prask napísal:uz to je zavedene? vcera som cital nejaky clanok ale tam spominali ze asi az od buducej sezony.
po prvych dnoch tazko hodnotit ale vyzera to tak ze vettel a hamilton tento rok znicia svojich kolegov
predbehli ich v kazdom treningu aj kvalde. je to sice este predcasne ale musel som si povedat svoje
Beriem späť, a posielam za ucho komentátorovi Novy z tréningov
RedBull no, pre mňa favorit sezóny, už minule sa ukázalo že Newey je pán konštruktér, len im ušiel začiatok sezóny kvôli difúzorom. Teraz je tu ďalšia Neweyho evolúcia...
No uz sa deje to, co som ocakaval...vdaka absencii tankovania zatial vyzera byt taktika dost osekana, kazdy len kruzi na istotu a nic zaujimave sa nekona. Nejde uplne o setrenie gum ako aj o to, ze s tazkym autom sa blbo jazdi, je to velka skoda a dufam, ze v buducej sezone tankovanie opat povolia.
//14:19 - chudak Vettel, fandil som mu
//ktovie, ci je to dane okruhom, ale takto v zavere som cakal viac predbiehania, dokopy sa nic nedeje a naplnilo sa aj moje druhe ocakavanie - ked netreba tankovat, tak je vyhodnejsie chodit do boxov co najmenej, pretoze samotnou vymenou gum sa neda ziskat tak vela ako sachovanim s mnozstvom paliva. Je to skoda.
tak to su mi fakt "mudri" ludia co si mysleli ze tym ze zmenia pravidla sa bude viacej predbiehat...95% pretekov nuda
nechapem preco nezaviedli aj ze by sa muselo ist minimalne 2x do boxov...takto to bolo o setreni pneumatik nic viac
Ferrari meni motory
///toto nuda ma aj svoje vyhody ,aspon sa zase nabalim na tipovani lebo pri F1 je to neskutocne lahke (dnes som vyhral len 15E nabuduce vsadim viac )
Trapas je, že celá špička vydržala s jednou zastávkou celé preteky . Tým pádom sa v Austrálii pôjde ešte lemravejšie a nič sa nestane, pretože to ušetrí 30s. Toto je katastrofa, s ktorej sa dá vyliesť len tým, že Bridgestone začne robiť oveľa mäkšie zmesi, ktoré proste odídu a tak tímy donútia buď ísť do boxov, alebo sa s autom na trati na zjazdených pneu biť.
No prave...a keby aj boli makke gumy "rychlejsie", tak sa pri tvrdej jazde zoderu skor a zas ich treba menit. Argumentacia tym, ze chceli usetrit vydaje timov je tiez blbost, lebo tie tankovacie zariadenia tam tak ci tak musia doniest. Myslite si, ze je mozne, aby toto pravidlo zmenili dajme tomu v polovici sezony, ked sa definitivne potvrdi, ze tato zmena priniesla nudu?
Nové monoposty počítali s obrovskými nádržami už pri prvých nákresoch, podvozok je úplne iný a všetko je tomu prispôsobené. Pri opätovnom zavedení by prestali fungovať, nehovoriac o tom, že tímy ktoré sú teraz na vrchole by tento postup blokli, lebo im nuda nevadí, keď vyhrávajú.
BTW to že sa nič neušetrilo, lebo tankovacie zariadenia tam aj tak sú, nie je tak celkom pravda. Drahé boli tie obrovské kisne čo dávali palivo pod tlakom, zložito sa transportovali lietadlami. Teraz tam palivo môžu naliať samospádom z obyčajnej bandasky.
imho, tak ako bolo po ine roky v monaku, kde kvalifikacia vecsinou rozhodla o vitazovi, tak to teraz bude na kazdej vc, hovorim, asi sa pani velmi nudia, ked vymyslaju take blbosti.
Suhlasim, to pravidlo o nedotankovani je riadny nezmysel. Nehovoriac o tom, ake frustrujuce to musi byt pre jazdcov ked nemozu ist na plno a auto sa im sprava ako cisterna. V tychto pretekoch bol najzaujimavejsi asi len start, myslel som, ze aj safety car vybehne ked tam Weber zacal dymit.
snazil som sa nato kuknut aj z nejakej inej stranky. no hadam to nebude zniet ako uplna blbost
nezda sa mi ze by prave tankovanie malo za pricinu to co sa deje. ja zakaz tankovania nepovazujem za nejake velke negativum. tankovanie ako take moze priniest len nieco navyse. ked je auto tazke, vramci prebiehania je urcite lahsie spravit chybu ako s lahkym a nemusiem cakat po kvalifikacii na into kto je ako tazky . to ze sa neprebieha moze byt dovodom prave vsetkych tych ostatnych pravidiel okolo toho.
aj vo vyjadreniach pilotov sa spomina ze ked sa za niekoho priblizia nemozu prebiehat lebo stracaju prilnavost a pod... a toto ma podla mna za pricinu minuly rok a dvojite difuzory. fia podla mna neplanovala a ani nechcela aby boli vobec vymyslene. len blbo spisali pravidla, tri teamy v nich nasli dieru a fia to uz musela len potvrdit lebo keby ne, tak su za uplnych debilov. a rovno aj v tom roku sa schvalilo ze dvojite difuzory v roku 2011 nebudu cim to tak nepriamo potvrdili. a to uz nehovorim o dalsich zmenach ako je jedna povinna zastavka, tvrdsie zmeny od bridgestonu a podobne.
cize aby som to zhrnul tankovanie podla mna nie je problem. skor vsetko okolo a vo velkej miere aerodynamika za ktoru si moze FIA sama ked robi derave pravidla.
suhlasim s praskom, toto nieje o tankovani, zakaz dotankovania iba potvrdil to, ze ani minule roky sa na trati moc nepredbiehalo... tie dnesne auta su az moc aerodynamicky prespekulovane, su od zakladu postavene tak, aby sa na trati spravali vo vsetkych smeroch co najefektivnejsie. V minulych rokoch sa predbiehalo aspon na zadnych prieckach, lebo auta slabsich timov niesu take premakane, piloti na nich nejazdia take vyrovnane casy... v silnych timoch ked vsetko klape ako ma, tak realne nieje sanca na predbehnutie, piloti jazdia velmi vyrovnane casy a kedze ich auta maju velmi dobre jazdne vlastnosti a sedia v nich ti najlepsi piloti, tak ani jazdecke chyby niesu take pravdepodobne. Dalsou chybou su podla mna dnesne okruhy, vsetky su na jedno kopito s vynimkou zopar klasickych VC (z ktorych tiez vacsina su technicke okruhy), co najrovnejsi asfalt, siroka trat, doslova opakujuce sa zakruty, nizke siroke obrubniky neviem niesom expert, ale pokial su okruhy dost podobne, tak je asi lahsie postavit auto, ktore bude optimalne fungovat na co najviac okruhoch. Zakaz dotankovania nebol podla mna az taky zly napad, ale ja by som k tomu rozmrazil vyvoj motorov, ale na oplatku by som zaviedol mensie nadrze, aby timy nesli predovsetkym za vykonom, ale aj za realnou spotrebou motora, co by sa prejavilo v hmotnosti plne natankovanych aut
btw aby som doplnil aj tvoju teoriu. to prebiehanie na zadnych prieckach ostalo. v bahrajne si taky lotus s VR vymenili poziciu aj hadam 3x. vzadu bolo predbiehania dost (lotus, renault, wiliams, VR) len na spicke vramci top teamov nebolo vobec nic. s tratami suhlasim aj ja. taka brazilia, spa a urcite este nejake okruhy su kazdy rok zaujimave. vzdy je tam viac prebiehania ako na tikedromoch dokopy.
Nemyslim si, ze by vyvoj aerodynamiky bol pricinou nudnosti pretekov. Ved predsa FIA od minuleho roku tak moc zprisnila pravidla, ze terajsie monoposty vyzeraju ako dakedy z roku 1995 a nemozu tento vyvoj uplne zmrazit, pretoze by tie auta boli uz ako cez kopirak. Problem je podla mna v tratiach ako hovorite, a tiez v tom tankovani, ked uz zaviedli taketo pravidlo, mali by podla mna zaviest aj take, ktore by prikazovalo vymenu pneu najneskôr po 15. kolach. nech jazdci tak nesetria tie gumy a mozu ist agresivnejsie.
PAIN aero je od toho v 1995 podstatne odlisne a netreba sa pozerat len na celkovu aerodynamiku auta, vela veci je ukrytych pod povrchom, napr podvozok, zavesy a mnoho inych veci... staci ak si porovnas na nejakych videach chovanie auta z pred 10-15 rokov a teraz, zistis ze je tam omnoho menej korigovania a prace pilota s volantom, auta su stabilnejsie, ale samo ako som napisal je to aj okruhmi, pneumatikami... dalej nanutit pilotom, aby chodili minimalne na 2 zastavky nieje riesenie, timy vyvyjali svoje auta na dlhe stinty, pre optimalne vyuzitie pneu (niektorym sa to podarilo lepsie niektori este potrebuju zamakat), viem si predstavit ze napr. take ferrari by s tymto pravidlom nesuhlasilo, kedze z pohladu rychlosti sucasne s optimalnym opotrebenim pneu vyzeraju byt na tom najlepsie, zaroven by to bolo nefer, rovnako mali potom minulu sezonu zakrocit proti 2 difuzorom, aby nebola nudna ale po 1 pretekoch je tazko sudit.... ajtak si myslim, ze vacsinovy podiel na sucasnych jazdnych vlastnostiach aut ma telemetria, pretoze pomocou nej sa dnes inzinieri dozvedaju velmi vela a na zaklade toho potom vedia, co a ako treba vylepsovat
No vstal som tak ako sa mi chcelo a stihol som poslednych 10 kol, ktore boli podla mna celkom zaujimave a aj podla komentarov to vyzeralo na to, ze predtym to bolo tiez zaujimave.
Nastval ma akurat Webber, ktory neuvazenym pokusom o predbiehanie odstrelil Hamiltona, vyzeralo to velmi unahlene a bohuzial na to doplatil nevinny. Dufal som, ze sa prepadne mimo bodov, ale skoncil 9. pred Schumacherom.