Vyroba stojanu po akva

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
LA
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok

Vyroba stojanu po akva

Príspevok od používateľa LA »

Nedavno som sa tu pytal na osvetlenie, dnes by som potreboval poradit zo stojanom.

Planujem vyrobit stojan nasledovne : Mam 2 komody http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/60093058 , akva bude 155x40x40. Nakolko pochybujem ze by tie komody udrzali cca 300-350kg, chcem to spravit tak, ze spravim stojan, a do nich "vsuniem" komody. Po bokoch a v strede chcem dat hranoly 5x5cm, na vrch dosku 155x40.

Moje otazky smeruju k tomu, ci bude stacit 6 hranolov (2+2+2), alebo mam dat 9(3+3+3), a ako hruba by mala byt vrchna doska (masiv ci drevotrieska?). Treba dat nieco aj na zem, alebo mozem hranoly polozit rovno na podlahu? Aku velkost vrutov pouzit?

Privitam kazdy napad, ak sa tu najde niekto kto sa viac rozumie tomuto, budem rad. Ide mi samozrejme o to, aby mi to udralo cca tych 300kg minimalne.....
tuto ho chcem_D
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Re: Vyroba stojanu po akva

Príspevok od používateľa tuto ho chcem_D »

chces vypocitat unosnost konstrukcie podla STN?? :D
da sa to presne vyratat, so stlpami by nemal byt problem, na tlak drevo znesie vela, skor ta vrchna doska bude problem, radsej by som uvazoval o preglejke, popripadne OSB-cke nez drevotrieske
LA
Zablokovaný
Zablokovaný

Pokial to niekto vypocitat vie, kludne :)

Aky je rozdiel medzi drevotrieskou a preglejkou? V podstate zoberiem to, co bude treba a budu mat v hornbachu....

Ako kukam, drevotrieska je drahsia nez nejaka preglejka, neviem preco...
tuto ho chcem_D
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

drevotrieska ma mensiu pevnost v ohybe oproti preglejke, da sa kupit aj vodeodolna, popripadne aj ta OSB-cka, ale zas neviem ci zozenies s dostatocnou hrubkou

v jednoduchosti k stlpom: ak zanedbam vzper, tak pri jednoduchom tlaku znesie smrekovy stlpik 50x50mm asi 2500kg, ked priratas vzper tak to bude o cosi menej
LA
Zablokovaný
Zablokovaný

Ako hrubu preglejku by som mal teda zhanat?

Ak dobre pocitam, aj keby som pouzil 9 stlpikov 5x5cm, je to 225cm2, to znamena 225kg? To je malo, akva budem mat okolo 300-330kg....
tuto ho chcem_D
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

myslel som jeden stlpik s prierezom 25cm2, drevo toho znesie ozaj dost, a tazko strelit hrubku preglejky, cim hrubsia tym lepsia :D
dolezitym prvkom su spoje, nejako to treba aj zavetrovat aby sa ti to nezrutilo
LA
Zablokovaný
Zablokovaný

Aka, ja som si precital 50x50cm, bolo mi to drevo nejako slabe :-)

A takisto sa cudujem ze 5x5 cm znesie 2,5tony? By som neveril....

Chcem pouzit vruty 4x100, a dat tam aj lepidlo, a kupit nejake L spojky a pekne pospajat.......

Smrek by mal mat pevnost v tlaku 40 N/mm², ale neviem si to previest na vahu na mm2 :-) (a breza 60N/mm², vzdy som si myslel ze breza je slabsia, hm....)
tuto ho chcem_D
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

2,5 tony je idealny pripad, kedy je prvok zavetreny a nema moznost vybocit do strany (ako ked zatlacis na 30cm pravitko, tak sa prehne), zalezi predovsetkym od prierezu ale aj dlzky stlpa kolko znesie,
tie uholniky budu najidealnejsie, popripadne to oplastit
LA
Zablokovaný
Zablokovaný

Oplastit? Neviem co to znamena :D

No, teoreticky aj keby 5x5cm znieslo len desatinu z tych 2500kg.....takze 6stlpikov by malo nosnost 1 a pol tony.....tomu by clovek ani neveril, je to dost....

Takze to mam 6 stlpikov, hore nejaku preglejku.....medzi sebou stlpiky spojim v strede a dole, spredu nemozem, nakolko tam budu tie komody, a zozadu....tam by sa hodila nejaka 155cm uzsia latka, nakolko to bude pri stene.....alebo nieco ocelove, snad nieco v hornbachu najdem....

//a rozmyslam, ako to bude na zemi......ci to staci nechat na tych stlpikoch, alebo tam treba nejaku dosku aj zospodu.....neviem, nech tam nie je zbytocne.....ale zase nech mi neostanu v patkerach diery.....ale zase, niektori maju aj tonove akva atd....

Predbezne mi to vychadza na:
- 24x L profil
- vruty 4x100 24ks, 48x 3x50 (k l profilu)
- hranoly 6ks 72cm, 6ks 30cm (prierez 5x5), a 1ks 1x5x155cm
- preglejka 155x40
.........kto sa trocha orientuje v cenach? Nech viem priblizne naklady :)
Napísať odpoveď