Občianský preukaz + vodičák
-
MasifBEATs
Zablokovaný
Občianský preukaz + vodičák
Zdravim ... mam 2 otazky
... mam 14 rokov ... 28.4 v aprili ( co je za presne mesiac aj tri dni ) mam 15 rokov , a chcem sa spytat , kolko pred narodeninami si mozem vybavovat OBCIANSKY ? Sa ist odfotit a potom by mi ich v 15-tich vydali alebo co ? ... To bola prva ... A druha , ako som hovoril , za mesiac aj tri dni mam 15 rokov ... A chcem si robit vodicak na 50cc motorku ... mozem uz zacat aj teraz ? Aby som ho potom niekedy dostal v 15 ...
Vopred ďakujem za odpovede .
Re: Občianský preukaz + vodičák
obciansky som ja mohol iba po 15 rokoch vybavit,a co sa tyka tej motorky tak si mslim ze je to od 16 rokov ale ked si budes robit v 18ke vodisky daju ti aj na motorku triedy A
mne teraz davali novy, vydanie je tam datum, kedy som si on poziadal. teda ak by postupovali aj u teba takto, tych 15 musis mat, az potom mozes ziadat
Na občiansky už musíš mať 15 a to isté platí podľa mňa aj na vodičák (ale ten si môžeš začať robiť /akože kurz/ skôr, aspoň si myslím, neviem ako to je v tejto kategórii na malú motorku).
Odporúčam http://www.vodicak.sk
Odporúčam http://www.vodicak.sk
kamos ma obciansky vydany tyzden pred 15tkou... pred 8 rokmi sa to asi este dalo...
-
MasifBEATs
Zablokovaný
Nechapem ? Bol som sa spytat , a jasne mi povedali ze 14 dni pred 15 sa mozem ist odfotit a vypisat vsetky potrebne info ... tak neviem ? A kurz si idem robit zajtra ... moze sa skor ... 3 mesiace pred 15 . (kurz)
No dobre, ale na skúšky ťa pustia až v deň 15 rokov.MasifBEATs napísal:Nechapem ? Bol som sa spytat , a jasne mi povedali ze 14 dni pred 15 sa mozem ist odfotit a vypisat vsetky potrebne info ... tak neviem ? A kurz si idem robit zajtra ... moze sa skor ... 3 mesiace pred 15 . (kurz)
A s tým OP neviem presne ako to je, načo sa vôbec takéto veci pýtaš na hojku, keď ti potrebné informácie môžu dať inde, napr. rovno na úrade.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
hughito: A nie je to tak, ze skusky na vodicak mozes robit az ked dovrsis pozadovany vek, teda 15 rokov, 18 rokov atd...???
Však presne to som napísal.hojko napísal:hughito: A nie je to tak, ze skusky na vodicak mozes robit az ked dovrsis pozadovany vek, teda 15 rokov, 18 rokov atd...???
-
hojko
Site Admin
Aha, nevsimol som si ten prispevok hned nad mojim prispevkom, moja chyba.
jednoduche, obciansky ti daju v 15 a bez obcianky sa nemozes nahlasit v autoskole 
-
badboy007
Star
Obciansky preukaz mozes ist robit o 90 dni pred dovrsenim 15-stky
vlastna skusenost 
badboy007 - a bude ti to na veľké guľové, keďže skôr ako pred dovŕšením 15tich ho nedostaneš.
-
badboy007
Star
Muffi ako si k tomu dosiel? 
Zaujmave, ze mi uz prisla SMS, aby som si ho vyzdvihol!
Zaujmave, ze mi uz prisla SMS, aby som si ho vyzdvihol!
O vydanie prvého občianskeho preukazu pri dovŕšení 15. roku veku je povinný požiadať zákonný zástupca najskôr 90 dní a najneskôr 30 dní pred jeho dovŕšením.
Vydanie prvého občianskeho preukazu
Vydáva sa občanovi:
a/ pri dovŕšení 15. roku veku,
b/ ak nadobudol štátne občianstvo Slovenskej republiky,
c/ ak ukončil trvalý pobyt v cudzine a nemal ešte vydaný občiansky preukaz.
Vydanie prvého občianskeho preukazu
Vydáva sa občanovi:
a/ pri dovŕšení 15. roku veku,
b/ ak nadobudol štátne občianstvo Slovenskej republiky,
c/ ak ukončil trvalý pobyt v cudzine a nemal ešte vydaný občiansky preukaz.
Chcel som sa spytat ci mi daju vodicak na auto v 16 rokoch kedze teraz je zakon vodicskeho preukazu od 17? dakujem
-
Silmer
Darca
ved si si sam odpovedal, ked je zakon od 17r. tak ti ho vydaju az ked dovrsis 17 rok zivota, preco by ti ho mali vydavat v 16? 
-
master23
Light Professional
to fakt uz je mozne mat vodicak od 17 rokov? nikde som este nepocul o tom.
ešte sa to neschválilo, má to ísť do druhého čítania (v inej téme o vodičáku dal Fabo link) ale ak ten zákon má znieť takto:
...tak to by som si radšej ten rok počkal, aj keď mňa sa to už netýka. Veď podľa toho budú mocť šoferovať auto tak akurát na nákupy, návšetvy a na výlety s rodičmi.Držiteľ vodičského oprávnenia skupiny B, ktorému bolo vodičské oprávnenie skupiny B udelené pred dovŕšením veku 18 rokov, môže do dovŕšenia veku 18 rokov, najmenej však tri mesiace, viesť motorové vozidlo skupiny B len v prítomnosti osoby sediacej na mieste spolujazdca vedľa vodiča, ktorá je držiteľom vodičského oprávnenia skupiny B najmenej 10 rokov, a ktorú na tento účel zapíše orgán Policajného zboru do evidencie vodičov na žiadosť zákonného zástupcu; osoba spolujazdca má v takomto prípade povinnosti podľa § 4 ods. 2 písm. a) až d). Žiadosť zákonného zástupcu podľa predchádzajúcej vety musí obsahovať údaje podľa § 107 ods. 3 písm. d).
-
mfp
Medium Star
Ja som si OP vybavoval 3 mesiace PO dovrseni 15.rokov... naco sa s tym tak ponahlat?