Zmena narodnosti
-
mikkimikki
Medium Professional
Re: Zmena narodnosti
mne sa zda ze narodnosti je iba cisto o tom kde si sa narodil a neda sa menit,.. pre priklad keby sa narodis na dovolenke v egypte mas egyptsku narodnost ale kedze si slovak tak slovenske obcianstvo ... neviem ako chces menit miesto narodenia .. ale tak mozno sa mylim ...
EDIT: ... to akoze aj ja si tedka mozem zmenit narodnost trebarz na francuzsku lebo je to cool a na francuzov letia ,,buchty,, ? ... nedava mi to moc zmysel
EDIT: ... to akoze aj ja si tedka mozem zmenit narodnost trebarz na francuzsku lebo je to cool a na francuzov letia ,,buchty,, ? ... nedava mi to moc zmysel
Rubiki: mozno na slovensku by som si ju nechal zmenit. Je jedno aku mam nie ?
mikkimikki: ja som sa narodil na slovensku a nemam slovensku narodnost. V tvojom pripade by Slovensko nemalo problem napr. s mensinami ako romska ci madarska nie ?
mikkimikki: ja som sa narodil na slovensku a nemam slovensku narodnost. V tvojom pripade by Slovensko nemalo problem napr. s mensinami ako romska ci madarska nie ?
Ono zmeniť si to môže chcieť čiste z iných dôvodov napríklad pri príjmaní do zamestania dajú prednosť ich národnosti ako nejakej inej (rómskej, ukrajinskej, gruzínskej a pod) je to kruté ale predsudky sú všade .....
Národnosť je irelevantný pojem v právnom štáte, resp v niektorých krajinách také niečo ani .
Zmeníš si to tak, že keď bude ďalšie sčítanie obyvateľstva, tak jednoducho do kolonky napíšeš trebárs aj eskimák a už budeš evidovaný ako si želáš.
To je jediný záväzný krok smerom ku štátu, kde to môžeš zmeniť.
BTW: Myslíte že tých 300 000 "rómov", čo si uvádza ako národnosť slovenská alebo maďarská, skúma ako to zmeniť?
Zmeníš si to tak, že keď bude ďalšie sčítanie obyvateľstva, tak jednoducho do kolonky napíšeš trebárs aj eskimák a už budeš evidovaný ako si želáš.
To je jediný záväzný krok smerom ku štátu, kde to môžeš zmeniť.
BTW: Myslíte že tých 300 000 "rómov", čo si uvádza ako národnosť slovenská alebo maďarská, skúma ako to zmeniť?
onkel: dobry priklad
- iked na mne nevidno ze nie som slovak, ba ani vela chyb v spisovnej slovencine nerobim a nemam ani prizvuk 
begbeee: asi mas pravdu. tych dokumentov s moznostou vyplnit narodnost nie je vela, iked podpisom potvrdzujes spravnost udajov, snad to nebude nikto skumat
Inak az tak irelevantny pojem asi ee, ked to mas napr. aj na vysvedceni..
begbeee: asi mas pravdu. tych dokumentov s moznostou vyplnit narodnost nie je vela, iked podpisom potvrdzujes spravnost udajov, snad to nebude nikto skumat
No právny systém niektorých štátov pozná občianstvo, ale nie národnosť.
Z toho, že si občan ti vyplývajú nejaké práva (napr. právo ísť voliť) a zároveň nejaké povinnosti (napr. povinnosť platiť dane). Z toho, že si slovák, maďar, rusín, urugvajec alebo vietnamčan ti nevyplývajú ani práva a najmä nie povinnosti.
Z toho, že si občan ti vyplývajú nejaké práva (napr. právo ísť voliť) a zároveň nejaké povinnosti (napr. povinnosť platiť dane). Z toho, že si slovák, maďar, rusín, urugvajec alebo vietnamčan ti nevyplývajú ani práva a najmä nie povinnosti.
statnu prislusnost sa ta nikto na pohovore nepyta, ale v dotazniku otazka: vasa narodnost ? je... hmm
Predpokladám, že ju uviesť nemusíš nakoľko, ak ťa (ne)prijmú do zamestnania na základe národnosti je to diskriminácia ako z učebnice.
I keď nie som naivný vo veciach s tichou diskrimináciu súvisiacich.
I keď nie som naivný vo veciach s tichou diskrimináciu súvisiacich.
Súhlas s begbeee. Národnosť nie je právne relevantná a tiež sa neuvádza skoro nikde (o to viac v iných krajinách väčšinou ide vždy iba o občianstvo), výnimka občasná kolonka v nejakom dokumente a je na tebe, čo uvedieš pri sčítaní, skôr tým štatisticky sledujú demograf. vývoj. Ale podstatné je občianstvo, ktoré vytvára úzky vzťah s predmetným štátom a udeľuje práva-povinnosti...
begbeee: zial realita ... staci napisat ze si fajciar a hned si mimo, iked oficialny dovod bude iny (vhodnejsi kandidat)
no zmierim sa s tym asi a budem si pisat nieco ine teda...
no zmierim sa s tym asi a budem si pisat nieco ine teda...
Čo sa týka pohovoru málokto vie, že pri výberovom konaní na prac. pozíciu nie je nutné v prvom štádiu zasielania žiadosti ani uviesť meno ak si človek myslí, že ho môže diskriminovať dopredu.
no bez mena by to bol mensi masaker
zo stola rovno do skartovacky...
Reálne. Oficiálne ho napísať nemusíš ak máš podozrenie, že by si bol na jeho základe diskriminovaný.
No to nie, moj spoluziak ma slovenske aj ceske obcianstvo, ma dva obcianske a ziadny problem.Godlub napísal: No takto ti poviem. Česko to ma tak že buď máš iba ich občianstvo alebo nie, napríklad ja keď mám tu slovenské občianstvo tak si môžem požiadať aj o Poľske a budem mať aj to aj to, ale keď chceš mať české tak zo slovenského musíš vystúpiť. Čiže buď budeš mať iba ich alebo čau.
bol som na statnom urade, vyplnujem papiere a sup ho tam, narodnost... kua som asi makky, napisal som pravdu 
Aku mas teda? ze ti to tak vadi?plusminus napísal:bol som na statnom urade, vyplnujem papiere a sup ho tam, narodnost... kua som asi makky, napisal som pravdu
no nie slovensku.. a na slovesnku je to problem.. 
Na strednej som mal dvoch spoluziakov co maju narodnost inu ako slovensku (bielorusku, bulharsku) a o nicom mi nikdy nepovedali... Vedia po slovensky tak ako vsetci ostatni. Ziadny problem ci uz s robotou alebo niecim inym. Fakt si myslim ze na slovensku ani nevieme co su to ludia zo zahranicia a nemame voci nikomu skoro ziadne predsudky.plusminus napísal:no nie slovensku.. a na slovesnku je to problem..
V inych statoch ako je nemecko (turci), francuzsko (alzirsko), UK (vsetko mozne
Ale fakt by pohohlo ak by si sem napisal svoju narodnost... nech to mozme viac pochopit...
Rente: no ja tie predsudky pocitujem dost casto.. uz som aj uvazoval, ze by som si meno zmenil pri prilezitosti svadby
ale fakt len uvaha
iked poznam aj takych...
inak ked sa na pracovisku dozvedeli o mojej inej narodnosti, tiez cumakovali a krutili hlavou ze ziadny prizvuk a tak...
k poslednemu, radsej nie, je to uplne jedno..
inak, nedostal som sa k novej informacii, takze skumam dalej
inak ked sa na pracovisku dozvedeli o mojej inej narodnosti, tiez cumakovali a krutili hlavou ze ziadny prizvuk a tak...
k poslednemu, radsej nie, je to uplne jedno..
inak, nedostal som sa k novej informacii, takze skumam dalej
-
Janette
Expert
- Kontaktovať používateľa:
Ja som prešla zmenou občianstva. A pokiaľ viem národnosť sa neda meniť. Podľa toho sa to asi volá národnosť. Kde sa narodíš, tým budeš aj po zvyšok života
... (opravte ma, ak sa mýlim, tiež som iba človek)
Mám pocit, že pri väčšine životopisov sa uvádza len občianstvo, čiže v niektorých prípadoch tá národnosť nie je extra dôležitá.
A získať slovenské občianstvo je fakt sranda. Na to, aby danému človeku bolo vôbec udelené, je potrebné, aby mal trvalý pobyt na SVK aspoň 11 rokov. Samozrejme, ovládať jazyk je povinné - čítať, písať, hovoriť a skúšajú aj schopnosť človeka porozumieť textom. Hmmm ... A treba vedieť aj také veci, že aktuálny prezident a hl. mesto
(asi už som OT)
Ale tie papierovačky ... uffff.
Mám pocit, že pri väčšine životopisov sa uvádza len občianstvo, čiže v niektorých prípadoch tá národnosť nie je extra dôležitá.
A získať slovenské občianstvo je fakt sranda. Na to, aby danému človeku bolo vôbec udelené, je potrebné, aby mal trvalý pobyt na SVK aspoň 11 rokov. Samozrejme, ovládať jazyk je povinné - čítať, písať, hovoriť a skúšajú aj schopnosť človeka porozumieť textom. Hmmm ... A treba vedieť aj také veci, že aktuálny prezident a hl. mesto
Ale tie papierovačky ... uffff.