Informatika a Informatici na Slovensku
Informatika a Informatici na Slovensku
Zdravim.
Velmi by ma zaujimal nazor ludi z prostredia IT, ktori studuju, alebo uvazuju
nad studiom informatiky. Samozrejme, ze potesi aj nazor "skusenejsich"
odbornikov z praxe... Co si myslite o tom, aky vyznam ma studovat IT na
vysokej skole ? Ja osobne som napriklad vystudoval informatiku na prirodo-
vedeckej fakulte UPJS v Kosiciach. Co ma dost zarazilo, pri hladani pracovnej
pozicie, mam dojem, ze moje vzdelanie zavazi iba minimalne. Mam dojem, ze
mnoho firiem, by uprednostnilo skor cloveka, ktory ma viac praxe aj ked nema
patricne vzdelanie. Ja osobne som mal uz dost dlhu prax popri studiu, avsak
nie v programovacom jazyku, ktory interesuje zamestanavatela. Informatika
ako studijny odbor sa povazuje za dost narocny a Ja si myslim, ze aj Je. Pri tom
som mal tazku diplomovku aj Bakalarku. A ked sa to tak vezme, tak drviva
vacsina firiem vytvara iba SW, ktory operuje nad DB a zobrazuje iba vysledky
dotazov, co je triavialna uloha a pritom este stale spekuluju, koho zamestnat.
Co si o tom myslite Vy a ake mate konkretne skusenosti... ?
Velmi by ma zaujimal nazor ludi z prostredia IT, ktori studuju, alebo uvazuju
nad studiom informatiky. Samozrejme, ze potesi aj nazor "skusenejsich"
odbornikov z praxe... Co si myslite o tom, aky vyznam ma studovat IT na
vysokej skole ? Ja osobne som napriklad vystudoval informatiku na prirodo-
vedeckej fakulte UPJS v Kosiciach. Co ma dost zarazilo, pri hladani pracovnej
pozicie, mam dojem, ze moje vzdelanie zavazi iba minimalne. Mam dojem, ze
mnoho firiem, by uprednostnilo skor cloveka, ktory ma viac praxe aj ked nema
patricne vzdelanie. Ja osobne som mal uz dost dlhu prax popri studiu, avsak
nie v programovacom jazyku, ktory interesuje zamestanavatela. Informatika
ako studijny odbor sa povazuje za dost narocny a Ja si myslim, ze aj Je. Pri tom
som mal tazku diplomovku aj Bakalarku. A ked sa to tak vezme, tak drviva
vacsina firiem vytvara iba SW, ktory operuje nad DB a zobrazuje iba vysledky
dotazov, co je triavialna uloha a pritom este stale spekuluju, koho zamestnat.
Co si o tom myslite Vy a ake mate konkretne skusenosti... ?
-
uplink
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Informatika a Informatici na Slovensku
No na rovinu, vysoká škola už dávno nie je to čo bývala v nedávnej minulosti. Firmy zistili že mať takzvaných "vyštudovaných" čerstvých odborníkov nie je nič moc. Ide o prax a o to čo vieš, Tvoje portfólio, čo dokážeš, atď. Ak študuješ výšku pre informácie a si úplny laik, robíš dobre, budeš mať základy, ale ver mi že Ťa prečurá akýkoľvek drobec zo strednej, čo sa venuje problematike v danej oblasti povedzme od 12tich. Ak študuješ výšku ako skúsený a už vzdelaný človek, zabíjaš čas, pretože tých 5 rokov čo zabiješ na výške si mohol budovať portfólio v teréne. Stíhať sa to dá aj pri vysokej škole, ale len veľmi ťažko.
Už som to tu raz písal, ale písnem to aj pre Teba. Keď som menil otrocký job kde som dostával niečo nad minimálnu mzdu rok a štvrť za job platený na svk pomery kráľovsky [v základe 10/30 e/h] tak mi chlapík napísal: "Nezajíma mě kde a co jsi studoval, nezajíma mě tvá minulost, ale jen výsledky a práce. Ukáž mi co umíš". A toto je prístup prosperujúcich firiem.
Vysoká škola sa na 100% uplatní v štátnej správe, dajú Ti o 200-250 eur vyšší plat, ale tam niekde to začína a aj končí.
Prakticky vysoká škola je obdobie v živote človeka, ktorý je šikovný a chce si oddýchnuť a nechce vhupnúť do systému "eat, work, sleep, slave".
Každopádne je málo prípadov, ktoré sú úspešné a majú vo svojom CV aj výšku, tak je to na ich chválu, ale praktický význam to nemá temer žiadny.
Totižto vo firme kde platia do 1000 eur mesačne povedzme prihliadajú na vzdelanie a nevzdelanému Ti dajú 550-700 a vzdelanému 700-1000. Avšak ak chceš zarábať 1500 - 3000 a viac eur mesačne, tak vzdelanie snáď nikdy nehrá žiadnu rolu, ale len a len Tvoje portfólio.
[bavíme sa o iT, v medicíne, pedagogike, práve a.i. je to diametrálne odlišné, tam tú školu MUSíŠ MAŤ!]
A ešte Ti uvediem príklad z praxe, týpek čo má výšku a študoval poctivo 5 rokov zarába v zahraničí 70 e/h ako python coder, avšak druhý ktorý ledva dokončil strednú zarába o tom istom čase 150 - 170 e/h v rovnakej pozícii. Celé je to prakticky o čase, skúsenostiach a možnostiach, nie o vzdelaní.
Už som to tu raz písal, ale písnem to aj pre Teba. Keď som menil otrocký job kde som dostával niečo nad minimálnu mzdu rok a štvrť za job platený na svk pomery kráľovsky [v základe 10/30 e/h] tak mi chlapík napísal: "Nezajíma mě kde a co jsi studoval, nezajíma mě tvá minulost, ale jen výsledky a práce. Ukáž mi co umíš". A toto je prístup prosperujúcich firiem.
Vysoká škola sa na 100% uplatní v štátnej správe, dajú Ti o 200-250 eur vyšší plat, ale tam niekde to začína a aj končí.
Prakticky vysoká škola je obdobie v živote človeka, ktorý je šikovný a chce si oddýchnuť a nechce vhupnúť do systému "eat, work, sleep, slave".
Každopádne je málo prípadov, ktoré sú úspešné a majú vo svojom CV aj výšku, tak je to na ich chválu, ale praktický význam to nemá temer žiadny.
Totižto vo firme kde platia do 1000 eur mesačne povedzme prihliadajú na vzdelanie a nevzdelanému Ti dajú 550-700 a vzdelanému 700-1000. Avšak ak chceš zarábať 1500 - 3000 a viac eur mesačne, tak vzdelanie snáď nikdy nehrá žiadnu rolu, ale len a len Tvoje portfólio.
[bavíme sa o iT, v medicíne, pedagogike, práve a.i. je to diametrálne odlišné, tam tú školu MUSíŠ MAŤ!]
A ešte Ti uvediem príklad z praxe, týpek čo má výšku a študoval poctivo 5 rokov zarába v zahraničí 70 e/h ako python coder, avšak druhý ktorý ledva dokončil strednú zarába o tom istom čase 150 - 170 e/h v rovnakej pozícii. Celé je to prakticky o čase, skúsenostiach a možnostiach, nie o vzdelaní.
Jasne CHAPEM.uplink napísal:No na rovinu, vysoká škola už dávno nie je to čo bývala v nedávnej minulosti. Firmy zistili že mať takzvaných "vyštudovaných" čerstvých odborníkov nie je nič moc. Ide o prax a o to čo vieš, Tvoje portfólio, čo dokážeš, atď. Ak študuješ výšku pre informácie a si úplny laik, robíš dobre, budeš mať základy, ale ver mi že Ťa prečurá akýkoľvek drobec zo strednej, čo sa venuje problematike v danej oblasti povedzme od 12tich. Ak študuješ výšku ako skúsený a už vzdelaný človek, zabíjaš čas, pretože tých 5 rokov čo zabiješ na výške si mohol budovať portfólio v teréne. Stíhať sa to dá aj pri vysokej škole, ale len veľmi ťažko.
Myslim, ze mas pravdu-
Ale tak napriklad Ja som pracoval uz popri studiu. A mam vseobecne vzdelanie. Mne je jedno v akom jazyku budem programovat, len Ti ludia to nedokazu pochopit.
Ja som programoval Cell procesor napriklad na diplomovku, takze som napriklad pouzival PlayStation3 na tazke vypocty. A to co robia firmy bezne je podla mna ovela
jednoduchsie. Vsetci sa stazuju, ze nie je dost informatikov a ked im pride vystudovany informatik, tak "Aku mate prax" ? Mna osobne to az uraza, ale nanestastie je taky
svet. Na co som tu skolu studoval ? Programovat som vedel uz v 15-tich...
Vitaj v reálnom svete.
Tiež som to už písal inde, takže v skratke.
Keďže na SK je úroveň VŠ biedna - ani jedna sa neumiestnila v TOP 500 na svete a titul má prakticky každý, je jej hodnota devalvovaná a zamestnávateľ prihliada na prax a skúsenosti, ktoré sú smerodajné.
Good Luck. Zober radšej niečo biednejšie a po roku - dvoch keď budeš mať prax to môžeš skúsiť s lepším jobom.
A v tomto ma zaráža prístup dnešnej zlatej mládeže - skončil si vysokú a myslíš, že čakali len teba, že?
Keďže na SK je úroveň VŠ biedna - ani jedna sa neumiestnila v TOP 500 na svete a titul má prakticky každý, je jej hodnota devalvovaná a zamestnávateľ prihliada na prax a skúsenosti, ktoré sú smerodajné.
Good Luck. Zober radšej niečo biednejšie a po roku - dvoch keď budeš mať prax to môžeš skúsiť s lepším jobom.
A v tomto ma zaráža prístup dnešnej zlatej mládeže - skončil si vysokú a myslíš, že čakali len teba, že?
Ja som necakal, ze sa niekto poserie, ze Ja mam vysoku skolu, ale tak ked mam vysoku skole v obore,begbeee napísal:Vitaj v reálnom svete.
tak ocakavam, ze sa to bude brat tak, ze "Aha, tento je sice cerstvy, ale je to pouzitelny material..."
a zatial ten dojem nemam. To som sa na to mohol rovno vy...rat. Ked som raz take nieco vystudoval,
takze mam proste vseobecne zmyslanie v tom smere. A je mi jedno, v akom jazyku to programujem.
Ak je treba, tak sa zavriem a sa do mesiaca naucim Javu. To je jedno. Len firmy to nechapu nejako...
No možno som to napísal zbytočne tvrdo, ale proste je to tak.
To že to ty očakávaš je pekné, ale vidíš, že tvoje očakávania sa nestretli s porozumením.
A firma nepotrebuje človeka čo sa Javu naučí, ale človeka čo ju vie a ktorý to dokáže potvrdiť praxou.
To že to ty očakávaš je pekné, ale vidíš, že tvoje očakávania sa nestretli s porozumením.
A firma nepotrebuje človeka čo sa Javu naučí, ale človeka čo ju vie a ktorý to dokáže potvrdiť praxou.
Taky nazor maju moji rodicia...tiez ma zaraza nazor ludi, ktory si myslia, ze akonahle mam vysku, tak sa o mna vsetci pobiju...co uz no.begbeee napísal: A v tomto ma zaráža prístup dnešnej zlatej mládeže - skončil si vysokú a myslíš, že čakali len teba, že?
Samozrejme, ze sa o mna nemaju bit, ved to nikto necaka, ale Ja som mal vyslovene dojem,Lub0$ napísal: Taky nazor maju moji rodicia...tiez ma zaraza nazor ludi, ktory si myslia, ze akonahle mam vysku, tak sa o mna vsetci pobiju...co uz no.
ze to ani len nezavazilo. A pri tom mam vysku v obore, cize som vystudoval to co chcem robit.
Ja len narazam na to, ze ked nemas vysku, tak ma zamestnavatel argument, preco Ti dat nizsi
plat a ked ju mas a si absolvent, tak mi to pripada tak, ze sa tvaria, ze "fajn, mas skolu, ale nemas
pax...". Tak na co som tu skolu studoval a kde je Ta zlata stredna cesta, ktora by vyhovovala
zamestnavatelovi ? Mna zaujimaju skor skusenosti ludi, ktori si hladali pracu hned po skole v oblasti
IT. Ja som pracoval v IT uz popri skole, ale od kedy zacala kriza, tak mam dojem, ze by kazdy
zamestnavatel chcel iba cloveka, ktory uz ma v danej oblasti minimalne 3 roky praxe. Ale ked si
po skole, tak taku prax proste nemas...
No tak vyťaž z tej praxe maximum!
V životopise ju vyfarbi ružovými paličkami a preháňaj
Vdaka za radu. Asi ani nic ine neostavabegbeee napísal:No tak vyťaž z tej praxe maximum!
-
audiotrack
VIP
To je pekné že máš vysokú, ale načo je zamestnávateľovi dobré že ty vieš rátať analyzátory automatov, alebo že vieš unix či iné veci keď potrebuje programátora v php? Radšej si zobere niekoho kto s tým php má skúsenosti niekoľko rokov, ako niekoho, kto php mal jeden semester a tvrdí že sa ho dokáže doučiť. To je proste fakt, a hádaj sa koľko chceš. Takto to jednoducho funguje, a keď sa ti nepáči, založ si vlastnú živnosť alebo utekaj hľadať prácu inde.
-
Gepid
Medium Professional
A ako sa dá získať prax keď človeka nikde bez praxe a referencii nezoberú?
Toto je vážna metafyzická otázka.Gepid napísal:A ako sa dá získať prax keď človeka nikde bez praxe a referencii nezoberú?
//: Čo tak na začiatok aspoň trošku zľaviť zo svojich požiadaviek.
-
audiotrack
VIP
brigádne ťa zoberú. A keď na brigáde ukážeš že si dobrý, tak si ťa nechajú, a môžeš ešte aj stúpnuť. To je môj prípad, začal som ako pomocník pôvodne na dva mesiace. Skončil som ako hlavný programátor o dva roky neskôr (aj to len kvôli zmene miesta pobytu)Gepid napísal:A ako sa dá získať prax keď človeka nikde bez praxe a referencii nezoberú?
tie zvasty v inzeratoch si nevsimajarpiboy napísal: Ja som pracoval v IT uz popri skole, ale od kedy zacala kriza, tak mam dojem, ze by kazdy
zamestnavatel chcel iba cloveka, ktory uz ma v danej oblasti minimalne 3 roky praxe. Ale ked si
po skole, tak taku prax proste nemas...
Este sa vratim k tomu co sa popisalo vyssie. Stale si myslim, ze aj taky obycajny programator potrebuje VS. Naucit sa programovaci jazyk nema byt cielom studia, ale podstatnejsie su sirsie znalosti - od optimalizacie, riesenia problemov (matika/fyzika) az po neviem co vsetko. Na zaciatku sice dostane na podnose, ze napis kod pre to a to. Ale pochybujem, ze pri tom zkysne na cely zivot. A ked budu takyto ludia rozhodovat ako maju programy vyzerat tak to dopadne...uz teraz zasnem u nas v praci, ako niekto mohol to a to navrhnut tak a tak. Riesenie maleho decka. Ked FIX programu spravi este vacsi problem ako ten ktory mal FIX fixnut.
Jasne, v tomto sa urcite zhodneme. Tiez si myslim, ze VS Ti da rozhlad. Ja som uz programoval v tolkych jazykoch, ze ziadny z nich teraz neviem poriadne.sundevil napísal:tie zvasty v inzeratoch si nevsimajto je sen kazdeho zamestnavatela, ze najde perfektneho cloveka. Situacia je vsak opacna. Ponuka sa vypise, ale treba to vzdy skusit, lebo oni aj tak zlavia z poziadaviek. Moj zamestnavatel zacal hladat ludi na fakt zaujimave IT pozicie a naraz zistil, ze v BA takmer nikoho nemoze najst, lebo asi tazko absolvent VS (ktorych primarne hladali) bude ovladat nieco co sa pouziva iba u nas vo firme. Proste tazke sci-fi. Je jasne, ze ked niekto ovlada databazy (sql, oracle) tak doucit sa DB2 bude len otazkou kratkeho casu.
Este sa vratim k tomu co sa popisalo vyssie. Stale si myslim, ze aj taky obycajny programator potrebuje VS. Naucit sa programovaci jazyk nema byt cielom studia, ale podstatnejsie su sirsie znalosti - od optimalizacie, riesenia problemov (matika/fyzika) az po neviem co vsetko. Na zaciatku sice dostane na podnose, ze napis kod pre to a to. Ale pochybujem, ze pri tom zkysne na cely zivot. A ked budu takyto ludia rozhodovat ako maju programy vyzerat tak to dopadne...uz teraz zasnem u nas v praci, ako niekto mohol to a to navrhnut tak a tak. Riesenie maleho decka. Ked FIX programu spravi este vacsi problem ako ten ktory mal FIX fixnut.
Ale je to len otazka par tyzdnov, mozno mesiacov, kym sa zabehnem v konkretnej oblasti. Len zamestnavatelia maju presne ako pises nejake hi-tech poziadavky.
Napriklad minule som bol v Brne na pohovor na DB2 a iSeries programatora a ako si pisal, hladaju niekoho, kto to vie, ale je to velmi specificke, tak spekuluju, ze
koho zobrat. Asi naozaj neostava nic ine, len o sebe tvrdit, ze "Ja som pre Vas ten najlepsi..."
//autoeditácia príspevku (12 Apr 2010, 17:45)
No Ja som tak na brigade ako pises bol, ale proste v tej firme nechcem ostat po studiu, a teraz je dost problem najst ine miesto, kedze mam siceaudiotrack napísal: brigádne ťa zoberú. A keď na brigáde ukážeš že si dobrý, tak si ťa nechajú, a môžeš ešte aj stúpnuť. To je môj prípad, začal som ako pomocník pôvodne na dva mesiace. Skončil som ako hlavný programátor o dva roky neskôr (aj to len kvôli zmene miesta pobytu)
prax s vyvojom projektu, ale v atypickom jazyku a ostatne jazyky mam skor take lepsie zaklady, ale nie skusenosti z praxe...
A mam kopu inzeratov prejdenu a proste od kedy zacala kriza, tak juniorske pozicie nejako zmizli. Hrozne malo ich je a samozrejme
ze sa o ne biju aj skusenejsi uchadzaci. Snad sa to trosku zlepsi casom.
-
Soviet
Darca
Je to tak ako spomina audiotrack..
Ja som davno vravel, ze vyska je takmer na dve veci na SVK..Po strednej som nepremyslal nad vyskou ziadnou, povedal som si rovno, ze idem robit a tesne pred krizou som si nasiel job v IT brandzi..Pomaly tomu uz budu dva roky co tu som..
Mali sme aj takeho pana inziniera u nas, ktory prisiel cerstvo po dokoncenej vyske bez praxe k nam a poviem ti, chcel velke prachy a pritom bol vymlety a lenivy, kedze on je pan inzinier..Nevydrzal skusobnu a uz isiel..
Takze necudujem sa, ze potrebuju ludi s praxou ako s titulom bez praxe a v tejto dobe vonkoncom..
Na profesii mas vela inzeratov, kde je pozicia vhodna pre absolventa : Ano. Takze staci len hladat a hladat.
Ja som davno vravel, ze vyska je takmer na dve veci na SVK..Po strednej som nepremyslal nad vyskou ziadnou, povedal som si rovno, ze idem robit a tesne pred krizou som si nasiel job v IT brandzi..Pomaly tomu uz budu dva roky co tu som..
Mali sme aj takeho pana inziniera u nas, ktory prisiel cerstvo po dokoncenej vyske bez praxe k nam a poviem ti, chcel velke prachy a pritom bol vymlety a lenivy, kedze on je pan inzinier..Nevydrzal skusobnu a uz isiel..
Takze necudujem sa, ze potrebuju ludi s praxou ako s titulom bez praxe a v tejto dobe vonkoncom..
Na profesii mas vela inzeratov, kde je pozicia vhodna pre absolventa : Ano. Takze staci len hladat a hladat.
Suhlasim s tym, co pisal begbee vyssie - na tvoje vzdelanie neprihliadaju aj kvoli tomu, ze skoly u nas maju nizku uroven. A na UPJS som zleho pocul az az
(neviem aka je skutocna uroven absolventov, ale ta skola nema dobru povest)
Druha vec je ta, ze (to uz len preformulujem prispevky ostatnych) zamestnavatel radse vezme niekoho iba so strednou a s praxou ako absolventa VS, pretoze tomu prvemu moze dat aj nizsi plat a zaroven je pre neho pouzitelnejsi, navyse v dnesnej dobe si moze byt zamestnavatel takmer isty, ze mu ten clovek so SS neprebehne ku konkurencii, pricom ty ako vysokoskolak by si po ziskani praxe mohol pokukovat po lepsich miestach v inej firme a povodny zamestnavatel by zas musel zhanat niekoho noveho.
Druha vec je ta, ze (to uz len preformulujem prispevky ostatnych) zamestnavatel radse vezme niekoho iba so strednou a s praxou ako absolventa VS, pretoze tomu prvemu moze dat aj nizsi plat a zaroven je pre neho pouzitelnejsi, navyse v dnesnej dobe si moze byt zamestnavatel takmer isty, ze mu ten clovek so SS neprebehne ku konkurencii, pricom ty ako vysokoskolak by si po ziskani praxe mohol pokukovat po lepsich miestach v inej firme a povodny zamestnavatel by zas musel zhanat niekoho noveho.