlhšie ako mesiac...
Inak, do školy prichádzam 8:01 takže keď bude pred vyučovaním nestihnem ju. Keď bude počas vyučovania aspoň sa to strhne z hodiny...
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

Problem toho vsetkeho je len v tom ze vlastenectvo suvisi len velmi malo s hymnou, s vlajkou a statnym znakom.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Veľmi tam chýba ešte povinný kroj v školách a štátnych inštitúciách a aby sa všetci museli naučiť "hrať" na fujare. :lol:
Kybelvody
Star
Star

Príspevok od používateľa Kybelvody »

Vlastenectvo mi ma nejakym dementnym zakonom nanutit koalicia co pre Slovensko urobila tak hrozne vela? A mam byt vobec hrdy na taketo Slovensko potom co sa tu vsetko prepieklo?
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa IvanSk »

Cesar
Veľmi tam chýba ešte povinný kroj v školách a štátnych inštitúciách a aby sa všetci museli naučiť "hrať" na fujare. :lol:
Aký máš problém s krojom? Vysmievaš sa svojim predkom akí boli dementní, že ich nosili? To je hodné len úsmevu :D

Mňa by nezabilo ani nosenie kroja. Veď je to krásne oblečenie.
Sagittarius
Guru
Guru

Veď ak nemáš v práci nejaký predpísaný (doporučený odev), tak ho môžeš nosiť aj teraz. Nie je problém. Ale dobrovoľne. :)
Famine
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Famine »

ja poznám zopár ľudí ktorí nemajú radi túto krajinu alebo hovoria že to tu neznášajú a to im nebola hrana štátna hymna každý týždeň. Kto vie aky to bude mať dopad. Mne je prakticky jedno ja do školy nechodím takže sa ma to nijako zvlášť nedotkne :smt006
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

zelovoc napísal:"vlastenectvo sa neda nanutit" jak keby som kkta pocul. hajde kuknut na ameriku ako sa tam statna doktrina vstepuje od malicka. aspon za tento zakon som tejto neschopnej vlade vdacny.
Zelovoc, vštepuje sa od malička, t.j. výukou histórie, tak, aby každé malé dieťa vedelo o boji za nezávislosť, o mílnikoch v histórii a kto bol G. Washington, alebo sú hodené do nefunkčného systému vzdelávania, so zastaranými osnovami, kopnutý do zadku so strčenou vlajkou v ruke, to všetko v spoločnosti, ktorá má čím ďalej tým väčší odpor k verejným veciam?

EDIT
Povinné čítanie pre tých čo argumenty v tejto téme začínajú "V USA..."
Sľub vernosti vlajke sa neskôr stal oficiálnou procedúrou, no v roku 1943 (uprostred vojny, kedy inak bývajú národné city vybičované do krajnosti) vstúpil do hry Najvyšší súd, ktorý zdôraznil, že láska k vlasti musí vychádzať zo srdca, nie zo zákona. A že vynucovať recitáciu sľubu od detí v školách je v rozpore s prvým dodatkom ústavy, ktorý garantuje slobodu prejavu a presvedčenia.
zdroj eTrend http://ow.ly/1e9pP
adameeec
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa adameeec »

GothaR napísal:to je prave ten problem...po reforme skolstva stale nie je dostatok ucebnic a oni tu teraz spravia takyto vydavok, je to proste na hlavu postavene.
ano presne! Hymna je dolezitejsia. A pozerat sa pri nej na stareho chu*a bude kazdy pondelok naozaj to prave - vlastenecke!. :?
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Nazor Ivana Miklosa da danu problematiku:
http://novageneracia.sk/content/view/335/1/

Kód: Vybrať všetko

Vlastenectvo má rôzne definície asi najrozšírenejšia je, že je to láska k vlasti a hrdosť na vlasť. Láska a hrdosť sú však veľmi intímne pocity a preto sa nedajú nadiktovať a prikázať zákonom. Zákonom prikázaný spev hymny môže viesť k všeličomu, väčšinou neveľmi peknému a príťažlivému, ale celkom určite nepovedie k rastu skutočného vlastenectva.

Už roky pomerne pravidelne navštevujem USA a nedalo sa nevšimnúť, že najmä americká vlajka je symbol, ktorým Američania veľmi často vyjadrujú a aj navonok ukazujú svoje vlastenectvo. Vidno ju vyvesenú pri mnohých súkromných domoch, alebo na autách. Počet vlajok výrazne stúpol po 11. septembri 2001. Podstatné však je, že tí ktorí takto demonštrujú svoje vlastenectvo, to nemajú prikázané zákonom. Oni to tak cítia. 
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa IvanSk »

Zelovoc, vštepuje sa od malička, t.j. výukou histórie, tak, aby každé malé dieťa vedelo o boji za nezávislosť, o mílnikoch v histórii a kto bol G. Washington, alebo sú hodené do nefunkčného systému vzdelávania, so zastaranými osnovami, kopnutý do zadku so strčenou vlajkou v ruke, to všetko v spoločnosti, ktorá má čím ďalej tým väčší odpor k verejným veciam?

Takže podľa teba je choré počúvať v škole hymnu, mať tam zástavu či vlajku ale nieje už choré deťom od malička hustiť do hlavy propagandu ? Školy majú fabrikovať národovcov? Podľa mňa je toto choré, národovcom sa rodíš. Buď ním si alebo nie, buď si vážiš svoj rod alebo nie. Buď si vážiš ľudí okolo a ich prácu alebo nie, buď si vážiš historické osobnosti a ich obety alebo nie. Fabrikovať nacionalistov je nezmysel a videlo by to iba tam kam maďarské gardy. Maďarsko je pekný príklad fabrikovania šovinistov už v školách.

Podľa mňa človek ktorému vadí hymna nemôže byť nikdy vlastencom a aj keby sme ho v mladosti pretvorili bol by z neho akurát tak nejaký šovinista.

Ďalšia vec je že vy tu podsúvate akýsi SME-tiarsky model vlastenectva, vy chcete byť vlastencami, keď bude na Slovensku práca, možnosti a budeme vyspelí ako západná Európa čo to nieje vlastenectvo ale oportunizmus. Národovcom či vlastencom treba byť práve vtedy, keď sme na tom biedne, nie keď sme na vrchole.
Prestaňte rozmýšľať v schémach zo SME, hrdý nemáte byť na politikov ani na to že sa tu kradne, hrdý máte byť na seba, svoje úspechy, svojich priateľov a svoju morálku, to je národovectvo. Národovectvo a hrdosť na náš rod nevzniká tak že najprv musíme niečo dokázať, národovectvo vzniká ABY sme niečo spolu dokázali, pretože v jednote a svornosti je sila.

Národovectvo nieje len nejaká láska k vlasti, je to vôľa k činom a vôľa niečo spolu, jednotní, zmeniť k lepšiemu. V prvom rade Slovensko potrebuje celkovú morálnu očistu, ak toto nepríde nikdy sa tu nič nedokáže. Amorálnych ľudí treba odstaviť, zrušiť treba tých ktorý klamú kôli zisku. Nieje možné aby aj medzi nami rádovými občanmi sa šírila faloš, pretvárka, ohovárania.
cuteSTYLE69
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa cuteSTYLE69 »

IvanSk, ty Slováka v sebe nezapreš ! :cokolvek:

// Heh :twisted: , nemám rád Slovensko a čo !
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Cute - zato ty áno...vidno aj podľa bydliska...
peterxxx
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa peterxxx »

Mozem otazku ???Mam 16 rokov, a chcel by som sa zucastnit 10.Marca na proteste proti tomuto zakonu.Maju moji rodicia pravo mi zakazat ucast na takejto akcii ??
Sagittarius
Guru
Guru

IvakSk: Áno, môže byť. S veľkou časťou sa dá súhlasiť. Ale čo s tým má tento zákon???
Gepid
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Gepid »

peterxxx napísal:Mozem otazku ???Mam 16 rokov, a chcel by som sa zucastnit 10.Marca na proteste proti tomuto zakonu.Maju moji rodicia pravo mi zakazat ucast na takejto akcii ??
Ak nemajú zažaluješ ich? :)
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

IvanSk napísal: 1.Takže podľa teba je choré počúvať v škole hymnu, mať tam zástavu či vlajku ale nieje už choré deťom od malička hustiť do hlavy propagandu ?

2. Fabrikovať nacionalistov je nezmysel a videlo by to iba tam kam maďarské gardy. Maďarsko je pekný príklad fabrikovania šovinistov už v školách.
1. Nevravím, že je choré mať v škole zástavy, vravím, že je choré mať takmer nulový priestor výučby a vysvetľovaniu faktov o vzniku a slovenskej histórii, a skrz to tam silou mocou natlačiť štátne symboly a mleť mleť každý týždeň. Zober si 6ročného krpca, čo príde v septembri do školy, a začnú ho nútiť k vyznávaniu hrdosti k niečomu. Blbosť, nemôže pochopiť o čo ide, taktiež v súčasnej dobe, aké je povedomie o verejných veciach v očiach verejnosti? Takmer nulové. O 12, 13 ročných ani nehovorím. Čo sa stane ak sa im začne púšťať hymna? Budú mať z toho srandu, a celý akt to devalvuje.

Ak budeme mať schopné osnovy k výučbe o slovenskej histórii, tie deti tomu budú rozumieť, potom sa môžeme baviť o nejakom vzdávaní úcty. Nie natlačiť to tam, bez toho aby išlo o ucelenú myšlienku (o tom že je to narýchlo zbúchaná nacionalistická kravina Rafaja vo volebnom roku svedčí, že sa akosi zabudlo na tie sankcie :lol: :lol: :lol: )

2. Aké fabrikovanie nacionalistov má ten Americký model? Ešte raz, tam je to prirodzené, deti dostanú náležitú výučbu, a potom sami smerujú k patriotizmu, SAMI, prečítaj si rozhodnutie najvyššieho súdu, čo som tu postoval. Kde je tam tlačenie propagandy prosím ťa? Áno, súhlasím, gardy smerujú k fabrikovaniu šovinistov v maďarsku, ale keď ich vidím, tak v ruke strčená vlajka a ideme. To čo sa tu zaviedlo má k fabrikovaniu šovinistov a dianiu v Maďarsku oveľa bližšie ako to čo sa ti zdá byť "fabrikovaním" v USA.
Napísať odpoveď