centerim + diakritika

Všetko ohľadom Linuxu...
ppt
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

centerim + diakritika

Príspevok od používateľa ppt »

Ahojte,
na ICQ komunikaciu pouzivam klient centerim-utf8
Som windowsak, takze sa na server pripajam cez putty - v putty mam nastaveny charset tiez "UTF-8". No aj napriek tomu mi pri pisani s niektorymi znamymi neukazuje spravne diakriticke znaky - konkretne pismeno s diakritikou mi vobec nenapise a dost blbo sa to potom lusti. Pisat kamosom, nech pisu bez diakritiky je uz obcas otravne. Preto som sa vas chcel opytat, ci neviete, ako spravne zobrazovat diakritiku.

Zaujimave je, ze pri niektorych kontaktoch diakritika funguje spravne - zrejme to bude v tom, ze oni posielaju spravy v mojom kodovani? Ako docielit to, aby mi u kazdeho zobrazovalo diakritiku spravne?
Vdaka za postrehy.
3PO
Medium Professional
Medium Professional

Re: centerim + diakritika

Príspevok od používateľa 3PO »

nepouzivaju nahodou znamy QIP ? ak ano tak ten je povestny nedodrziavanim spravneho kodovania.
ppt
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

no kamaratka mi teraz pise, ze pouziva qip. Len otazka znie, ci sa to da nejak zovseobecnit, aby mi to ukazovalo u kazdeho spravne?
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

ppt napísal:no kamaratka mi teraz pise, ze pouziva qip. Len otazka znie, ci sa to da nejak zovseobecnit, aby mi to ukazovalo u kazdeho spravne?
Nedá. Pri prenose správ ICQ protokolom nikde nieje znaková sada ale všetky normálne programy (až na ten Qip) posielajú texty v UTF-8. Qip ale vždy posiela v lokálnom kódovaní (a nijako sa to nedá nastaviť), takže diakritiku správne vidia len ľudia, čo používajú rovnaké lokálne kódovanie.
Napr. v Pidgin sa dá nastaviť, aké kódovanie ten účet používa (takže nie je problém nastaviť CP1250), ale to potom nefunguje pri ľudoch, čo neposielajú správy v takom kódovaní (a netuším, či je taká možnosť aj v Centrim).
ppt
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

No a ak niekto pouziva oficialny ICQ klient, on ma tiez rovnake problemy s pouzivatelmi QIPu? Alebo oficialny klient si to vie zistit, v ktorom kodovani to ma vypisovat?
3PO
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa 3PO »

neviem centerim podporu jabber ? ak ano zries to cez transport a mas klud. icq je jeden uplne nepodareny protokol a doteraz neviem pochopit preco este stale existuje. a co sa tyka qip tak to iste...
ppt
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

myslim si, ze to problem neriesi :)
krasko
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa krasko »

Snad to nebude uplne od temy..

V praci pouzivam cim ako klienta pre firemny jabber, tam s utf8 a diakritikou problem nemam.. Na ICQ to nemam moc ako vyskusat..

mam nastavene:

Kód: Vybrať všetko

fromcharset     utf-8
tocharset       utf-8

Naposledy oživil ppt - 03 aug 2010, 1:10.
Napísať odpoveď