Kúpa letných pneumatík - dilema

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Michaelo105
Light Professional
Light Professional

Kúpa letných pneumatík - dilema

Príspevok od používateľa Michaelo105 »

Čaute hoši, mám menšiu dilemu:

Momentálne môžem kúpiť jazdené pneumatiky Pirelli 3x P5000 2x P6000 (dezén 6,5 6,5 7,5 7,5 7 mm) za cca 95 eur alebo môžem kúpiť nejaké nové v cca takej istej cene. (Aby som nezabudol rozmer pneu je 185/60 R14)

Dilema spočíva v tom. Mám kúpiť ojazdené pneu, ktoré už mohli stratiť na svojich vlastnostiach, alebo mám kúpiť fungl nové pneu, od menej ,,dobrej" značky - proste nejaký ,,low end" model? :nono:

PS: Ak by som sa rozhodol pre tie Pirelli. Je to dobrá kúpa? Prípadne cena zodpovedá?
PS2: Ako vysoký dezén majú nové pneu?

Dík za odpovede.
RATZINGER666
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Kúpa letných pneumatík - dilema

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

pat pirelliek za 100e?? ber, lebo ta predbehnem :)

k veci: kolko najazdis rocne? preco sa bojis o stratu vlastnosti, resp. ake stare su tie pneu? ak by boli starsie, zoslahas ich za dve sezony?
Michaelo105
Light Professional
Light Professional

Keďže nejako extrémne veľa nejazdím, tak predpokladám, že cca 6-7 tis km. - viac nie

Prečo sa bojím o stratu vlastnosti? Pretože sa v tom nevyznám! Neviem po akom čase je pneu na vyhodenie......

Ako sú staré? Jedni boli jazdené pol sezóny a druhy 1,5 sezóny a potom boli v pivnici, len to už neviem ako dlho.
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Clean_Up »

MM nie sú ani tak dôležité (samozrejme, ak nejde o nejaké zjazdené sr*čky). Pozeraj hlavne na dátum výroby, tzv. DOT, napr. 1209. Prvé dve čísla označujú týždeň výroby pneu v danom roku, čiže sa jedná o dvanásty týždeň a druhé dve čísla označujú rok výroby. V tomto prípade to je 09 čo sa = 2009. Pneu boli vyrobené 12. týždeň, roku 2009. :wink:

Toto si zisti a budeš presne vedieť, kedy boli tie pneu vyrobené. A určite by som nekúpil nejakú dvoj ročnú pneu, hoci aj keď len stála v pivnici.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

clean .. a myslis ze kopa tych penu co su aj po kamennych pneuservisoch (to este nehovorim o e-shopoch) niesu trebars dvojrocne ? ... uplne kludne, ono pneu totiz niesu rozky ... ked sa spravne skladuju a nejazdi sa na nich, tak sa 5 rokov na nich nepodpise ziadno :-)

5 gum za 100EUR ber proste hned a nerozmyslaj ... pri tvojom najazde ti este krasne vydrzia a za taku cenu v takom rozmere neobujes auto ani do najshitoznejsich gum :-)
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Ak kupujem pneu v kamennom, tak pozerám na DOT a nekúpil som som staršie pneu, ako rok. :) Taká dvoj ročná pneu nemôže mať určite zachované rovnaké vlastnosti, ako trebárs pneu čo má pár mesiacov.

Za 120€ obuješ auto v tvojom rozmere aj do úplne nových pneu. :)

//Jáj, až teraz som si všimol, že ty vravíš o piatich pneu, nie o štyroch. :P
Michaelo105
Light Professional
Light Professional

Tak 4 či 5 mne je jedno. Rezervu mám tak či tak novú, ale on ich ponúka jednoducho 5.
adameeec
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa adameeec »

gumy vydrzia v pohode aj 5 rokov. Teda ak ich nepalis pred teskom na parkovisku :)
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

Pneu vydrzia aj tych 5 rokov, viac to nie je dobre skladovat, guma zacina vyraznejsie starnut, praskat a pod.
Ak by som ich mal kupit, nemali by mat viac ako 3 roky, vzhladom na to, ze sam ich budes pouzivat nejaku dobu.

Dolezite je skladovanie, aby gumy nemali "prelezaniny", moze byt ich potom citit za jazdy a ani samotnym gumam to nerobi dobre.

100E je dobra cena, Pirelli su vo vseobecnosti drahsie gumy, za 100E by si kupil asi 2-2,5gumy.

Nejake info k pneu je tu http://www.pneujmr.sk/infoteka/infoteka-pneumatika.pdf

Nove pneu maju hlbku dezenu okolo 9-11mm u zimnych, letne asi podobne, povedal by som, ze 8-10mm, tzn. tie tebe ponukane niesu az atk zjazdene.
Ak ich budes kupovat, rozhodne si ich pozri, ci nemaju nejaky pukel, ci niesu niekde znicene narazom, ci niesu zvnutra platane a pod..
Michaelo105
Light Professional
Light Professional

Pozrieť si ich nemôžem. Sú odomňa cca 250 km. Jedine z fotiek, ale tie ti veľa nepovedia, pretože to čo nechceš jednoducho nenafotíš.

//Obrazky vkladaj do priloh.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

podla mna este stale nie je o com, tie prve dve zlava das dopredu (tie p6000 myslim, ak ma zrak neklame), p5000 dozadu a mas vybavene :) jeden a pol sezony nevadi, aj keby stali v pivnici dalsi rok :)
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

http://auto.bazos.sk/inzerat/3344806/18 ... ne-4ks.php

Tu máš za 100€ všetky 4 rovnaké pneu. :wink:
Michaelo105
Light Professional
Light Professional

Takže pred finálnou ss, akurát sme sa bavili o dovoze a ja som neodpísal dva dni, pretože som bol v robote.....tak jeho kolega vyžobral dve gumy od neho.

Zostali 2x P6000 čo majú 7,5 mm - výroba 47. a 50. týždeň 2006 + jedna P5000 dot 4805 za 55
a má ešte aj 2x P5000 4-4,5 mm dot 5100 a 0201 za 60 eur (za všetkých 5).

Brať aj tak? Brať 3, či 5?
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Tak také pneu by som nebral. 5 ročné pneu sú riadne staré (už vôbec nehovoriac o tých 10 ročných), tak taká 5 ročná guma, ehm nechcel by som na takej jazdiť. :)

Kamošovi som zohnal trojročné zimáky s dezénom asi tak 4-5mm, jemu to stačí na behanie po meste za 5€/kus. :D
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

Tie z r.2000 a 2001 musia byt krasne. To su dobre na tuning zraz a na gumovanie :)
Michaelo105
Light Professional
Light Professional

Tak som sa rozhodol, že ich vezmem.
Tie novšie dám zatiaľ dopredu, staršie dozadu a keď budem mať nejaké peniažky, tak tie zpredu dám dozadu a dopredu kúpim nové.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

spravne ... vpredu maju byt vzdy tie lepsie pneu, ked mas rozdielne (bezohladu na to, ktora naprava je hnana) :-)
lucas
Expert
Expert

Príspevok od používateľa lucas »

Dalsi mytus o pneu, davat tie s lepsim vzorkom dopredu.

Dokonca Michelin uz na to pre americanov spravil aj instruktazne video :mrgreen:

http://www.michelinman.com/tire-care/ti ... re-change/
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Hmm...tak som som prekvapený. Tiež som si doteraz myslel, že lepšie pneu vždy dopredu. A každý kto sa ma na to spýta, tak mu odpoviem rovnako, dopredu. Ale tak zrejme to nieje asi celkom pravda.

Kód: Vybrať všetko

LEPŠIE GUMY DOZADU!
Patria pneumatiky s lepším dezénom na prednú alebo zadnú nápravu? Pre mnohých vodičov jasná odpoveď - lepšie vždy dopredu, teda aspoň pri autách s predným náhonom, ktorých je drvivá väčšina. Experti nemeckého autoklubu ADAC však hovoria pravý opak: lepšie gumy patria dozadu. V riskantnej situácii je totiž pre vodiča jednoduchšie reagovať na začínajúci sa šmyk prednej nápravy ako na problémy zadnej. Napríklad, ak v klzkej zákrute stratia predné pneumatiky grip a auto sa začne šmýkať von z cesty, prejaví sa nedotáčavosť, ktorá sa dá pomerne jednoducho zvládnuť. Ak však stratia priľnavosť zadné kolesá, auto sa dostane do ťažko kontrolovateľnej pretáčavosti, ktorá sa môže skončiť bočným nárazom. Pamätať treba aj na to, že bezpečnostné prvky automobilu pamätajú viac na čelný ako bočný náraz. Ten má väčšinou oveľa horšie následky.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

hmm, expertom z adacu si dovolim oponavat - nech je smyk akykolvek (pretacavy ci nedotacavy), vzdy sa lepsie taha von auto s lepsimi prednymi gumami, pretoze prave predne gumy tahaju auto von zo smyku... mozno je to pre zacinajucich vodicov jednoduchie zvladat smyk nedotacavy (pustenim plynu), ale pre pokrocilych je jednozncne jednoduchie vytiahnut ho z pretacaveho... nech je uz ten smyk akokolvek vazny... fyzika proste nepusti... samozrejme, musime sa bavit o kompletnom zvladnuti smyku, nie len o naznaku zvladnutia a naslednom prsknutiu do zvodidiel...
Napísať odpoveď