PC zostava:
doska - Saphire pi-am2rs780g
zdroj - 350 W
RAM - 2 GB
Na tejto doske je integrovaná grafika, ktorá toho ale veľa nezvládne, preto som si kupil ATI 5770 HAWK, novú 2 GB DDR2 800 MHz, nový 550W zdroj, kvôli grafike.
Poskladal som to všetko, XP, ktoré tam bolo dovtedy sa z toho zbláznilo, nevedelo nainštalovať zvukovku na grafike, tak som ho vyhodil a dal som win7. System beží v pohode, nainštaloval som tam najnovšie drivere na zvukovku, grafiku "len" z CD-čka, predsalen je novší typ, preto by mal byť aj driver dostatočne aktuálny.
Ale problém nastane keď zapnem hru, neviem či je to len hrou, pred upgradeom to išlo síce pomaly ale išlo, teraz sa ani do menu hry nedostanem potom ako prebehnú úvodné videá sa hneď zasekne obraz, zvuk ide normálne ďalej, keď hýbem myšou hra vydáva zvuk, ako keď sa pohybujem po položkách menu, keď kliknem tam kde bol EXIT (len tak s pamäti) tak sa hudba vypne a čaká na potvrdenie ANO/NIE, no obraz stále stojí.
Napadlo ma pozrieť na teploty SpeedFAN mi ukázal teploty CPU okolo 40°C, niečoho, označeného ako Temp2 zhruba 42°C a Temp3, čo je Chipset na doske 55°C, čo sa mi zdá veľa, teda by to nebolo až tak veľa, keby sa to po vypnutí hry kleslo, ale ono to stúpa vždy, pri 70°C som už nemal trpezlivosť a vypol som počítač.
Moje riešenie by bolo vymeniť chladiť na chipset za aktívny, ale neviem či by tým odstránila tá nepríjemná situácia pri hre, lebo počítač vtedy nezamrzne, reaguje na myš aj klávesnicu, len obraz stojí.
Čo by sme mi poradili, alebo skúste poradiť nejaký dobrý soft, ktorým by som otestoval celý počítač a našiel chybu.
Možno prehrievanie dosky ??
Re: Možno prehrievanie dosky ??
Saboteur mal tusim nejake problemy s Ati kartami. Vyskusaj inu hru. 55°C na chipsete nie je vela, ale tych 70°C uz je dost. Ja mam uz po zapnuti PC chipset na 50°C po 10 minutach 60-63°C. Tato teplota sa drzi potom cely den, ale to je chipsetom od nforce, tie sa vraj prehrievaju. Len tak trochu OT. Skus inu hru.
Doska to musi zvladat!Si si isty ze si spravne zapojil pridavne napajanie karty?Ak nie karta ti bude vsetku stavu cucat cez pciX navise sa prepne do nudzoveho rezimu to je myslim tvoj problem...
-
uplink
VIP
- Kontaktovať používateľa:
NESTOR - isteže, ale keď príde leto tak je to smrť pre takú dosku. Bráchovi sa takto vyhúlil chipset, proste nevysával comp a mal v izbe teplo, fakt že teplo a skapala doska postupne. Aj to že je na fermi 93 stupňov v burne je v pohode podľa nvidie, avšak ja osobne by som taký kus železa do svojho PC nedal, ktorý hreje v peaku nad 70 stupňov, jeden z dôvodov prečo čakám či nvidia niečo vymyslí, ak nevymyslí, asi opustím nvidiu a idem späť ku ATi, ale to len OT.
nitrox - pripevni malý 25 - 40 mm vetrák na chipset a máš po probléme. Prakticky žiadny pasívne chladený chipset od výroby nemá dobrú teplotu, aspoň ja osobne som taký nezažil, pokiaľ teda nebol PC ponorený do minerálu. "By default" pripevňujem na pasívne chipsetové chladiče malé vetráčiky a teploty idú aj o 15-30 stupňov dole, to ofukovanie robí zázraky, hlavne keď je tam vysokootáčkový malý zurvalec.
nitrox - pripevni malý 25 - 40 mm vetrák na chipset a máš po probléme. Prakticky žiadny pasívne chladený chipset od výroby nemá dobrú teplotu, aspoň ja osobne som taký nezažil, pokiaľ teda nebol PC ponorený do minerálu. "By default" pripevňujem na pasívne chipsetové chladiče malé vetráčiky a teploty idú aj o 15-30 stupňov dole, to ofukovanie robí zázraky, hlavne keď je tam vysokootáčkový malý zurvalec.
Uprimne neverim ze problem je v doske teploty vonku nedosahuju hodnot na to aby sa chipset prehrieval a z 5770tkami boli problemi od zaciatku http://pctuning.tyden.cz/component/cont ... -procesoru
-
nitrox
Light Star
- Kontaktovať používateľa:
uplink - vetráčik som tam dal a lahodne klesla teplota na pohodových 40°C
Ale hra aj tak neide, keďju zapnem, nabehuje v pohode a po nejakom čase sa jednoducho zastaví, ak ju prepnem s iným oknom, teda minimalizujem a zapnem niečo iné, po chvíľke zase prepnem do hry, znova krátko beží a opäť sa zastaví, odsledoval som, že sa to deje, keď CPU stúpne na 50°C, čo sa mi nezdá až tak veľa, keď v BIOSe bolo default nastavené, aby vetrák fukal na maximum od 60°C, nastavil som ho preto na 46°C, ale aj tak sa teplota dostane nad 50°C a znova sa to zasekne. Je možné, že pomože nový výkonnejší chladič na CPU ???
Nechcem len tak vyhodiť peniaze aj za nový chladič.
//autoeditácia príspevku (03 Apr 2010, 15:33)
PROBLÉM VYRIEŠENÝ
Odinštaloval som driver, ktorý bol pribalený na CD pri grafike a keď som chcel nainštalovať nový, všimol som si, že tlačitko install driver je akési tmavšie oproti ostatným, tak ma napadlo, že to nebude driver pre tú grafiku, stiahol som iný driver pre ATI a funguje to bez problémov.
Neviem kde bola chyba, či sa mohlo stať, že driver na CD bol na inú grafiku, alebo tam bol nejaký iný bug.
Ale hra aj tak neide, keďju zapnem, nabehuje v pohode a po nejakom čase sa jednoducho zastaví, ak ju prepnem s iným oknom, teda minimalizujem a zapnem niečo iné, po chvíľke zase prepnem do hry, znova krátko beží a opäť sa zastaví, odsledoval som, že sa to deje, keď CPU stúpne na 50°C, čo sa mi nezdá až tak veľa, keď v BIOSe bolo default nastavené, aby vetrák fukal na maximum od 60°C, nastavil som ho preto na 46°C, ale aj tak sa teplota dostane nad 50°C a znova sa to zasekne. Je možné, že pomože nový výkonnejší chladič na CPU ???
Nechcem len tak vyhodiť peniaze aj za nový chladič.
//autoeditácia príspevku (03 Apr 2010, 15:33)
PROBLÉM VYRIEŠENÝ
Odinštaloval som driver, ktorý bol pribalený na CD pri grafike a keď som chcel nainštalovať nový, všimol som si, že tlačitko install driver je akési tmavšie oproti ostatným, tak ma napadlo, že to nebude driver pre tú grafiku, stiahol som iný driver pre ATI a funguje to bez problémov.
Neviem kde bola chyba, či sa mohlo stať, že driver na CD bol na inú grafiku, alebo tam bol nejaký iný bug.
Aj tak sa neoplati instalovat driver z CDcka. Vzdy je lepsie stiahnut novy.