Akcelerometre !?

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
skener
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Akcelerometre !?

Príspevok od používateľa skener »

Neviete mi niekto poradiť ohľadom akcelerometrov.

Chcel by som použiť akcelerometer na meranie malej zmeny polohy objektu rádovo v milimetroch. Zaujíma ma pohyb platne len v jednom smere a to hore a dole. Dala by sa zmena tej polohy sledovat akcelerometrom ?

A ako presne ak mi viete to v jednoduchosti len povedat by som to mohol merat vzhladom na parametre konkrétneho akcelerometra. Ja tomu vobec neorzumiem ako si s tých parametrov akcelerometra predstavit presnost. co ja viem napríklad tento:

http://translate.google.com/translate?h ... eters.html
Gothar
Moderátor
Moderátor

Re: Akcelerometre !?

Príspevok od používateľa Gothar »

No dala by sa, ale podla mna bude akcelerometer schopny presne merat pohyb v takom malom rozsahu dost drahy (mozno sa mylim). Neda sa to u teba nejako prerobit na pouzitie potenciometra? To by mohlo byt lacnejsie. A este jedna vec: su tie zmeny polohy rychle? Potrebujes presnu hodnotu zmeny polohy alebo ti staci iba zistenie, ze sa platna pohla? Ak je odpoved na posledne 2 otazky ano, tak by bol akcelerometer lepsou volbou najma z hladiska zivotnosti.
skener
Medium Star
Medium Star

1. No potrebujem vedieť aj rozsah o koľko sa pohla a dosť presne ten pohyb tej platne sa bude meniť ale nie zase nejako rýchlo prirovnal by som to k mostu po ktorom prejde auto ako po nom bude prechádzat most sa mierne prehne a po tom ako prejde ten kamión napríklad tak sa vráti do svojej povodnej polohy.

2. Ja nepotrebujem aby mali nejakú dlhú životnosť ja to nechcem merať stále teda skuse len zeby som tam prišiel upevnil ich na objekt meral trebarz pár hodín a potom ich zase zobral všetky a odišiel a čo ja viem trebarz po pol roku znovu.

3. A čo je to drahé ? v akých cenách sa tu asi pohybujeme ? A ako ked najdem nejaký akcelerometer ako zistím z toho čo je pri nom napísané že ako presne mi určí zmenu polohy?

4. A tie potenciometre myslíš žeby boli lepšie ? a tie pracujú ako, ako presne ?
Gothar
Moderátor
Moderátor

1. a 2.: No ber to tak, ze akcelerometer ti meria iba velkost zrychlenia, takze ked sa to len pohupuje pomaly, tak mozno ti to nezmeria vobec. Ale hlavne je to, ze na urcenie rozshau pohybu budes potrebovat dalsi vypocet, ktorym to urcis na zaklade velkosti zrychlenia a casu jeho trvania.
3. Presnu cenu neviem a nechce nic tresnut, len pripomeniem, ze akcelerometre sa pouzivaju aj v mobilnych telefonoch (prevratenie displeja), no tam stacia menej presne.
4. Vyhodou potenciometra je, ze meni odpor na zaklade pohybu bezca, takze ked ho mas niekde upevneny a hybes iba bezcom, tak vystupne napatie je priamo umerne velkosti pohybu, takze nebudes potrebovat ziadne dalsie vypocty, iba si na zaciatku urcis ake velke je napatie v maximalnch vychylkach a z toho to odvodis.
skener
Medium Star
Medium Star

Nechápem to s tým bežcom to je z dvoch častí ?

Akože jednu napevno prišróbujem k tej platni a druhou budem pohybovať ? nechápem to trochu alebo to jeden dám niekde na pevné teleso ako referenčné a druhú časť na tu platnu ktorá sa bude pohybovať ?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Presne ako pises, potenciometer zapojis ako delic napatia a sledujes napatie na bezci. Potom je jedno, ci bude pevny bezec alebo telo potenciometra, dolezite je, aby bola jedna cast pevna. Hod sem nakres alebo fotku tej platne a potom ti budem vediet povedat kam to uchytit (ak sa bude dat).
skener
Medium Star
Medium Star

No ja to chcem presne na meranie posunov mosta respektíve hlavne mostovky že o koľko sa prehne mostovka medzi piliermi a proste na jednotlivých častiach mosta keď je zaťažená autami.

Zaujímajú ma v podstate len posuny hore dole a tie posuny sa pohybujú rádovo v mm troch až cmtroch závisí od mosta potrebujem niečo vymyslieť ako by sa to dalo merať presne.

Lebo chcem si na moju prácu v škole zobrať nejaký most a určiť nejakým spôsobom tie posuny a potom to porovnať s geodetickým zameraním a porovnať či je to reálne teda použiť tie akcelerometre potenciometre alebo niečo iné ako alternatívu.

Zaujíma ma pohyb mostovky takže asi by som to pripevnil hore do cesty alebo chodníka čo ide vedľa vozovky na moste ale kde by sa dala ta druha časť to neviem.
Gothar
Moderátor
Moderátor

No tak ked ide o realny most, tak s potenciometrom ani s akcelerometrom velmi neuspejes. Teda s akcelerometrom by si zaznamenal vibracie, ale velkost vychylky nezistis len tak. Neviem ako sa meraju tieto parametre mostov ale asi to bude opticky za pomoci lasera. A podla toho co som videl v TV tam (samozrejme) maju aj akcelerometre ale nimi iba zaznamenavaju kmitanie mosta a ked prekroci urcitu hranicu, tak sa most uzavrie, no to je uz ina kapitola.
Neviem ako sa to meria laserom, ale ja by som na to isiel tak, ze na jednej strane mosta by bol laser, ktory by vysielal vodorovny luc a niekde by z mosta vycnieval tercik. Ten by som zameral laserom a pri zmene vysky by som laser posunul v potrebnom smere hore alebo dole. Za predpokladu, ze by bol laser vodorovne by som ziskal velmi presne vysledky.
skener
Medium Star
Medium Star

1. No lasermi to som plánoval ako prvé že budem lasermi svietiť na ccd snímač a cez analýzu obrazu zaznamenávať priamo posuny.
Ale zistil som že to je úplne naprd lebo laseri majú relatívne veľký rozptil a priemer toho lúča na konci by bol ohromne veľká keby napríkald prebehol vzdialenosť 100metrov a to je normálne ak ide o nejaký seriózny most. Najlepší čo sa mi podarilo nájsť a písal som do X firiem stál okolo 3000 sk mal uhol rozptilu 0,55 mRad (najmenší uhol rozptylu aký mi chceli predať) a to robilo po 100 metroch priemer priemer lúča 6-7 centimetrov takže tím sa nedalo nejako seriózne to odčítavať už hodnoty na ccd snímači ale to som odbočil.

2. Teraz riešim či by sa nedali akcelerometre napríklad použiť ja len vychádzam z toho že ten most nielen že sa posunie ale aj vibruje keď po ňom idú autá. A tak vlastne by bol aj keď v malom ale bol by v pohybe. A ak vychádzal som s toho že zrýchlenie sa dá vyjadriť cez dráhu a čas a keby ten akcelerometer rovno meral ten čas možno také sú alebo by bol pripojený k niečomu čo meria čas tak by s toho dokázal počítať program dráhu teda tým pádom zmenu polohy. Keby som ho umiestnil kolmo na vozovku a meral by to zrýchlenie len v tomto smere teda hore dole tak v kombinácií s tým časom by som dostal zemnu polohy hore dole či nie ?

toto bola moja úvaha.

3. Alebo neexistuje nejaký referenčný systém trebárs niečo žeby som mal nejaké zariadenia trebárs 3 alebo 4 to som si vymyslel mimo mosta ktoré by sa nehýbali a jedno trebárs na moste a oni by nejako dokázali zisťovať zmenu polohy medzi sebou teda tie tri statické by nejako porovnávali svoju polohu vzhľadom na ten pohyblivý ? Niečo ako čo ukazujú niekedy keď robia efekty vo filmoch že majú takú sieť bodov a on ma na sebe oblečenie s nejakými bodmi a ono to registruje zmenu polohy to ma tak napadlo či niečo také nieje a či by sa to nedalo použiť.
Gothar
Moderátor
Moderátor

1. To by nemusel byt problem keby si sledoval iba hornu hranu luca (za predpokladu, ze je ostra).
2. O tom som ti uz pisal, ale neviem nakolko je to presne, pretoze samozrejme zo zrychlenia za znamy cas sa draha da vypocitat.
3. Tiez dobry napad, ale nepocul som o tom, tiez by sa teoreticky dal pouzit sonar alebo radar, no ktovie ako by to bolo v praxi.
Ja to poznam iba z elektronickeho hladiska a my sme akcelerometre pouzivali iba na zmeranie frekvencie kmitania, nie na zistenie vychylky.
Skus sa opytat nejakeho odbornika na stavbu mostov (VS stavebna, pripadne nejaka stavebna firma by ti tiez mohla pomoct, ked povies, ze to mas ako projekt do skoly)
Napísať odpoveď