aky nahon preferujete?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

ktory nahon vam vyhovuje najviac?

predny
41
34%
zadny
41
34%
4x4
38
32%

Celkom hlasov: 120

FR33RIDER
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: aky nahon preferujete?

Príspevok od používateľa FR33RIDER »

Pre mna je strateny cas naviac sem pisat kedze ty si stale myslis ze idem staviat auto do beznej premavky... Viem velmi dobre naco dif sluzi o to sa nemusis bat, avsak tvojimi narazkami a provokacnymi recami sa nenecham rozhodit preto je toto moj posledny post do tejto temy...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

takze si sa nechal rozhodit a nepises viac hej ? ... si mal hned napisat, ze stavas traktor a potrebujes na tom zigule jazdit do rozbahnenych kopcov a po mokrych lukach - lebo na nic ine neni zavareny diff lepsi ... predpokladal som ze bude do premavky, preto, ze si pisal ze si prave dostal noty a prave si kupil zigula ... to napadne 99% normalnej populacie :-)
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

FR33RIDER - ak ideš zavariť diferenciál na aute, ktoré chceš využívať v cestnej premávke tak si len ovisnutý kok*t...ak si to ideš spraviť na aute do terénu (žigul zvládne) tak ti napíšem asi toľko že rob si čo chceš ale nemyslím si že takému autu to nejak pomôže...skôr naopak...daľšia vec je tá že kedysi môj otec tiež mal žigulak a je to pre mňa kus histórie a noistalgia a keď vidím čo nadupaní týpci z dzedziny robia s tými autami tak sa mi rozum zastavuje...

...a aby som nebol OT tak ja preferujem predný náhon s nezavareným diferenciálom...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

jejdamane ! chlapec hoci vyzeral tvrdy nakoniec skutocne povolil a vyblil si srdiecko do karmy :-) ... DAKUJEM :-*
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

ejha, chalani, akosi ste sa rozohnili :D

k teme som sa vyjadril uz skor, ale neda mi to nespytat sa freeridera zopar otazkok, resp. reagovat na jeho posty:
FR33RIDER napísal:Videl som co som videl :) Ak by si dal rovnakych 300k v rovnakom aute na zadnu napravu, bolo by to 100x lepsie :D
mozem vediet, preco by to bolo lepsie? ziskal by si snad pol stotinky na semaforoch, ak by slo o prenos energie na vozovku? alebo sa bojis o ustrelenie predku pri prejazde zakruty pod plynom? nezabudajme, ze nejde o zavodny stroj, ale o sportovo ladene auto, kde nejake drobne na casomiere absolutne nehraju rolu, skor by som sa pozeral na nastavenie podvozku...
FR33RIDER napísal:FWD je trapny vynalez francuzov ako zrazit vyrobne naklady... Proste pustil volant, plyn na podlahu volantom to trhalo jak salene a auto lietalo po celej skusobnej drahe...
ten trapny vynalez sa pouziva v 80% modelov europskych a azijskych automobiliek vyrobenych od 70.-tych rokov, takze urcite je tvoje tvrdenie spravne, je to v podstate trapny, hlupy a zbytocny vynalez, ved na co budeme zrazat naklady na vyrobu vozidiel :roll:
k tomu trhaniu volantu - vola sa to torque steering a okrem toho, neviem ako teba, ale ak si dobre spominam, uz aj v autoskole ma ucili, ze pri jazde treba volant drzat... co plati pri 300k rwd/fwd obzvlast, je jedno, akeho je nahonu... takze ako cerstvy majitel vodicskeho opravnenia by si to vediet mal...
FR33RIDER napísal:No dobre ale my tu porovnavame co preferujeme, a nie co je lepsie ako nakupny vozik do mesta...
ano, porovnavame, co preferujeme, ale este sme stale nedostali odpoved na to, preco uprednostnujes prave rwd a preco oznacujes fwd ako trapny vynalez...
FR33RIDER napísal:Myslim ze ak si taky naj zavodnik sam vies naco sa diferak zvara... :)
ja naozaj neviem, fakt to pomaha??? preco to ja nemam uz zavarene na aute?? na co to je a kde to najdem?? mozem si to zvarit aj ja na mojej 323F??? kolko koni mi to asi prida??? :smt059
FR33RIDER napísal:Pre mna je strateny cas naviac sem pisat kedze ty si stale myslis ze idem staviat auto do beznej premavky...
ou, stavas snad nejakeho zavodaka na autocross? :)
FR33RIDER napísal:Stale zabudas ze toto auto vydrzi ruske drsne zaobchadzanie... To neni jak favorit abo stodvacina... prave preto som ho kupil....
OMG, tento unikat som skoro presvihol : ehm, ty si si KUPIL zigulik??? mozem vediet, co ta k tomuto zvratenemu vyberu inpirovalo? a vobec ako ta napadlo za nieco take platit?
Eras
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eras »

moc tu zhadzujete chalana a jeho zigula...

vyjadril sa snad dostatocne na to, ze ide stavat auto na nejake sutaze, predpokladam rally, o ktore nieje na vychode nudza :)

ale ja jedno nechapem, preco vymysleli speru? ved otvoreny diff je ovela lepsi... 8)

kedze spera za 30k do auta za (nechcem nikoho urazit, ale co si myslim, ze tolko stoja) 5k (sry, na eura... 1000 do 170) je hovadina, tak zavarit diff je vhodnejsie :)

dalsia vec... vacsina FF aut leti predkom von... ved pozehnany motor vpredu.... uvedme si to na snehu, aby ste nehovorili, ze za sucha nevyletim... punto 1,3jtd letelo predkom von... na bmw 318ti (stara e36)... az nepekne neutralna, sice letela v nedotacaku, ale zatacala... plynom sa zadok natocil, zakruta sa zvladla lepsie...

nie, niesom ziadny driftking, neviem ani poriadne jazdit a stale sa jazdit ucim, len odskusal som si viacero aut a preferujem rwd

ale mam pocit, ze nieco taketo som tu uz pisal, takze vratim sa spat k debate zigul + zavaranie... drzim palce, videl som, co take ziguly dokazu a ako jazdia... ide o pocit z jazdy, nie o stotinky ;-)

P.S. neda mi este, niekto, tusim ratzinger pisal, ze fwd sa lahsie opravuju... bozechran, vymienali sme spojku (nie, niesom mechanik, robili sme to v garazi) na fwd (spominany fiat) a vymienali sme prevodovku na starej audi 100 quattro... sice na audi to trvalo dlhsie, aj prevodovka bola tazsia a o dost, ale ovela radsej ju este raz vymenim na audi ako fiate... na fwd ten pristup je fakt nahvno... co som pozeral pristup na rwd (spominane bmw), tak to je oproti spominanym vozom krasna robota

ok, hadzte kamenmi, len nie do mojho auta 8)
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

eras: je sice fajn, ze ide stavat nieco na zavody (co som sice len vytusil z kontextu uplne poslednej spravy a cakal som, ze mi to aj samotny pan jazdec potvrdi odpovedou na moju vyzvu, aby sme vedeli o co sa teda jedna, ale bohuzial... ak sa chcel bavit o rallycrosse, tak kludne, ale mohol aspon upozornit, ze mu dana konstrukcia vyhovuje napriklad na zavodnom okruhu...), ale popri tom je dolezite uvedomit si zameranie temy, ktorej pointa ma byt podla mna hlavne o beznych autach a beznom jazdeni, nie o zavodnych polospecialoch... takze ak chce niekto uviest informaciu, ze na zavodoch preferuje zavareny zigulik, tak prosim, ale nech na to vopred upozorni...

spera, alebo teda po spravnosti sperrdifferential, cize samosvor, je konstrukcne navrhnuty tak, aby sa krutiaci moment motora prenasal pomerne a pravidelne velku silu na obe strany hnanej napravy za pomoci ciastocneho trenia, resp. uplneho zovretia, cim dokaze vyuzit a sklbit efektivitu otvoreneho diffu pri beznej jazde, aj vyhody uzavreteho systemu pri prejazde povrchmi s roznymi vlastnostami...

FF auta letia predkom von? no je to celkom pochopitelne, kedze maju hlavne tazisko vpredu, vychadzajuc z fyziky je to celkom prirodzene... pri FR sa tazisko posuva mierne dozadu vdaka kardanovemu rozvodu, ale pritom sa chovanie auta moc nezmeni... to, ze sa ta vystrcenim zadku plynom mierne zkorigovat je sice pravda, na prazdnom parkovisku to dokonca niekomu moze prist aj velmi efektne, ale to uz nie je o nedotacavost a pretacavosti... a nie je to ani o blazneni na parkovisku, neviem, ci si mal uz cest vytiahnut rozhadzanu zadokolku zo zatacky v osemdesiatkilometrovej rychlosti...

nikde som nepisal, ze samotne auta sa lepsie opravuju, pisal som, ze FF riesenie je omnoho lacnejsie, jednoduchsie a momentalne ak konstrukcne velmi dobre zvladnute, cim je dokazom napriklad spominany focus... okrem toho, ak ti niekto buchne bavorak na zadok, to este len uvidis, kolko veci tam bude treba pomenit :) k tej vymene - audi je kvazi 4x4 a nahon je aj vpredu aj vzadu, takze neviem, preco by mala byt vymena prevodovky jednoduchsia, neviem, asi som to zle pochopil :)
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

samosvor na sportovom aute malokedy ide nad trebars 70% svornosti ... 100% zovretie pomoze trebars v offroade, ked je auto jednym kolesom vo vzduchu ... v sporte pri rychlom prejazde zakruty odlahcujes vnutorne koleso a cez to "unika" krutiaci moment (ako keby bolo koleso na lade), ked sa zvysi svornost diffu, tak prenesie adekvatnu cast momentu aj na vonkajsie koleso, ktore prenesie silu na cestu a prejazd zakrutou je rychlejsi :-) ... ziskas teda prezenme to 0,2 sekundy na zakrute oproti uplne rovnakemu autu s uplne rovnakym podvozkom a vsetkym, akurat bez samosvoru ... ked pojde take iste auto do takej istej zakruty s uzavierkou (alebo zavarenym diffom), tak z dovodu, ze vnutorne koleso nebude moct opisat mensi radius zakruty, bude auto tlacene von zo zakruty - to znamena bud pomalsi najazd do zakruty, alebo rozhodenie auta a jeho nasledne vyrovnavanie, co zabere cas a sme na tom uplne rovnako, ako keby bolo to auto bez zavareneho diffu :-) ... pomoct to tovsem moze prave v autokrose, alebo na sotoline ... na normalnych povrchoch, ktore ako-tak drzia ale nie :-)
Eras
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

co sa audi tyka, nemam na mysli haldexy, ale este stare torseny... jednoducho motor pozdlzne sa aspon mne osobne robi ovela lepsie ako priecne ulozeny, kde je vsetko narvate pod metrovou kapotou

bohuzial, nie v 80ke, ale v 60ke som mal moznost zviezt sa na snehu bokom, holt, mlady vodic a som prepiskol rychlost na cerstvo nasnezenej okreske

a k buchnutemu bavoraku... ano, kupoval som auto buchnute na zadok, takze viem, co tam terba pomenit... ked sa narazy dostanu az cez nosniky, ze ohne cele auto a kolesa nesedia... nech sa nikto nehneva, ale to je uz u mna auto na odpis... nehovorim, ze nemoze ist na stolicu, ale to je uz, aspon pre mna, mimo kapanek vysoka cena

k spere (slangovo...) a zavarenemu diffu: myslim, ze je jedno, ci na zigulaku strati 0,2 sekundy v zakrute alebo nie, ako hovorim, podla mna tam o sekundy nejde... a so zavarenym diffom je predsa len kusa vacsia zabava :)

aby sa predislo debatam, ze som zamerany proti fwd... na fiate som stale rychlejsi ako na bmw... ale bmw mi poskytuje lepsi pocit z jazdy, ci uz zvukovo, charakterovo alebo pocit nepreposilovaneho volantu...
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

aha, no no v pripade audiny uz chapem, ale kedze sa bavime viac o nahonoch a blizsie o ich servise, nema tento postreh n ramci debaty valny zmysel... ale inak mas pravdu, na priecnych motoroch cosi bude...

specialne v pripade smyku na okreske som tym prispevkom myslel zadokolku, cim som chcel dokazat akusi nie az tak vysoku mieru bezpecnosti v zaciatocnickych rukach a vyvratit poznatok o "jednoduchom vytiahnuti auta plynom" zo zakruty, ktorym trpi 90% mladikov...

neviem, ake mas auto, ale pri tom servise som chcel opat poukazat prave na nestastne riesenie zadokoliek, kde aj pri mensom naraze dokaze byt system dost vazne poskodeny, hlavne kvoli ulozeniu kardanu, zadnemu diferaku a skutocnosti, ze kardan samotny dost casto dokaze skaredo pohnut prevodovku a motor, cize v tomto pripade som minulym prispevkom myslel opat cistu zadokolku - na porovnanie...

sperou som sa snazil co najjednoduchsie vysvetlit jej funkciu, to, ci sa viac hodi na trat pevny alebo otvoreny diff tazko povedat, ide o to ci sa chces len predvadzat alebo naozaj zavodit...
Eras
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

FF layouty su lacne na vyrobu, FR lepsie rozlozenie vahy... to nemoze nikto popriet... ok, suhlasim, ze o servisovani asi nieje najvhodnejsie sa bavit, myslim, ze aj tak tu drtiva vacsina userov dava robit auta do servisu a netrapi ich, ako je co ulozene atd...

spera vs open (otvoreny diff)... tak spera je najvhodnejsie riesenie, ale opakujem... vec za 30k do auta za 5k... musel by to byt iny blazen (v dobrom) a z toho auta spravit reklamu a showcar... inak v zakrutach na letisku.... mam open diff a jednoducho v zakrute skor v smyku by som to rychlejsie zobral ako ked mi vnutorne naprazdno prehrabava... a ano, rad by som raz sutazne zavodil, resp. driftovat, preto aj taky vyber auta

ono vytiahnut auto pod plynom zo zakruty, tiez mas pravdu, ze tym trpi 90% mladikov, ale kto ma na aute odjazdene potrebne km na zoznamenie, na vyjazdenie, tak dava mu to dalsie moznosti, ono pri tych mladikoch sa to zomelie tak rychlo, ze kym vobec zareaguje, ze by mal nieco spravit, aby vybral tu zakrutu, tak vacsinov sa uz auto vala dakde v poli (v lepsom pripade)

a este mi to neda k audine poznamena... torseny su v autach s pozdlzne ulozenymi motormi, haldexy (kvazi 4x4, pre mna osobne marketingovy tah) pri priecne, neviem, ze by boli aj s pozdlzne ulozenymi motormi
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

aha, to s tou sperou som teda nepochopil na prvy krat :) ale ja zase napriklad chapem nadsencov, ktori dokazu napratat kopu penazi do starych vrakov a jazdia s tym napr. hobbyrally... aj ked samozrejme nemyslim pripad kolegu, s ktorym som sa bavil predtym, ze zavarim si diff, namalujem rychle pruhy, zo starej pracky pozvaram "ochranny" ram a hura do kopcov...
nejdeoto
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nejdeoto »

musim sa aj ja zapojit do tejto diskusie..
som hrdym majitelom SUZUKI IGNIS 4x4, sice haldex, ale za tie prachy....
kludne by som si s hrdymi majitelmi tazkych offroadov dal zavod po rozbahnenom kopci
nerozumiem sa sice autam,ako ti co tu pisu ale ignis je lahucke autko a ta stvorkola ktora tam je, je uplne spicova.
beham s nim po roliach, kopcoch, obcas nejaky lesik
ked sa daju na haldex pekne gumy(ja mam nokian Hakappellita2), tak je radost v zime behat po cestach
a po jemnom terene.
podla mna 4x4 je nenahraditelna vlastnost auta.
adameeec
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa adameeec »

pride mi velmi usmevne povedat na Haldex, ze to je stvorkolka a ze je uplne spicova :)
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

adameeec napísal:pride mi velmi usmevne povedat na Haldex, ze to je stvorkolka a ze je uplne spicova :)
To moze napisat len clovek, ktory nikdy v skutocnej 4x4 nesedel, co si myslim, ze bude jeho pripad.
nejdeoto
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

kedze som robil u cloveka, ktory sa tomu venuje trochen viac.... sedel som vo viacerych 4x4, ja nepisem ze haldex je cosi viac..... ja som spokojny s ignisom, ktory ten haldex ma a urcite to je lepsie ako nahon na predne alebo nahon na zadne kolesa
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

v com konkretne ? kedze ti to ide 98% casu prave iba na ten predok ? a v momente kedy by si skutocne vyuzil 4x4 sa este system nevie spamatat ? predne koliesko zacne hrabat, auto uz defakto stoji a vtedy sa pripaja vsemohuci haldex a posiela na zadok par Nm, ktore to vo vyostrenej situacii nepomozu :-D najvacsi problem haldexu v tejto konfiguracii je prave ten, ze pripaja zadok, az vtedy, ked predok straca adheziu, co uz casto byva neskoro :-( ... keby sa dal aspon napevno nastavit 4x4 tak by to bolo kapku lepsie vyuzitelne ((aspon ignis s ktorym som mal cest bol 4x4 ale ziadne tocitko na volbu nahonu nemal :-) )) ...
nejdeoto
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

teoreticke info z wikipedie?
zjavne si v ziadnom ignise v terene nesedel
si predstav ze ides 60kmh do dost ostrej zakruty
ustreli ti zadok na strku do boku....a trochu ta smykne
co by ti urobila dvojkolka? alebo by si na patrole stihol prepnut na 4kolku?
akurat tak by si skoncil v priekope
ale haldex ti pri presmyku zacne zaberat.. a hura... ides pekne dalej
(vlastna skusenost)
Eras
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

tu pises, ze ta haldex zachranil... ja mam s nim velmi zle skusenosti, bora 1,9tdi v zime cerstvy sneh a veru, po 4x4 ani chyru, ani slychu, max tak som sa lepsie rozbiehal, ale pri zakrutach, co som teda blbol, tak furt ciste fwd
zlate stale 4x4 :)
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

vidim ze si z beluse - tam je takych odbornikov vela, to uz viem :-D :-D ... neviem co mas s wikipediou, pretoze takto to v praxi skutocne funguje ... ked mi ustreli zadok tym ze som to prehnal s rychlostou, tak ma z toho ziadny haldex nevytiahne - bud viem co mam robit a dam to, alebo nie ... je mozne ze ked je to na hranici a trosku ti odskakuje zadok, tak sa chyti, ale na to ako sa vravi sere biely tesak, pretoze sa nic nedeje ani keby tam haldex nebol :-) ... neivem na co narazas ale par krat som to do zakruty poprehanal s roznymi nahonmi a nikdy som v priekope neskoncil :-) ... haldex je proste iba na vitanu masaz ega na nic ine ...

a prosim ta nepis v jednej vete slova teren a ignis :-) ak povazujes za teren polnacku, pole, luku a trochu blata, tak to offroadim aj ja na felde :-P :-P ..
Napísať odpoveď