Optické prepojenie reprosústavy

Ak ste si nevybrali z kategórií vyššie, môžete použiť túto časť.
dekarbon
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Optické prepojenie reprosústavy

Príspevok od používateľa dekarbon »

chcem sa spytat kebyže prepojímoptickým káblom zo zvukovky creative x-fi titanium fatality pro do napríklad dajme tomu nejakej reprosustavy trebars..teraz ma napadlo myslím že takými konketormi disponuje logitech z-5500,hmm bolo by počuť markantný rozdiel v kvalite zvuku oproti prepojeniu cez klasický jack?

//autoeditácia príspevku (28 Feb 2010, 2:05)
a ešte by som sa chcel spýtať či tie logitech mau ten optický vstup lebo tým som si neni istý a či ecistuje an našom trhu aj širšia ponuka reprosustav k pc s optickým prepojením
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Optické prepojenie reprosústavy

Príspevok od používateľa uplink »

dekarbon rozdiel tam určite je, lebo optické prepojenie je digitálne a nerušené. Káblové prepojenie je väčšinou analógové a tak je v ňom prítomný aj šum. Avšak ide aj o samotné repro ako sú odrušené od prostredia. Napríklad moje S550 THX aj keď zvládajú digitálny zvuk s digitálnym receiverom [extra], rozdiel tam však nie je, lebo sú veľmi citlivé na prostredie a tak stále jemne šumia. Majú frekvenčný rozsah 15hz[alebo 20hz]-20khz, ale nie je im to nič platné...

Avšak daj si pozor na jedno, nie každý dekodér [a digitálno analógovy prevodník] reprákov vie dekódovať všetky kódekové audio normy ktoré prenáša optický kábel. Ale to už zistíš aj sám, keď to skúsiš...

U tých logitechov, vzhľadom na to že sa jedná o

Z-5500 Digital 5.1 Speaker System

http://www.logitech.com/index.cfm/speak ... 4&cl=us,en

tak disponujú:

Source Inputs:
Digital optical for DVD or CD players, PlayStation®2, Xbox®**
Digital coaxial for DVD or CD players or PC sound cards (requires coaxial cable, sold separately)

Viacmenej každé repro ktoré majú digitálny receiver a [obvykle vstavaný v subwoofery], tak majú optický vstup.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

z-5500 ho maju, mam to tak prepojene a s kvalitou zvuku som velmi spokojny, aj ked musim povedat ze nejaky high-endista velmi nie som.. V kazdom pripade v buducnosti by som ine prepojenie uz nechcel.
dekarbon
King
King
Kontaktovať používateľa:

a nevieš prosím ťa ešte o iných repro ktoré by mali takéto pripojenie?
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

dekarbon potom už len non-PC repro, napríklad skoro každá Samsung Repro sústava má optiku v sebe, vstup aj výstup. A možno sú aj nejaké PC repro, ale o žiadnych neviem, tiež by ma to zaujímalo.
gogo956
Redeemer
Redeemer

dekarbon
a preco by si chcel ine PC repro, z5500 sa ti nezdaju dost dobre?
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Opticky vstup u Z-5500 ma zmysel iba u DD5.1/DTS, s pouzitim ich dekodera. Akonahle tvoja zvukovka nepodporuje externy dekoder, nepouzivas softvare s podporou S/PDIF pre 5.1 zvuk a ext. dekodera, tak z optickeho kabla aj tak dostanes iba stereo. Povedzme si uprimne, Z5500 su urcene primarne k pozeraniu filmov, pripadne aj hranie hier (no na tie staci aj analog).

Kam tym mierim? Kvalita zvuku cez Analog ci digital v pripade pocuvania hudby (stereo), sa jednoducho neda zhodnotit, nakolko kvalita reprodukcie neumoznuje akekolvek audiofilske zrovnavanie. Ak sa uz mame ohanat kvalitnejsim pripojenim bez akehokolvek rusenia, bavme sa o kvalitnych reprosustavach u ktorych to aspon ma zmysel.

Zopar modelovych situacii s tymito repro:
Pocuvam na nich hudbu - nepocuvam ju preto, zeby som si chcel vychutnavat kazdy jej detail, presnost atd (na to mam sluchadla). Pocuvam preto, ze mam chut na riadny ramus (co tieto repro spolahlivo dokazu). Ked uz riadny ramus, tak nech to huci zo vsetkych stran. A tak pustim stereo nahravku prepocitanu v zvukovke na 5.1, no na tento ucel viem pouzit iba analogovy vystup - pri optike, mi viac ako 2.1 neda). S pouzitim 2.1 je to proste slabe - nie je tam ani ramus a ani kvalitna reprodukcia.

Pozeram na nich film - jedine s pouzitim powerdvd/windvd do nich viem naliat surove, softverovo nedekodovane, DD5.1/DTS. Takze jedine v pripade DVD (eventuelne BD), dosiahnem z tych repro pouzitim optiky maximum. Kym nepozeras filmy DVD/BD v tomto SW (nepodporuje tie mkv ripy, divx a pod...), tak opat opticky vstup nevyuzijes, resp. len ako stereo. Pripadne ak mas zvukovku z tych poslednych creative, co podporuju realtime prepocet z 5.1 analogu do 5.1 digital (volaju to Dolby Digital Live), tak 5.1 zvuk sice prejde aj z inych zdrojov a ineho softu optikou, ale uz nevyuzijes vstavany dekoder repro (kedze o dekodovanie DD5.1/DTS sa spolahlivo postaral ten soft, pripadne aj ta zvukovka). Tu sa patri spomenut, ze sila tychto repro spociva prave v pouzitom dekoderi, kedy sa digitalny zvuk dekodovany v repro, vyrazne zlepsi oproti analogovemu vstupu. A prave kvoli tomuto jedinemu tie repro do dnesneho dna este mam, inak by boli davno predane.

Hram na nich hry - kedze hry nemaju digitalne kodovany zvuk, tak cez optiku, bez pouzitia poslednej creativky, nijako nedostanem 5.1, a teda mi je optika v takomto pripade na dve veci.
dekarbon
King
King
Kontaktovať používateľa:

mnoo ja by som tie z5500 aj kupil kebyze niesu take drahe..som myslel ze existuje s optikou niečo lacnejsie
gogo956
Redeemer
Redeemer

KoCi

mam externu zvukovku 24bit s podporou 5.1, takze v tomto by som problem nevidel.
Ano, Z5500 na kvalitne pocuvanie hudby nie je, ale da sa to riesit tak, ze casom clovek vymeni satelity za normalne stlpove, alebo ine repro, a uz hned preskoci na inu kvalittaivnu uroven, ktora priemernemu posluchacovi bude urcite stacit.

dekarbon

ak by aj lacnejsie existovali, tak sa neoplati ich kupovat, lebo ten zvuk bude stat za houby.. Kup si kvalitnejsi zosik a zatial k nim pripoj nejake lacne repro, len aby ti hralo, a ked si nasetris na dobre repro, tak to potom ošetri takto..
KoCi
Darca
Darca

Ze som ja o vymene tych satelitov nerozmyslal. Len mam obavy - ked je cela zostava dimenzovana na tieto sirokopasmove, aj ked pomerne vykonne sumitka, ci vymena repro za ine nepovedie k totalnemu zhovadeniu zvuku. Narazam tym na pouzity zosilovac v tychto repro, ktory netusim akych kvalit dosahuje.

Este dotaz - neviem kedy si ich kupoval a ktoru ich verziu mas, ale ak su novsie, maju este stale zdroj integrovany pri zosilovaci, co sposobovalo pukanie, ked niekto v byte v inej miestnosti stukol vypinacom? :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

KoCi

ja ich uz mam dost stare, kupoval som pred rokmi, ked este boli uplnou novinkou.
S tym pukanim je to tak: povodne strasne pukali, stacilo ze niekto zapalil svetlo na WC a urobilo to taky brum ze to az pekne nebolo.Ale nedavno sa urobilo v byte uplne nove vedenie elektriny, nova skrina na poistky a odvtedy to vobec nerobi..
KoCi
Darca
Darca

takze mas este verziu s napevno danymi cinch kablami?
gogo956
Redeemer
Redeemer

nemam ich napevno
Napísať odpoveď