Grafika vs. Program
Grafika vs. Program
Asi vás zaskočím tak trochu hlúpou otázkou, ale už dlhší čas nejako neviem prísť na odpoveď. Od začiatku svojej počítačovej záľuby sa zaujímam o programovanie (c++, ale v tomto prípade je to irelevantné) a o 3d grafiku . Grafika mi pripáda ako zaujímavá, ako hobby kreslím uź dlhšie. Programovanie mi však pripadá o niečo profesionálnejšie, asi sa v ňom dá viac reálne dokázať, moja finančná budúcnosť pri grafike je pravdepodobne omnoho neistejšiaa takisto vyzerá "čistejšie".
Re: Grafika vs. Program
prave si si vybral..
Ja osobne to nevidím až tak jednoznačne, aj napriek tomu, že z môjho príspevku to mohlo vyzerať, ako že sa prikláňam k programovaniu. Nie je to tak. Každopádne, ďakujem za odpoveď.
No podľa mňa s programovaním budeš veľmi úzky profil (tým nemyslím, že by si mal mať problém zamestnať sa) ale grafika ti dovolí robiť aj v trocha inej oblasti ako je IT, trebárs reklama a pod. Môj amatérsky názor 
Ďakujem za názor, rád si vypočujem aj ďalšie.
ak budeš dosť šikovný, tak na slušnej úrovni zvládneš oboje a potom budeš nedoceniteľný
výhoda je, ked zas robíš napr. grafiku a máš poňatie, ako musí postupovať programátor, aby model napr. rozhýbal. preto predpripravíš daný model pre neho a bude to úspech 
spoj grafiku s programovanim, a vyhral si... Kedze na slovensku to stoji za prd v tejto oblasti, ci programovanie alebo grafika.. Ak by si spojil programovanie, presnejsie actionscript 3.0 s priestorovym zobrazovanim v nom, ( napriklad take 3d flash galerie ) tak si vyhral, a to mi ver, takyto ludia co to vedia maju o zivot postarany, a nemaju problem si pytat plat 50e na hodinu... Kedze toto je oblast, v ktorej pracuje na celom slovensku len par ludi, je to velmi lukrativna dovednost..
vela zdaru;)
Ďakujem za Váš názor. Nad možnosťou spojenia som už uvažoval, no v tomto prípade je môj problém skôr v praktickej časti. Nech hľadám akokoľvek neviem nájsť dostatočný počet kurzov, táborov, alebo vôbec škôl, kde by sa tieto veci dali študovať. Je pravda že nemám veľký rozhľad, v mojej blízkosti nie je nikto, kto by sa týmito témami zaboeral. V prípade, že by ste mali nejaký tip na dobrý kurz (alebo spoločnosť, ktorá ich organizuje), alebo aj gymnázium (riešil by som to formou prestupu, som na 8 ročnom), budem rád ak mi o ňom poviete. Nachádzam sa v Bratislave. Ďakujem. Samozrejme stále privítam pomoc na tému grafika vs. programovanie. Ďakujem.
zrejme ti väčšina ľudí povie, že samoštúdium je najlepšie. ked už máš aspoň nejaké základy. často na školách vyučujú staré veci, ktoré sa ani nepoužívajú 
-
Corn Flake
Guru wannabe
Tak ti poviem. Asi najlepšia stredná škola ktorá sa špecializuje na informatiku (programovanie aj grafiku a tým nemyslím bývalé učňovky ktorých je milión) je v Poprade. Volá sa že "Stredná súkromná škola Tatranská" a je súkromná.
Curuj: Áno, to je môj ďalší problém, keďže aj pri školách, ktoré sa mi zdali dobré, som nakoniec zistil, že sa tam nakoniec nič "poriadne" nenaučím, aspoň nie z oblasti, ktorá ma zaujíma. Preto je podľa môjho názoru istým spôsom stabilnejšie programovanie, ktoré sa v podstate drží starých zasád, a výrazné zmeny v syntaxi sú ojedinelé. Pri grafike, aj napriek tomu že ma baví, sa však vyskytuje aspekt nedostatočné vzdelania, keďže s program, a platforma, s ktorou pracujem má viacmenej nedostatočnú dokumentáciu, minimálne v sfére knižnej - hlavne prekladovej.
Corn Flake: Samozrejme ďakujem za príspevok, ale v mojom prípade prichádzajú do úvahy iba školy vyskytujúce sa na západe Slovenska, konkrétne najlepšie priamo v Bratislave, kde bývam.
Ďakujem. za príspevky, diskusia z mojej strany pokračuje.
Corn Flake: Samozrejme ďakujem za príspevok, ale v mojom prípade prichádzajú do úvahy iba školy vyskytujúce sa na západe Slovenska, konkrétne najlepšie priamo v Bratislave, kde bývam.
Ďakujem. za príspevky, diskusia z mojej strany pokračuje.
Ahoj.
Ak ti mam poradit, skus radsej to programovanie. Za grafiku ti sice daju kurnik velke prachy, mozno aj cez 500€, niekedy mozno aj viac, ak sa jedna o velky projekt s viac obrazkami (napr premakany WD). Avsak. Ked sa rozhodnes pre programovanie, pozri sa, kam to dosiahli ludia ako napr Gejts, sice toho moc nenaprogramoval, ale spravil m$-dos, z ktoreho sa postupne jeho pracou (a viacmenej pracou jeho firmy) vybudovalo 7 verzii nestabilneho softwaru, ktory je zamerany na multimedia (sakra, uz to prechadza do mojich linuxackych nazorov
). Avsak, ak spojis to programovanie s grafikou, nemas co stratit 
btw, na ake gymnazium chodis? chodim na jedno spanielske v BA
ci sa nahodou nepozname 
Ak ti mam poradit, skus radsej to programovanie. Za grafiku ti sice daju kurnik velke prachy, mozno aj cez 500€, niekedy mozno aj viac, ak sa jedna o velky projekt s viac obrazkami (napr premakany WD). Avsak. Ked sa rozhodnes pre programovanie, pozri sa, kam to dosiahli ludia ako napr Gejts, sice toho moc nenaprogramoval, ale spravil m$-dos, z ktoreho sa postupne jeho pracou (a viacmenej pracou jeho firmy) vybudovalo 7 verzii nestabilneho softwaru, ktory je zamerany na multimedia (sakra, uz to prechadza do mojich linuxackych nazorov
btw, na ake gymnazium chodis? chodim na jedno spanielske v BA
Áno, programovanie mi pripadá ako keby "hlbšia úroveň olvádania počítaču", čo sa v praxi rovná stabilnejšia situácia, predsalen grafický software sa neustále mení, prípadne aj zaniká. Dá sa však povedať, že pri grafike to reálnejšie k možnostiam dotiahnem ďalej. Čo sa týka gymnázia, je to škoda, chodím na jazykové gymnázium - jazyky sú dôležité, ale radšej by som sa dostal niekde na matematiku alebo informatiku-
Zitavska? Ej, to je nedaleko
Ja chodim na hronsku, a zitavska este patri tusim pod Vrakunu 
No.. co sa tyka tej skoly, ja chodim ako som tusim spomenul na jazykovku, odkial chcem coskoro vypadnut. Ak chces pracovat v IT, prestup na strednu (ja chcem ist na zochovu)
Inac, aj na linuxe myslim rozbehas photoshop cez wine, ci?
No.. co sa tyka tej skoly, ja chodim ako som tusim spomenul na jazykovku, odkial chcem coskoro vypadnut. Ak chces pracovat v IT, prestup na strednu (ja chcem ist na zochovu)
Inac, aj na linuxe myslim rozbehas photoshop cez wine, ci?
Hej, (od témy) žitavská ju kusok peso od Tesca
.. hej prestup uz planujem, aj skolu mam vytipovanu... Co sa tyka photoshopu (ja sa zaoberam skor 3d grafikou, takze to somnou nesuvisi), v podstate sa myslim rozbehat da, ale co sa tyka otazky stabilty, pripadne výkonu, tak to už neviem.
No, ja mam skolu za tescom, a kusok.. sakra, tusim doprava 
Co sa temy tyka, na vykone tam myslim moc neubera... Je pravda, ze ti asi bude vacsie projekty dlhsie renderovat, ale je to asi zanedbatelne...
Co sa temy tyka, na vykone tam myslim moc neubera... Je pravda, ze ti asi bude vacsie projekty dlhsie renderovat, ale je to asi zanedbatelne...
No, pravdupovediac, ja som photoshop na wine alebo cedega ešte neskúšal. A ešte pokročím v off topic, čím sa zaoberáš ty? musím priznať, že nepoznám zrovna veľké množstvo ľudí, ktorý by boli informaticky/elektrotechnicky/aspoň trochu matematicky zaujatý, tu v Bratislave je to myslím skôr výnimočnosť, - aspoň čo sa týka vekovej sféry x až 19-
Ja konkretne mam uchylku na weby. Skusal som uz pascal IDE, delphi, basic, c, c++, ale nic ma tak nebavilo ako weby. Teda je to od html a css az po PHP (momentalne sa ucim javascript). A ak ti mam poradit, skus to programovanie, avsak je to len moj nazor 
Ďakujem, ja to tak robím už dhlší čas, stále niečo iné. Prešiel som si cez dobu webov, pascalu, C-cka, správy Linuxových systémov, az po grafiku. najradšej by som asi všetko, ale to asi nepôjde. Záver: skúsim to asi tak, že dorobím to čo mám, a potom uvidíme, čo ma bude viac baviť, alebo ja neviem. Každopádne, dakujem za odpoved, a mimochodom, mozes mi poslat link nejaky web co si vytvoril, rad sa pozrem
.
Ako pozeram, tak si fakt nevies vybrat. Ale myslim si, ze by som si volil programovanie, takych poriadnych je na slovenskej scene docela malo. Grafikov tiez nemame pozehnane, ale podla mojho nazoru sa grafike venuje viac ludi ako kodeniu..
K tomu webu, to je ta moja najslabsia stranka, referencie nemam. Pracujem momentalne na svojom sukromnom (teda nie verejnom) projekte, mam uz nejaku tu kopu riadkov, takze az ked to bude cele po hromade, mozno to publikujem, ale zatial si to necham pre seba...
K tomu webu, to je ta moja najslabsia stranka, referencie nemam. Pracujem momentalne na svojom sukromnom (teda nie verejnom) projekte, mam uz nejaku tu kopu riadkov, takze az ked to bude cele po hromade, mozno to publikujem, ale zatial si to necham pre seba...