Jozef Tiso a Slovensky stat
Re: Jozef Tiso a Slovensky stat
Propu zrušili doménu a to ešte pred tým ako skončila jej splatnosť.
Neviem čo je za tým.
Inak jedna perlička z ústavy 1939.
§ 39.
(1) Prezident nie je zodpovedný za výkon svojej funkcie.
To je naozaj čudný bod. Vôbec mu nerozumiem. Ak prezident nie je zodpovedný za výkon svojej funkcie kto je zodpovedný za výkon prezidentovej funkcie?
Neviem čo je za tým.
Inak jedna perlička z ústavy 1939.
§ 39.
(1) Prezident nie je zodpovedný za výkon svojej funkcie.
To je naozaj čudný bod. Vôbec mu nerozumiem. Ak prezident nie je zodpovedný za výkon svojej funkcie kto je zodpovedný za výkon prezidentovej funkcie?
Tomu bodu nerozumiem tiež, ale chcem iné.
Ivan, odporúčam ti pozrieť si prvých cca 20-25 minúť tejto diskusnej relácie, kde sa Bystrický priamo vyjadruje k téme komunistického odboja na SK, k partizánom a Povstaniu ako takému no a a aj k tomu, či bol príchod červenej armády oslobodením alebo "okupáciou".
Myslím, že sa to úplne k hodí k tej tvojej dezinterpretácii týchto častí dejín.
http://stv.livetv.sk/tvarchive//video/v ... ideo=51044
Ivan, odporúčam ti pozrieť si prvých cca 20-25 minúť tejto diskusnej relácie, kde sa Bystrický priamo vyjadruje k téme komunistického odboja na SK, k partizánom a Povstaniu ako takému no a a aj k tomu, či bol príchod červenej armády oslobodením alebo "okupáciou".
Myslím, že sa to úplne k hodí k tej tvojej dezinterpretácii týchto častí dejín.
http://stv.livetv.sk/tvarchive//video/v ... ideo=51044
Fúuha, dezinterpretácii?? Ako sa dá nazvať otvorené operovanie cudzích vojsk na našom území? Snáď len nie oslobodením.
Keď sa jedná o oslobodenie, od čoho nás tieto zložky oslobodzovali, keď na našom území do vypuknutia SNP neboli Nemci?
Neboli sme okupovaní takže žiadne oslobodenie sa konať nemohlo. Nebolo od čoho Slovensko oslobodzovať.
Veď sám to uznávaš a pomáhaš si aj "historikmi" ktorí tvrdia že Slovensko ako jediný neokupovaný štát dobrovoľne posielalo svojich židov na smrť. Tu ste sa ale sami dostali do logického skratu.
Komunistický odboj nestojí za reč. Vraždenie a chľastanie nazývať odbojom, prepáč ale podľa mňa je to smiešne.
Odboj skutočný odboj nastal až vo chvíli, keď do toho zatiahli armádu.
A myslím si, že som dokázal aj charakter Goliana a Viesta ktorých Nemci zlapali v stodole zakrytých so slamou
To sú tí hrdinovia. Slovákov neváhali hodiť na bodáky Nemcom ale keď išlo o ich kožu tak sa skrývali do slamy.
Keď sa jedná o oslobodenie, od čoho nás tieto zložky oslobodzovali, keď na našom území do vypuknutia SNP neboli Nemci?
Neboli sme okupovaní takže žiadne oslobodenie sa konať nemohlo. Nebolo od čoho Slovensko oslobodzovať.
Veď sám to uznávaš a pomáhaš si aj "historikmi" ktorí tvrdia že Slovensko ako jediný neokupovaný štát dobrovoľne posielalo svojich židov na smrť. Tu ste sa ale sami dostali do logického skratu.
Komunistický odboj nestojí za reč. Vraždenie a chľastanie nazývať odbojom, prepáč ale podľa mňa je to smiešne.
Odboj skutočný odboj nastal až vo chvíli, keď do toho zatiahli armádu.
A myslím si, že som dokázal aj charakter Goliana a Viesta ktorých Nemci zlapali v stodole zakrytých so slamou
To sú tí hrdinovia. Slovákov neváhali hodiť na bodáky Nemcom ale keď išlo o ich kožu tak sa skrývali do slamy.
Jaj, takže tvojou logikou napr. Američania okupovali od Normandie Francúzov. Prosím ťa, nebuď smiešny.
Nemci tu neboli...Nemci tu boli stále, neznamená, že keď tu nemali 50 divízií, že tu neboli. Bola to hlavne vláda poplatná Nemcom, resp. sme boli nemeckým satelitom, čo je úplne jasné, takže opäť len kľučkuješ von a fakt mi to príde už smiešne takáto argumentácia.
A samozrejme, vrchol Povstania nastal vtedy, keď sa zapojila armáda, to neviem či má slúžiť ako protiargument, ale mne to príde logické. Veď partizáni nie sú armáda, nemali taký výcvik, výstroj, také možnosti. Jednali len podľa možnosti svojich ľudských schopností.
A fakt nechápem, čo je na tom, že sa Golian a Viest niekde schovávali. To mi skús ešte bližšie vysvetliť, čo je nepochopiteľné na tom, ak ide človeku o život, že sa niekde schová.
Nie každý je možno taký hrdina ako ty, ktorý by uznal porážku a počkal hrdo na nepriateľov.
Nemci tu neboli...Nemci tu boli stále, neznamená, že keď tu nemali 50 divízií, že tu neboli. Bola to hlavne vláda poplatná Nemcom, resp. sme boli nemeckým satelitom, čo je úplne jasné, takže opäť len kľučkuješ von a fakt mi to príde už smiešne takáto argumentácia.
Toto je to typické generalizovanie, kt. Bystrický kritizoval. Jedna lastovička leto nerobí, opakujem, odboj tu bol a nie všetci partizáni chlastali a vraždili, to je úplná demagógia.Odboj skutočný odboj nastal až vo chvíli, keď do toho zatiahli armádu.
A samozrejme, vrchol Povstania nastal vtedy, keď sa zapojila armáda, to neviem či má slúžiť ako protiargument, ale mne to príde logické. Veď partizáni nie sú armáda, nemali taký výcvik, výstroj, také možnosti. Jednali len podľa možnosti svojich ľudských schopností.
A fakt nechápem, čo je na tom, že sa Golian a Viest niekde schovávali. To mi skús ešte bližšie vysvetliť, čo je nepochopiteľné na tom, ak ide človeku o život, že sa niekde schová.
Nie každý je možno taký hrdina ako ty, ktorý by uznal porážku a počkal hrdo na nepriateľov.
Francúzko nebolo dobyté a okupované?Jaj, takže tvojou logikou napr. Američania okupovali od Normandie Francúzov. Prosím ťa, nebuď smiešny.
Týto sa sám popieraš pozri si svoje články dozadu kde sa píše že Slovensko ako jediná neokupovaná krajina vlastnými zdrojmi zariadila deportácie židov zo svojho územia.Nemci tu neboli...Nemci tu boli stále, neznamená, že keď tu nemali 50 divízií, že tu neboli. Bola to hlavne vláda poplatná Nemcom, resp. sme boli nemeckým satelitom, čo je úplne jasné, takže opäť len kľučkuješ von a fakt mi to príde už smiešne takáto argumentácia.
Dobu vôbec nechápeš.
Podľa teba by sme mali robiť aj dnes povstanie pretože vláda je poplatná cudzej štátnej moci a sme v organizáciách o ktorých neprebehlo ani referendum /NATO/. Sme poplatní EU, USA.
Keby som dnes vystrojil puč proti vláde musel by si mi dať za pravdu.
Rozdiel je ale v nasledovnom, zakiaľ v 1939 nebola iná možnosť ako zachrániť celistvosť Slovenska a slovenský národ len v spojenectve s nemeckou ríšou, dnes sme pokojne mohli byť nezávislí. Nikto na nás netlačil! Nikto si nás nechel deliť. Hranice boli garantované. Teda ja si pripadám ako v kocúrkove ty tu kritizuješ vládu štátu ktorá mala mandát väčšiny obyvateľstva a pôsobila v dobe kedy neboli isté ani hranice a dnes keď máme zvrchovanosť ti poplatnosť cudzím mocnostiam nevadí?
Šokujúce zistenie.
Povedz mi jeden úspech partizánskeho hnutia pred vypuknutím SNP. Jeden úspech kde partizáni zbavili Slovensko nacizmu a nemeckej nadvlády??Toto je to typické generalizovanie, kt. Bystrický kritizoval. Jedna lastovička leto nerobí, opakujem, odboj tu bol a nie všetci partizáni chlastali a vraždili, to je úplná demagógia.
Som zvedavý.
Generál, ktorý naženie armádu na smrť a potom sa skryje do slamy respektíve chce svojich mužov nechať na pospas osudu i utiecť na lietadle?? Čo to je za charakter? Načo robil povstanie, keď bol pos.atý? To sú tí degeneráti, vyvolajú násilie a potom sa skrývajú. To čo obaja urobili, tým znehodnotili všetky obete SNP. Navyše bez nich nikdy nemuseli Slováci na povstaní umierať.
Čo sa týka vlády SR, nikdy nebola taká jednotná vláda ako v 1939. Všetci poslanci okrem antisemitu Esterháziho hlasovali za vznik samostatnej SR, čo nemá obdoby ani v ére novodobej SR.
Vláda a hlavne prezident robil všetko čo sa dalo a bolo v jeho silách ale aj nad svoje právomoci.
Myslím že na tomto fóre to bolo dokázané už aspoň tisíc krát. O charaktere Dr. Tisa nepochybujem. Činy svedčia za neho samé. Zachraňoval od komunistov, cez židov až po dezertérov.
Bolo, a takisto bolo okupované, ako aj Slovensko. Len na Slovensku tá okupácia bola v inej forme, v politickej (lebo sme sa tomu nebránili).Francúzko nebolo dobyté a okupované?
Ty sa tu stále snažíš vyvodiť nejaký predstavu slobodnej Slovenskej republiky, ktorá bola úplne zvrchovaná a prišli sem nejakí zlí Sovieti.
Áno, boli sme jediná krajina, kt. vlastnými mocenskými prostriedkami zariadila deportácie. Ale to bolo aj preto, že tu vládli ľudia poplatní Hitlerovi. Boli sme okupovaný politicky. Alebo mi chceš nebodaj tvrdiť, že nebyť vojny a Hitlera, tak by sme Židov deportovali tiež ?
Máš pravdu, že aj dnes je naša sloboda oklieštená, sme súčasťou EU a musíme sa riadiť jej záujmami. Ale dobu asi zjavne nechápeš ty, lebo rozdiel je v tom, že "EÚ=Nemecko" nevedie vojnu proti celému svetu a systematicky nevyvražďuje milióny ľudí.
O tom by sa dalo diskutovať a myslím, že by sme sa vo viacerých veciach zhodli, ale ten celkový stav je iný, ako to bolo počas vojny. Určite by som to nezrovnával.Keby som dnes vystrojil puč proti vláde musel by si mi dať za pravdu.
Nemecko bolo počas vojny totálnym agresorom, ktoré malo kolonizačné ambicíe chcelo vyhladiť alebo zotročiť celé národy.
Tých úspechov by sa našlo viac, samozrejme nie v takom rozsahu, ako odo mňa žiadaš (zbavenie Slovenska nacizmu). Partizáni boli len obyčajní ľudia, neznalí, netrénovaní.Povedz mi jeden úspech partizánskeho hnutia pred vypuknutím SNP. Jeden úspech kde partizáni zbavili Slovensko nacizmu a nemeckej nadvlády??
Skôr by som chcel od teba nejaký dôkaz, kde je napísané, že všetkých 12 000 partizánov iba chlastalo, kradlo a znásilňovalo a v podstate nič iné nerobilo.
Jedna lastovička leto nerobí, ty jednoducho nemôžeš kvôli nejakým pár prípadom agresie alebo zlodejiny odsúdiť všetkých.
To isté platí pre Sovietov. Bystrický sa o tom presne vyjadroval, do jednej dediny prišla "zlá" jednotka a sú zachované negatívne skúsenosti obyvateľov, do druhej dediny prišla "dobrá" jednotka a obyvatelia ich vítali ako osloboditeľov.
Takisto obyvateľstvo v tej dobe nebolo názorov jednotné, čo sa tohoto týka, to nepopieram.
Ja môžem tiež hovoriť zo skúseností mojej prababky, ktorá vždy opakovalo, že "keď tu boli Nemci", tak bol poriadok, kľud, boli slušní a dobrí. No a "keď tu boli Rusi", tak bol bordel, kradli a správali sa otrasne.
Jednoducho ľudia sú rôzni a vždy môžeš natrafiť na hovädo.
No neviem ako inak mali hlasovať, keď väčšina ani nevedela čo sa deje, lebo na 14.marec bol dohodnutý normálny, radový zjazd Snemu.
Zrazu príde Tiso a všetkých prestraší tým, že ak sa nevyhlási samostatné Slovensko, obsadia nás Maďari a Poliaci.
Podľa toho čo viem, hlasovalo všetkých 57 poslancov aklamáciou ZA.
No podľa mňa sa tu nič ohľadne Tisa tak zjavne nepreukázalo, ale neviem, prečo všetko sťahuješ iba na jeho osobu ? Veď tu sa bavíme hlavne o 1. Slovenskej republike ako takej, nie o Tisovi. Aj keby bol Tiso anjelik, nič to nemení na tom, že to obdobie ako celok je odsúdeniahodné.
To je diskutabilné. Eú predsa vykorisťuje rozvojové krajiny. A Európania aj v tejto organizácii vykorisťujú svet, nie to si vravel v inej téme?Máš pravdu, že aj dnes je naša sloboda oklieštená, sme súčasťou EU a musíme sa riadiť jej záujmami. Ale dobu asi zjavne nechápeš ty, lebo rozdiel je v tom, že "EÚ=Nemecko" nevedie vojnu proti celému svetu a systematicky nevyvražďuje milióny ľudí.
Čo sa týka Nato, príklady vyvražďovania IRAK, AFGANISTAN, SRBSKO, KOSOVO.
Nato vedie operácie pri ktorých prichádza o život nespočet ľudí po celom svete rovnako ako nemecká ríša za oných čias. S tým rozdielom že nacizmus je nehumánny ale humanitárne bombardovanie nezabíja, respektíve zabíja len tých zlých
To isté možno povedať aj o politike USA na blízkom východe - Izraely.
Táto republika bola určite slobodnejšia ako Francúzko či protektorát, že naša zahraničná a sčasti aj vnútorná politika ale hlavne až po Salzburskom diktáte bola v niektorých veciach v zhode s nemeckými predstavami ešte nič neznamená. Stále tu bola aká taká sloboda. Veď prosím ťa spamätaj sa. Ako si myslíš že vzniklo SNP? Dr. Tiso nominoval do národnej banky slobodomurára, čechoslováka Karvaša. Husák bol na čas zatvorený a neskôr prepustený. Voči odporcom režimu viedla našaTy sa tu stále snažíš vyvodiť nejaký predstavu slobodnej Slovenskej republiky, ktorá bola úplne zvrchovaná a prišli sem nejakí zlí Sovieti.
vláda-
Politiku mäkkej ruky
Príčiny pokusu o štátny prevrat, ktorý sa v komunistickej propagande tak často označuje ako „Slovenské národné povstanie“, ležia hlbšie v politike Slovenskej republiky. Režim tohto štátu bol totiž voči všetkým skupinám odporcov veľmi mierny, zvlášť keď uvážime obdobie druhej svetovej vojny.
Napríklad, hoci polícia rozbila prvé štyri ilegálne vedenia Komunistickej strany Slovenska (KSS), známi komunisti sa stretávali dokonca s vrcholnými predstaviteľmi SR. Ladislav Novomeský, popredný komunista, bol v pravidelnom styku s ministrom vnútra Alexandrom (Šaňom) Machom. 22. septembra 1941 sa dokonca v kaviarni Luxor v Bratislave skontaktoval s poslancami Slovenského snemu, kde ich prosil, aby držali prezidenta Dr. Jozefa Tisa pri moci a zabránili jeho abdikácii. Od roku 1942 stál na čele protikomunistického oddelenia Ústredne štátnej bezpečnosti (ÚŠB) Novomeského bratranec, Dr. Pavol Príkopa.
Na Slovensku dovtedy nebol nikto popravený, zatiaľ čo v demokratickom a neutrálnom Švajčiarsku neváhali počas vojny popraviť 33 ľudí, ktorí odporovali oficiálnej politike štátu.
Minister vnútra Šaňo Mach rezolútne vyhlásil: „Nedopustím tu také pomery, aby si pokojný občan každú noc líhal v obavách, že ho odvlečú do neznáma, ako sa to robí už vyše dvadsať rokov v tom raji, ktorý sľubujú i nám.“ Keď mu vyčítali, že neodpláca centralistom ich vlastnou mincou, teda že s nimi nezachádza tak, ako oni zachádzali s ľudákmi do roku 1938, Mach zvykol odpovedať: „Nie, neurobím to. My im musíme ukázať, že vieme odpúšťať a že im ponúkame ruku k spolupráci bez akýchkoľvek zadných úmyslov. Ich dôveru si získame len vtedy, keď budeme voči nim takí štedrí, ako voči svojim a keď možno, aj štedrejší.“
Šaňo Mach však svojím rytierskym prístupom precenil čestnosť protištátnych živlov. Takáto koncepcia by azda mohla fungovať v mierových časoch, ale v neistých rokoch priebehu svetovej vojny sa na takúto veľkodušnosť prihliadalo ako prejav slabosti, váhavosti a neistoty.
Pri takomto postupe štátnej moci mali teda odporcovia režimu voľnú ruku organizovať sa a Mach tieto hnutia nechával žiť vlastným životom. Navyše, so zhoršovaním sa frontovej situácie sa okrem už menovaných skupín k slovu dostávali aj alibisti, ktorí videli, že vojna je stratená, a tak nemali problém prebehnúť na druhú stranu, keďže z toho neskôr mali osobný prospech.
Vypuknutie nepokojov nenechalo nikoho znalého pomerov na pochybách, že bolo jasne dôsledkom miernej politiky voči odporcom. Pár dní po začiatku bojov, v prvých dňoch septembra 1944, nemeckí informátori hlásili:
„Zasväteného udalosti na Slovensku neprekvapili. Prišlo to, čo mnohí predvídali. Základné zlo momentálnych povstaleckých hnutí spočíva v päťročnej voľnej politike prezidenta Slovenského štátu Dr. Tisu a slovenskej vlády voči všetkým protestantsko-československo-boľševickým a reakčným kapitalistickým živlom, ktoré si, hoci ustúpili po 14. marci 1939 do úzadia, ruka v ruke s Čechmi žijúcimi i naďalej na Slovensku, dokázali vytvoriť v súkromnom hospodárstve silné pozície a napriek tomu, že odstúpili z verejnopolitickej scény, znamenajú skryté nebezpečenstvo pre mladý Slovenský štát.“
Na ministerstve vnútra sa samozrejme o plánoch povstania vedelo, práve kvôli spomínanej miernosti sa ale včas nezasiahlo. Zákrok sa odkladal, rokovania boli nerozhodné, vláda chcela predísť zbytočnému násiliu, a tak sa dúfalo, že povstalci sa budú držať zdravého rozumu. Alexander Mach zastával stanovisko: „Kým nevyhadzujú mosty a fabriky, nechajme ich na pokoji.“ Keď však s takýmito akciami začali, bolo už neskoro.
http://beo.sk/historia/117-slovenske-na ... bny-rozbor
Lenže ako mohol niekto v tej dobe poznať plány Nemecka? Kto vedel o čo ide Nemcom? Veď aj v prípade Čiech sa zaručili za ochranu ich ochranou len pod nemeckým dohľadom. Navyše diskutuje sa aj o tom či vôbec Nemci chceli napadnúť ZSSR a nie práve naopak.O tom by sa dalo diskutovať a myslím, že by sme sa vo viacerých veciach zhodli, ale ten celkový stav je iný, ako to bolo počas vojny. Určite by som to nezrovnával.
Nemecko bolo počas vojny totálnym agresorom, ktoré malo kolonizačné ambicíe chcelo vyhladiť alebo zotročiť celé národy.
A máš pravdu situácia sa nedá porovnávať Slovensko bolo okýptené o južné okresy kedykoľvek si nás mohli rozdeliť Maďari či Poliaci, nevedelo sa či samostatné Slovensko vôbec bude hospodársky sebestačné. Myslím si že východisko ktoré zvolili ľudia 1939 bolo správnym a nevyhnutným pre prežitie slovenského národa čo dokazuje aj prítomnosť.
Žiaden úspech partizánov nevidím. Posnaž sa ešte trochu ale okrem toho že zbúrali nejaké životne dôležité mosty potrebné pre fungovanie slovenskej infraštruktúry a vypichli pár "nacistickým" kňazom oči toho asi veľa nenájdeš. Ešte treba spomenúť že niektorí partizáni vraždili aj zlých zrejme "nacistických" židov.Skôr by som chcel od teba nejaký dôkaz, kde je napísané, že všetkých 12 000 partizánov iba chlastalo, kradlo a znásilňovalo a v podstate nič iné nerobilo.
Jedna lastovička leto nerobí, ty jednoducho nemôžeš kvôli nejakým pár prípadom agresie alebo zlodejiny odsúdiť všetkých.
To isté platí pre Sovietov. Bystrický sa o tom presne vyjadroval, do jednej dediny prišla "zlá" jednotka a sú zachované negatívne skúsenosti obyvateľov, do druhej dediny prišla "dobrá" jednotka a obyvatelia ich vítali ako osloboditeľov.
Takisto obyvateľstvo v tej dobe nebolo názorov jednotné, čo sa tohoto týka, to nepopieram.
Ja môžem tiež hovoriť zo skúseností mojej prababky, ktorá vždy opakovalo, že "keď tu boli Nemci", tak bol poriadok, kľud, boli slušní a dobrí. No a "keď tu boli Rusi", tak bol bordel, kradli a správali sa otrasne.
Jednoducho ľudia sú rôzni a vždy môžeš natrafiť na hovädo.
No neviem ako inak mali hlasovať, keď väčšina ani nevedela čo sa deje, lebo na 14.marec bol dohodnutý normálny, radový zjazd Snemu.
Zrazu príde Tiso a všetkých prestraší tým, že ak sa nevyhlási samostatné Slovensko, obsadia nás Maďari a Poliaci.
Podľa toho čo viem, hlasovalo všetkých 57 poslancov aklamáciou ZA.
No podľa mňa sa tu nič ohľadne Tisa tak zjavne nepreukázalo, ale neviem, prečo všetko sťahuješ iba na jeho osobu ? Veď tu sa bavíme hlavne o 1. Slovenskej republike ako takej, nie o Tisovi. Aj keby bol Tiso anjelik, nič to nemení na tom, že to obdobie ako celok je odsúdeniahodné.
Tiso ničím nevystrašil, nepoznáš skutočnosti.
14. marec bol narýchlo zvolané zasadnutie. Nebol to žiadny obyčajný dátum. Tiso iba deň predtým volal Háchovi priamo od Hitlera aby ten zvolal slovenský snem. Tiso pred snemom vystúpil a všetko čo urobil bolo že predložil Hitlerove slová. Nevyjadroval sa k nim ani na nikoho neapeloval, povedal jednoducho že rozhodnutie je na členoch snemu. Nie Tiso ale Sokol dal do pléna otázku či poslanci sú za samostatný Slovenský Štát.
Obdobie Slovenského štátu nieje v nijakom prípade odsúdeniahodné ale naopak. Je hodné obdivu. Obdivu čo naši predkovia dokázli.V Mnohom sa postavili aj požiadavkám nemeckej ríše! V situácii neutešenej dokázali zachrániť slovenský národ, jeho hodnoty a Slovenský štát postavili na nohy ekonomicky. To čo sa vtedy udialo bol zázrak bez ohľadu na to kto si čo hovorí. Cez všetky ťažkosti doby náš národ vďaka ľuďom ako Dr. Tiso prežil. A jedine to je podstatné.
To že odtiaľto boli vyvezení židia/ a Nemcami zlikvidovaní/ je smutné ale taká bola realita v celom okolí Nemeckej ríše.
Proste človek musí niekedy voliť. Ty si zrejme z tých hughito čo by svoj život vymenili za hocikoho iného
Ale ako vieme, nie je ani pravda že Slováci vedeli o židovskom vyvražďovaní a to že mnoho Slovákov podporovalo snahy židov zo spoločnosti odstrániť, je tiež fakt ktorý vyplýva z dejinnej skúsenosti.
Ivan, dost vtipne, ze pises ze sme vdaka ludom ako je Jozef Tiso prezili. A co tie tisice zidovskych obyvatelov? Ti prezili tiez? Neviem ako ty (teraz narazam na predposledny odstavec) ale ja by som zivot Jozefa Tisa za zivot 57000 zidov kludne vymenil 
Ktore obdobie neni odsudeniahodne?hughito napísal:Aj keby bol Tiso anjelik, nič to nemení na tom, že to obdobie ako celok je odsúdeniahodné.
Určite sa by sa našli aj také, ale neviem, načo vôbec prispievaš sem s takýmito otázkami ?kali520 napísal:Ktore obdobie neni odsudeniahodne?
Každému súdnemu človeku musí byť jasné, že na období 1939-1945 nie je nič čo oslavovať, stalo sa veľa zlého a toho dobrého sa stalo málo a ešte je to aj polemického.
Ivan: K tebe neskôr.
Preto lebo je to vec pohladu a svojho vlastneho politickeho presvedcenia. Pre mna ten rezim odsudeniahodny nebol a mam kopec dovod preco nie a ty mas kopec dovodov preco ano. Debata sa dalej moze rozvinut smerom koho dovody su opodstatnenejsie, lepsie pre stastie ludi dolezitejsie. Zaver celej diskusie bude taky ze ty sa snazis vyhoviet vsetkym ale nevies ako pricom zaroven uskodis vsetkym. Ja sa snazim vyhoviet len niektorym s tym ze vsetkym sa vyhoviet neda z dovodv pridonych zakonov a ludskej povahy.hughito napísal:Určite sa by sa našli aj také, ale neviem, načo vôbec prispievaš sem s takýmito otázkami ?
Takto otázka nestála takže nefabuluj. To je Váš hlavný problém, vy neustále fabulujete zahmlievate a vychádzate z neskutočných utópií.Re: Jozef Tiso a Slovensky stat
Ivan, dost vtipne, ze pises ze sme vdaka ludom ako je Jozef Tiso prezili. A co tie tisice zidovskych obyvatelov? Ti prezili tiez? Neviem ako ty (teraz narazam na predposledny odstavec) ale ja by som zivot Jozefa Tisa za zivot 57000 zidov kludne vymenil .
Dám ti otázku položenú inak, čo by našim židovským obyvateľom pomohlo keby Slovenský Štát nevznikol? Takto stojí otázka!! Ako by slovenským židom prospelo nevzniknutie Slovenského Štátu? Ani tých 30 000 židov ktorých Tiso zachránil výnimkami by neprežilo.
Takto Stojí otázka nie tak ako ju pokladáte vy.
Teda chcem počuť jednu jedinú výhodu ktorú by židia mali keby SŠ nevznikol.
Bohužiaľ vy nieste schopný uvažovať v širších intenciách. Okupovaný protektorát začal židov vyvážať ako prvých a vyviezol ich naozaj dosť. Slovensko by bolo v rovnakom postavení.
A prosím Vás nespomínajte mi Židov, Slovensko nebolo v pozícii veľmoci a nemohlo rozhodovať o tom či židov z Európy budú alebo nebudú vyvážať a ani nemohlo rozhodovať o spôsobe riešenia židovskej otázky. Prestaňte ma už nudiť tými utópiami, viete dobre, čo sme za malý bezvýznamný štát bez akéhokoľvek diplomatického statusu/ náš názor je asi tak dôležitý ako názor nejakej Kambodže/ tak sa tu nehrajte na spasiteľov celého sveta a už vôbec by sa na takých nemali hrať ľudia ktorí by prví zdupkali po doručení povolávacieho príkazu.
Ani dnes nerozhodujeme o vojne v Iraku ale i keď je prejavom agresie ešte sa na nej zúčastňujeme. To ti osobne neprekáža že Slováci v Iraku pomáhajú okupačným silám v "zabíjaní" aj civilov?
A čo sa týka Tisa ten vymenil život za životy 3 mil. Slovákov.
Pozri sa, ja osobne odsudzujem to, ze Tiso ako rimskokatolicky knaz ochotne odobril deportacie Zidov a dokonca sme sa sami Nemecku ponukli a platili za kazdeho jedneho deportovaneho .. kolko to bolo? 500 risskych mariek? Neviem uz presne. Kazdopadne, je to na zaplakanie .. druhou vecou je SNP, ale to uz je na inu temu ..
ale ked uz hovoris o tom zdupkani .. nebol to Tiso, kto zdupkal po oslobodeni Slovenska?
nechce sa mi hadat guys .. peace 
Tiso odišiel lebo sa nazdával, že Slovensko zo zahraničia dokáže ešte obrodi´t od komunistov. Neutiekol lebo si chcel zachrániť
život ale pre to aby pracoval naďalej.
Nakoniec jeho postoj si môžeš prečítať v knihe proces s Dr. Tisom. Bol to človek ktorý sa smrti nebál respektíve bol na takej duchovnej úrovni že strach potlačil. Pred súdom vystupoval suverénne a neospravedlňoval sa, neplakal, neľutoval lebo nemal čo ľutovať. Všetko čo robil robil s najlepším vedomím a svedomím. Na smrť išiel tiež so vztýčenou hlavou.
Na rozdiel od Tisa radikál Mach zaplavil sálu slzami a ľútosťou, pričom nedostal trest smrti hoci Mach mal určite väčšiu zodpovednosť za niektoré opatrenia ako Dr. Tiso. Patril predsa do Tukovho národno-socialistického krídla.
Deportácie nemal na starosti Tiso a ešte raz pripomínam Tiso neposlal ani nedeportoval jediného slovenského žida ba naopak za zastavenie transportov je zodpovedný TISO. Tento návrh predložil Tuka a keďže zrejme vieš že 31.januára 1940 Tuka dal vláde schváliť nariadenie ktorého prvý paragraf tvrdí: Predseda vlády usmerňuje všetky práce spojené s riešením židovskej otázky. Tým prevzal formálnu zodpovednosť za riešenie tejto otázky.
Tiso nepodpísal ani arizačný zákon. Ale urobil to čo ako jediné prezident mohol a síce vrátil ho do snemu s pripomienkami.
500 ríšskych mariek bol poplatok nie za splyňovanie ale kolonizačný príspevok ktorý mal našim židom uľahčiť život v cudzine. Ani samotná židovská obec to nemá problém pripustiť napr. tu
život ale pre to aby pracoval naďalej.
Nakoniec jeho postoj si môžeš prečítať v knihe proces s Dr. Tisom. Bol to človek ktorý sa smrti nebál respektíve bol na takej duchovnej úrovni že strach potlačil. Pred súdom vystupoval suverénne a neospravedlňoval sa, neplakal, neľutoval lebo nemal čo ľutovať. Všetko čo robil robil s najlepším vedomím a svedomím. Na smrť išiel tiež so vztýčenou hlavou.
Na rozdiel od Tisa radikál Mach zaplavil sálu slzami a ľútosťou, pričom nedostal trest smrti hoci Mach mal určite väčšiu zodpovednosť za niektoré opatrenia ako Dr. Tiso. Patril predsa do Tukovho národno-socialistického krídla.
Deportácie nemal na starosti Tiso a ešte raz pripomínam Tiso neposlal ani nedeportoval jediného slovenského žida ba naopak za zastavenie transportov je zodpovedný TISO. Tento návrh predložil Tuka a keďže zrejme vieš že 31.januára 1940 Tuka dal vláde schváliť nariadenie ktorého prvý paragraf tvrdí: Predseda vlády usmerňuje všetky práce spojené s riešením židovskej otázky. Tým prevzal formálnu zodpovednosť za riešenie tejto otázky.
Tiso nepodpísal ani arizačný zákon. Ale urobil to čo ako jediné prezident mohol a síce vrátil ho do snemu s pripomienkami.
500 ríšskych mariek bol poplatok nie za splyňovanie ale kolonizačný príspevok ktorý mal našim židom uľahčiť život v cudzine. Ani samotná židovská obec to nemá problém pripustiť napr. tu
Ivan :
Akože nepopieram, dalo by sa nájsť (ak by sme chceli), veľa analógií s vtedajšou a dnešnou dobou, ale aj tak to je stále iné.
Ale faktom zostáva, že sme neboli slobodní, naša zahraničná politika bola vedená v súlade s nemeckými záujmami a boli sme jednoducho nemeckým satelitom.
Taktiež ľudia nesúhlasili s tým, čo sa dialo, že sme boli spojencami Nemecka, takisto ako veľa ľudí nesúhlasilo s rozbitím ČSR.
Nikto nespochybňuje to, že sa vytvoril Slovenský štát, to bola nevyhnutnosť.
Dá sa ale napríklad napadnúť to, prečo sme až do konca vojny držali s Nemcami a nepostavili sa na odpor, keď geopolitická situácia hovorila jasnou rečou (ako ostatné satelitné štáty).
To vo mne potom evokuje myšlienku, že to čo sa stalo 14.marca 1939 nebolo ani tak vynútené, ako privítané z našej strany, čiže vôbec mi to nepríde ako len také kalkulovanie ako najlepšie spraviť pre slovenský národ.
Partizáni vyvíjali rôznu činnosť, netvrdím, že majú na svedomí nejaké obrovské úspechy, ale činnosť vykonávali. Samozrejme, potom počas Povstania to bolo ešte znásobené.
To o tom Tisovom vystrašení som nemyslel tak, že by ich Tiso strašil a tým chcel nejako presvedčiť o tom, aby hlasovali za. Ja som to myslel tak, že tí poslanci aj tak nevedeli o čo ide, určite bol zmätok a hlavne znelo v ušiach to, že ak sa nevyhlási štát, obsadia nás Maďari a Poliaci.
Moje informácie boli tiež také, že ten snem zvolal na Tisov pokyn Hácha, ale K. Závacká v jednej diskusii predložila fakty, že zrovna na ten deň bolo už niekedy od januára dohodnuté zasadanie (bežné prerokovávanie) a z toho vyplýva to "prestrašenie" mnohých poslancov, ktorí prišli na bežné stretnutie a nakoniec sa z toho vyklulo to, čo sa vyklulo.
Berme to ako nevyhnutnosť, ako historickú reáliu, pozerajme sa na to kriticky. Nevidím však dôvod, prečo by sa malo toto obdobie oslavovať.
Spýtam sa ťa: Máme tú svetovú vojnu ? Nemáme. A celkovo, už sem zaplietaš aj Američanov, čo tým pádom vôbec nekorešponduje s tým stavom, ktorý tu bol počas vojnových rokov.To je diskutabilné. Eú predsa vykorisťuje rozvojové krajiny. A Európania aj v tejto organizácii vykorisťujú svet, nie to si vravel v inej téme?
Čo sa týka Nato, príklady vyvražďovania IRAK, AFGANISTAN, SRBSKO, KOSOVO.
Nato vedie operácie pri ktorých prichádza o život nespočet ľudí po celom svete rovnako ako nemecká ríša za oných čias. S tým rozdielom že nacizmus je nehumánny ale humanitárne bombardovanie nezabíja, respektíve zabíja len tých zlých
To isté možno povedať aj o politike USA na blízkom východe - Izraely.
Akože nepopieram, dalo by sa nájsť (ak by sme chceli), veľa analógií s vtedajšou a dnešnou dobou, ale aj tak to je stále iné.
Dá sa povedať, že súhlasím, tá politika Nemecka nebola voči nám až tak ostrá, čo kritizoval aj Himmler v 1944, že to bola chyba nás tak "nechať".Táto republika bola určite slobodnejšia ako Francúzko či protektorát, že naša zahraničná a sčasti aj vnútorná politika ale hlavne až po Salzburskom diktáte bola v niektorých veciach v zhode s nemeckými predstavami ešte nič neznamená. Stále tu bola aká taká sloboda. Veď prosím ťa spamätaj sa. Ako si myslíš že vzniklo SNP? Dr. Tiso nominoval do národnej banky slobodomurára, čechoslováka Karvaša. Husák bol na čas zatvorený a neskôr prepustený. Voči odporcom režimu viedla naša
vláda-
Ale faktom zostáva, že sme neboli slobodní, naša zahraničná politika bola vedená v súlade s nemeckými záujmami a boli sme jednoducho nemeckým satelitom.
Taktiež ľudia nesúhlasili s tým, čo sa dialo, že sme boli spojencami Nemecka, takisto ako veľa ľudí nesúhlasilo s rozbitím ČSR.
No to je otázne, či sme naozaj toho až tak nevedeli, či sme boli úplne odrezaní od týchto informácií (aj nepriamych). Netvrdím, že sme poznali nemecké plány, ale z toho celého vývoja sa dalo minimálne predpokladať, čo sa bude diať. To isté platí aj pre židovskú otázku, ja proste neverím, že Tiso a spol. naivne verili, že Židia pôjdu niekam pracovať a nič sa im nestane, to proste v tej celkovo spoločenskej antižidovskej nálade ani nebolo možné.A máš pravdu situácia sa nedá porovnávať Slovensko bolo okýptené o južné okresy kedykoľvek si nás mohli rozdeliť Maďari či Poliaci, nevedelo sa či samostatné Slovensko vôbec bude hospodársky sebestačné. Myslím si že východisko ktoré zvolili ľudia 1939 bolo správnym a nevyhnutným pre prežitie slovenského národa čo dokazuje aj prítomnosť.
Nikto nespochybňuje to, že sa vytvoril Slovenský štát, to bola nevyhnutnosť.
Dá sa ale napríklad napadnúť to, prečo sme až do konca vojny držali s Nemcami a nepostavili sa na odpor, keď geopolitická situácia hovorila jasnou rečou (ako ostatné satelitné štáty).
To vo mne potom evokuje myšlienku, že to čo sa stalo 14.marca 1939 nebolo ani tak vynútené, ako privítané z našej strany, čiže vôbec mi to nepríde ako len také kalkulovanie ako najlepšie spraviť pre slovenský národ.
Partizáni vyvíjali rôznu činnosť, netvrdím, že majú na svedomí nejaké obrovské úspechy, ale činnosť vykonávali. Samozrejme, potom počas Povstania to bolo ešte znásobené.
To o tom Tisovom vystrašení som nemyslel tak, že by ich Tiso strašil a tým chcel nejako presvedčiť o tom, aby hlasovali za. Ja som to myslel tak, že tí poslanci aj tak nevedeli o čo ide, určite bol zmätok a hlavne znelo v ušiach to, že ak sa nevyhlási štát, obsadia nás Maďari a Poliaci.
Moje informácie boli tiež také, že ten snem zvolal na Tisov pokyn Hácha, ale K. Závacká v jednej diskusii predložila fakty, že zrovna na ten deň bolo už niekedy od januára dohodnuté zasadanie (bežné prerokovávanie) a z toho vyplýva to "prestrašenie" mnohých poslancov, ktorí prišli na bežné stretnutie a nakoniec sa z toho vyklulo to, čo sa vyklulo.
No tak s týmto tvojím záverom nesúhlasím a už veľakrát som tu popísal prečo.Obdobie Slovenského štátu nieje v nijakom prípade odsúdeniahodné ale naopak. Je hodné obdivu. Obdivu čo naši predkovia dokázli.V Mnohom sa postavili aj požiadavkám nemeckej ríše! V situácii neutešenej dokázali zachrániť slovenský národ, jeho hodnoty a Slovenský štát postavili na nohy ekonomicky. To čo sa vtedy udialo bol zázrak bez ohľadu na to kto si čo hovorí. Cez všetky ťažkosti doby náš národ vďaka ľuďom ako Dr. Tiso prežil. A jedine to je podstatné.
Berme to ako nevyhnutnosť, ako historickú reáliu, pozerajme sa na to kriticky. Nevidím však dôvod, prečo by sa malo toto obdobie oslavovať.
Neviem či nájdete niaké úspechy partizánov. Celé povstanie bolo neúspešné po vojenskej stránke.
S takého taktického hľadiska možno boli prínosom pre front ženúci sa od východu lebo sa naň nemci nemohli vrhnúť všetkým čo mali keďže potom by im za chrbtom burácali partizáni.
Inak Guerilová vojna býva pre protivníka neskutočne otravná a hlavne demoralizujúca.
S takého taktického hľadiska možno boli prínosom pre front ženúci sa od východu lebo sa naň nemci nemohli vrhnúť všetkým čo mali keďže potom by im za chrbtom burácali partizáni.
Inak Guerilová vojna býva pre protivníka neskutočne otravná a hlavne demoralizujúca.
Švajčiarsky denník Vaterland v úvodnom článku v roku 1947 takto komentoval Tisovu popravu:
Prvý a hlavný "zločin" Tisov bol, že nechcel padnúť do záhuby s celým českým štátom, ale chcel zachrániť Slovensko vo vtedajších politických okolnostiach.
...
Drvivá väčšina slovenského národa stojí za Tisom, lebo sa mu za štátnej samostatnosti podarilo uchrániť svoj národ od vojny a ušetriť mu nezmerateľné muky, ktoré museli znášať iné národy.
A to bol rok 1947.
Až neskor komunisti z Tisa urobili čiernu škvrnu.
Ešte po Tisovej smrti sa na Slovensku organizoval odpor svedčí o tom založenie tisových pohotovostných oddielov TPO a pokus o prevrat.
Rovnako aj drvivé víťazstvo DS, ktorá na Slovensku zvalcovala komunistov a dostala skoro milión hlasov.
K SNP - bezprostredne po SNP bolo zo Slovenska odvezených takmer 70 000 Slovákov pomocou NKVD do gulagov, takže to bola jasná zrada na národe.
Prvý a hlavný "zločin" Tisov bol, že nechcel padnúť do záhuby s celým českým štátom, ale chcel zachrániť Slovensko vo vtedajších politických okolnostiach.
...
Drvivá väčšina slovenského národa stojí za Tisom, lebo sa mu za štátnej samostatnosti podarilo uchrániť svoj národ od vojny a ušetriť mu nezmerateľné muky, ktoré museli znášať iné národy.
A to bol rok 1947.
Až neskor komunisti z Tisa urobili čiernu škvrnu.
Ešte po Tisovej smrti sa na Slovensku organizoval odpor svedčí o tom založenie tisových pohotovostných oddielov TPO a pokus o prevrat.
Rovnako aj drvivé víťazstvo DS, ktorá na Slovensku zvalcovala komunistov a dostala skoro milión hlasov.
K SNP - bezprostredne po SNP bolo zo Slovenska odvezených takmer 70 000 Slovákov pomocou NKVD do gulagov, takže to bola jasná zrada na národe.
Ivan: Akú výpovednú hodnotu má nejaký švajčiarsky denník ?
Faktom zostáva, že o týchto veciach sa rozhodlo už na medzinárodných konferenciách (o potrestaní nacistických pohlavárov a holt, Tiso bol prezident štátu ktorý bol spojencom Nemecka).
Stáli za ním aj členovia DS a ich voliči ?
Inak, neviem či čítaš Historické revue, ale v najnovšom čísle bude téma zameraná na nejasnosti 2WW a medzi článkami bude aj príspevok venovaný Tisovej osobe pod názvom: Jozef Tiso - mýty a realita. Tak som fakt zvedavý.
Faktom zostáva, že o týchto veciach sa rozhodlo už na medzinárodných konferenciách (o potrestaní nacistických pohlavárov a holt, Tiso bol prezident štátu ktorý bol spojencom Nemecka).
A to odkiaľ čerpáš ? Myslím totoA to bol rok 1947.
Ako môžeš dokázať, že drvivá väčšina stála za Tisom ?Drvivá väčšina slovenského národa stojí za Tisom, lebo sa mu za štátnej samostatnosti podarilo uchrániť svoj národ od vojny a ušetriť mu nezmerateľné muky, ktoré museli znášať iné národy.
Stáli za ním aj členovia DS a ich voliči ?
Poprosím o zdroj.Drvivá väčšina slovenského národa stojí za Tisom, lebo sa mu za štátnej samostatnosti podarilo uchrániť svoj národ od vojny a ušetriť mu nezmerateľné muky, ktoré museli znášať iné národy.
Inak, neviem či čítaš Historické revue, ale v najnovšom čísle bude téma zameraná na nejasnosti 2WW a medzi článkami bude aj príspevok venovaný Tisovej osobe pod názvom: Jozef Tiso - mýty a realita. Tak som fakt zvedavý.
Takéto články píšu hlavne tí čo sa mýty vytvárajú.
Zdroj je švajčiarsky denník, dokonca aj Kmeťko potvrdzuje, že 90 percent Slovákov bolo za Slovenský štát.
Dnes už je ťažké dopátrať sa pravdy po 60 rokoch kádrovania a ideologickej masáže našich občanov, ktorá pokračuje dodnes.
DS sa stavala za omilostenie Tisa a komunisti tvrdili že DS chce ďalej rozvíjať Tisovskú politiku, že sú to neoľudáci.
Keď DS vyhrala, po Slovensku spievali ľudia hymnu Hej Slováci, dokonca aj Tiso to vo väzení počul a ešte predtým ako mu priniesli správu o výhre DS už to vedel. Keď sa ho pýtali ako je to možné povedal, po celej väznici sa ozývala hymna Hej Slováci.
Dokonca Lettrich naliehal na Beneša aby udelil Tisovi milosť!! Beneš to Lettrichovi sľúbil.
Slovenskí vojaci po 1945 a obnovení ČSR boli považovaní za nepriateľské vojsko a odvezený do gulagov.
NKVD a neskôr snaživí našinci zriaďovali na našom území už po vojne zaisťovacie tábory pre nepohodlné osoby. Teda nevidím rozdiel medzi tým čo sa dialo za 1 SR a tým čo sa dialo po jej zániku. S tým rozdielom, že prvá SR nemala na výber.
Česká vláda v máji 1945 dobrovoľne odstúpila Poľsku územia, ktoré Slovensko získalo počas samostatnosti a ktoré Poliaci predtým ulúpili.
Hoci podľa Plebiscitu vykonanom v daných oblastiach bolo 98 percent obyvateľov - Slovákov.
Vláda Veľkej Británie neodporúčala vydať na Slovensko bývalú vládu SR na čele s Tisom lebo ich nepovažovala za kolaborantov.
trochu z osloboditeľského súdka-
V Gýmešských Kostoľanoch "dobrí sovietski osloboditeľskí" vojaci zavraždili 66 ročného Černáka, ktorý bránil svoju nevestu
21 ročnú Černákovú pred barbarským znásiľňovaním ktoré na nej páchali.
V Suchej nad Parnou sovieti vyhnali z kláštora rehoľné sestry a po urputnom odpore ich nakoniec znásilnili, najmladšia mala 16 rokov.
pokračujem.
Beneš v auguste 1945 zbavil občianstva príslušníkov nemeckej a maďarskej menšiny.To čo je vraj nehanebné a neakceptovateľné v prípade Slovenského Štátu je v prípade ČSR spravodlivou pomstou. To je ale svinský dvojitý meter.
A to sa dialo v období mieru.
1. septembra 1945 bolo na Slovensku 49 zberných táborov kde boli zadržiavaní občania.
24 septembra bol v Topoľčanoch protižidovský protest proti krivdám, ktoré boli spáchané na tamojších rehoľných sestrách . Pri proteste sa k demonštrantom pridali aj vojaci, ktorí boli ta odvelení tento protest potlačiť, pri prehliadkach židovských domov sa našli pištole, automaty a guľomety.
Beneš v októbri vydal dekrét v ktorom zaviedol jednotnú československú menu čím znehodnotil slovenskú korunu a slovensko pirpravil o značné prostriedky. Slovenská koruna bola oproti českej v pomere 1:10 po SNP aspoň 1:3.
Po tom čo Američania vydali Tisa, Pavol Čarnogruský písal že viac ako polovica z tých terajších štátnikov ktorá Tisa priviedla v pozícii zločinca môže Tisovi ďakovať za svoje vlastné prežitie.
Beneš v roku 1943 so Stalinovým ministrom zahran. vecí Molotovom ho žiadal o pomoc proti Slovenskej republike.
Molotov povedal: Rozumiem, vy potrebujete podporu sovietskeho zväzu proti Slovákom. Ktorí sú to, ktorých chcete potrestať?
Beneš: TUka, Mach, Tiso, Gašpar, Medrický čatloš, ten také musí viset, a jiní.
Červený kríž adresoval list Lettrichovi o tom, že zberný tábor v Petržalke je proti morálke a ženevskej dohode, keď väzni v ňom dostávali len 500 kalórií na deň a museli pracovať.
Svätá stolica žiadala spravodlivý proces s Dr. Tisom.
Jeden z preživších ktorého NKVD poslala späť z Gulagov opisuje svoj návrat tak že ho museli do vagóna naložiť pretože nevládal chodiť, mal 25 rokov a 39 kíl. Z 36 kostlivcov, ktorých naložili do vagóna prežili návrat na Slovensko len dvaja.
Sovietska armáda v decembri 1945 odišla z územia ČSR ale nechala tam svoju vojenskú misiu a "PORADCOV"
To isté čo ty Hughito kritizuješ pri SŠ.
môžem pokračovať ďalej.
Takéto články píšu hlavne tí čo sa mýty vytvárajú.
Zdroj je švajčiarsky denník, dokonca aj Kmeťko potvrdzuje, že 90 percent Slovákov bolo za Slovenský štát.
Dnes už je ťažké dopátrať sa pravdy po 60 rokoch kádrovania a ideologickej masáže našich občanov, ktorá pokračuje dodnes.
DS sa stavala za omilostenie Tisa a komunisti tvrdili že DS chce ďalej rozvíjať Tisovskú politiku, že sú to neoľudáci.
Keď DS vyhrala, po Slovensku spievali ľudia hymnu Hej Slováci, dokonca aj Tiso to vo väzení počul a ešte predtým ako mu priniesli správu o výhre DS už to vedel. Keď sa ho pýtali ako je to možné povedal, po celej väznici sa ozývala hymna Hej Slováci.
Dokonca Lettrich naliehal na Beneša aby udelil Tisovi milosť!! Beneš to Lettrichovi sľúbil.
Slovenskí vojaci po 1945 a obnovení ČSR boli považovaní za nepriateľské vojsko a odvezený do gulagov.
NKVD a neskôr snaživí našinci zriaďovali na našom území už po vojne zaisťovacie tábory pre nepohodlné osoby. Teda nevidím rozdiel medzi tým čo sa dialo za 1 SR a tým čo sa dialo po jej zániku. S tým rozdielom, že prvá SR nemala na výber.
Česká vláda v máji 1945 dobrovoľne odstúpila Poľsku územia, ktoré Slovensko získalo počas samostatnosti a ktoré Poliaci predtým ulúpili.
Hoci podľa Plebiscitu vykonanom v daných oblastiach bolo 98 percent obyvateľov - Slovákov.
Vláda Veľkej Británie neodporúčala vydať na Slovensko bývalú vládu SR na čele s Tisom lebo ich nepovažovala za kolaborantov.
trochu z osloboditeľského súdka-
V Gýmešských Kostoľanoch "dobrí sovietski osloboditeľskí" vojaci zavraždili 66 ročného Černáka, ktorý bránil svoju nevestu
V Suchej nad Parnou sovieti vyhnali z kláštora rehoľné sestry a po urputnom odpore ich nakoniec znásilnili, najmladšia mala 16 rokov.
pokračujem.
Beneš v auguste 1945 zbavil občianstva príslušníkov nemeckej a maďarskej menšiny.To čo je vraj nehanebné a neakceptovateľné v prípade Slovenského Štátu je v prípade ČSR spravodlivou pomstou. To je ale svinský dvojitý meter.
A to sa dialo v období mieru.
1. septembra 1945 bolo na Slovensku 49 zberných táborov kde boli zadržiavaní občania.
24 septembra bol v Topoľčanoch protižidovský protest proti krivdám, ktoré boli spáchané na tamojších rehoľných sestrách . Pri proteste sa k demonštrantom pridali aj vojaci, ktorí boli ta odvelení tento protest potlačiť, pri prehliadkach židovských domov sa našli pištole, automaty a guľomety.
Beneš v októbri vydal dekrét v ktorom zaviedol jednotnú československú menu čím znehodnotil slovenskú korunu a slovensko pirpravil o značné prostriedky. Slovenská koruna bola oproti českej v pomere 1:10 po SNP aspoň 1:3.
Po tom čo Američania vydali Tisa, Pavol Čarnogruský písal že viac ako polovica z tých terajších štátnikov ktorá Tisa priviedla v pozícii zločinca môže Tisovi ďakovať za svoje vlastné prežitie.
Beneš v roku 1943 so Stalinovým ministrom zahran. vecí Molotovom ho žiadal o pomoc proti Slovenskej republike.
Molotov povedal: Rozumiem, vy potrebujete podporu sovietskeho zväzu proti Slovákom. Ktorí sú to, ktorých chcete potrestať?
Beneš: TUka, Mach, Tiso, Gašpar, Medrický čatloš, ten také musí viset, a jiní.
Červený kríž adresoval list Lettrichovi o tom, že zberný tábor v Petržalke je proti morálke a ženevskej dohode, keď väzni v ňom dostávali len 500 kalórií na deň a museli pracovať.
Svätá stolica žiadala spravodlivý proces s Dr. Tisom.
Jeden z preživších ktorého NKVD poslala späť z Gulagov opisuje svoj návrat tak že ho museli do vagóna naložiť pretože nevládal chodiť, mal 25 rokov a 39 kíl. Z 36 kostlivcov, ktorých naložili do vagóna prežili návrat na Slovensko len dvaja.
Sovietska armáda v decembri 1945 odišla z územia ČSR ale nechala tam svoju vojenskú misiu a "PORADCOV"
To isté čo ty Hughito kritizuješ pri SŠ.
môžem pokračovať ďalej.
Ivan - Ešte ani nevieš ako bude článok zameraný a už si vyniesol rozsudok. Pekná prístup.
Je to tak, ako si napísal, dnes sa už ťažko dopátrať pravdy, aké bolo myslenie ľudí.
Mňa však nezaujíma nejaký subjektívny názor Kmeťka, ale dobové reálie, ktoré dokazujú, že tu bol aktívny odpor u bežných ľudí, čo vyústilo až do Povstania, čiže také ružové to určite nemohlo byť.
A podotýkam, treba rozlišovať štát a štátnosť. Samozrejme, že sa ľuďom páčilo, že sme mali vlastný štát, to bol určite prínos. Druhá vec je však tá, aký ten štát bol, aká bola vláda a celý kontext.
Akože, ja sa nečudujem, že bolo tak vojakmi Slovenskej armády naložené. Veď je to úplne logické, v podstate to boli členovia nepriateľskej armády. Týmto ale nechcem povedať, že s tým súhlasím.
Neviem, načo to vôbec píšeš ? Sám dobre vieš, že cez vojnu sa dejú zverstvá a vtedy sa ľudia nerozdeľujú na tých zlých a dobrých. V sovietskej armáde boli milióny vojakov, je teda logické, alebo dokonca až prirodzené (bakuninžiaľ), že sa tam našli aj takéto hovädá.
Beneš zavádzal do praxe len to, čo sa dohodlo na Postupimskej konferencii. Áno, boli to jednoducho odplatné činy, taká bola doba. Ja sa to nebudem snažiť, ani na to nemám právo to súdiť.
Ja netvrdím, že aj po vojne sa nediali svinstvá, ani nie som prívržencom Beneša, ktorý išiel zjavne proti slovenským záujmom. Stále však nechápem, čo tým chceš akože povedať.
Ty obviňuješ jedny svinstvá druhými. Sám si teraz napísal, že to isté, čo kritizuješ pri SŠ štáte, čiže priznávaš, že podobné veci sa diali cez SŠ.
A potom, na inom mieste, takýto štát ospevuješ.
Je to tak, ako si napísal, dnes sa už ťažko dopátrať pravdy, aké bolo myslenie ľudí.
Mňa však nezaujíma nejaký subjektívny názor Kmeťka, ale dobové reálie, ktoré dokazujú, že tu bol aktívny odpor u bežných ľudí, čo vyústilo až do Povstania, čiže také ružové to určite nemohlo byť.
A podotýkam, treba rozlišovať štát a štátnosť. Samozrejme, že sa ľuďom páčilo, že sme mali vlastný štát, to bol určite prínos. Druhá vec je však tá, aký ten štát bol, aká bola vláda a celý kontext.
Akože, ja sa nečudujem, že bolo tak vojakmi Slovenskej armády naložené. Veď je to úplne logické, v podstate to boli členovia nepriateľskej armády. Týmto ale nechcem povedať, že s tým súhlasím.
Opakujem, taká je vojna, takí sú vojaci, také sú charaktery.V Gýmešských Kostoľanoch "dobrí sovietski osloboditeľskí" vojaci zavraždili 66 ročného Černáka, ktorý bránil svoju nevestu
Neviem, načo to vôbec píšeš ? Sám dobre vieš, že cez vojnu sa dejú zverstvá a vtedy sa ľudia nerozdeľujú na tých zlých a dobrých. V sovietskej armáde boli milióny vojakov, je teda logické, alebo dokonca až prirodzené (bakuninžiaľ), že sa tam našli aj takéto hovädá.
Beneš zavádzal do praxe len to, čo sa dohodlo na Postupimskej konferencii. Áno, boli to jednoducho odplatné činy, taká bola doba. Ja sa to nebudem snažiť, ani na to nemám právo to súdiť.
Ja netvrdím, že aj po vojne sa nediali svinstvá, ani nie som prívržencom Beneša, ktorý išiel zjavne proti slovenským záujmom. Stále však nechápem, čo tým chceš akože povedať.
Ty obviňuješ jedny svinstvá druhými. Sám si teraz napísal, že to isté, čo kritizuješ pri SŠ štáte, čiže priznávaš, že podobné veci sa diali cez SŠ.
A potom, na inom mieste, takýto štát ospevuješ.