Epilepsia a vodičské oprávnenie

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Epilepsia a vodičské oprávnenie

Príspevok od používateľa begbeee »

Epileptici chcú šoférovať už po roku bez záchvatov

Podľa súčasnej platnej vyhlášky môže epileptik viesť motorové vozidlo vtedy, ak je päť rokov bez záchvatov a tri roky neužíva žiadne lieky, čiže dostať vodičák na SK je nemožné nakoľko ide o ochorenie chronické, pričom práve trvalé užívanie liekov dokáže vo väčšine prípadov potlačiť záchvaty úplne. Paradox.
Na 10 000 smrteľných dopravných nehôd pripadá jedna zapríčinená epilepsiou. Navyše pacienti pociťujú v tomto smere veľké problémy, keďže si kvôli absencii vodičského preukazu nemôžu nájsť zamestnanie, resp. sú v zamestnaní kvôli tejto požiadavke znevýhodňovaní.

Vaše názory, postrehy a skúsenosti?
Traktorista
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Re: Epilepsia a vodičské oprávnenie

Príspevok od používateľa Traktorista »

moj nazor?
ak fakt hrozi ze clovek za volantom dostane zachvat a nekontrolovatelne stoci riadenie, tak to fakt nie...
strasne nebezpecenstvo hlavne pre okolie,...

a to ze nemozu soferovat pod liekami, to neviem posudit,...
pokial ich nijako neobmedzuju, nemaju po nich spomalene reflexy, unavu etc. a zaroven dokazu plne potlacit zachvat tak preco nie, ale asi to len tak pre nic za nic nezakazali,...
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

no, pokial je to len jeden z 10 000 pripadov, tak nech si kludne jazdia :) dokonca by som to ani nenazval "strasnym nebezpecenstvom"...
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Moje postrehy, skúsenosti? Žiadne, epileptika som za volantom ešte nestretol. Ak sa to dá, tak nech jazdia. Keď to v EU kvitujú (a to sú schopní zakázať kadejakú hovadinu), tak kde je problém?
Kybelvody
Star
Star

Príspevok od používateľa Kybelvody »

jedneho poznam, sofer je to dobry, zatial nemal problem. s tymi liekmi je to dost divne, zhorsuju nejako pozornost pri soferovani?
plusminus
King
King

Príspevok od používateľa plusminus »

"ak je päť rokov bez záchvatov a tri roky neužíva žiadne lieky"
tu epilepsiu snad uz ani nema... ci ?
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

plusminus napísal:"ak je päť rokov bez záchvatov a tri roky neužíva žiadne lieky"
tu epilepsiu snad uz ani nema... ci ?
Problém je v podstate tento. Človeka s epilepsiou nerozoznáš. S istotou 2-3 poznáš aj ty a ani o tom nevieš. Nikto sa tým nechváli. V súčasnosti sú už tak dobré lieky (ktoré je ale potrebné užívať celý život), že dokážu navodiť prakticky trvale bezzáchvatový stav. Vtip toho zákona je hotová Hlava XXII: musíš byť bez záchvatov aby si mal vodičák, aby si nemal záchvaty musíš brať lieky, ale ak berieš lieky nemôžeš mať vodičák..
Táto nesplniteľná podmienka vedie k tomu - osobne poznám veľmi dobrú kamarátku - ktorá preto aby mohla jazdiť má neliečenú epilepsiu. To čo nemáš v zdr. karte sa neráta. Takto síce jazdí ale zároveň máva 2-3 záchvaty do roka. Môže dosiahnuť, že bude brať lieky a nebude mať záchvaty ale to príde o vodičák. Paradox, že?
K tým liekom: nenavodzujú žiadne stavy ospalosti alebo únavy.

S týmto zákonom sme 100 rokov za opicami a sťažujeme život cca 50 000 ľudom.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...z ktorého roku je ten zákon? A môžeš napísať aj ktorý zákon presne to je?...
Frankie21
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Frankie21 »

RATZINGER666 napísal:no, pokial je to len jeden z 10 000 pripadov, tak nech si kludne jazdia :) dokonca by som to ani nenazval "strasnym nebezpecenstvom"...
Jeden z 10 000 je to dnes, a len preto že väčšina z nich nemôže jazdit. Predstav si že ide po dialnici rychlostou 130 km/h a zrazu dostane záchvat.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Frankie21 napísal: Jeden z 10 000 je to dnes, a len preto že väčšina z nich nemôže jazdit. Predstav si že ide po dialnici rychlostou 130 km/h a zrazu dostane záchvat.
Tá štatistika je z USA, kde vodičák vlastniť môžu.
Michaelo105
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Michaelo105 »

Ľudia s epilepsiou presne vedia, kedy dostanú ten záchvat! Ja som mal takú učiteľku a aj ona vedela vždy! kedy ho dostane. Takže v tom až taký problém nevidím, pretože keď viem, že ho dostanem, tak auto zastavím. Oni sú nato už pripravený, pretože to nie je ich prvý záchvat a presne vedia, čo majú so sebou spraviť.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Frankie21 napísal: Jeden z 10 000 je to dnes, a len preto že väčšina z nich nemôže jazdit. Predstav si že ide po dialnici rychlostou 130 km/h a zrazu dostane záchvat.
no boze, ved buracky na dialnici su na dennodennenom poriadku... okrem vyssieuvedenej studie "1 : 10 000" sa do toho este pokus zahrnut pravdepodobnost, aka je sanca, ze lieceny epileptik dostane zachvat zrovna za volantom... to je uz vacsia sanca, ze ja ako zdravy clovek, dostanem epilepticky zachvat len tak z cista jasna... a okrem toho, za volantom mozes kludne dostat milion inych zachvatov, ktore sa do tohto nezahrnaju... tak tu z toho, prosim vas, nerobte nieco hrozne...
Kybelvody
Star
Star

Príspevok od používateľa Kybelvody »

takisto moze clovek dostat infarkt, ale to je riziko u kazdeho starsieho.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Kybelvody napísal:takisto moze clovek dostat infarkt, ale to je riziko u kazdeho starsieho.
Veľmi vhodne si to prirovnal.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

A takého som pred takmer 10 rokmi videl. V BA na nadjazde na starý most dostal istý dedko infarkt v modrej škodovke a tam ostal stáť.
K tej epilepsii asi tolko, že je kopa ľudí, ktorý ju majú, ale ešte sa neprejavila, resp. maju k nej preddispozíciu a môže ju počas života niečo spustiť.
To aby bolo súčasť autoškoly aj patminutove posedenie pred stroboskopom. :roll: Čo keď náhodou na dialnici v 130km/h....
fifty88
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa fifty88 »

Mas pravdu, ten zakon je zle postaveny.. Pokial lieky nesposobuju ziadne vedlajsie ucinky ako ospalost malatnost spomalene reflexy atd, tak nevidim dovod preco by nemohli jazdit..
ved napriklad ked uzivam antibiotika alebo ine lieky tak soferovat mozem, a ked by som uzival nejake lieky proti epilepsii tak jazdit nemozem, aj ked ked oboje lieky su rovnake co sa tyka ucinkou obmedzujucich sofera?
Ale zas na druhu stranu z predstavy ze idem po ceste, a zrazu dotycny dostane zachvat a strhne to v protismere do mna.. tak z toho my az mraz beha po chrbte..
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

pokial to porovnas so stavom cloveka, ktory trpi napr. chripkou a ma zvysenu teplotu, myslim, ze nie je o com debatovat... kopukrat sa mi stalo, ze som bez ohladu na okolnosti soferovat musel a mozem zodpovedne prehlasit, ze ako osoba s 39 st. horuckou reagujem a celkovo vnimam situaciu na ceste horsie, ako osoba po dvanastich poldeci...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

fifty88 napísal: Ale zas na druhu stranu z predstavy ze idem po ceste, a zrazu dotycny dostane zachvat a strhne to v protismere do mna.. tak z toho my az mraz beha po chrbte..
Šanca, že ťa zabije epileptik pri epi záchvate na ceste je asi taká malá ako zobrať loptu Jordanovi :P
Oni tie lieky keď sa užívajú tak epileptik nemá záchvaty resp ťažšie prípady iba v spánku. Dosť to ruinuje život, keď ti v podstate nič nie je, len berieš nejaké cukríky a nemôžeš jazdiť.
Point
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Point »

begbee.. "je taka mala ako zobrat loptu Jordanovi" ? trosky?:)

co sa temy tyka.. 10 000:1.. zobral by som to asi tak, ze zakazat im soferovat je ak okeby som zakazal dochodcom soferovat kvoli moznosti moznosti infarktu.. pride mi to ako zbytocny poplach trosku takato tema :)
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Jungle »

10.000 kktov a 1 epileptik... to mi príde ako diskriminácia... jasné, že za volant nepustím niekoho, kto mal včera záchvat, alebo je na liekoch a šliapne na brzdu až keď bude na streche... ale 5 rokov, to mi príde naozaj veľa
Napísať odpoveď