Pascal: uloha

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
ondikk
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

Pascal: uloha

Príspevok od používateľa ondikk »

Zdravim

Potrebujem pomoc s jednou úlohou ktorú sme dostali v škole...

Zadanie:

Na krasokorčuľovaní sa známkuje tak že sa vynechá najhoršia a najlepšia známka a zo zvyšku známok sa vytvorí aritmetický priemer. Zostavte program na výpočet výslednej známky z postupnosti jednotlivých známok ukončených nulou. To je všetko

prosím ak niekto ovládate Pascal pomôžte mi s tým ja som do toho úplna Lama :? .. potrebujem to mať na Štvrtok do školy.. čiže ak by to bolo v Stredu večer hotové bolo by to ideálne... Vďaka
mr_margera
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Re: Pascal: uloha

Príspevok od používateľa mr_margera »

Popýtaj sa spolužiakov, do štvrtku máš skoro 2 dni. Niečo zbúchaj, hoď to sem, pomôžeme ti, tu ti to celé nikto robiť nebude, mám pocit...
3PO
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa 3PO »

zla tema. ulohu ti nikto nenapise. napis a co nebudes vediet to sa ti poradi.
moje riesenie: nacitac znamky do pola, zoradis zostupne. a prvu a poslednu bunku pola bodues ignorovat. potom uz len scitas 2 bunku az po n-1 bunku a sucet podelis poctom n-2 buniek.
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

Po prvé: Zle zaradené.
Po druhé: Aj keby to bolo zaradené dobre, stále je to proti pravidlám (3. Odstavec)
A konečne po tretie: Načo zoraďovať, keď stačí v jednom cykle zistiť najvyššie a najnižšie číslo a potom ich len vyradiť z počítania priemeru? :P (Ale to len tak pomimo, je to v podstate jedno...)
3PO
Medium Professional
Medium Professional

mas pravdu isel som som kanonom na vrabce :)
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

uplne si staci pamatat sucet cisel, ich pocet a maximum a minimum z nich...ani nepotrebujes pole
ondikk
Light Expert
Light Expert

No niečo som zbuchal ale nefunguje to tak ako ma... nemože mi niekto pomocť?..

tu je subor ... ak niekto mate čas skuste sa nato pozrieť čo som tam dal zle alebo čo tam chyba.. dik

Kód: Vybrať všetko

http://ulozto.sk/4275725/korcule.pas

btw ešte raz uloha znie takto:

Na krasokorčuľovaní sa známkuje tak že sa vynechá najhoršia a najlepšia známka a zo zvyšku známok sa vytvorí aritmetický priemer. Zostavte program na výpočet výslednej známky z postupnosti jednotlivých známok ukončených nulou.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

zdrojáky sa dávajú do code, nie upload na server (kde to po čase už nebude). Prípadne to upladni priamo na forum, odmietam to zťahovať z kade-tade. Keď chceš aby sa na to niekto pozrel, daj to sem
3PO
Medium Professional
Medium Professional

nabuduce to tu vloz ako code. ten cely cyklus repeat - until. on scitava vsetky znamky. nestara sa o vyskrtnutie najnizsej a najvysej. ak sa chces vyhnut polu tak este musis pouzit dve premenne kde sa zapise najvyssia a najnizsia znamku tie odcitas od celkoveho suctu znamok. alebo obdobnu fintu.
edit: opravte ma ak sa mylim. ale znamky v krasokorculovani niesu nahodou realne cisla ? a ty mas v programe integer
BX
Addict
Addict

ondikk napísal:Na krasokorčuľovaní sa známkuje tak že sa vynechá najhoršia a najlepšia známka a zo zvyšku známok sa vytvorí aritmetický priemer. Zostavte program na výpočet výslednej známky z postupnosti jednotlivých známok ukončených nulou.
Pozor! Ty máš najlepšiu a najhoršiu známku vyradiť v programe. Nie "Zadaj bez toho a toho"... takže potrebuješ premenné na minimum a maximum, ktoré neskôr odčítaš od súčtu čísel.
Dá sa to celkom pekne v jednom cykle repeat-until. Načítaš známku, porovnáš, či je menšie alebo väčšie ako max a min (ktoré dopredu musíš správne nastaviť, ale to už spravíš sám ;)). Potrebuješ tiež počítadlo, počítajúce prejdenie cyklom a potom už len odčítavaš a počítaš priemer.
+ treba to trocha ošetriť, aby ti to nerobilo kraviny. Skús, napíš aspoň toto a keď nebudeš vedieť čo ďalej, poradíme znovu :)

3PO: Prečo by mala byť známka od 1 do 5 reálne číslo? Real bude až priemer...
3PO
Medium Professional
Medium Professional

preto sa pytam ako sa hodnoti. lebo ako decko si pamatam ze sa hodnotilo v desatinach a horna hranica bola tusim desat
BX
Addict
Addict

Ale 3PO, komunizmus je už dávno preč :D Neviem kedy to bolo, ale určite to bolo dávno :D
3PO
Medium Professional
Medium Professional

ospravedlnujem sa. uz to dlho nesledujem. apson som sa dozvedel nieco nove :) v teme o programovani :)
ondikk
Light Expert
Light Expert

Tak ale vravim že sa do toho veľmi nerozumiem.. uploadol som to sem na forum.. pls skuste sa niekto na to pozrieť a doplniť tam čo treba.. myslim že vačšina tam už je..
Prílohy
uloha v pascale.rar
(366 Bajtov) 34 stiahnutí
3PO
Medium Professional
Medium Professional

CODE ! a ja tam rozdiel nevidim co tam bolo predtym je tam aj teraz. co chyba mas popisane vyssie
ondikk
Light Expert
Light Expert

čo je ťažke na tom pochopiť, že sa do pascalu absolutne nerozumiem? nič hrozne nežiadam len aby mi niekto ten program pomohol dokončiť.. nic vic :(
BX
Addict
Addict

No ale tu sa domáce úlohy nerobia. Ak si napísal toto, musíš byť schopný, po troche rozmýšľania, napísať aj to, čo som popisoval ja. Ja ten program napísaný mám a pravdupovediac váham, či ti ho sem dať, alebo nie :D
Ak ukážeš, že si sa aspoň pokúsil napísať to a nepodarilo sa ti to, okomentovaný ti ho sem hodím. Toto mi ale nestačí. Dohodnutí? :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

BX napísal:No ale tu sa domáce úlohy nerobia. Ak si napísal toto, musíš byť schopný, po troche rozmýšľania, napísať aj to, čo som popisoval ja. Ja ten program napísaný mám a pravdupovediac váham, či ti ho sem dať, alebo nie :D
Ak ukážeš, že si sa aspoň pokúsil napísať to a nepodarilo sa ti to, okomentovaný ti ho sem hodím. Toto mi ale nestačí. Dohodnutí? :)
tak na to sa teším :)
BX
Addict
Addict

No ďakujem pekne audio, moje sebavedomie kleslo na absolútnu nulu :D Nič mu tu nedám! :D
ondikk
Light Expert
Light Expert

prečo som to asi predtym daval do skecie pomoc? :? dobre to je jedno.. dik za ochotu :?
Napísať odpoveď